İçeriğe atla

gnuplot

gnuplot
gnuplot tarafından çizilmiş 3B elipsoit
İşletim sistemiLinux, UNIX, Windows, Mac OS X
LisansKendine özgür bir açık kaynak
yazılım lisansı[1]
Resmî sitesignuplot.info
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

gnuplot, komut satırından girilen fonksiyon ya da verilere uygun iki veya üç boyutlu grafik çizme programıdır. Çizilen grafikler kalitesinden dolayı akademik çalışmalarda kullanılır. Program başlıca işletim sistemleri üzerinde çalışabilir (GNU/Linux, UNIX, Windows, Mac OS X ve diğerleri). Program 1986 yılından beri geliştiriliyor.

Özellikleri

gnuplot doğrudan ekran çıktısı verebildiği gibi PNG, EPS, SVG, JPEG ve diğer formatlarda da kaydedilebilir. Ayrıca doğrudan LaTeX belgeleri eklenerek LaTeX kodu üretilebilir. Programda farklı komutlar etkileşimli olarak kullanılabnilir. Örnek olarak komut ve çıktısı için Logaritmik Spiral dosyasına bakılabilir.

Program birçok kişi tarafından desteklenmektedir. İnternette kapsamlı yardım bulunuyor.

gnuplot, C üzerinde yazılmıştır; GNU Octave, Maxima ve gretl çizim motorlarını kullanır.[2]

Lisans

Gnuplot ismi rağmen GNU sisteminin bir parçası değildir. Yazılım Genel Kamu Lisansı yerine kendi açık kaynak lisansını kullanmaktadır. Programın kopyalama ve kaynak kodunun değiştirilmesi izin veren lisansı altında dağıtılmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Copyright". 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2013. 
  2. ^ "linuxgazette.net". 16 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">GTK+</span>

GTK, çok platformlu grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Qt ile beraber X Pencere Sistemi'nin en popüler araç takımıdır. GTK başlangıçta GNU Resim İşleme Programı için yazılmıştı. Şimdi GNU Projesi'nin bir parçası olarak LGPL lisansı altında özgür olarak dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LilyPond</span>

LilyPond, bir müzik nota yazma uygulamasıdır. Bu program kullanılarak birçok müzik aleti için parçalar yazılabilir. LilyPond, temelini MusicTeX'den almıştır. LaTeX ile belge oluşturma tekniğine benzeyen bir teknikle, LilyPond dosyaları oluşturulur. Notalar kısaltmalarla bir belge içine kaydedilir ve program bu belgeyi notaya çevirir. Notaların kısaltmaları do, re, mi, fa, sol, la, si için sırasıyla c, d, e, f, g, a, b'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lynx (Web tarayıcısı)</span>

Lynx, grafik arabirimi olmayan Unix, FreeDOS ve benzeri işletim sistemleri için kullanılan, komut satırı tabanlı bir İnternet tarayıcısıdır. Kaynağı açık olup, GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında dağıtılmaktadır.

Arachne DOS ya da açık kaynaklı FreeDOS işletim sistemleri ile kullanılmak için tasarlanmış, grafik arabirimli, GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgür bir web tarayıcısıdır. HTML 4.0 dilinin eklentilerinin çoğu ile uyumludur. E-mail alış verişine, Usenet forumlarına katılmaya, IRC aracılığıyla sohbet etmeye ve FTP aracılığı ile veri indirmeye de olanak verir.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

comm

comm, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde iki düz metin dosyası arasında karşılaştırma yapmak için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

gretl

gretl, özgür ve ücretsiz bir ekonometri yazılımıdır. Linux, Windows ve Mac OS X işletim sistemlerini ve aralarında Türkçenin de bulunduğu çok sayıda dili desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Chess</span> insana ya da bir bilgisayar programına karşı satranç oynayan özgür yazılım satranç motoru

GNU Chess bir insana ya da bir bilgisayar programına karşı satranç oynayan özgür yazılım satranç motorudur. GNU Chess'in hedefi araştırmalar için taban olmaktır. Çeşitli araştırmalar kapsamında kullanılmıştır.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

PGF/Ti<i>k</i>Z Geometrik / cebirsel bir tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan dil çifti

PGF/TikZ, nokta, çizgi, ok, yol, daire, elips ve çokgen çizimi gibi standart özelliklere sahip bir geometrik/cebirsel tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan bir çift dildir. PGF alt düzey bir dildir, TikZ ise PGF kullanan bir dizi üst düzey makrodur. Üst düzey PGF ve TikZ komutları TeX makroları olarak çağrılır, ancak PSTricks'in aksine, PGF/TikZ grafiklerinin kendileri MetaPost'a benzeyen bir dilde tanımlanır. Till Tantau PGF ve TikZ dillerinin tasarımcısıdır. Aynı zamanda PGF ve TikZ için TeX ile yazılmış bilinen tek yorumlayıcının da ana geliştiricisidir. PGF, "Taşınabilir Grafik Biçimi "nin kısaltmasıdır. TikZ, PGF'nin 0.95 sürümünde tanıtılmıştır ve "TikZ ist kein Zeichenprogramm" ifadesinin özyinelemeli kısaltmasıdır.

PSTricks, PostScript çizimlerinin doğrudan TeX veya LaTeX kaynak koduna dahil edilmesini sağlayan bir dizi makrodur. İlk olarak Timothy Van Zandt tarafından yazılmıştır ve son yıllarda Denis Girou, Sebastian Rahtz ve Herbert Voss tarafından sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">C.a.R.</span> Etkileşimli geometri uygulaması

C.a.R.Compass and Ruler, Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.