Google Play Gazetelik
Geliştirici(ler) | |
---|---|
İlk yayınlanma | 20 Kasım 2013 | )
Güncel sürüm | . / 3.5.2 (Android)/8 Nisan 2016 3.6.1 (iOS)/2 Haziran 2016 ) | )
İşletim sistemi | Android (işletim sistemi), iOS |
Tür | Dijital Gazetelik, RSS okuyucu |
Lisans | Ücretsiz yazılım |
Resmî sitesi | Sitesi |
Google Play Gazetelik (İngilizce:Google Play Newsstand) Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı.[1] Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular.[2] 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.
Özel haber kaynakları (haber basımı) ve dergilere, Android'deki Google Play Store uygulamasından veya herhangi bir cihazdaki Google Play web sitesinden abone olabilir; buna karşın, ücretsiz haberlere, hem uygulama hem de Google Play'den abone olabilir. Topikal haber akışlarının tümü ücretsizdir ve yalnızca uygulama içinden abone olabilir.[3] İncelemeler ve derecelendirmeler, Google Play aracılığıyla dağıtılan tüm Gazetelik içeriklerinde gönderilebilir. Abone olduğunuz tüm konular, yayınlar, kaynaklar ve dergiler aynı Google Account hesabıyla oturum açmış cihazlarda senkronize edilir. Haber kaynakları için ücretsiz deneme süresi farklıysa da, tüm dergiler 30 günlük deneme süresine sahiptir.[4] Örneğin The New York Times, Kasım 2014'ten itibaren 60 günlük deneme sunarken Financial Times 14 gün önerdi. Google şu anda dergi içeriği için PDF ve RePub (Play Gazetelik'e özel) dosya biçimlerini kabul etmektedir.
Play Gazetelik, kullanıma sunulduğu sırada 1.900 ücretsiz ve ücretli yayın içeriyordu. Uygulama, makaleleri okumak üzere bir telefon veya tablette otomatik olarak biçimlendirir; resimler, ses ve video satırlarıyla tamamlanır. Makaleler, çevrimdışı okumak için cihazda önbelleğe alınır. En çok ödenen yayınlar, kullanıcılara aylık 10 makaleyi ücretsiz olarak okumasına izin verir. Play Gazetelik, makalenin kalan kısmını görmek veya abone olmak için seçeneklerle ay içinde kalan ücretsiz makalelerin sayısını gösteren bir mesaj içeren bir makaleye göz atmaktadır.[5] Play Gazetelik'teki tüm makaleler geniş bir genel konunun adıyla etiketlenir. Etiketi tıklamak, o konudan daha fazla makale içeren bir sayfaya yönlendirir; konuyla abone olmak için en üstte bir artı (+) düğmesi bulunur. Abone olan konular, Play Gazetelik'in ana ekranında sekmeler olarak görünür. Google Play Gazetelik ayrıca RSS yayınlarını destekler. Ancak, özet akışı, uygulamanın 'Keşfedin' bölümünde görüntülenmez. Yalnızca, besleme URL'sini kopyalayıp uygulamanın arama kutusuna yapıştırarak eklenebilirler. Grafik açısından zengin RSS özet akışları, diğer uygulamalarda olduğu gibi mükemmel sonuçlar vermez ve birçok RSS içeriği biçimi desteklenmez.[6]
Play Gazetelik, kullanıcılara makaleleri daha sonra okumak üzere yer imi koymalarına olanak tanır. Ancak, Ekim 2014 uygulama güncellemesinden bu yana, makaleler okunmak üzere indirilmedikleri sürece çevrimdışı modda yer imlerine eklenemez. Google Play Gazetelik'in ana ekranında (Okundu görünümü), uygulamanın hızla öğrenen kullanıcının ilgi alanlarına göre makaleler görüntülenir. Play Gazetelik, 2014 Eylül ayında mevcut Google Currents uygulamasının bir güncellemesi olarak iOS için yayımlandı. Verge, Android ve iOS'daki kullanıcı deneyiminin "neredeyse aynı" olduğunu söyledi.
Ekim 2014'te Google, Android'deki Play Gazetelik için uygulamanın yeni çıkan Android Lollipop'la eşleşen büyük bir güncellemesini yayınladı.[7] Güncelleme, Google'ın Material Design dilinin pek çok yönünü daha büyük resimlere ve birçok geçiş animasyonuna yer verdi. Baskı dergilerinde okuma deneyimi de yenilenmiştir.
Play Gazetelik Yapımcıları
Google Play Gazetelik Yapımcısı (eski Google Currents Producer), içerik yayıncılarının web sitelerini veya bloglarını Google Play Gazetelik'e eklemesi için bir üretim ortamıdır.[8] Yayıncıların içeriğinin görünümünü ve özelliklerini kişiselleştirmesini ve içeriği otomatik olarak optimize ederek her ölçekteki ve yönlendirmedeki akıllı telefonlara ve tabletlere eş zamanlı olarak teslim edebilen tasarım kararları almasını sağlar.[9] Yayıncılar, DoubleClick for Publishers'ı (DFP) kullanarak makale içinde reklam içerebilir. Google, RSS yayınlarını yalnızca haber bültenleri için desteklenen format olarak kabul eder. Yayıncılar Play Gazetelik basımı için toplu okur kitlesi verilerini analiz etmek için Google Analytics'i kullanabilir. Varsayılan olarak, sürümlere, yayıncının müşterileri ile paylaşabileceği özel bir URL aracılığıyla erişilebilir. Google'nin dahil etme yönergelerine uygun seçilen sürümler Play Gazetelik'in 'Keşfedin' bölümünde listelenir. Varsayılan olarak, sürümler tüm dünyadaki okuyucular tarafından kullanılabilir, ancak yayıncılar belirli ülkelere izin vererek veya bu ülkeleri engelleyerek erişimi sınırlayabilir. Yayıncılar, bir sürüm için birincil dili ayarlayabilir ve diğer dillerde okuyanlara otomatik çeviri uygulamak isteyip istemediklerini seçebilir. Varsayılan olarak, otomatik çeviri etkinleştirildi.[10] Yayıncılar, bu içerik için mevcut bir basılı veya dijital aboneliğe sahip olan kullanıcılar için Play Gazetelik abonelikleri için bir indirim sunabilir. Google, indirimli fiyat vermeden önce kullanıcının basılı aboneliğini yayıncı veya yapılı evler ile doğruluyor.
Şu an Google, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Hollanda, Rusya, Güney Kore, İspanya, İngiltere ve Amerika'da ücretli gazete bayii içeriği satın alımı hizmeti sunmaktadır. Eski Google Play Dergileri, yalnızca dört ülkede mevcuttu: ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya. Ücretli içeriğin İtalya'da kullanılabilmesi Nisan 2014'te, Fransa ve Almanya'da Mayıs 2014'te,[11] Eylül 2014'te Hindistan, Hollanda, Rusya ve İspanya'da, Aralık 2014'te Brezilya, Endonezya, Meksika ve Güney Kore'de ve Mart 2015'te Avusturya, Belçika, İrlanda ve Türkiye'de tanıtıldı.[12][13][14][15]
Kaynakça
- ^ "Google launches Play Newsstand to substitute the old Currents and Play Magazines". 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google launches Play Newsstand: A hybrid magazine store and RSS reader - Ars Technica". 23 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Gazetelik favori haber kaynaklarına tek bir yerden erişim sağlıyor - Teknoblog". 24 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Nedir, Nasıl Kullanılır? - Tamindir". Tamindir Blog. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Replaces Currents App on iOS with Newsstand". 25 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016.
- ^ "Google Play Newsstand 3.5.2 for Android Released - MobiPicker". 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "How To Add Your Blog To Google's Newsstand". 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Brings Accelerated Mobile Pages To Play Newsstand". 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Newsstand starts showing Accelerated Mobile Pages on Android and iOS - VentureBeat". 8 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Paid Newsstand Content Now Available in France and Germany". 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Newsstand expands paid content to Austria, Belgium, Ireland, and Turkey - Android Central". 27 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Gazetelik ile artık Türkçe yayınlara abone olmak mümkün - Webrazzi". 21 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Google Play Gazetelik'in Türkiye uygulaması açıldı – TeknoYO! Teknoloji, İnternet, Sosyal Medya, Oyun, Uygulama". 21 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016.
Dış bağlantılar
- Google Play Gazetelik'i kullanma 27 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Play Gazetelik20 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.