Godefroid Niyombare
Godefroid Niyombare | |
---|---|
Kişisel bilgiler | |
Doğum | 1969 Bujumbura |
Godefroid Niyombare (d. 1969), Burundili asker. Niyombare, Afrika ülkesi Burundi'de 2015 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iki gün boyunca devletin en üst makamında yer almıştır.
Niyombare, Hutu etnik grubu mensubu olarak Burundi İç Savaşı'nda yer almış, bu süreçte Conseil national pour la défense de la démocratie – Forces de défense de la démocratie (CNDD-FDD) hareketi içerisinde önemli liderlerden biri konuma gelmiştir. İç savaşın sona ermesi ile birlikte devlet başkanı Pierre Nkurunziza yönetiminde ordunun başına getirilmiştir. 2009 yılında meclisin de kabul ettiği görevi ile birlikte ilk kez bir Hutu kökenli ordunun başına getirilmiştir.
Devlet başkanı Nkurunziza'nın 2010 yılında yeniden seçilmesinden sonra 2015 yılında yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde üçüncü kez seçilmek üzere aday olacağını açıklamasından sonra önce başkent Bujumbura'da başlayan ve daha sonra Burundi geneline yayılan şiddet olayları neticesinde Niyombare önderliğindeki ordu generalleri 13 Mayıs 2015 tarihinde Nkurunziza'nın görevden alındığını ve hükûmetin lav edildiğini açıklamıştır. Bu darbe girişimi esnasında Burundi'de ki sorunların çözümü için Tanzanya'da bulunan devlet başkanı havaalanının kapatılması nedeniyle ülkeye dönememiştir.[1][2] Hükûmet yanlısı askerlerin bağlılığı ile iki gün sonra darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı açıklanmış, Nkurunziza yeniden ülkesine dönmüştür.[3] Tüm bu yaşananlara rağmen devlet başkanlığına adaylığını devam edeceğini açıklayan Nkurunziza, yanlış bir hesaplama yapıldığını bildirmiş ve ilk göreve geldiğinde bu göreve halk tarafında seçilmediğini, meclis tarafından atandığını açıklamış bu yüzden 2015 seçimlerinde aday olmasının anayasanın ihlali anlamına gelmediğini ifade etmiştir.[4]
Niyombare darbe girişiminin başarısız sonuçlanması ile birlikte yönetime bağlı askerler tarafından öldürülmemesini umduğunu ifade etmiştir.[5] Ülke yönetimi darbenin sonlanmasından sonra Niyombare'nin yakalandığını açıklasa da, bu açıklamasını bir gün sonra geri çekmiştir.[6]
Kaynakça
- ^ "Burundi devlet başkanı ülkesine dönemedi". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.
- ^ "www.hurriyet.com.tr". 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.
- ^ "www.dw.de". 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.
- ^ "Burundi'de 3. dönem krizi". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.
- ^ "Burundi'de darbe sonlandırıldı". 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.
- ^ "Niyombare'nin akıbeti ne oldu?". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015.