İçeriğe atla

Gonnara

Gonnara, Latince adı Ziziphus lotus, Akdeniz bölgesine özgü yaprak döken “Hünnapgillerden” dikenli bir çalı.[1]

Özellikleri

Kıbrıs'ın hemen her tarafında doğada yabani olarak yetişen gonnara, çok eski zamanlardan beri Arap, Hint, Çin geleneksel tıbbında, mucize bir bitki olarak bilinip, kullanılmaktadır.

Genellikle dikenli dalları olan 5-10 metre yüksekliğe ulaşan küçük yaptak döken bir çalıdır.

Olgunlaşmamış meyveler yeşil renkte olup hamdır. Olgunlaşan meyveleri yenilebilir. kahverengi küçük yuvarlak bir meyvesi vardır. Herbir meyve tek sert çekirdeklidir.

Gonnaranın faydaları

Gonnara vücuda rahatlık verir, göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürür. Nezle ve soğuk algınlığında iyileştiricidir. Kanı temizler, idrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkilidir.[2]

Gonnara Festivali

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne Şehrine bağlı köylerinden biri olan Şirinevler köyünde her yıl Ekim ayında geleneksel Gonnara Festivali düzenlenmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Gonnara". birgun.net. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  2. ^ "Yaşlılığı geciktiren mucize: Gonnara". Detay Kıbrıs. 15 Temmuz 2014. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dişbudak</span> bitki cinsi

Dişbudak, zeytingiller (Oleaceae) familyasının Fraxinus cinsini oluşturan türüne göre maksimum boyu 10–30 m arasında değişebilen dolgun ve düzgün gövdeli yuvarlak tepeli ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı akasya</span>

Yalancı akasya (Robinia), Fabaceae (baklagiller) familyasının Robinia cinsinden dikenlerle kaplı odunsu türlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">At kestanesi</span> Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı

At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta bulunan kasaba

Güzelyurt veya Omorfo, Kıbrıs adasının kuzeybatısında bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesinin merkezi olmakla beraber, hukuki olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hünnap</span> Bitki türü

Hünnap, cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan, dikenli bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rhamnus</span>

Cehri, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından Rhamnus ve Frangula cinsini oluşturan küçük çalılara verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Kuş iğdesi</span>

Kuş iğdesi, iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasından kışın yaprağını döken çoğunlukla çalı, bazen 7–8 m'ye kadar boylanabilen bir iğde türü.

<span class="mw-page-title-main">Yaban mersini</span> fundagiller familyasından bir bitki türü

Yaban mersini veya ayı üzümü fundagiller (Ericaceae) familyasından ılıman iklimlere alışmış bir üzümsü meyve türüdür. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mandalina</span> Turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve

Mandalina, ılıman iklimde yetişmekte olan Turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Mandalina, portakala nazaran daha yumuşak olan kabuğu soyulduktan sonra yenebildiği gibi suyu sıkılarak da içilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaynanadili</span>

Kaynanadili (Opuntia), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan bitki cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Çaltı, Çarşamba</span>

Çaltı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Üvez (bitki)</span>

Üvez (Sorbus), kışın yaprağını döken, farklı boylarda, gülgiller (Rosaceae) familyasına ait, çalı ya da orman ağacı türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Dikenli, Tunceli</span>

Dikenli, Tunceli ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Yeşilırmak veya Limnidi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesine bağlı, Dillirga yöresinde yer alan bir köydür. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü dışında olarak, Lefkoşa kazasında resmiyette varlığını sürdürmektedir. Eski ismi Limnitis (Limnidi) olan Yeşilırmak, eski bir yerleşim yeri olan Vuni sarayına yakındır. Yeşilırmak köyünün yerli halkı tamamıyla Kıbrıs Türklerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TSG 1899 Hoffenheim</span> Alman futbol kulübü

TSG 1899 Hoffenheim, 1899'da Sinsheim'a bağlı Hoffenheim köyünde kurulmuş ve kulübü 1990'da 8. ligdeyken satın alan alman milyarder Dietmar Hopp'un sayesinde Bundesliga'ya çıkan futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahlep</span> bitki türü

Mahlep, gülgiller (Rosaceae) familyasından boylu çalı veya 8–10 m'ye ulaşan, kışın yaprağını döken bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Paluze</span>

Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.

Ötüken, geleneksel adıyla Isbadarigo, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Yusuf Pirhasan, Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Japon biberi</span>

Japon biberi veya Zanthoxylum piperitum, Japonya ve Kore'ye özgü, turunçgiller ve rue familyasından yaprak döken aromatik dikenli bir çalı veya küçük ağaçtır.