İçeriğe atla

Google Analytics

Google Analytics
SahipGoogle
URLanalytics.google.com
Ticari?Evet
KayıtGerekli
Başlama tarihi14 Kasım 2005 (18 yıl önce) (2005-11-14)
Geçerli durumAktif

Google Analytics Google'ın Urchin firmasını satın alması sonrasında duyurduğu ücretsiz web site performans analizi servisidir. Kullanışlı arabirimi ve ücretsiz olması sayesinde kısa sürede bloglardan büyük kurumsal web sitelerine kadar geniş yelpazede yaygınlaşmıştır. Temel web sitesi raporlarının yanında oldukça gelişkin özellikleri de içinde barındırır.

Google Analytics ile web sitesi sahipleri ziyaretçilerinin hangi kaynak ve kanallar üzerinden sitelerine geldiğini, sitede hangi sayfaları gezdiğini ve sitede ortalama olarak ne kadar durduklarını tespit edebilirler.

Google Analytics ile e-ticaret siteleri kendi satış performanslarını ölçebilirler. Kullanıcıların hangi satın alma adımında siteyi terk ettiklerini tespit edebilirler. Ayrıca hangi trafik kanalından gelen kullanıcılar hangi kategorideki hangi ürüne daha çok ilgi göstermişler, hangi trafik kanalından gelen kullanıcılar daha iyi satın alma performansı sergilemiş gibi detaylı bilgilere de sahip olabilirler.

2014 yılında hayata geçmiş olan Google Analytics sürümü Universal Analytics, 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tamamen kullanımdan kalkacaktır.[1] Yeni sürüm Google Analytics 4 bugüne dek yapılmış en kapsamlı ürün güncellemesi olarak görülüyor.[2]

Google Analytics bugün internetin en yaygın kullanılan veri analizi servisidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Universal Analytics kullanımdan kaldırılıyor - Analytics Yardım". support.google.com. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 
  2. ^ "Yeni nesil Google Analytics'i kullanmaya başlama - Analytics Yardım". support.google.com. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 
  3. ^ "Usage Statistics and Market Share of Traffic Analysis Tools for Websites, April 2022". w3techs.com. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

HTTPS bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim için internet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir HTTP uzantısıdır. HTTPS'te, iletişim protokolü Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncesinde, onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL) ile şifrelenir. Bu nedenle protokol sık sık TLS üzerinden HTTP veya SSL üzerinden HTTP olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">.tk</span>

.tk Tokelau için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Dağıtımı dot.tk tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexa</span>

Alexa, 1 Nisan 1996 - 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında faaliyet göstermiş ABD merkezli ve Amazon tarafından yönetilen bir internet şirketiydi. Diğer web sitelerinin web trafikleriyle ilgili bilgi veren bir web sitesini işletmesiyle tanınmaktadır. Alexa istatistikleri "Alexa Toolbar" adlı yazılımın kullanıcılarından alınan verilerden ve kendi arama robotları tarafından derlenir.

SketchUp, mimarlar, mühendisler, film yapımcıları, oyun geliştiricileri ve 3 boyutlu modelleme gerektiren hemen her alandaki kullanıcılar için tasarlanmış bir 3B Modelleme yazılımıdır. Arayüzü diğer çizim programları kadar karmaşık olmayan, sade bir arayüze sahiptir. İlk olarak Boulder, Colorado kökenli @Last Software tarafından 2001'de üretilen yazılım, 14 Mart 2006, Salı günü Google'ın sözü geçen şirketi satın almasıyla birlikte Google şemsiyesi altına girmiştir. 2012 yılı nisan ayında Trimble Google'dan SketchUp satın alacağını duyurdu, 1 haziran 2012 tarihinde SketchUp Trimble'nin bir parçası olmuştur.Trimble son yayınladığı sürüm ile pek değişiklik yapmasa da yeni sürüm olan 2013 her türlü 3B çizim programının dosyasını açabiliyor ve değiştirebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">BiP</span> Mesajlaşma ve iletişim uygulaması

BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. BiP; App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Sites</span> Web sayfası oluşturma aracı

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Google TV (servis)</span>

Google TV Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi Video on demand Filmler ve TV hizmetidir. Google Play hizmetine dahildir. Filmler ve televizyon şovları, Google Play web sitesinde veya Chrome, Android, iOS ve Roku cihazları için kullanılabilen Google TV uygulaması üzerinden görülebilir. Bazı başlıklar yalnızca kiralamak veya satın almak için kullanılabilirken bazıları hem ikisi aracılığıyla kullanılabilir. Alternatif olarak, kullanıcılar çevrimdışı görüntüleme için filmleri ve TV şovlarını indirebilir ve bunları daha sonra mobil uygulamayı kullanarak görüntüleyebilirler. İndirilen dosyalar beş cihazla sınırlıdır ve beş cihaz indirildikten sonra yerel olarak ek bir cihazda senkronize etmek için silinmelidir. Eylül 2020'de Google TV için Android uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google TV olarak yeniden adlandırıldı ve akış hizmetlerinde içerik toplama eklendi. Haziran 2021'de birkaç TV'de uygulamanın kullanılmayacağı ve kullanıcıların bunun yerine YouTube uygulamasını kullanmaları gerektiği konusunda kullanıcılara bilgi verildi.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Müzik</span>

Google Play Müzik Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir müzik akışlı hizmet ve çevrimiçi müzik dolabıydı. Google Play hizmetine dahildi. Aylık 9.99 ABD doları karşılığında YouTube Red ile birlikte satılan bir "Tüm Erişim" aboneliği, kullanıcılara coğrafi bölge ve müzik aletleri oluşturma özelliğiyle Google Play Müzik kataloğundaki herhangi bir şarkıyı isteğe bağlı olarak yayınlama olanağı tanır. En fazla 6 aile üyesi için "Tam Erişim" için aylık hizmet 14,99 ABD Dolardır. Kullanıcılar, Google Play'in müzik mağazası bölümünden kitaplıkları için ek parçalar satın alabilirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar kişisel kütüphanelerinden en fazla 50.000 şarkı yükleyebilir ve ücretsiz olarak dinleyebilir. İnternet'e bağlı cihazlar için müzik akışını sunmanın yanı sıra Google Play Müzik mobil uygulaması, müziklerin çevrimdışı olarak saklanmasına ve dinlenmesine olanak tanır.

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulamasıdır. Kanadalı geliştirici Stewart Butterfield tarafından kurulmuştur. İsmi İngilizce "Searchable Log of All Conversation and Knowledge" ibaresinin baş harflerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Waze</span> GPS navigasyon uygulaması

Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımıdır. Waze, uygulamasını, indirmek ve kullanmakta özgür olan, topluluk temelli bir GPS navigasyon uygulaması olarak tanımlıyor. Akıllı telefonlarda ve GPS desteği bulunan tabletlerde çalışır, bir hücresel ağ üzerinden yere bağımlı bilgileri indirirken turn-by-turn navigasyon, kullanıcı tarafından gönderilen seyahat saatleri ve güzergâh bilgileri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Stadia</span> Google çevrim içi oyun servisi

Stadia, Google tarafından işletilen bir bulut oyun hizmetidir. Hizmet, Kasım 2019 tarihinde başlatılmış olup yeterli yüksek hızlı internet kullanıyor olmaları koşuluyla, dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda veri merkezi aracılığıyla oyunculara yüksek dinamik aralık desteği ile saniyede 60 kare sayısında 4K çözünürlüğe kadar video oyunları aktarabildiği belirtildi. Stadia'ya masaüstü Google Chrome web tarayıcısından, akıllı telefonlardan, akıllı televizyonlardan ve tabletlerden veya Chromecast'ten erişilebilmektedir.

Google Domains, Google tarafından yönetilen bir alan adı kayıt şirketiydi.