İçeriğe atla

Google (fiil)

Google arama motorunu kullanma eylemine "googlelamak" denir .

Geçişli bir fiil[1] olan Google, googlelamak[2] veya gugıllamak[3] internette bilgi elde etmek için Google arama motorunu kullanmayı ifade eder. Ancak aynı zamanda sadece Google'la değil, herhangi bir arama motoruyla interneti aramak için genel bir terim olarak da kullanılabilir. Adını aldığı arama motorunun popülerliği ve egemenliğinden doğan yeni sözcük,[4] Amerikan Bölgesel Dil Derneği tarafından "2002'nin en faydalı kelimesi" seçilmiştir.[5] 15 Haziran 2006 tarihinde resmi olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'ne[6] ve Haziran 2006'da Merriam-Webster Üniversite Sözlüğü'nün on birinci baskısına dahil edilmiştir.[7]

Google'ın fiil olarak ilk kulllanımı 8 Haziran 1998'de Google'ın ortak kurucusu Larry Page tarafından bir e-posta listesinde gerçekleştirilmiştir.[8]Marka değerinin düşmesi ve marka isminin ürün adına dönüşmesinden çekindiği için Google, isminin, özellikle "genel internet aramaları" anlamında kullanılmasını desteklemez. Bu doğrultuda, 23 Şubat 2003'te,[9] şirket yeni kelimeleri takip eden bir internet sitesi olan Word Spy'ın yaratıcısı Paul McFedries'e bir durdurma ve iptal mektubu göndermiştir.[10] Washington Post gazetesinde bir makalede, Frank Ahrends, bir Google avukatından aldığı ve google fiilinin uygun ve uygunsuz kullanımlarını gösteren bir mektubu konu almıştır.[11] Bu endişeye yanıt olarak Merriam Webster Üniversite Sözlüğü'nün sözlük yazarları google fiili için ilk harfi küçültürken, kendi tanımlarında arama motorunun ilk harfini büyük tuttukları raporlanmıştır. Ancak aynı endişe Oxford editörlerinin her iki kullanımı da korumasına engel olamamıştır.[12]

Google 25 Ekim 2006'da halka açık bir itiraz yayınlayarak Google sözcüğünün yalnızca Google Inc. ve servislerinden bahsedilirken kullanılmasını istemiştir.[13]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Google - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011. 
  2. ^ "Google'la bakalım!". Sabah. 18 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  3. ^ "gugılla-". Nişanyan Sözlük. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Top 10 Search Providers, April 2007". 24 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 
  5. ^ "2002 Words of the Year". 15 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 
  6. ^ Bylund, Anders. "To Google or Not to Google 6 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." The Motley Fool. July 5, 2006. 28 Mart 2007 tarihinde erişilmiştir.
  7. ^ Harris, Scott D. "Dictionary adds verb: to google 6 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." San Jose Mercury News. July 7, 2006.7 Haziran 2006 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ "Google Search Engine: New Features". 9 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2007. 
  9. ^ "Google trademark concerns". 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 
  10. ^ Duffy, Jonathan. "Google calls in the 'language police' 29 Haziran 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi." BBC News. June 20, 2003. 7 Haziran 2006 tarihinde erişilmiştir.
  11. ^ "So Google Is No Brand X, but What Is 'Genericide'?". 30 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2006. 
  12. ^ Noon, Chris. "Brin, Page See 'Google' Take Its Place In Dictionary 20 Eylül 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi." Forbes. July 6, 2006. 7 Haziran 2006 tarihinde erişilmiştir.
  13. ^ "Do you "Google?"". 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 

Dipnot

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Essien</span> Ganalı futbolcu

Michael Kojo Essien, , Gana doğumlu eski millî futbolcudur. Orta saha'nın defansif ve libero bölgelerinde mücadele etmiştir.

İngilizce olan Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis "çoğunlukla yanardağlarda bulunan çok ince silis tozunun solunmasıyla oluşan hastalık" anlamına gelen ve aslında Everett M. Smith tarafından yalnızca en uzun İngilizce sözcük olması için yaratılan ve çoğulu da (pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconioses) aynı derecede uzun olan bir sözcük. Yaratıldıktan sonra bazı değişik kaynaklarda ilk tanımına yaklaşık anlamlarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Arama</span> Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen internet arama motoru

Google Arama, Google Inc. tarafından hizmete sokulan ve en popüler arama motorudur. Google Arama Motoru günde 20 bin terabyte'lık veri işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heteroseksüellik</span> Karşı cinsten insanlara cinsel olarak ilgi duyma

Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir. Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir. Heteroseksüellik hayvan cinselliğini tanımlamada da sıkça kullanılır.

Milat, tarih hesaplamalarında İsa'nın doğduğu kabul edilen gün. İsa'nın doğum tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte, miladi takvime göre oluşturulmuş zaman çizelgesinde başlangıç noktası yani 1 Ocak 1 tarihi olarak kabul edilir. Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Kitaplar</span> Google hizmeti

Google Kitaplar, Google bünyesinde bulunan ve kullanıcıların kitaplar hakkında detaylı arama yapmasına olanak sağlayan arama motorudur.

Başdüşman, kurguda kahramanın karşısındaki en büyük düşmana verilen addır. Kelime 16. yüzyıl ortalarından günümüze kadar gelmiş ve kitap, sinema, tiyatro gibi yapıtların kurgularında yaygın olarak kullanılmıştır. Baş-düşman kelimesi (İn:arch-enemy) 16. yüzyıl ortalarında Yunanca çok önemli anlamına gelen arkhos kelimesi ve düşman kelimelerinin birleşmesi ile türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Av köpeği</span> Avlanmaya yardımcı olan köpek türü

Av köpekleri ya da avcı köpekleri, çok iyi koku alan ve kuş avı esnasında avcılara istikamet göstererek, avları ürküterek ya da bulup getirerek yardımcı olan köpekler. Av köpekleri dünyadaki bazı önemli köpek kulüpleri tarafından kabul edilen köpek gruplarından birisidir. American Kennel Club'a (AKC) göre av köpeği grubuna örnek olarak pointerler, retrieverler, setterler, spanieller ile vizsla ve Weimaraner gibi bazı diğer ırklar verilebilir. Av köpekleri canlı ve hareketli hayvanlardır, bu nedenle ev köpeği olarak beslenildiklerinde sık ve yorucu egzersizlere gereksinim duyarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kazamat</span> Patlayıcı savaş silahlarından korunmak için inşa edilen yeraltı siperi

Kazamat, top ateşinden korunmak için inşa edilmiş korunak ya da obüslerden, bombalardan korunmak için yerin altına kazılmış siper. Ayrıca taretleri olmayan ve topları doğrudan gövedeye bağlı olan zırhlı askeri araçlar için de kullanılır. Kelime Türkçede ilk başta kumkuma adı verilen ve surların içine açılan kemerli gözleri tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Spor otomobil</span> otomobil türü

Spor otomobil ya da spor araba, küçük hacimli, genellikle iki koltuklu ve iki kapılı olarak dizayn edilmiş çevik kullanım sağlayan ve yüksek performanslı otomobillere verilen isimdir. Spor otomobiller sade tasarımlı ya da lüks araç sınıfı olabilirler, ancak yüksek manevra kabiliyetinde ve minimum ağırlıkta olmaları gereklidir. Gran Turismo, Grand Tourer, fastback, Hot Hatch, muscle car, pony car, spor kompakt, spor coupe, süperspor otomobil, cabriolet, roadster türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Merriam-Webster</span>

Merriam-Webster, Inc. 1831 yılında, George ve Charles Merriam tarafından G & C Merriam Company adıyla Springfield, Massachusetts'de kuruldu. 1843'te Noah Webster'in ölümüyle An American Dictionary of the English Language'in hakları satın alındı. Referans kitapları ve özellikle sözlük basımı yapan bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc., 1964 yılından beri Encyclopædia Britannica, Inc.'e bağlı bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc. ismini 1982'de Encyclopædia Britannica, Inc. şirketinin altında almıştır.

Tureng, bir Türkçe çeviri şirketi olan Tureng Çeviri Limitet tarafından sağlanan iki dilli çevrimiçi Türkçe İngilizce sözlüktür. 20 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla sitede İngiliz, Amerikan ve Avustralya olmak üzere üç farklı aksanla işitsel söyleyiş ile kullanım alanına göre ulamlara ayrılmış 2.000.000'dan fazla İngilizce ve Türkçe sözcük ve deyim bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eponim</span>

Eponim gerçek ya da hayali bir kimsenin adının bir yer, ulus ya da bir şey için verilmesine inanılması, bir kişinin adına dayanan veya bir kişinin adından türetilen kelimelerin yanı sıra içerisinde yaşadığı yılların dönem olarak belirtilmesinde kullanılan terimdir. Örnek olarak I. Elizabeth'in tahta çıkması ve ölümüne kadar geçen süreye eponim olarak Elizabeth devri adıyla tanımlanmaktadır.

Alt şirket, başka bir şirkete ait veya bu şirket tarafından yönetilen bir şirket veya kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Monokok</span>

Yapısal kabuk olarak da adlandırılan Monokok, yumurta kabuğuna benzer şekilde, yüklerin bir nesnenin dış kabuğu tarafından desteklendiği yapısal bir sistemdir. Monokok kelimesi, "tek kabuk" anlamında Fransızca bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Oromolar</span>

Oromolar, Etiyopya, Kenya ve Somali bölgelerinde yaşayan bir etnik grup. Etiyopya ve daha geniş tabirle Afrika Boynuzu'nun en büyük etnik grubudur. 2007 nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık %34.5'ini temsil ederken diğer tahminlere göre nüfusun yaklaşık %40'ını oluşturdukları söyleniyor.

Webster Sözlüğü, 19. yüzyılın başlarında Amerikalı sözlükbilimci Noah Webster (1758-1843) tarafından düzenlenen İngilizce sözlüklerin yanı sıra Webster'ın adını onun namına benimseyen çok sayıda kendisiyle ilgili veya ilgisiz sözlüktür. " Webster's " o zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri'nde İngilizce sözlükler için jenerik bir ticari marka haline gelmiş ve sözlük başlıklarında yaygın olarak kullanılmıştır.