İçeriğe atla

Google Cloud Print

Google Cloud Print
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma16 Nisan 2010 (14 yıl önce) (2010-04-16)
İşletim sistemiÇapraz platform yazılımı (Google Chrome'da yerleşik işlevselliği ile web tabanlı bir uygulama),
Android, Chrome OS, Microsoft Windows
Türyazıcı uygulaması
Resmî sitesigoogle.com/cloudprint

Google Cloud Print herhangi bir yazıcıya yazdırmak için ağ bulut içinde herhangi bir cihaz üzerinde herhangi Bulut Baskı farkında olan uygulamaya (web, masaüstü, mobil) izin vermek için oluşturulan bir Google hizmetidir.[1] (Google Ekim 2004'te "Google Print" hizmetini tanıtmış, kasım 2005'te ise "Google Kitaplar ismine değiştirmiştir). Bu, istemci cihazlar ve yazıcıların tüm donanım kombinasyonları için, Google oluşturma ve baskı altsistemlerini sağlama zorunda kalmadan ve kullanıcıların müşteriye aygıt sürücüsü yüklemek zorunda kalmadan yapılır, ancak belgeler ile tam Google'a iletilir. Google Cloud Printer makinede yüklü ise, 23 Temmuz 2013 yılından bu yana aynı zamanda, herhangi bir Microsoft Windows uygulamasından baskı sağlar.[2]

Özellikleri

Diğer Google ürünleri ile entegrasyon

Google Cloud Print kullanıcıların mobil cihazlardan yazdırmak için izin Gmail ve Google Dokümanların mobil sürümleri ile entegre olur. Google Cloud Print Chrome 16 ve üstü, Google'ın Web tarayıcısı, Google Chrome Baskı Önizleme sayfasında bir yazıcı seçeneği olarak listelenir.[3] "Eski", aynı zamanda "klasik" olarak adlandırılan yazıcılar (bulut baskı yetenekleri olmayanlar), Google Chrome sürümlerinde 9 ve üstü ile entegre olan "Cloud Print Connector" ile desteklenir.

Tarihçe

Google Chrome OS-dan baskı için bir gelecek çözüm olarak, Nisan 2010'da Cloud Print tanıttı. Sonra tasarım belgesi ve mevcut kaynak kodunun bir ön sürümünü yapıldı. Google Cloud Print 25 Ocak 2011 yılında beta aşamasına ulaştı. Uygulamalar web tabanlı ortak baskı iletişim (web UI) veya bir API aracılığıyla yazdırabilirsiniz. Hizmet daha sonra servise kayıtlı bir işi yazıcıya iletir. Bulut yazıcılar Doğrudan Google Cloud Printe bağlanabilir.[4] (Doğrudan web'e bağlanmak ve kurmak için bir bilgisayar gerekmez) Miras olarak ("klasik"), yazıcılar bir bulut hizmeti girişi kabul edemez, Google Chrome 9 "Cloud Print Connector" içeriyordu—Internet erişimi olan bir Microsoft Windows, Apple Mac veya Linux bilgisayara bağlayıcı Google Chrome'da çalışırken Cloud Print kullanmak için akılı yazıcıları veriyor. Google Chrome örneğinden Google Cloud Print ile yazdırma Google Chrome 16-da etkinleştirilmiştir. 14 Aralık 2011 gibi, Google Cloud Print kullanıcıları Google Dokümanlar anımsatan bir tarzda yazıcıları paylaşmak için izin verir. 23 Temmuz 2013 tarihinde Google Cloud Printer makinede yüklü ise, herhangi bir Windows uygulamasından baskı izin hizmet güncellemesi yapıldı. Diğer bir yeni özellik bir Windows hizmeti olarak çalıştırabileceğiniz Google Cloud Print Hizmetidir, böylece yöneticiler işlerini Google Cloud Print eski yazıcıları bağlayabilirsiniz. Google Cloud Print 2.0 AirPrint operasyondakına benzer yerel modu için destek ekler, orijinal versiyonu aksine, hem yazıcı, hem de baskı istemcinin internete bağlı olmasını gerektirir. Yerel mod, Privet olarak adlandırılan yeni bir keşif protokolü kullanır, yazdırma işlerini yazıcıya iletmek için Multicast DNS ve keşif için Zeroconf (DNS-SD) ve HTTPS kullanır. Google Cloud Print üzerinden basılı belgeler yazıcıya iletilmek üzere Google'ın sunucularına gönderilir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Introduction - Cloud Print - Google Developers". Google Developers. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Google Cloud Print Help". Google Support. 29 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Google". Google. 24 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  5. ^ "Privet - Cloud Print - Google Developers". Google Developers. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Azure</span>

Microsoft Azure hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır. Azure, Ekim 2008'de açıklandı ve 1 Şubat 2010 tarihinde Windows Azure olarak serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android KitKat</span> android işletim sisteminin 4.4 sürümü

Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 7</span> 2010da yayımlanmış, Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümü

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

<span class="mw-page-title-main">AirPrint</span>

AirPrint Apple Inc.'in Wireless LAN (Wi-Fi) üzerinden baskı için, ya doğrudan AirPrint uyumlu veya Microsoft Windows, Linux ya da OS X çalıştıran bir bilgisayar yoluyla paylaşılan yazıcılara uyumlu olmayan yazıcılar için OS X ve iOS işletim sistemlerinin bir özelliğidir. AirPrint yazıcıya özel sürücü gerektirmez. Sadece Wifi ağı üzerinden bağlanır ve böylece bir Wi-Fi erişim noktası gerekir. Cihaz ve yazıcı arasında Wi-Fi Direct bağlantısı, varsayılan olarak desteklenmez, ancak 'HP ePrint Kablosuz Doğrudan AirPrint' özelliği olarak ortaya çıkmıştır.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">C2DM</span>

C2DM, Google tarafından geliştirilen ve Google Cloud Messaging hizmeti ile değiştirilen geçersiz bir mobil bildirim hizmetidir. Geliştiricilere sunuculardan Android uygulamaları ve Google Chrome uzantılarına veri göndermesine olanak sağladı. C2DM ilk olarak 2010'da piyasaya çıktı ve Android Froyo sürümünden itibaren mevcuttu. Google, 27 Haziran 2012'de C2DM'yi değiştirmeyi amaçlayan kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni uygulama programlama arayüzü bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinde iyileştirmeler, API hızı sınırlarının ve maksimum mesaj boyutlarının kaldırılmasını gerekçe göstererek Google Cloud Messaging hizmetini açıkladı. Google, 2012 yılının Ağustos ayında C2DM servisinin resmi kullanımdan kaldırılmasını açıkladı ve geliştiricilere yeni hizmete geçme konusunda yardımcı olması için belgeler yayınladı. C2DM hizmeti mevcut uygulamalar için kullanımdan kaldırılmış ve 20 Ekim 2015 tarihinde tamamen kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.