İçeriğe atla

Gocta Şelaleleri

Gocta (İspanyolca: Catarata del Gocta), Peru'nun Amazon bölgesindeki Chachapoyas ilinde bulunan iki katlı bir şelaledir. Başkent Lima'ya yaklaşık 700 km uzaklıktadır. Cocahuayco Nehri'ne dökülür.

Yerli halk tarafından yüzyıllardır bilinen şelalenin dünyaca tanınması 2005'te Alman Stefan Ziemendorff'un bir grup Perulu kaşifle yaptığı keşif gezisiyle oldu. Ziemendorff, Peru hükûmetini şelalenin haritalandırılması ve uzunluğunun ölçülmesi konusunda ikna etti. Ziemendorff şelaleye yaptığı üçüncü geziden sonra 11 Mart 2006'da dünya çapında haber ajanslarının da bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi ve şelalenin uzunluğunu 771 metre olarak açıkladı. Bu uzunluk Gocta Şelaleleri'ni Venezuela'daki Angel Şelaleleri ve Güney Afrika'daki Tugela Şelaleleri'nin ardından üçüncü free-leaping şelale yapıyordu. Ne var ki, bu sıralama National Geographic Society tarafından toplanmış eski ve tamamlanmamış bilgilere dayanıyordu. Dolayısıyla, Ziemendorff'un şelalenin sıralamadaki yeri konusundaki görüşleri büyük oranda tartışıldı.

Çeşitli ansiklopedilerde, referans kitaplarında ve Google aracılığıyla ulaşılan bazı web sitelerinde Ramnefjellsfossen (Norveç) ve Mongefossen'in (Norveç) ardından beşinci en uzun free-leaping şelale olarak gösterilmektedir. Bunun yanı sıra, The World Waterfall Database'de en uzun şelaleler sıralamasında 16. sırada yer almıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika</span> kıta

Güney Amerika, Amerika'nın güneyinde bulunan bir kıta. Güney Yarımküre'de bulunmasına rağmen topraklarının küçük bir kısmı Kuzey Yarımküre'de yer almaktadır. Büyük Okyanus'un doğusunda, Atlas Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Güney Amerika, 17.840.000 km karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %3,5'ini kaplamaktadır. 2005 yılına göre nüfusu 371.000.000'dan fazladır. Güney Amerika kıtalar arası yüzölçümü sıralamasında dördüncü ve nüfusta beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">And Dağları</span>

And Dağları, dünyanın en uzun sıradağlar zinciridir.

<span class="mw-page-title-main">Iguazú Şelaleleri</span> Arjantin-Brezilya sınırında Iguazú Nehrinin şelalesi

Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehir. İsmi Yguazu kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Şelale</span>

Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.

İran millî futbol takımı, İran'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kendi sahasındaki maçları 1970'te yapılan ve 100.000 kişilik olan Azadi Stadı'nda oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">Ballıkayalar</span> tabiat parkı

Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık kanyon vadidir. Tabiat parkı statüsündedir.

Osmaniye ilinin Düziçi ilçesi Düldül Dağı eteklerinden doğup Aslantaş Barajı ve böylece Ceyhan Nehri'ne dökülen bir çaydır. Sabun Çayı, Düziçi Ovasının büyük bir bölümünü sulamaktadır. Oldukça temiz olan bu suda balık bulunmakta ve çevresinde bol miktarda piknik yapılmaktadır. Su çok temiz kaynaklardan beslenmekte ve Düziçi Ovasının büyük bir bölümünü sulamaktadır. Ama bu sulama yetersiz kalmakta Üreticiler ürünlerini zamanında ve yeterince sulayamadıkları için ekili dikili alanlar her geçen yıl biraz daha azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Miruşa Şelaleleri</span>

Miruşa Şelaleleri, Kosova’nın orta muhitinde, Klina belediyesi sınırları dâhilinde kalan bir şelale bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nahanni Millî Parkı</span>

Nahanni Millî Parkı, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nda bulunan bir millî parktır. Park 30.000 km² alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Sogn og Fjordane</span> Norveçte il

Sogn og Fjordane Norveç'in batı kıyısında bulunan eyalettir. Kuzeyinde Møre og Romsdal, güneyinde Bergen, doğusunda Oppland ve güneydoğusunda Buskerud ile sınır olan eyalet 18,623 km² yüzölçümü üzerinde yaklaşık yüz dokuz bin nüfusa sahiptir. Eyalette toplam yirmi altı belediye bulunmaktadır. Sınırlarında Florø, Førde ve Måløy olmak üzere üç kent vardır. Yönetim merkezi Hermansverk'tir. Nærøyfjord ve Urnes kiliseleri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Waterfall model</span>

Şelale yönteminde yazılım geliştirme süreci analiz, tasarım, kodlama, test, sürüm ve bakım gibi safhalardan oluşur. Geleneksel yazılım metotlarında bu safhalar şelale modelinde olduğu gibi doğrusal olarak işler. Her safha, başlangıç noktasında bir önceki safhanın ürettiklerini bulur. Kendi bünyesindeki değişikler doğrultusunda teslim aldıklarını bir sonraki safhanın kullanabileceği şekilde değiştirir.

<span class="mw-page-title-main">Elakala Şelaleleri</span>

Elakala Şelaleleri Batı Virginia'nın Blackwater Kanyonu bölgesinde yer alan 4 adet şelale dizinidir. İlk şelale serisinin yüksekliği 35 fit (11 m) ve park yollarına kolayca erişilebilmektedir. Bu parkta bulunan en popüler ikinci şelaledir. İkinci şelale ise 15 fit (4,6 m) ile bu parkın en küçük şelalesidir. Serinin üçüncü şelalesi ise 40 fit (12 m) ile en yüksek şelaledir ve tepesine ulaşmak oldukça zordur. Serinin dördüncü ve son şelalesi erişimi ve bulunduğu bölgenin yapısıyla çok tehlikeli olup deneyimsiz yürüyüşçüler için uygun değildir.

<span class="mw-page-title-main">Günpınar Şelalesi</span> Malatyada şelale

Günpınar Şelalesi Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuldīga</span> Letonyada bir kasaba

Kuldīga, Letonya'nın batısında yer alan bir kasabadır. Kuldīga Belediyesi'nin merkezidir ve nüfusu yaklaşık 13.500'dür. İlk kez 1242 yılında adı geçti. 1368'de Hansa Birliği'ne katıldı. 17. yüzyılda Kurlandiya Dükalığı'nın başkentlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gadelşa Şelalesi</span> Rusya, Başkurdistanda bir şelale

Gadelsha Şelalesi, Rusya'da yer alan 15 m yüksekliğindeki basamaklı bir şelale. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Baymak ili'ndeki Khudolas Nehri üzerinde yer almaktadır. Khudolas Nehri, Yaman Taş Dağı'nın yakınında bir pınardan kaynar ve Irenyk tepelerinin doğu yamacı boyunca akar. Şelaleden Sibay şehrine olan mesafe 15 km'dir. Gadelsha Şelalesi Başkurdistan'ın en yüksek şelalesidir ve 1965'ten beri doğal bir anıt statüsündedir. Devlet tarafından eşsiz bir doğa anıtı olarak korunmaktadır. Birkaç farklı adı bulunmaktadır: Ibragimovsky, Tuyalas, Khudolas. Ama yine de en yaygın olanı, aynı adı taşıyan yakındaki bir köyün de adı olan Gadelsha'dır.

<span class="mw-page-title-main">Edessa Şelaleleri</span>

Edessa Şelaleleri ya da Edessis Şelaleleri Yunanistan'ın Vodina şehrinde yer alan şelalelerdir. Şelaleler, 14. yüzyılda bölgede gerçekleşen şiddetli bir depremden sonra ortaya çıkan doğal bir fenomendir. O zamandan beri, daha küçük ölçekli depremler nedeniyle morfolojilerinde birçok değişiklik meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara su şelalesi</span>

Karasu Şelalesi, Osmaniye ili, Düziçi ilçesinde Amanos Dağları)'nın en kuzeyinde bulunan Düldül Dağı eteklerinden doğan Sabun Çayı üzerindeki şelaledir. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 10 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı, mevcut akar su zeminin siyaha yakın yeşil yosun örtüsünden kaynaklanan akarsuyun renginden alır.

<span class="mw-page-title-main">Murchison Şelaleleri</span>

Murchison Şelaleleri, Kabalega Şelaleleri olarak da bilinir, Uganda'daki Beyaz Nil Nehri üzerindeki Albert Gölü'nün doruğunda bulunan bir şelaledir. Murchison Şelaleleri'nin doruğundaki Nil Nehri'nin suları; genişliğin yaklaşık 7 metreye düştüğü bir ağızdan geçerek 43 metre yükseklikten aşağı dökülmekte, ardından batıya doğru akarak Albert Gölü'ne ulaşmaktadır. Victoria Gölü'nün gideğeni, saniyede yaklaşık 300 metreküp suyu, genişliği 10 metreden daha dar olan bir boğaza yönlendirerek şelalelerden aşağı akıtır.