İçeriğe atla

Google Arama

Google Arama
Google Arama Ekran Görüntüsü
SahipGoogle (Alphabet Inc.)
URLwww.google.com
Ticari?Evet
Site türüArama Motoru
Geçerli durumAktif

Google Arama, Google Inc. tarafından hizmete sokulan ve en popüler arama motorudur. Google Arama Motoru günde 20 bin terabyte'lık veri işlemektedir.

Google'ın tarihi

Larry Page ve Sergey Brin başlangıçta tez çalışması olarak BackRub adlı bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Amaçları dev bir bilgi yığını olan İnterneti kategorilemek ve arananları daha kolay bulunabilir bir hale getirmekti. Bunun için yeni bir teknoloji geliştirirler. Bu teknoloji, İnterneti klasik motorlara göre daha farklı bir şekilde inceliyordu. Bu yüzden kısa sürede adları popüler olmaya başladı. Google başlangıçta google.stanford.edu adresinde faaliyete geçti ve depolama için kullanacakları terabytelık diskleri Larry’nin yurt odasına koyuyorlardı. Bu arada da projelerini ticari hayata geçirmek için girişimci aramaya başladılar.

Yahoo’nun kurucusu David Filo ile bir görüşme ayarlanır. David, onlara projelerini geliştirmelerini ve belirli bir noktaya geldikten sonra müşteri aramalarını tavsiye eder. Büyük şirketlerin ilgilerini çekemeyeceklerini anlayan ikili kendi başlarına devam etme kararını alırlar. Ama bu seferde veri merkezi kurarken kullandıkları kredi kartları başlarına dert olmaya başlar.

Bu sırada Sun Microsystems'in kurucularından Andy Bechtolsheim kendileriyle görüşmek ister. Fikri beğenir ve çok acelesi olduğundan Google adlı şirkete 100.000 dolarlık bir çek yazar. Ama böyle bir şirket var olmadığından parayı bir süre tahsil edemezler. Daha sonra yakınlarından topladıkları 1 milyon dolar sermaye ile 7 Eylül 1998'de bir arkadaşlarının garajında Google'ı kurarlar. Aynı yıl PC Magazine adlı derginin Google’ı en iyi 100 site arasında göstermesi ve yılın en iyi arama motoru seçmesi arama motorunun popülaritesini arttırmıştır.

Topic-Sensitive PageRank

Topic-Sensitive PageRank (TSPR) web aramalarında kullanılan bir algoritmadır. Stanford Üniversitesi üyesi Taher Haveliwala tarafından geliştirilmiştir. Google tarafından indeksleme ve SERP'de (Search Engine Results Page) yayınlanan sonuçların listelenmesi amaçlanarak kullanılmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Brin</span> Yahudi kökenli Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet girişimcisi

Sergey Brin, Larry Page ile birlikte Google'ı kuran Amerikalı yazılım mühendisi ve internet girişimcisidir. 3 Aralık 2019'daki görevinden ayrılmasına kadar Brin, Google'ın ana şirketi Alphabet, Inc.'in başkanıydı. Günümüzde Brin ve Larry Page, Alphabet üzerinde kurucu ortak, hâkim hissedarlar ve yönetim kurulu üyeleri olarak kalmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Larry Page</span> Googleın kurucularından

Lawrence Edward Page veya bilinen adıyla Larry Page, web arama motoru Google'ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusu olan Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır. Yahudi kökenlidir.

DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">David Filo</span> Amerikalı iş insanı

David Filo, Yahoo'nun kurucularındandır. David Filo 1966'da Wisconsin'de doğdu ama Louisiana'da büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren bilgisayar ve elektroniğe ilgi duydu ve programlamayı kendi kendine öğrendi. Bilgisayar mühendisliği okuduğu Tulane Üniversitesi'ne girdi. 1988'de mezun oldu ve Stanford Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında doktora yapmak için Kaliforniya'ya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Sun Microsystems</span>

Sun Microsystems, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi olan, 24 Şubat 1982 tarihinde kurulmuştur. Bilgisayar ve bilgisayar parçaları, yazılım ve bilgi teknolojileri de dahil olmak üzere birçok alanda üretim ve satış yapan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">AltaVista</span>

Altavista, dünyadaki ilk arama motoru. Popülaritesini kaybettiği için Yahoo tarafından 2013 yılında kapatılmıştır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

Ürün Arama internet kullanıcılarının aradıkları ürünleri bulmalarını sağlayan ve bu süreci güncel arama motorları gibi navigasyon ve arama yönünden güçlendirmeye çalışan bir Çevrimiçi Alışveriş kavramıdır. Çoğunlukla Fiyat Karşılaştırma Servisileri ile karıştırılan bu konseptin ana amacı kullanıcılara sadece fiyatlar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sağlamak değil kullanıcıların aradıkları ürünleri bulmalarını sağlamaktır. İnternet'te bir ürün hakkında bilgi sahibi olmayı ve ürün bilgisine ulaşmayı kolaylaştırmak amacı ile arama dünyasında zaten kullanılan düz yazı arama, çok boyutlu arama gibi kavramları kullanır.

Google eleştiri olası kötü kullanımı ve manipülasyon arama sonuçları, başkalarının fikrî mülkiyet kullanımı veri ve derleme insanların gizlilik, arama sonuçları ve içeriğin mümkün sansür ihlal edilebilirliği gibi endişeleri ve enerji olarak, sunucuların tüketiminin yanı sıra anti-tröst, tekel ve ticaretin kısıtlanması gibi geleneksel ticari konularda da endişeler var.

<span class="mw-page-title-main">Google (fiil)</span>

Geçişli bir fiil olan Google, googlelamak veya gugıllamak internette bilgi elde etmek için Google arama motorunu kullanmayı ifade eder. Ancak aynı zamanda sadece Google'la değil, herhangi bir arama motoruyla interneti aramak için genel bir terim olarak da kullanılabilir. Adını aldığı arama motorunun popülerliği ve egemenliğinden doğan yeni sözcük, Amerikan Bölgesel Dil Derneği tarafından "2002'nin en faydalı kelimesi" seçilmiştir. 15 Haziran 2006 tarihinde resmi olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'ne ve Haziran 2006'da Merriam-Webster Üniversite Sözlüğü'nün on birinci baskısına dahil edilmiştir.

Unutulma hakkı, kişinin geçmişe ilişkin bilgisinin, daha üstün bir menfaat olmadığı takdirde, diğer kişiler tarafından sürekli ulaşılabiliyor olmasının önüne geçme menfaatidir.

Alphabet Inc., Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır. Merkezi Kaliforniya'da Mountain View'de bulunan şirketin başında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunmaktadır. 2016 yılı itibarı ile Alphabet şirketinin CEO görevini Page, başkanlık görevini ise Brin üstlenmektedir. Google'ın, Alphabet çatısı altında yeniden örgütlenmesi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Alphabet ağırlıklı olarak teknoloji, araştırma, fen bilimleri, yatırım sermayesi üzerine odaklanmaktadır. Yan kuruluşları arasında Google, Calico, GV, CapitalG, X Development, Google Fiber, Google Nest, Deep Mind, Intrinsic, Isomorphic Labs, Verily, Waymo ve Wing bulunmaktadır. Google eski CEO'su Larry Page, Alphabet'in CEO'su olunca yerine Sundar Pichai yeni Google CEO'su oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sundar Pichai</span> Hintli-Amerikalı işletme yöneticisi, Google LLC & Alphabet Inc.in CEOsu.

Pichai Sundararajan, Ağustos 2015'ten beri Google'ın CEO'luk görevini yürüten Hindistan doğumlu yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Android Donut</span>

Android Donut veya Android 1.6 Donut, Google tarafından geliştirilen dördüncü Android sürümüdür. 15 Eylül 2009'da kullanıcılara tanıtıldı. Sürüme Donut ismi verildi. Bu, Android Cupcake sürümün geliştirilmiş versiyonu idi. Bu sürüm Linux Kernel 2.6.29 bazında ve API 4.seviyesine kuruldu (üretildi). Daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780x480) çözünürlüklü ekranlara destek getirildi. Bu sürüme internet ve yerel aramalar için Hızlı Arama seçeneği, galeri entegrasyonlu kamera resim ve video çekim modları, batarya göstergesi, CDMA desteği, ek ekran boyutları için destek, text-to-speech motoru desteği, çoklu dil seçeneği gibi özellikler eklendi. Android Donut'ın esas özelliklerine bular dahil idi:

Kaltix Corp., yaygın olarak Kaltix olarak bilinir ve Stan Kamer Üniversitesinde Haziran 2003'te Sep Kamvar, Taher Haveliwala ve Glen Jeh tarafından kurulmuş bir kişiselleştirilmiş arama motoru şirketidir. Google tarafından Eylül 2003'te satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Google Bilgi Grafiği</span> Googleın kullandığı bir bilgi tabanı

Knowledge Graph (Türkçe: Bilgi Grafiği) çeşitli kaynaklardan toplanan bilgilerle arama motorunun sonuçlarını geliştirmek için Google ve Google Arama hizmetlerinin kullandığı bir bilgi tabanıdır. Bu bilgiler, kullanıcılara arama sonuçlarının sağındaki kutuda sunulmaktadır. Google'ın arama motoruna Mayıs 2012'de Bilgi Grafik kutuları eklendi; o yıl başından bu yana uluslararası alanda genişleme sağlanmaya başlandı. Bilgi Grafiği'nin içerdiği bilgiler, lansmandan sonra orijinal boyutunu yedi ayda üç katına çıkardı ve Google'ın Mayıs 2016'da işlediği 100 milyar aylık aramaları, önemli oranda büyüdü. Bilgiler genellikle bir Google Assistant ve Google Home'da konuşulan cevapdır. Bilgi Grafiği, kaynak ilişkilendirmeden yanıt verdiği için eleştirildi.