İçeriğe atla

Goethe Sanat ve Bilim Madalyası

Goethe Sanat ve Bilim Madalyası, Goethe'nin 100. doğum günü anısına Reich Başkanı Paul von Hindenburg tarafından verilmeye başlayan ödül.

22 Mart 1932'de ölüm yıldönümünde oluşturulan ödül müessesinde ödüller iki versiyonda verilmiştir. Mart 1932'den Haziran 1934'e kadar Paul von Hindenburg tarafından Waldemar Raemisch tarafından tasarlanan bir versiyonda, ön yüzünde "1932 yılında Goethe'ye sanat ve bilim için bağışlanmıştır. Reich Başkanı" yazısı, arka yüzünde ise Goethe'nin bir portresi yer almaktadır. 62 mm (1938'den itibaren 69,5 mm) çapa sahip olduğundan, giyilmesi amaçlanmamıştır. Adolf Hitler tarafından Kasım 1934'ten Aralık 1944'e kadar ödüllendirilen Nasyonal Sosyalist versiyonun ön yüzünde Goethe'nin portresi, arka yüzünde ise gamalı haç çelenkli imparatorluk kartalının yanı sıra "Sanat ve Bilim İçin" yazısı yer almaktadır. Toplamda 601 kişiye bu ödül verilmiştir.

Paul von Hindenburg tarafından verilen ödüller

Hindenburg'un Ağustos 1934'teki ölümüyle birlikte 195 kişiye madalya verildi. Mart 1932'den Ocak 1933'e kadar 160 kişi ve Şubat 1933'ten Haziran 1934'e kadar 35 kişi bu ödülü almıştır. Ocak 1933'e gelindiğinde, 70. doğum gününde Adolph Goldschmidt de dahil olmak üzere en az on bir Yahudi kökenli Alman, Hindenburg tarafından Goethe Sanat ve Bilim Madalyası ile ödüllendirildi. İlk ödülün veriliş tarihi 15 Ocak 1933'dür.[1] Hindenburg adına verilen son madalyanın tarihi 19 Haziran 1934'dür.[2]

Yıllara göre ödüller:

  • 1932 - 155 kişi
  • 1933 - 31 kişi
  • 1934 - 9 kişi

Adolf Hitler tarafından verilen ödüller

Goethe madalyasının ön yüzü. Yazıt: 1932'de Reich Başkanı von Hindenburg tarafından bağışlanmıştır.

Hitler, Reich Başkanlığı görevini üstlendikten sonra, Kasım 1934'ten itibaren madalyayı değiştirilmiş bir biçimde verdi. 1934'ten itibaren madalyanın verilmesi genellikle doğum günleri veya diğer önemli anma törenleriyle sınırlandırıldı. Siyasi olarak popüler olmayan kişiler ve Nürnberg Yasaları tarafından tanımlanan Yahudiler artık onurlandırılmıyordu. Bu versiyon toplamda 406 kişiye verildi. Savaş yıllarında madalya giderek daha sık verilmeye başlandığından eski itibarını kaybetti. Son ödül Aralık 1944'te verilmiş daha sonra kimseye bu ödül verilmemiştir.

Goethe madalyasının arkası. Yazıt: Goethe

Kaynakça

  1. ^ Adolph Goldschmidt: Lebenserinnerungen. Hrsg. von Marie Roosen-Runge-Mollwo. Berlin 1989, S. 342.
  2. ^ "Beschreibung der ursprünglichen Goethemedaille". 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Madalyası</span> Türk Kurtuluş Savaşında savaşmış askerlere verilen madalya

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisince verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl von Ossietzky</span> 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman yayıncı, yazar ve pasifist

Carl von Ossietzky, Alman yayıncı, yazar ve pasifist. 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Paul von Hindenburg</span> Alman mareşal ve devlet adamı (1847–1934)

Paul von Hindenburg, Prusyalı-Alman mareşal ve devlet adamıdır. 1925-1934 yılları arasında Almanya'nın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Papen</span> Alman politikacı

Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen, Adolf Hitler'in 1933 yılında iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı ve diplomat. Aynı zamanda 1939-1944 yılları boyunca Türkiye'deki Alman büyükelçisiydi. Almanya-Türkiye ilişkilerini geliştirmekte önemli katkıları olmuştur. Savaş bittikten sonra Müttefik Devletler'e teslim oldu. Ertesi gün Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Beck</span>

Ludwig Beck, Alman subay. Nazi Almanyası döneminde Truppenamt Başkanı (1933-1935) ve OKH Başkanı (1935-1938).

<span class="mw-page-title-main">Werner von Fritsch</span>

Werner von Fritsch, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

<i>Hitler: The Rise of Evil</i> 2003 yapımı Kanadalı televizyon minidizisi

Hitler: The Rise of Evil, 2003 yılı Kanada yapımı bir televizyon filmidir. CBS'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Cesur Emek Madalyası</span> Madalya

1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Cesur Emek Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen sivil bir emek ödülüdür. Sovyetler Birliği'nin 6 Haziran 1945'te SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile Sovyetler Birliği vatandaşlarının cesur ve fedakâr emeğini Nazi Almanyası üzerinde Sovyetler Birliğinin zaferi olarak kabul etmesi kararı ile kuruldu. Tüzüğü daha sonra 18 Temmuz 1980'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span> Sovyetler Birliğinde bir anma madalyası

Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, 16 Mayıs 1957'de Leningrad şehrinin 250. yıldönümünü anmak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin hatıra madalyasıydı. Büyük Yurtsever Savaş gazileri de dahil olmak üzere Sovyet toplumunun önde gelen üyelerine ödül verilmiş, savaş zamanı ve barış zamanında Leningrad Şehri'ne silahlı kuvvetler mensuplarına hizmet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yetki Kanunu</span> Adolf Hitlere verilen bağımsız kanun çıkarma yetkisi

Yetki Kanunu, 23 Mart 1933'te kabul edilip Şansölye Adolf Hitler'in hükûmetine parlamentonun müdahalesi olmaksızın kanun çıkarma yetkisi tanımış 5 maddelik bir kanundu. Resmi adı Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich idi.

<span class="mw-page-title-main">Tahlisiye Madalyası</span>

Tahlisiye Madalyası, Cankurtaran Madalyası veya Tahlis-i Can Madalyası, Sultan Abdulmecid döneminde Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil madalyadır. Tahlis, kurtarmak anlamına gelen Arapça kökenli eski bir kelimedir. Bu isimdeki madalya ise boğulma, yangın gibi afetler sırasında hayatını tehlikeye atarak can kurtaran kişilere verilirdi. Madalya, başvuru esasıyla verilirdi ve başvuran kişinin canını tehlikeye atarak bir kişiyi kurtarması beklenirdi. Madalyayı olay yeri şahitlerin şahitliği ile alınırdı. Dört kademeli madalyanın ilk kademesi yeşil kurdele, ikinci kademesi kırmızı kurdele, üçüncü kademesi beyaz kurdele ve dördüncü kademesi bu üç rengin karışımdan oluşan renkli bir kurdeleye sahipti. Madalyayı ilk kez alan kişiler birinci kademe yeşil kurdeleli madalyayı alırken, zaten madalyası olan bir kişi tekrar can kurtarırsa bir üst kademedeki madalyayı almaya hak kazanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kan Nişanı</span>

Kan Nişanı, Nazi Partisi'nin (NSDAP) en prestijli nişanlarından biriydi. Mart 1934'te Hitler, Nazi Partisi'nin 9 Kasım 1923 darbe girişimini anmak için Kan Nişanının verilmesine onay verdi. Madalya gümüş renktedir ve ön yüzünde meşe yaprağı çelengi tutan bir kartal tasvir edilmiştir. Çelenk içinde 9 Kasım, sağda ise München 1923–1933 yazısı yer almaktadır. Feldherrnhalle'nin girişini kabartma olarak gösterir ve hemen yukarıda, arka planda güneş ışınları olan açılı gamalı haç yer almaktadır. Üst kenar boyunca UND IHR HABT DOCH GESIEGT yazıtı bulunmaktadır.

Max Planck madalyası Alman Fizik Toplumu'nun Almanca: (Deutsche Physikalische Gesellschaft) en büyük ödülüdür. Teorik fizikte üstün başarı gösteren bilim insanlarına verilmektedir. 1929'dan beri her yıl düzenli bir şekilde verilmektedir. Genelde sadece bir kişiye verilir. Bazı yıllar iki kişiye verildiği ya da hiç verilmediği görülmüştür ancak nadir bir durumdur. Ödülü kazanan kişiye altın madalya ve el yazımı bir parşömen verilir.