İçeriğe atla

Godot (oyun motoru)

Godot, oyun motoru

Godot, MIT lisansı altında yayınlanan, platformalar arası, ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur.[1] İlk olarak Arjantinli yazılım geliştiricileri Juan Linietsky ve Ariel Manzur tarafından halka açıklanmadan önce Latin Amerika'daki birkaç şirket için geliştirildi. Geliştirme ortamı, Linux BSD'ler, macOS ve Microsoft Windows dahil olmak üzere birden çok işletim sisteminde çalışır.

Bilgisayar, mobil ve web platformlarını hedefleyen hem 2D hem de 3D oyunlar oluşturmak için tasarlanmıştır.

Sürüm Geçmişi

Godot Versiyon Geçmişi
Sürüm Yayın tarihi Ek Notlar Son Yama Sürümü
1.0 Aralık 2014 İlk kararlı sürüm 1.0
1.1 Mayıs 2015 Kod düzenleyicide otomatik tamamlama iyileştirmeleri, görsel bir gölgelendirici düzenleyicinin eklenmesi, yeniden yazılmış 2B motor ve 2B çokgenlerde gezinme için yeni destek. 1.1
2.0 Şubat 2016 Geliştirilmiş kullanıcı arayüzü ve hata ayıklayıcı 2.0.4.1
2.1 Temmuz 2016 Addons veritabanı, profil oluşturucu ve eklenti API'sinin tanıtımı 2.1.6
3.0 Ocak 2018 Yeni fizik tabanlı oluşturucu, Mono (C#) desteği ve fizik motoru olarak Bullet'in eklenmesi 3.0.6
4.0 Mart 2023 Vulkan grafik API'si için destek ekler. Mono'dan .NET 6 CoreCLR'ye geçiş yapar. Çeşitli düzenleyici değişiklikleri ve performans optimizasyonları ile birlikte SDF tabanlı küresel aydınlatmayı sunar. 4.0.3
4.1 Temmuz 2023 Performans, çekirdek ve betik öğelerinde güncellemeler. GDScript'te statik değişkenler ve C#'ta [GlobalClass] özniteliği ile tanışın. Birden çok pencere desteği ve komut dosyası düzenleyicilerini ayırma yeteneği. Geliştirilmiş parçacık türbülansı ve 3B gürültü dokularının tanıtılması. AI navigasyonu için yenilenmiş önleme algoritmaları. 4.1.1

Özellikler

Godot'un en önemli özelliklerinden biri açık kaynaklı olmasıdır. Bunun anlamı kaynak kodlarını alıp MIT lisansının size verdiği izinler doğrultusunda istediğiniz gibi geliştirebilmenizdir.

Desteklenen platformlar

Linux, Windows, IOS ve mobil platformlarını destekler.

Kaynakça

  1. ^ "godot oyun motoruna başlangıç". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

Maemo, Nokia'nın akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiği, açık kaynaklı ve Debian tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Maemo, tabanında Linux ailesinden olan Debian üzerine ve GUI yani görsel kullanıcı arayüzü ise yine açık kaynaklı GNOME kütüphaneleri üzerine kurulmuştur. Maemo altında pencere yöneticisi olarak Matchbox ve görsel kullanıcı arayüzü için de GTK tabanlı Hildon kullanılır. Nokia 770, Nokia N800, Nokia N810 ve Nokia N900 modellerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Unity (oyun motoru)</span>

Unity, öncelikli olarak bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için video oyunları ve simülasyonları geliştirmek için kullanılan ve Unity Technologies tarafından geliştirilen çapraz platform bir oyun motorudur. İlk kez yalnızca Apple'ın 2005'teki Worldwide Developers Conference'da OS X için ilan edildi, bu tarihten itibaren 27 platformu hedeflemek üzere genişletildi. Unity oyun motoru; film sektörü, otomotiv sektörü, mimari, mühendislik ve inşaat gibi video oyunları dışındaki farklı endüstriler tarafından da benimsenmiş ve kullanılmaktadır.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Machine</span>

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

Evrensel Windows Platformu Microsoft tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak Windows 10'da tanıtılan, platforma özgü bir uygulama mimarisidir. Bu yazılım platformunun amacı, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10, Windows 11 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. C++, C#, Visual Basic .NET veya XAML kullanarak Windows uygulaması geliştirmeyi destekler. API, C++ ile uygulanır ve C++, VB.NET, C#, F# ve JavaScript'de desteklenir. Windows Server 2012 ve Windows 8'de ilk tanıtılan Windows Runtime platformunun bir uzantısı olarak tasarlanan UWP, geliştiricilere potansiyel olarak birden fazla cihazda çalışacak uygulamalar oluşturmasına olanak tanır

<i>EA Sports FC Mobile</i> 2016 video oyunu

EA Sports FC Mobile, EA Mobile ve EA Canada tarafından iOS ve Android platformları için geliştirilen, EA Sports tarafından yayınlanan bir futbol simülasyon video oyunudur. 16 Ağustos 2016'da Gamescom 2016'da duyuruldu. 11 Ekim 2016'da iOS, Android ve Microsoft Windows platformları için yayımlandı.

MOAP (Mobile Oriented Applications Platform) NTT DoCoMo'nun cep telefonları için geliştirdiği FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access) servisinin yazılım platformudur.

ACCESS CO., LTD. Nisan 1979'da kurulmuş ve Şubat 1984'te Tokyo, Japonya'da Arakawa Toru ve Kamada Tomihisa tarafından yeniden kurulmuş olan, mobil telefonlar, PDA'lar, video oyun konsolları ve setleri gibi bağlı ve mobil cihazlar için çeşitli yazılımlar sunan bir şirkettir.

Access Linux Platform (ALP), Tokyo, Japonya'nın Access Co. firması tarafından geliştirilen ve pazarlanan mobil cihazlar için, bir zamanlar "Palm OS'nin yeni nesil sürümü" olarak adlandırılan, durdurulan bir açık kaynaklı yazılım tabanlı işletim sistemidir. Platform Java, klasik Palm OS ve GTK+ tabanlı yerel Linux uygulamaları için uygulama ortamları içeriyordu. ALP, cihazlarda 3GSM, LinuxWorld, GUADEC ve Mobile'de Açık Kaynak da dahil olmak üzere çeşitli konferanslarda gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">0 A.D. (video oyunu)</span>

0 AD, Wildfire Games tarafından geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. M.Ö. 500 ile M.Ö. 1 ve M.S. 1 ile M.S. 500 tarihlerine odaklanmış tarihi savaş ve ekonomi oyunudur. Oyun çoklu platformdur. Windows, macOS, Linux, FreeBSD ve OpenBSD platformlarında oynanabilir. Oyun motorunun kaynak kodu için GNU GPLv2 lisansı ve oyun tasarımı ve müziği için CC BY-SA lisansı kullanan tamamen özgür yazılım ile özgür medya şeklinde hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CBL-Mariner</span>

CBL-Mariner, Microsoft'un geliştirdiği ücretsiz ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Microsoft Azure hizmetleri için temel konteyner işletim sistemi ve WSL 2'nin grafik bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

Ebitengine, (Eh-Bee-Ten-Gin) Go programlama dili için Apache 2.0 lisansı altında yayınlanan, platformalar arası, ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur. Japon asıllı Hajime Hoshi tarafından yaratılmıştır.