İçeriğe atla

Google Hesabı

Google Account
SahipGoogle
URLmyaccount.google.com/intro
SloganTek hesap. Tüm Google emrinizde.
Site türüWeb sitesi
KayıtGerekli, tek kişilik oturum açma
Kullanılabilir dil(ler)Çokdilli

Google Hesabı, Google tarafından çevrimiçi hizmetlere erişim amacıyla kimlik doğrulama ve yetkilendirme sağlayan bir kullanıcı hesabıdır. Tüm Google ürünlerine Google Arama, YouTube, Google Kitaplar, Google Finans, Google Haritalar ve diğerleri de dahil olmak üzere, bir hesap gerektirir. Google Hesabı, Gmail (veya Google Mail), Google+, Google Hangouts, Blogger ve diğerleri kullanımını için gereklidir. En önemlisi,günümüzde Androidle çalışan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların hizmetlerini kullanmak için Google kimlik hesabı gereklidir.[1]

Bir Google Hesabı oluşturulduktan sonra, sahibi seçici etkinleştire veya çeşitli Google uygulamalarını devre dışı bırakabilir. YouTube ve Blogger, Google edinim öncesi hizmetleri ile kayıtlı kullanıcılar için ayrı hesaplar korur. Ancak, Nisan 2011 etkili, YouTube kullanıcıları o servise girişe devam etmek isterlerse, ayrı bir Google Hesabı ile bağlantı için gerekli olabilir. Google Hesabı kullanıcıları diğer Google kullanıcılarına Google ürünlerinde kendi sunumunu yapılandırmak için, kamuya açık bir Google profili yaratabilir. Bir Google profili, çeşitli sosyal-ağ ve görüntü barındırma siteleri yanı sıra kullanıcı bloglar kullanıcının profillerine bağlanabilir. Bir Google profili, kullanıcı blogları gibi çeşitli sosyal ağ ve görüntü barındırma hizmetlerinde bir kullanıcının profillerine bağlantılı olabilir.[2] Üçüncü taraf servis sağlayıcıları Google Hesabı mekanizması ile Google Hesabı sahiplerine hizmet kimlik doğrulaması uygulayabilir.

Güvenlik

Bir Google hesabı oluştururken, kullanıcılar parolayı unuttuysalar veya hesapı kesildiyse (hack olduysa), kullanıcılardan onların şifresini sıfırlamasına izin vermek için bir kurtarma e-posta adresi istenir. ABD, Birleşik Krallık ve Hindistan gibi bazı ülkelerde, yeni bir hesap oluştururken, Google ayrıca SMS metin mesajlaşma ya da sesli mesaj yoluyla bir hesap doğrulama kodu göndermek için bir cep telefonu numarasının tek seferlik kullanımını gerektirebilir.

Google ayrıca, hackinge karşı iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneği sunuyor, bu kullanıcı günlükleri Google hesabına bir doğrulama kodu her zaman ister. Kod ya bir uygulama tarafından üretilir ("Google Şifrematik") veya başka bir hesaba bir SMS mesajı, sesli mesaj ya da e-posta olarak Google'dan alınabilir. Güvenilir cihazlar bu 2 adımı atlamak ve log-on kimlik doğrulamaı için "işaretli" olabilir. Bu özellik açıldığında, yazılım doğrulama kodunu sağlayamaz (örneğin, IMAP ve POP3 istemcileri); bunun yerine, kullanıcının normal şifresinin yerine Google tarafından oluşturulan benzersiz 16 karakterlik alfanümerik şifre kullanmak gerekir.[3]

5 Haziran 2012 tarihinde, yeni bir güvenlik özelliği devlet destekli saldırılardan kullanıcıları korumak için kullanılmaya başlandı. Bir ara Google analizi gösterir ki, hükûmet bir hesap uzlaşma girişiminde olduğunda, "Uyarı: devlet destekli saldırganlar hesabınızı veya bilgisayarın güvenliğini aşmasına çalışıyor olabilmesine inanıyoruz." şeklinde bir uyarı görüntülenir olacak.

Hesap engelleme

Google bu tür "olağandışı etkinlik" gibi çeşitli nedenlerden dolayı bir hesap engelleyebilir veya Google hesabı sahibi olmak için "yeteri kadar eski değil" bir yaş girebilir. Yeniden web formları kullanarak geçerli bir fotoğraflı kimlik üzerinden kimlik belgesi sunmak ya da (0.30 USD maliyetle) küçük bir kredi kartı ödeme mümkün. Diğer yöntemler (Örneğin bir faks gönderme veya bazı istenen belgeyi yüklemek gibi) insan etkileşimi gerektirir ve bazı "günler veya birkaç hafta" gerçekleştirilebilme için sürebilir.

Üçüncü taraf kullanımı

Kimliği doğrulanmış web uygulamaların sağlayıcısı Google'a kimlik doğrulama işlevini devredebilir. Bir kullanıcı, üçüncü taraf web sitesinde güvenli kaynak erişmek için çalıştığında, Google Hesapları giriş sayfasına yönlendirilirler. İşte onlar kendi Google kimlik bilgileriyle neden giriş yapmalarının gerekli olduğu bir açıklama görecekler. Üçüncü parti ile paylaşılacak olan tüm veriler de bu ekranda listelenir. Kimlik doğrulama başarılı olandan sonra kullanıcı bunları tanımlayan bir simge ile birlikte Google üzerinden giriş yapmış olarak yönlendirilen siteye geri yönlendirilir.

Mevcut Google uygulamaları

Kaynakça

  1. ^ "Browse All of Google's Products & Services - Google". Google. 30 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Gmail Signup procedure - Gmail signup India - Gmail signup 2012". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  3. ^ "9 Google Apps Security Secrets For Business". 23 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">Biyometri</span>

Biyometri, yaşayan organizmaların ölçümlerine verilen genel isimdir. Kimlik doğrulama ve erişim kontrolü için insan vücudunun biyolojik özelliklerini kullanan sistemlerdir. Bu sistemler, parmak izi, yüz, göz, ses ve damar örüntüsü gibi çeşitli biyolojik veri türlerini tarayarak ve analiz ederek çalışır. Biyometri, gelişmekte olan bir teknolojidir ve gelecekte daha da yaygın olarak kullanılması muhtemeldir. Biyometrik sistemler daha ucuz ve daha güvenilir hale geldikçe, kimlik doğrulama ve erişim kontrolü için tercih edilen yöntem haline gelebilir.

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

Google Workspace, Google tarafından abonelik tabanlı olarak sunulan, bulut bilişim verimliliği ve iletişim ve iş birliği sistemi araçları ve yazılımıdır.

Google Developers Google'ın yazılım geliştirme araçları ve platformları, uygulama programlama arayüzü (API'ler) ve teknik kaynaklar sitesidir. Site, Google'ın geliştirici ürünlerini kullanan geliştiriciler için tartışma grupları ve bloglar dahil olmak üzere Google geliştirici araçlarının ve API'larının kullanımına ilişkin belgeler içerir. Google Haritalar, YouTube, Google Workspace ve diğerleri gibi Google'ın neredeyse tüm popüler tüketici ürünleri için sunulan API'ler vardır. Google, çoğunlukla web geliştiricileri için web API'leri olmak üzere çeşitli API'ler sunar. API'ler, Google Haritalar, Google Earth, Google AdSense, Adwords, Google Apps ve YouTube dahil olmak üzere popüler Google tüketici ürünlerini temel alır. Google Veri API'leri, programcıların Google hizmetlerinden veri okuyan ve yazan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Şu anda bunlar arasında Google Analytics, Blogger, Google Base, Google Books, Google Takvim, Google Code, Google Earth, Google Notebook API'leri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft hesabı</span> çevrim içi hesap

Microsoft account, Microsoft tarafından Windows Live hizmetlerinde sağlanan bir özelliktir. Kullanıcılara bir hesap kullanarak web sitelerine, cihazlara ve uygulamalarına oturum açmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı</span>

Kullanıcı, bir kişinin bilgisayar veya bilgisayar ağında kullandığı bir hesabıdır.

İki faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcı kimliklerini saptamak için kullanılan çok faktörlü bir kimlik doğrulama yöntemidir. Bu teknolojinin patenti 1984 yılında alınmış olup, iki farklı bileşenden oluşmaktadır. İki faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcının bildiği, sahip olduğu ve kullanıcıya bağlı olan bileşenlerin kombinasyonları ile işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Spaces (uygulama)</span>

Spaces Google tarafından geliştirilen grup tartışmaları ve mesajlaşma için özel bir çapraz-platform uygulamasıdır. Uygulama bir içerik paylaşım platformu olarak tasarlanmıştır. Kullanıcılar, bir "alan" yaratarak, tartışmaya kendi arkadaşlarını davet ederek ve videoları, görüntü, metin ve diğer medyayı paylaşabilirler. Böyle bir web tarayıcısı Google Chrome, arama motoru Google Arama ve video paylaşım platformu YouTube gibi Google hizmetleri uygulamaya yerleşik olarak kullanıcılara onlardan içeriği kaynak sağlamakta. Uygulamanın kullanımı 17 Nisan 2017'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Kimlik doğrulama</span>

Kimlik doğrulama, bir varlığın(kurum, kişi ya da sistem) doğruladığı bir veri parçasının doğruluğunun teyit edilmesidir. Kimlik tanıma(identification), bir kişinin veya bir şeyin kimliğini kanıtlayan veya gösteren bir eylemi tanımlamanın; kimlik doğrulama, bu kimliğin gerçekten doğrulanma sürecidir. Bu süreç, kişinin kimliğini, kimlik belgelerini doğrulanması, bir dijital sertifikayla internet sitesinin gerçekliğinin doğrulanması, bir yapının yaşının Radyokarbon tarihleme yöntemiyle belirlenmesi ya da bir ürünün ambalajına ve etiketine bakarak doğrulamasını içerir. Diğer bir ifadeyle, kimlik doğrulama, genellikle en az bir çeşit kimlik tanımının doğrulanmasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tek seferlik parola</span>

Tek seferlik parola (OTP), bir bilgisayar sistemi veya başka bir dijital cihazda bir oturum ya da işlem için geçerli paroladır. OTP 'de geleneksel (statik) parola tabanlı kimlik doğrulamasıyla ilişkili birtakım eksiklikler yoktur. Ayrıca bir dizi uygulama sayesinde OTP, akıllı kart veya bir cep telefonu gibi bir kişide bulunabilecek cihazlara erişim gerektiren veya yalnız o kişinin bilebileceği bir PIN gerektiren iki faktörlü kimlik doğrulama içerir.

Tekrarlama saldırısı, geçerli bir veri iletiminin kötü niyetlilik veya sahtekarlıkla tekrarlandığı veya geciktirildiği bir ağ saldırısıdır. Bu saldırı, orijinal veri iletimcisi tarafından ya da veri iletimini IP paketi değişimi içeren bir aldatma saldırısı kullanarak kesen ve yeniden ileten bir saldırgan tarafından gerçekleştirilir. Bu, ortadaki adam saldırısının alt kademe versiyonlarından biridir.

Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.