İçeriğe atla

Goa'uld karakterleri listesi

Bu başlıkta, Yıldız Geçidi mitolojisinde; egomanyak, kendilerini "tanrı" kabul eden, insan ve unas gibi bir takım canlıların vücuduna yerleşip, vücudun kontrolünü ele geçiren Goa'uld adlı asalak ırka mensup karakterler listelenmiştir. Galaksideki en güçlü goa'uldlar "Sistem Lordları" (düzen efendileri) denen bir konsey oluşturmuştur. Bu sistem lordları, tüm güce tek başına sahip olabilmek adına kendi aralarında da sürekli çatışma halindedir. Genetik hafıza sayesinde doğuştan bilgilidirler. İnsanları "köle" ve "konukçu" olarak değerlendirirler, onlara tanrılarıymış gibi davranırlar. Bunun yanı sıra teknoloji hırsızlarıdır. İşlerine yarayacağına inandıkları her türlü teknolojik buluşu ele geçirmek için uğraşırlar. Kendilerine tehdit oluşturabilecek düzeyde geliştiğine inandıkları uygarlıkları yok etmeye çalışırlar. Tau'ri (dünya uygarlığı)'de bunlardan biridir.

Öne Çıkan Karakterler

Anubis

Yarı yükselmiş bir Goa'uld olan Anubis, System Lordları tarafından dahi yöntemleri kabul edilemez bulunup dışlanmıştır. Ölü olduğu sanılıyordu. Anubis kuşkusuz Goa'uldlar içinde en tehlikelisidir.

Apophis

Apophis'in Sembolü.

Goa'uld System Lordu olan Apophis, SG-1 'in ezeli düşmanıdır. Stargate orijinal filminde insanların Abydos'a giderek Ra'yı yok etmelerinin ardından Apophis Abydos'u kontrolü altına almıştır. Dr.Daniel Jackson'ın karısı Sha're'yi ve Sha're'nin kardeşi Ska'ra'yı kaçıran Apophis, onları Konukçu olarak kullanmıştır. Sha're Apophisin kraliçesi; Ska'ra ise oğlu olarak karşımıza çıkar. Apophis'in en gözde adamı olan Teal'c, Goa'uld'ların sahte tanrılar olduğuna inandığı için Jonathan Jack O'Neill'a ve SG-1'e kaçmaları için yardım ederek Tüm Goa'uld aleminde hain (Shol'va) unvanına laik görülmüştür. Teal'c, SG-1 'a katılarak hem bu takımın vazgeçilmez bir üyesi hem de Goa'uldlar konusunda eşssiz bir bilgi kaynağı olmuştur.

Ba'al

Ba'al'ın Sembolü

Güçlü sistem lordlarından biri olan Ba'al, keskin zekası, esprili mizacı ve çıkar anlaşmaları ile ünlüdür. Yaşamını güvence altına almak adına, klonlarını üretmesi ve gerçek Ba'al'ın bir türlü yakalanamıyor oluşu, diziyi sürükleyen ana unsurlardan biridir. Kendisiyle girişilen mücadele dizinin yayın ömrüne sığmamış ve devam filmi Stargate: Continuum'a taşmıştır.

Cronus

Cronus'un Sembolü.

Goa'uld System Lordlarından biri olan Cronus, Apophis'in ezeli düşmanı, ayrıca Teal'c'ın babasının katilidir. Teal'c'ın babası Cronus'un en gözde adamı olarak biliniyordu. Bir gün Teal'c'ın babasını başarı şansı çok düşük olan bir göreve yollayan Cronus, görev başarısızlığa uğrayınca Teal'c'ın babasını öldürür. O günden sonra Teal'c Cronus'tan intikam almak için Apophis'in en gözde adamı olur.

Nirrti

Nirrti'nin Sembolü

Hain ve ahlaksız olarak bilinen Nirrti, Goa'uld System Lordları tarafından dışlanmıştır. P8X-987 gezegenindeki dört SGC üyesinin ölümüne sebep olduğu sanılmaktadır. Ayrıca Cassandra isimli genç kızın içine Naquaada bombası yerleştirip Dünyaya yollamıştır. Asgard'ın öncülük ettiği dünyada düzenlenen barış görüşmelerinde Cronus'u öldürmeye çalışmış ama başarılı olamamıştır.

Osiris

Binlerce yıl dünyada sıkışıp kalan Osiris, genç bir arkeolog tarafından serbest bırakıldı ve vücudu Osiris tarafından konukçu olarak kullanıldı.

Ra

Ra'nın Sembolü.

Acımasız ve güçlü bir System Lordu olan Ra, Stargate filminde karşımıza çıkmaktadır. Ra, dünyayı yani Tauri'yi bulup insanları konukçu olarak kullanan ilk System Lordu olarak bilinir. Ayrıca insanların Galaksiye dağılmalarını sağlayan da RA'dır.

Sokar

Sokar'ın Sembolü.

Sistem lordları tarafından dışlanan Sokar, kendisine Şeytan'ı oynamayı uygun görmüştür. Düşmanlarını köleleştirerek, bir takım işlemler sonrası yüzeyini kararsız hale getirdiği, cehennemi andıran bir gezegene bırakıp, burada ızdırap çekmelerini sağlar.

Tanith

Genç ve tehlikeli Goa'uldlardan biri olan Tanith, Shau'nac'ı yani Teal'c'ın sevdiği kadını öldürüp Tok'ra arasına Apophis'in casusu olarak girmiştir.

Yu

Yu'nun Sembolü

Güçlü Sistem Lordlarından biri olan Yu, Dünya ile çıkarları birçok kez çakıştığından dolayı beraber hareket etmiştir.

Seth

Seth'in Sembolü

İsyancı Goa'uldlardan olan Seth, binlerce yıl dünyada saklanabilmeyi başarabildi. Sistem lordları ve tok'ra tarafından başına ödül koyulan Seth, SGC onu bulana kadar dünyada saklandı.

Svarog

Svarog'un Sembolü

Hakkında ayrıntılı bilgi bulunmayan bir Sistem Lordudur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ra</span> antik Mısırda güneş tanrısı

Ra, Mısır mitolojisinde güneş tanrısıdır. Kutsal merkezi Heliopolis'tir. Genellikle başında bir disk bulunan şahin kafalı insan biçiminde canlandırılmıştır. Eski tanrı Atum'la bir tutularak; IV. sülale döneminde devlet tanrısı olmuştur.

Amon, Hermopolitan Ogdoad'ın bir üyesi olarak görünen önemli bir eski Mısır tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osiris</span> Antik Mısırda yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş ve iyilik tanrısı

Geb ve Nut'un oğlu yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş tanrısı, kardeşi Set'in tam zıddı olarak iyilik tanrısı, kural koyucu, koruyucu; ölülerin yargıcı lahitinin bulunduğu yer Abidos’ta kültünün oluştuğu yerdir. Osiris, Nut ve Geb’in ilk çocuğuydu. Set, Nephthys ve İsis’in kardeşiydi, aynı zamanda İsis’in kocasıydı. Horus, İsis'ten oğluydu. Bir hikâyeye göre Nephthys, İsis gibi davranarak ve Osiris’i baştan çıkarmış ve Anubis’i doğurmuştur. Osiris adı bu tanrıya eski Yunanların verdiği bir addır. Osiris’in eski Mısırcadaki asıl adı “gözün yeri” anlamındaki "As-âr"dır. Bu ad, hiyeroglif yazısı ile yazılırken iki ideogram kullanılarak yazılır; kullanılan iki ideogramdan biri taht, diğeri gözdür.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<i>Yıldız Geçidi SG-1</i> Bilim kurgu dizisi

Stargate SG-1 - Kommando SG1 - ya da kısaca SG-1, Antik Mısır tanrıları ile uzaylılar arasında bağ kuran 1994 yapımı Yıldız Geçidi (Stargate) filminin devamı niteliğindeki televizyon dizisidir. Dizi Yıldız Geçitleriyle galaksiyi dolaşan keşif takımı SG1'ın maceralarını konu alır. Dizi 10. sezonunda toplam 213 bölümle sona ermiştir.

<i>Yıldız Geçidi</i> (film)

Yıldız Geçidi, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson'ın paylaştığı, 1994 yapımı kült bilimkurgu filmi. Film özellikle, uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla tüm bilimkurguseverlerin büyük ilgisini çekti. Ayrıca film; uzaylılarla savaşan, ama bunu lazer tabancaları ya da uzay gemileriyle değil, geleneksel ateşli silahlarla yapan dünyalı konsepti ile bilimkurgu tarihinde farklı bir yerde durmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horus'un gözü</span>

Horus'un gözü, Antik Mısır tasvirlerinde ilâh Horus’un “Ay gözü” de denilen sol gözüne verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır sanatı</span>

Antik Mısır'da sanat, MÖ 31. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında eski Mısır'da üretilen sanatı ifade eder. Resimler, heykeller, papirüs, fayans, mücevher, fildişi, mimari ve diğer sanat ortamları üzerine çizimler içerir. Aynı zamanda çok muhafazakâr: sanat tarzı zamanla çok az değişti. Hayatta kalan sanatın çoğu, Mısırlıların öbür dünyaya olan inancı hakkında daha fazla fikir veren mezarlar ve anıtlardan geliyor.

<i>Yıldız Geçidi: Süreklilik</i>

Stargate: Continuum, 2008 Haziran ayında DVD sürümü yayınlanan film, 7 milyon dolarlık bütçesiyle 2007 yılında çekilmeye başlandı. Yıldız Geçidi SG-1'in ikinci devam filmi olarak çekildi. SG-1 ekibi tüm kadrosuyla bu filmde yepyeni maceralara atılmaktadır. The Ark of Truth filminin aksine Richard Dean Anderson bu filmde etkin olmasa da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tau'ri</span>

Tau'ri, bilimkurgu serisi Stargate evreni içerisinde Dünya'da yaşayan insanlara Dünya dışı yaşam formları tarafından verilen isim. Aynı zamanda Dünya gezegeni için kullanılan bir adlandırmadır. Hayalî Goa'uld dilinde bu sözcük, "ilk yaratılanlar" ya da "ilk Dünya" anlamına gelmektedir. Dünya insanları sıklıkla Goa'uld ve Jaffa tarafından "Tau'ri" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ra (Yıldız Geçidi)</span>

Ra, Yıldız Geçidi filminde, bu filmin devamı niteliğindeki Yıldız Geçidi SG-1 dizisinde ve söz konusu dizinin çekilmiş son filmi Stargate: Continuum'da görülebilen hayali karakter. İlk olarak, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell ve James Spader'ın paylaştığı, 1994 yapımı Yıldız Geçidi filminde Jaye Davidson tarafından canlandırılmıştır. Daha sonra Yıldız Geçidi SG-1 bilimkurgu serisinde, SG-1 ekibinin zamanda yolculuk yaparak M.Ö 3000 yılına gittikleri "Moebius: Part 1" adlı bölümde Jay Williams tarafından karaktere yeniden hayat verilmiştir. Son olarak yine Jay Williams tarafından Stargate: Continuum filminde canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Geçidi SG-1 karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede ilk bölümü 27 Temmuz 1997 yılında Showtime kanalında yayınlanan Amerika-Kanada askerî bilimkurgu dizisi dizisi Yıldız Geçidi SG-1'in karakter listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Jackson</span> kurgusal karakter

Daniel Jackson, Yıldız Geçidi filminde, bu filmin devamı niteliğindeki Yıldız Geçidi SG-1 dizisinde ve söz konusu dizinin, Stargate: The Ark of Truth ve Stargate: Continuum adlı devam filmlerinde görülebilen hayali karakter. Ayrıca Yıldız Geçidi Atlantis dizisinin "Rising", "First Contact" (05x10), "The Lost Tribe" (05x11) ve Yıldız Geçidi Evren dizisinin de "Air", "Human" (01x14), "Subversion" (01x18) ve "Incursion" (01x19) bölümlerinde konuk karakter olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Goa'uld</span>

Goa'uld, Yıldız Geçidi mitolojisinde; Egomanyak, kendilerini "tanrı" kabul eden, insan ve unas gibi bir takım canlıların vücuduna yerleşip, vücudun kontrolünü ele geçiren asalak ırk. Galaksideki en güçlü goa'uldlar "Sistem Lordları" denen bir konsey oluşturmuştur. Bu sistem lordları, tüm güce tek başına sahip olabilmek adına kendi aralarında da sürekli çatışma halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tanrıları</span> Antik Mısır dinindeki ilahlar

Antik Mısır tanrıları, Antik Mısır'da kendilerine tapınılan tanrı ve tanrıçalardır. Bu tanrılar çevresinde oluşan inançlar ve ritüeller tarihöncesi dönemde ortaya çıkmış ve Antik Mısır dininin özü hâline gelmiştir. Tanrı ve tanrıçalar doğa olaylarının ve fenomenlerinin simgesi olarak görülüyordu ve Mısırlılar doğa olaylarının ma'at'a yani ilahî düzene göre devam edebilmesi için ritüeller ve sunularla tanrı ve tanrıçaları yatıştırıyorlardı. Mısır devletinin MÖ 3100 yılı civarında kurulmasından sonra bu görevleri uygulama yetkisi, kendini tanrıların temsilcisi ilan eden ve ritüellerin yapıldığı tapınakları idare eden firavun tarafından kontrol edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır dini</span>

Antik Mısır dini, Antik Mısır toplumunun ayrılmaz bir parçası olan ve çok tanrılı ve ritüelleri karmaşık bir inanç sistemi vardı. Mevcut olduğuna inanılan ve kuvvetler ve doğa unsurları, kontrolünde olan birçok tanrılar ile Mısırlıların etkileşimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Mısırlı din uygulamalarını tanrılar sağlamakta ve halk ise onların beğenisi kazanmak için bir çabaları vardı. Mısır'ı tarihteki kral ile aynı statüsü ile aynı olan ve aynı zamanda tanrı olan Firavunlar yönetirdi. Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar. Mısırlılar tanrılar için muazzam tapınaklar yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Seker</span> Mısır tanrısı

Seker Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.