İçeriğe atla

Gokaidō

Gokaidō

Gokaidō (Japonca五街道; "beş yol"), Japonya'da Edo döneminde şogunluk merkezi olan Edo'yu diğer vilayetlere bağlayan merkezi olarak yönetilen beş yol idi.[1] Tokugawa şogunu Tokugawa Ieyasu, 1601'de ülke üzerindeki kontrolünü artırmak için bu beş güzergahın inşasına başladı, ancak Ieyasu'nun torunu olan dördüncü şogun Tokugawa Ietsuna döneminde ana güzergahlar olarak belirlendi. Yol boyunca yolcuların dinlenmesi ve malzeme satın alması için posta istasyonları kuruldu.[1] Yollar, daimyōların (bölgesel yöneticiler) Edo'ya giden rotalar boyunca alternatif yıllarda seyahat etmesini gerektiren sankin-kōtai politikasıyla geliştiler.[1]

Bu yollardan Tōkaidō, Edo ve başkent Kyoto'yu birbirine bağladığından en önemlisi olarak kabul edilmekteydi.

Beş yol

Nihonbashi'deki yol mesafe işaretleyicisi, beş güzergahın başlangıcını işaret eder

All five routes started at Nihonbashi in Edo. From that point, each road linked the capital with other parts of the country.

Tōkaidō
Tōkaidō, Edo'yu Kyoto'ya bağlayan 53 istasyona sahipti.[2] Kusatsu-juku'ya ulaştığında rotasını Nakasendō ile paylaşmaktaydı.
Nakasendō
Nakasendō (bazen Kisokaidō), Honshū'nun orta kesimini Kyoto'ya bağlayan 69 istasyona sahipti. Nakasendō'nin Shimosuwa-shuku'su, Kōshū Kaidō için son noktaydı. Ayrıca Nakasendō, Kusatsu-juku'da Tōkaidō ile birleşmekteydi.[3]
Kōshū Kaidō
Kōshū Kaidō, Edo'yu Kai vilayetine bağlayan had 44 istasyonu sahipti.[4]
Ōshū Kaidō
Ōshū Kaidō, Edo'yu Mutsu vilayetine bağlayan 27 istasyona sahipti. Kuzey Japonya'nın diğer bölgelerine bağlayan alt yolları da bulunmaktaydı.[5]
Nikkō Kaidō
Nikkō Kaidō, Edo'yu Nikkō Tōshō-gū'ya bağlayan 21 istasyona sahipti.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Gokaidō". Encyclopedia of Japan. Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 56431036. 25 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  2. ^ Forbes, Andrew; Henley, David (2014). Utagawa Hiroshige's 53 Stations of the Tokaido. Chiang Mai: Cognoscenti Books. B00LM4APAI
  3. ^ WebJapan Atlas: Nakasendo 11 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 1 Aralık 2020 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ "Yumekaidō: Kōshū Kaidō Map" (Japonca). 7 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  5. ^ "Yumekaidō: Ōshū Kaidō Map" (Japonca). 7 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  6. ^ "Archived copy". Archived from the original on 12 Aralık 2007. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sekigahara Muharebesi</span>

Sekigahara Meydan Muharebesi (21 Ekim 1600)

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<i>Shinsengumi</i>

Shinsengumi 1864 yılında Bakufu tarafından Japonya'daki Bakumatsu periyodu sırasında kurulan özel bir polis birliğidir.1869 yılına kadar aktif olarak görev aldı. Şogun temsilcilerini, imparatorluğun yabancı ülkeler ile ticaret ilişkilerinin gerçekleştirilmesini sağlayan, tartışmalı bir imparatorluk fermanının yayımlandığı sırada Kyoto'da korumak üzere kuruldu.Shinsengumi üyelerinin birçoğu Edo'dan bulunan kılıç okullarından gelen kişilerdi. Popüler kültürde cesur ve kararlı kahramanlar olarak gösterilmelerine rağmen tarihçiler tarafından merhametsiz katillerden oluşan bir birlik olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bingo (vilayet)</span>

Bingo vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında San'yōdō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Hiroşima prefektörlüğünün doğusunu kapsamaktaydı. Vilayetin merkezinin Fuchū yakınlarında olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo İstasyonu</span>

Tokyo İstasyonu, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon Chiyoda semtinde Marunouchi ticaret bölgesinde İmparatorluk Sarayı ve Ginza ticaret bölgesi yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edo Kalesi</span> 1457 yılında Edoda inşa edilen bir düz arazi kalesi

Edo Kalesi, 1457 yılında Edo'da inşa edilen bir düz arazi kalesiydi. Kale, Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğunu kurduğu yer olup şogunun ikametgâhı ve ayrıca Edo döneminde Japonya'nın askeri başkentiydi. Meiji Restorasyonu'nun ardından Tokyo İmparatorluk Sarayı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyori</span> Japon samuray (1593 – 1615)

Toyotomi Hideyori, Sengoku döneminde yaşamış bir Japon samuray. Toyotomi Hideyoshi'nin oğlu ve belirlenmiş halefiydi. Osaka Seferi'nden sonra alınan yenilgi üzerine annesi ile birlikte seppuku yaparak intihar ettiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matsudaira Katamori</span>

Matsudaira Katamori, Edo döneminin sonları ve Meiji döneminin başlarında yaşamış bir Japon daimyō. Aizu Beyliği'nin dokuzuncu daimyōsu ve Kyoto Shugoshoku'su olup Boshin Savaşı sırasında, Aizu Beyliği'ni Tokugawa şogunluğu safında yeni Meiji hükûmetine karşı yönetti, ancak Aizu Muharebesi'nda ciddi şekilde mağlup edildi. Katamori'nin hayatı bağışlandı ve daha sonra Nikkō Tōshō-gū tapınağının baş kannushi'si oldu. Katamori ve üç erkek kardeşi Matsudaira Sadaaki, Tokugawa Yoshikatsu ve Tokugawa Mochiharu ile birlikte Meiji Restorasyonu sırasında oldukça etkili rollere sahipti ve dört Takasu kardeş olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fudai daimyō</span>

Fudai daimyō, Japonya'nın Tokugawa şogunluğunda Sekigahara Muharebesi'ndan önce Tokugawa boyunun kalıtsal vasalları olan bir daimyō sınıfı idi. Fudai daimyō ve onların soyundan gelenler, tozama daimyōlara karşı Tokugawa yönetiminin saflarını doldurdu ve Edo döneminde Japonya'daki gücün çoğunu ellerinde tuttular.

<span class="mw-page-title-main">Tōkaidō (yol)</span>

Tōkaidō, Japonya'da Edo döneminde başkent Kyoto'yu şogunluk merkezi Edo'ya bağlayan bir yoldu. Yol, 514 km uzunluğunda olup Edobashi'den başlayarak Kyoto'daki Sanjō Ōhashi'de sona ermektedir ve 53 istasyonu bulunmaktadır. Gokaidō'nun en önemli güzergahı olup iç kesimlerde ve daha az seyahat edilen Nakasendō'nin aksine, doğu Honshū'nun deniz kıyısı boyunca devam etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Nakasendō</span>

Nakasendō veya Kisokaidō (木曾街道), Japonya'da Edo döneminde başkent Kyoto'yu şogunluk merkezi Edo'ya bağlayan bir yoldu. Yol, 534 km uzunluğunda olup Edobashi'den başlayarak Kyoto'daki Sanjō Ōhashi'de sona ermektedir ve 69 istasyonu bulunmaktadır. Gokaidō'nun ikinci önemli güzergahı olup deniz kıyısı boyunca devam eden Tōkaidō'nun aksine, Honshū'nun iç kesimleri boyunca devam etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Shimizu Jirocho</span>

Shimizu Jirocho Japonya'da en ünlü yakuza ve halk kahramanıdır. Gerçek adı Chogoro Yamamoto'dur. Pirinç toptancısı olan amcası Jirohachi Yamamoto tarafından evlat edinildi. Evlat edinen ailenin durumu kötüleşince bir bakuto (kumarbaz) ve daha sonra Tokaido bölgesinin en büyük yakuza patronu oldu. Jirocho aynı zamanda bir hayırsever, iş lideri ve vatanseverdi. 19. yüzyılın sonlarında Jirocho, Shimizu limanına ve iki eski başkent Kyoto ve Edo'yu birbirine bağlayan Tōkaidō ve Nakasendō olmak üzere iki ana güzergaha hükmetti. Omasa, Komasa ve Mori no Ishimatsu gibi uşakları vardı.

Tokyo tarihi, Japonya'nın başkenti ve en büyük kentsel merkezinin büyümesini göstermektedir. Tokyo'nun doğu kısmı, günümüz Saitama prefektörlüğü, Kawasaki şehri ve Yokohama'nın doğu kısmı ile birlikte ritsuryō sistemi altındaki prefektörlüklerden biri olan Musashi vilayetini oluşturan Kantō bölgesinde toprakları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katō Kiyomasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1562 – 1611)

Katō Kiyomasa, Azuchi-Momoyama ve Edo dönemlerinde yaşamış bir Japon daimyō. Kumamoto Beyliği'nin ilk daimyōsudur.

<span class="mw-page-title-main">Kanō Tan'yū</span> Japon sanatçı (1602 – 1674)

Kanō Tan'yū, Edo döneminde yaşamış bir Japon ressamdı. Kanō Takanobu'nun oğlu ve Kanō Eitoku'nun torunu olup ünlü Kanō okulundan gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hatamoto</span>

Hatamoto, feodal Japonya'nın Tokugawa şogunluğunun doğrudan hizmetinde olan yüksek rütbeli bir samuraydı.

<span class="mw-page-title-main">Imagawa Yoshimoto</span> Japon derebeyi/daimyō (1519 – 1560)

Imagawa Yoshimoto, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Imagawa boyunun lideri olup Tōkaidō'ya hakim olan üç daimyōdan biri olarak Tōkaidō'daki bir numaralı Daimyō olarak da bilinmekteydi.