İçeriğe atla

Gonio (yerleşim yeri)

Gonio

Gonio, Batum şehrinde, Gonio-Kvariati bölgesinde bir yerleşim yeri. Karadeniz'de Çoruh nehrinin sol kıyısında, deniz seviyesinden 30 m yükseklikte yer almaktadır. Batum merkezine 12 km uzaklıkta. Gonio, Gürcistan'ın en popüler sahil beldelerinden biridir. Gonio'da bir devlet okulu ve bir radar istasyonu vardır.

Tarih

Arkeolojik verilere göre Gonio'daki antik yerleşimin tarihi M.Ö. VIII-VII yüzyıllara kadar uzanır. Apsarunt kalesi, MS 1. yüzyılın 70'lerinde Gonio'da belirir. Gonio ismi ilk olarak tarihçi Michael Panaretos tarafından yazılmış "Trabzon Tarihi''nde geçmektedir.

Bir zamanlar Cenova Cumhuriyeti'nin ticaret ortağıydı. 1547'de Osmanlılar tarafından işgal edildi ve daha sonraki fetihler için bir sıçrama tahtası haline getirildi. 17. yüzyılın sonunda Gonio, Tavdgiridzelere aittii. Bu yüzyılın sonunda Gurieli, itaatsizlik nedeniyle Batum ve Gonio'yu Tavgiridze'den aldı. Tavdgiridze ailesinin iki üyesi Müslüman oldu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yardımıyla Gonio'yu fethetti. 1718 yılında Sancak beyi Ahmed Tavdgiridze ve kardeşi Mustafa Bey Sultandan; Batum, Gonio, Anaria, Kisaturi, Akhalsheni, Korolistavi, Sameba ve ek olarak bazı vergi hakları aldı.[1]

Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresi altında Gonio Kazası, Trabzon Eyaleti ve Lazistan Sancağı'nın bir parçasıydı. 1865 yılında Gonio Kazası 50 köyden oluşuyor ve 5275 kişi yaşıyordu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kürtün</span> Gümüşhane ilinin ilçesi

Kürtün, Gümüşhane ilinin tipik Karadeniz iklimi ve kültürünün yaşatıldığı bir ilçesidir. İlçe merkezi nüfusu 5.285'tir. Nüfusu köyleriyle birlikte 12.792'dir. 1990 yılında ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti</span> Gürcistanda bir sahil kasabası

Kobuleti, Gürcistan’da, Acara Özerk Cumhuriyetinde bulunan, aynı adlı belediyenin yönetim merkezi olan kenttir. Demiryolu istasyonunun ve çay işleme atölyelerinin bulunduğu Kobuleti, yazın önemli dinlence yerlerinden biridir. Kobuleti kenti ve bölgesi, Osmanlı döneminde Çürüksu olarak adlandırılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Akçay, Terme</span>

Akçay, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.Samsun ve Ordu il sınırındadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizbükü, Ünye</span>

Denizbükü, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Arılı, Arhavi</span> Arhavinin köyü

Arılı, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Derecik, Arhavi</span> Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı köy

Derecik, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güneşli, Arhavi</span>

Güneşli, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Arkaköy, Borçka</span>

Arkaköy, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güreşen, Borçka</span>

Güreşen, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Borçka</span> Artvin köyü

Güzelyurt, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayadibi, Borçka</span>

Kayadibi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Muratlı, Borçka</span> Borçkada bir köy

Muratlı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Örücüler, Borçka</span>

Örücüler, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Arçveti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye, Borçka</span> Borçkanın köyü

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Vilayeti</span> Osmanlıda bir vilayet

Trabzon Vilayeti, Osmanlı Devleti'nde, 19. yüzyılın ikinci yarısında girişilen idari reformlar sonucunda kurulan vilayetlerden biridir. 1867 yılında Trabzon Eyaleti'nin kaldırılmasıyla kurulmuştur. İdari merkezi Trabzon olan vilayet, Alaçam'dan Çürüksu'ya kadar Karadeniz kıyı şeridi boyunca uzanıyordu. Dört sancaktan oluşuyordu ve Gümüşhane sancağı dışındaki üç sancağın Karadeniz'e kıyısı bulunuyordu.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa, Artvin</span> Artvin ilinin ilçesi

Kemalpaşa, Artvin'in bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir. Gürcistan sınırı yakınında Karadeniz kıyısında yer alır. Hopa ilçesine bağlı bir köy iken 1987 yılında belde oldu. Kemalpaşa, 2017 yılında ise yayımlanan KHK ile ilçeye dönüştü. 2024 yerel seçimlerinden sonra Belediye başkanı olarak Erhan Yılmaz göreve gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lazistan Sancağı</span>

Lazistan Sancağı, Osmanlı Devleti'nde önce Trabzon Eyaletine, sonra Trabzon Vilayeti'ne bağlı idari birimlerden biridir. 1920 yılında ise bağımsız hale getirilmiştir. Sancağın idari merkezi önce Batum, 1878 yılında Batum Rusya'ya geçtikten sonra Rize kenti idi.

<span class="mw-page-title-main">Tavdgiridze ailesi</span>

Tavdgiridze ailesi, 14. yüzyıldan beri bilinen Gürcü aristokrat ailedir. 16. yüzyıla kadar Osmanlı yönetimine giren Gürcistan'ın güney illerinde yaşamaktaydılar. Osmanlı işgaliyle beraber ailenin çoğu üyesi Kartli, İmereti ve Guria gibi nispeten daha güvenli alanlara yerleşmiştir. 17. yüzyılda, aileye III. Giorgi Gurieli tarafından Aşağı Guria'da bir mülk ve kalıtsal Baş Bailiff (bok'auli) unvanı verilmiştir. 1770'lerde Osmanlı'nın Aşağı Guria'yı işgal etmesiyle Tavdgiridze ailesinde dini farklılıklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Mamuka Tavdgiridze ve ailesi Osmanlılılardan kaçarak Guria'nın kuzeyine yerleşmiştir. Hristiyan torunları 1850'de Rus İmparatorluğu'nun soylularından olmuştur. Mamuka'nın oğullarından Maksime, Süleyman adını alarak Müslüman olmuş ve Osmanlı hükûmeti tarafından Çürüksu (Kobuleti) Sancağı'na yönetici olarak atanmıştır. Onun soyundan gelenler 1853-56 ve 1877-78'deki Osmanlı-Rus savaşlarında sadık yöneticiler olarak kalmıştır. Hasan Bey, 1854'te Ruslar tarafından öldürülmüş, Ali Paşa ve Osman Paşa ise 1878'te muhacir olarak Türkiye'ye yerleşmek zorunda kalmıştır. Hasan ve Ali Paşa, Guria'nın yerel şarkılarına konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boğazköy, Borçka</span>

Boğazköy, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.