İçeriğe atla

Gloria Portiki

Pórtico da Gloria
Harita
Sanatçı Usta Mateo
Yıl 1168-1188 (1168-1188)
Tür Tarihi taş portik
Konum A Coruña, Galiçya, İspanya Galiçya

Gloria Portiki (Galiçyaca: Pórtico da Gloria), Santiago de Compostela Katedrali girişinde süslenmiş sütunlar ve heykellerlen oluşan tarihi portik. Eser Romanesk mimarisini temsil eden eser ve Romanesk heykelciliğinin en muhteşem örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Tarihi

1168 yılında Galiçya ve Leon Kralı II. Fernando, Santiago de Compostela Katedrali'nin girişine bir portikin yapım emrini verdi. Portik, Taş ustası Mateo tarafından atölyesinde Romanesk mimarisine göre yapıldı. Portikteki zemin ve tavan eşitsizliği giderildikten sonra 1188'de yapımı bitti. Ancak tamamlanmış olmasına karşın 1211 yılına kadar monte edilmeden, Kral IX. Alfonso'nun takdisi için bekletildi.

Heykeller üzerinde sonradan boyama çalışmaları da yapıldı. Ayrıca 15. ve 16. yüzyıllarda restorasyon çalışmaları yapıldığı belgelenmiştir. 1651 yılında Crispin Evelino tarafından 130 dukat harcanarak Azizlerin heykelleri onarıldı. Zaman içinde eser üzerindeki boya kalkmıştır.[1]

On sekizinci yüzyılda orijinal cephe çıkarılarak müzeye taşındı ve günümüzdeki replika cephe konuldu. Uzmanlara göre bütün eser Usta Mateo'nun çalışmaları sonucu değildir; en az dört farklı heykeltıraşın elinden çıkmıştır. Britanya Müzesi'nde, 1866 yılında eser üzerindeki boyama çalışmalarının bazı resimlere zarar verdiği belirlendi. 2006 yılında eserin restorasyonun yapılarak tekrar orijinal haline getirilmesi planlandı.[2]

Mimari yapı

Giriş üç kemerden oluşur. İkonografi Vahiy Kitabına dayanmaktadır. Merkez mutluluğu temsil eder ve üstünde bir tetramorf ile melekler grubu heykelleri ile çevrili İsa'nın dirilişini anlatan büyük bir heykel vardır. Merkezi kemerin üst kısmında eski Kudüs Tapınağı'nın 24 rahibi ellerinde müzik aletleri ile gösterilir. Sol tonoz İsa'nın gelişinin vaati için patrikleri bekleyen Yahudileri betimler, sağ taraf ise son kararı temsil eder. Sütunların üzerinde Eski ve Yeni Ahit peygamberleri Musa, İşaya, Danyal ve Yeremya ile havariler Yuhanna, Petrus, Pavlus'un heykelleri bulunur.[3]

Galeri

Wikimedia Commons'ta Gloria Portiki ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "Ao rescate da gloria do Pórtico, 5º parágrafo". 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015. 
  2. ^ "El Pórtico de la Gloria recobrará la policromía que se perdió en 1866" 10 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., artigo en El Correo Gallego (İspanyolca).
  3. ^ "Pórtico de la Gloria y el Maestro Mateo". Arteguías. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oviedo</span> İspanyanın Asturias ilinde belediye

Oviedo, İspanya'nın Asturias özerk bölgesinin başkentidir. Formula 1 Dünya Şampiyonası 2005 - 2006 Şampiyonu Fernando Alonso'nun doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Santiago de Compostela</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Santiago de Compostela, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkentidir. Kuzeybatıdaki A Coruña ili'ne bağlıdır ve 1997'ye kadar Galiçya bölgesi merkezi A Coruña şehri idi.

Hai un Paraiso, Galiçyalı müzik grubu Luar na Lubre'nin 2004 yılında çıkardığı bir albüm ve o albümün ilk şarkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romanesk sanat</span>

Romanesk sanat, 1066 yılında Normanların İngiltere'yi fethetmesiyle başlayan sanat akımı. İngiltere'de Norman üslubu, Avrupa'da ise Roman üslubu - Romanesk olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Santiago de Compostela Katedrali</span>

Santiago de Compostela Katedrali: orijinal Roma tarzı katedralin barok cephesinin önünde, altın bir deniz kabuğu sunağı süsler. Orada sıralanan hacılar, biatın bir işareti olarak kabuğu öpmek için kuyrukta bekler. Katedralin orijinal Romanesk iç tasarımı korunmuştur. Ancak muhtemelen katedralin en güzel yeri, geç barok cephenin arkasında bulunan 12. yüzyıl Portico de la Gloria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Burgos Katedrali</span>

Burgos Katedrali, İspanya'nın Kastilya ve Leon bölgesindeki Burgos şehrinde Gotik tarzda inşa edilmiş bir katedral.

<span class="mw-page-title-main">Bourges Katedrali</span>

Bourges San Etienne Katedrali, Fransa Bourges'ta bulunan ve Aziz Stephen'a adanmış bir Roma Katolik katedralidir. Katedral 1992 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pesaro</span> Pesaro ve Urbino iline bağlı komün (Marche, İtalya)

Pesaro, merkezî İtalya'nın Marche bölgesinde kısmen kendi adını taşıyan Pesaro ve Urbino ilinin Urbino ile ortaklaşa merkezi bir yerleşim merkezi ve bir komündür. Pesaro'nun yüzölçümü 126.77 km²; nüfusu 94.582 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Rieti</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Rieti iline bağlı ilçe (komün)

Rieti, merkezi İtalya'nın Lazio Bölgesi'nde kendi ismini taşıyan Rieti ilinde bir küçük tarihi şehir ve komün.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Svetitshoveli Katedrali</span>

Svetitshoveli Katedrali,, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in kuzeybatısında yer alan Mtsheta tarihi kentinde bulunan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Erken Orta Çağa ait bir eser olan Svetitshoveli, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Halen Tiflis'teki Üçleme Katedrali'nden sonra ikinci en büyük kilise binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manglisi Katedrali</span>

Manglisi Katedrali veya Manglisi Sioni Katedrali Gürcistan'ın Tetritsqaro Belediyesindeki Manglisi kentinin yanında bulunan aktif bir Gürcü Ortodoks katedralidir. 330'larda inşa edilen katedral, ülkedeki en eski Hristiyan ibadethanelerinden biridir. Mevcut katedral ise 6. ve 7. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Katedral, 1002'de büyük bir restorasyondan geçmiştir. Eskiden, İsa'nın gerildiği çarmık parçasının da dahil olduğu rölikleriyle meşhurdu. 21. yüzyılda ise, duvar resimleriyle bilinmektedir. Katedral, popüler bir ulusal turizm merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Körarkat</span>

Körarkat, süsleme amaçlı inşa edilmiş ancak bir işlevi bulunmayan sağır kemer ve arkatlara verilen isimdir. Bu kemerler pencere ya da açma değillerdir ve bu halleriyle duvarın parçalarıdır. Dekoratif olarak kullanılan körarkatların yük taşıma fonksiyonu da yoktur. Körkemerler genellikle tek olarak ya da bir kemer dizisi halinde bir friz gibi yapılırken, körarkatlar belirgin kolonları ile öne çıkan kemer dizilerini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Mozarap mimarisi</span> Romanesk dönem öncesi Hristiyan Mozaraplar tarafından geliştirilmiş mimari tarz

Mozarap mimarisi, romanesk dönem öncesi Hristiyan Mozaraplar tarafından geliştirilmiş ve inşa edilen yapıların sahip olduğu mimari tarzdır. Mozarap mimarisi kendisini bilhassa Endülüs'te ve Reconquista dahilinde yeniden fethedilen bölgelerde göstermektedir. İspanyolca literatürde bu mimari tarz için Arte de Repoblación, kavramı da kullanılmaktadır. Kurtuba Emirliği ve Endülüs Emevi Devleti dönemine ait Mozarap mimarisi örnekleri büyük çoğunlukla günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mimarisi</span>

İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria Latin Katolik Kilisesi, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Büyükdere semtinde bulunmaktadır. İstanbul Boğazı'nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi'dir.