İçeriğe atla

Google Hangouts

Google Hangouts
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma15 Mayıs 2013 (2013-05-15)
Platform(Windows/Mac OS/GNU/Linux),
Chrome OS, Android, iOS
TürAnında mesajlaşma
Resmî sitesigoogle.com/hangouts/
(2023'ten itibaren mail.google.com/chat/ adresine yönlendirmeye başlamıştır.)

Google Hangouts ya da kısaca Hangouts, Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulamasıdır.

Başlangıçta bir Google +'nın bir özelliği olan Hangouts, Google'ın ayrıca Google+ Messenger ve Google Talk'un özelliklerini Hangouts'a entegre etmeye başladığı 2013 yılında bağımsız bir ürün haline geldi. Google, 2017'de Hangouts'u kurumsal iletişimi hedefleyen ve iki ürüne ayıran bir ürüne dönüştürmeye başladı: Google Meet ve Google Chat.[1]

Google ayrıca, Hangouts'un Voice'un "geleceği" olarak tasarlandığını belirterek, IP telefon ürünü Google Voice'un özelliklerini Hangouts'a entegre etmeye başladı. Google, kullanıcıları Hangouts'un "klasik" sürümünden Meet and Chat'e Haziran 2020'de geçirmeye başladı ve Ekim 2020'de Google Sohbet'in sonunda tüketiciler için ücretsiz hale getirileceğini ve Google Meet'in ücretsiz hale gelmesinden kısa bir süre sonra Hangouts'un[2] yerini tamamen alacağını duyurdu.[3][4]

27 Haziran 2022'de yayınlanan Google makalesinde, Google Chat Ürün Müdürü Ravi Kanneganti Ekim 2020 de Google Chat herkesin kullanımına açıldıktan sonra kullanıcıların peyderpey yeni uygulamaya geçmeye başladığını bildirdi. Tarayıcı üzerinden 2022 yıl sonuna kadar kullanılmaya devam eden program, 2023 başlamasıyla tamamen yerini yeni uygulamaya bıraktı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Google Product Forums". productforums.google.com. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  2. ^ "The latest on Google Hangouts and the upgrade to Google Chat". Google (İngilizce). 15 Ekim 2020. 15 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Google is making Meet free for everyone". TechCrunch (İngilizce). 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Google Meet one-ups Zoom with free 60-minute meetings for consumers". VentureBeat (İngilizce). 29 Nisan 2020. 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Upgrading from Google Hangouts to Google Chat". Google (İngilizce). 27 Haziran 2022. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Google Workspace, Google tarafından abonelik tabanlı olarak sunulan, bulut bilişim verimliliği ve iletişim ve iş birliği sistemi araçları ve yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Bada,, akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar için Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Adı, Korecede "okyanus" veya "deniz" anlamına gelen "바다 (bada)" kelimesinden türemiştir. Orta ve yüksek kaliteli akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Videokonferans</span> Bir telekomünikasyon teknolojisi

Videokonferans veya videotelekonferans iki veya daha fazla yerle eş zamanlı görüntülü ve sesli konuşmaya imkân tanıyan bir telekomünikasyon teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google Allo</span> Googleın ürettiği mesajlaşma uygulaması

Allo Google tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma mobil uygulaması. 18 Mayıs 2016 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyrulan Allo, 2016 yazında Android ve iOS için yayınlandı. 12 Mart 2019 tarihinde ise uygulamanın kullanımı sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Hesabı</span> Google Hesap

Google Hesabı, Google tarafından çevrimiçi hizmetlere erişim amacıyla kimlik doğrulama ve yetkilendirme sağlayan bir kullanıcı hesabıdır. Tüm Google ürünlerine Google Arama, YouTube, Google Kitaplar, Google Finans, Google Haritalar ve diğerleri de dahil olmak üzere, bir hesap gerektirir. Google Hesabı, Gmail, Google+, Google Hangouts, Blogger ve diğerleri kullanımını için gereklidir. En önemlisi,günümüzde Androidle çalışan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların hizmetlerini kullanmak için Google kimlik hesabı gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Duo</span>

Duo Google tarafından geliştirilen bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Bu, 18 Mayıs 2016 yılında Google I/O-da açıklandı ve 16 Ağustos 2016 yılında kullanıma açıldı. Google; benzer görüntülü görüşme uygulamaları olan Meet ve Duo'yu tek çatı altında Google Meet'de birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Google Asistan</span> Googleın ürettiği kişisel yapay zeka asistanı

Google Asistan Google tarafından geliştirilen ve Mayıs 2016'da Google I/O'da duyurulan akıllı bir sanal asistandır. Diğer sanal asistanların aksine, Google Asistan iki yönlü görüşmelerde bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Nest (akıllı hoparlör)</span>

Google Nest, önceden Google Home, Google tarafından geliştirilmiş akıllı bir hoparlördü. Mayıs 2016'da ilan edildi, Kasım 2016'da Birleşik Devletler'de ve Nisan 2017'de İngiltere'de yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yılın Wikimedia Gönüllüsü</span> ödül

Yılın Wikimedia Gönüllüsü, Wikimedia Hareketi içindeki önemli başarılara dikkat çekmek ve Vikipedi editörleri ve Wikimedia projelerine katkıda bulunan kişileri onurlandırmak üzere Vikipedi'nin kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından her yıl verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Common Voice</span> Mozillanın geliştirdiği ses veri kümesi

Common Voice, ses ve konuşma tanıma yazılımları için ücretsiz bir veritabanı oluşturmak üzere Mozilla tarafından başlatılan bir kitle kaynak projesidir. Proje, mikrofonla örnek cümleler kaydeden ve diğer kullanıcıların kayıtlarını inceleyen gönüllüler tarafından desteklenmektedir. Transkripsiyonlu cümleler, kamu malı CC0 lisansı altında bulunan bir ses veritabanında toplanır. Bu lisans, geliştiricilerin veritabanını herhangi bir kısıtlama veya maliyet olmadan sesten metne özelliğini kullanan uygulamalar için kullanabilmelerini sağlar.

Mesajlar, Google tarafından Android mobil işletim sistemi için geliştirilmiş bir SMS ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Bir web arayüzü de mevcuttur. 12 Kasım 2014'te kullanıma sunuldu ve 2018'den beri Zengin İletişim Hizmetleri (RCS) mesajlarını destekliyor.

<span class="mw-page-title-main">Google Meet</span> Google tarafından geliştirilen videokonferans platformu

Google Meet, Alphabet şirketi ve Google tarafından geliştirilen bir videokonferans ve videotelefon platformudur. G Suite hattının bir parçasıdır. Google Chat ile beraber Google Hangouts'ın yerine geçti. Google, Ekim 2019'da Google Hangouts'ı kullanımdan kaldırmayı planladı. Hizmet Zoom, Microsoft Teams, Skype gibi ürünlere rakip olarak geldi. Diğerleri gibi bu hizmet de Google Hesabı gerektirir.

Imo, ücretsiz, sesli ve görüntülü arama ve anlık mesajlaşma hizmeti yazılımıdır. Çeşitli ücretsiz emojilerle birlikte müzik, video, PDF ve diğer dosyaların gönderilmesine izin verir. Yazılımı geliştiren kuruluş, anlık mesajlajma hizmetini 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor ve bir günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.