İçeriğe atla

Goanna (yazılım)

Goanna
Geliştirici(ler)M. C. Straver[1]
İlk yayınlanmaOcak 2016[2]
Programlama diliC++
TürWeb tarayıcı motoru
LisansMozilla Kamu Lisansı 2.0

Goanna, Mozilla 'nın Gecko motorundan çatallanmış bir açık kaynaklı web tarayıcı motorudur.[3] Bu motor başlıca Pale Moon tarayıcısında, Basilisk tarayıcısında ve diğer UXP tabanlı uygulamalarda kullanılmak adına üretilmiştir.[4][5] K-Meleon tarayıcısının bir çatalı[6] ve Windows XP için Mypal tarayıcısı da bu motoru kullanan uygulamalar arasında bulunmaktadır.[7]

Goanna, Gecko'nun bağımsız bir çatalı olarak ilk kez Ocak 2016'da piyasaya sürüldü.[2] Projenin kurucusu ve baş geliştiricisi M.C. Straver, Pale Moon'un Firefox'tan gittikçe daha çok ayrışmasından ötürü, bu projeyi başlatmak için hem teknik hem de ticari amaçlara sahipti.[8][9]

Goanna'nın Gecko'dan ayrıştığı iki önemli fark vardır: Goanna, Mozilla'nın yürüttüğü "Kuantum Projesi" süresince Gecko'ya eklediği, Rust programlama dilinde yazılmış hiçbir bileşeni bulundurmamaktadır,[10][11] bunun yanında Goanna kullanan tüm uygulamalar tek işlem halinde çalışır, Firefox ise uzun zamandır çok işlemli bir uygulamadır.[12][13]

Kaynakça

  1. ^ M.C. Straver. "About Moonchild Productions". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018. 
  2. ^ a b "Release notes for old versions of Pale Moon". palemoon.org. 27 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Goanna layout engine". moonchildproductions.info. 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018. 
  4. ^ "UXP vs goanna". forum.palemoon.org. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "There is only XUL". 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  6. ^ "K-Meleon on Goanna". kmeleonbrowser.org. 11 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Mypal browser homepage". 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  8. ^ "Introducing Goanna". forum.palemoon.org. M.C. Straver. 22 Haziran 2015. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  9. ^ "Pale Moon to switch from Gecko to Goanna rendering engine". ghacks.net. 22 Haziran 2015. 25 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2017. 
  10. ^ "Basilisk web browser". 21 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  11. ^ "Quantum". wiki.mozilla.org. 29 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  12. ^ "Multiprocess Firefox". developer.mozilla.org. Mozilla. 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2018. 
  13. ^ "Multi-process, or: the drawbacks nobody ever talks about". forum.palemoon.org. M.C. Straver. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

Mozilla Kitabı, Netscape ve Mozilla tabanlı web tarayıcılarında bulunan bir yazılım sürpriz yumurtasıdır. Tarayıcıda about:mozilla adresine girilerek görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Avant Browser programı Internet Explorer tabanlı bir tarayıcıdır. Opera tarayıcısının bir klonudur. Opera tarayıcısında olan resim, Flash engelleme, çoklu pencere, sayfa ile alakalı bağlantıları listeleme, rss/atom gibi özelliklere sahiptir. Mozilla Firefox gibi Gecko tabanına kurulmadığı için Windows Update gibi sadece Internet Explorer ile çalışan sayfaları açabilmektedir.

Mozilla Firefox 3, Firefox ağ tarayıcısının 17 Haziran 2008'de çıkan sürümüdür. Gecko 1.9 kullanır. Çıktığı gün yapılan 8 milyon indirmeyle birlikte Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

Mozilla Firefox 2, Firefox ağ tarayıcısının 24 Ekim 2006'da çıkan sürümüdür. Gecko 1.8 kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Android için Firefox</span> Web tarayıcısı

Android için Firefox, Mozilla Firefox internet tarayıcısının akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İOS için Firefox</span>

iOS için Firefox Apple iPhone, iPad ve iPod Touch mobil cihazları için Mozilla'nın bir tarayıcısı. Firefox'ta masaüstü ve mobil için kullanılan Gecko düzen motorunu kullanmayan ilk Firefox markalı tarayıcıdır. Apple tarafından seçilen iOS güvenlik kısıtlamaları nedeniyle Firefox, Gecko'nun yerine yerleşik iOS WebKit tabanlı işleme çerçevesini kullandı. IOS for Firefox, Firefox Sync'i destekler ve Firefox'un tarama geçmişini, yer imlerini ve son sekmeleri senkronize edebilir.

Ecosia, Almanya'nın Berlin kentinde kurulmuş olan ve elde ettiği kârın % 80'ini veya daha fazlasını ağaçlandırmaya odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayan bir arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

Pale Moon, özelleştirilebilirliğe vurgu yapan açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır; sloganı "Sizin Tarayıcınız, Sizin Yolunuz" dur. Microsoft Windows ve Linux için resmi yayınlar ve çeşitli platformlar için gönüllü olarak derlenmiş paketler bulunmaktadır.

Basilisk, Pale Moon tarayıcısının geliştiricisi tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows ve Linux için resmi dağıtımlar ve macOS için resmi olmayan derlenmiş bir paket vardır.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LibreWolf</span> web tarayıcı

LibreWolf, gizlilik ve güvenliğe önem veren Firefox'un bir web tarayıcısı ve çatalıdır.

Web'de kullanıcı aracısı, kullanıcı adına hareket eden ve "Web içeriğini alan, işleyen ve son kullanıcı etkileşimini kolaylaştıran" herhangi bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcı aracısı özel bir yazılım aracısı türüdür.