İçeriğe atla

Glochid

Opuntia türündeki glochidler ve dikenler. Dikenler nispeten büyük, yayılan organlardır; glochidler, demetlerin ortasındaki ince dikenlerdir.
Glochidler (Opuntia microdasys canavarı )

Glochid veya glochidia (tekil "glochidium"), Opuntioideae alt ailesindeki kaktüslerin areolelerinde bulunan, genellikle dikenli, saç benzeri dikenler veya kısa dikenlerdir. Kaktüs glochidleri bitkiden kolayca ayrılır ve deriye yerleşerek temas halinde tahrişe neden olur. Areollerdeki glochid kümeleri, her biri yüzlerce glochid içeren bazı kaktüs türlerinin gövde yüzeylerini neredeyse kaplar; bu, kolayca ayrılmayan ve genellikle dikenli olmayan daha büyük, daha göze çarpan kaktüslere omurgaya ek olarak veya onun yerine olabilir.

Mekanik tahriş edici dermatit

Glochidia'ya tepki

Çoğu kaktüsün dikenleri vardır, bazıları ciddi yaralara neden olacak kadar büyüktür. Ancak, glochidler, daha küçük olmasına rağmen, insanlarda genellikle daha zahmetli, daha kalıcı, dermatolojik belirtilere neden olur. Küçük olmasına rağmen, glochidler genellikle dikenlidir ve bir kez deriye girdiklerinde dikenli glochidlerin yarada yabancı madde artıkları bırakmadan yerinden çıkmaları neredeyse imkansızdır.

Her zaman olmasa da Glochidia'nın deriye girmesi bazen ani tahrişe neden olur, glochidia çevresinde granülomatöz lezyon bulunan hastaların sunumundan çıkarılabileceği gibi, yaralanma eski olduğu olsa bile akut yaralanmaya neden olan batmaya dair hiçbir geçmişi olmayan hastalarda bile glochid olabilir. Kurbanın dikkatinin dağılması veya heyecanlanması, bir kaktüsün yanından geçerken glochidin gözden kaçmasına ve derisinin zar zor görünen birkaç yüz glochid toplamasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, tahriş edici reaksiyon sonra başlayabilir. Shanon, aksiller cildini sabra meyvesi ile fırçalamanın yarım saat boyunca hiçbir belirtiye yol açmadığını ve ardından 1+12 saat "bıçaklama hissi" verdiğini bildirdi.[1] Winer, dikenler çıkarılırsa bir ile üç gün arası devam eden yanma hissi, kızarıklık ve şişlik bildirir.[2] Maruziyete bağlı olarak sert damak, dil, konjonktiva ve korneaya kadar uzanan yaygın alanlar tutulabilir.[1]

Glochidia çıkarılmazsa, granülomatöz dermatit ile sonuçlanan bir rahatsızlık oluşabilir. 24 -72 saat arasında yaralanma bölgesinde merkezi nokta büyüklüğünde siyah nokta ile 2 ila 5 mm arasında, asemptomatik, kubbeli, parlak, bazen eritemli papüller ortaya çıkar.[3] Bu papüllerin grupları olabilir. Kabarcıklar ve sivilciler ve hatta odaksal ülserleşme de oluşabilir.[1] Bazı durumlarda, parmaklar etkilenen alan üzerinden geçirilerek ve gömülü glochidia hissedilerek kolayca tanı konulabilir.[1]

Tedavi edilmediği takdirde, bu lezyonlar 9 ay kadar sürebilir. Daha sonraki lezyonların biyopsisi, alt deriye (İngilizce:dermis) gömülü bitki malzemesi ile granülom oluşumunu ortaya çıkarır. Dikenli kılların parçaları, PAS ile güçlü pozitif reaksiyonlar verdi.[4] Kaktüs granülom lezyonunun varlığını sıklıkla iltihap sonrası hiperpigmentasyonu izler.[5]

Batma yaralanmaları yaraya patojenik mikroorganizmalar sokabilir. Örnekler arasında Clostridium tetani ve Staphylococcus aureus (dikenlerden), Sporothrix schenckii (gül dikenlerinden, otlardan ve sphagnum yosunundan), Mycobacterium kansasii (böğürtlenden), Mycobacterium marinum (kaktüs dikenlerinden) ve Mycobacterium ülserans (dikenli tropikal bitki örtüsünden) sayılabilir.

Dikenli armutlardan (Opuntia türleri) elde edilen glochidler, uyuz ile kolayca karıştırılabilen sabra dermatit adı verilen aşırı derecede kaşıntılı, papüler döküntüye veya fiberglas dermatit' e neden olabilir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d Shanon, Jacob (1956). "Sabra Dermatitis". AMA Archives of Dermatology. 74 (3): 269-75. doi:10.1001/archderm.1956.01550090043009. PMID 13361492. 
  2. ^ Winer, Louis H. (1955). "Cactus Granulomas of the Skin". AMA Archives of Dermatology. 72 (6): 566-9. doi:10.1001/archderm.1955.03730360072010. PMID 13268063. 
  3. ^ Schreiber, Michael M. (1971). "Cactus Granulomas of the Skin". Archives of Dermatology. 104 (4): 374-9. doi:10.1001/archderm.1971.04000220032006. PMID 4107156. 
  4. ^ Suzuki, Hiroyuki; Baba, Shunichi (1993). "Cactus Granuloma of the Skin". The Journal of Dermatology. 20 (7): 424-7. doi:10.1111/j.1346-8138.1993.tb01311.x. PMID 8408924. 
  5. ^ Goodheart, Herbert P; Huntley, Arthur C (2001). "Rash after visiting Tucson". Dermatology Online Journal. 7 (2): 10. PMID 12165226. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HIV/AIDS</span> HIV virüsünün sebep olduğu bulaşıcı ölümcül hastalık

AIDS, ilk kez 1980'lerin başında Orta ve Güney Afrika'da gündeme gelen ve giderek ürkütücü boyutlara ulaşan, etkeni HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / Türkçe: İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) olan bir enfeksiyon hastalığıdır. HIV, bağışıklık sistemindeki akyuvarların (özellikle CD4+ lenfositler) yapısını bozarak ve sayısını azaltarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini ortadan kaldırır.

<i>Aloe vera</i>

Aloe vera, Aloe cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dağılım alanı geniştir ve birçok bölgede istilacı tür olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Romatoid artrit</span>

Romatoid artrit (RA), öncelikle eklemleri etkileyen uzun süreli bir otoimmün hastalıktır. Tipik olarak sıcak, şiş ve ağrılı eklemlerle sonuçlanır. Ağrı ve sertlik genellikle istirahatten sonra kötüleşir. En yaygın olarak, bilek ve eller tutulur ve aynı eklemler tipik olarak vücudun her iki tarafında tutulur. Hastalık ayrıca cilt, gözler, akciğerler, kalp, sinirler ve kan dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Bu, düşük alyuvar sayısı, akciğer çevresinde iltihaplanma ve kalp çevresinde iltihaplanma ile sonuçlanabilir. Ateş ve düşük enerji de mevcut olabilir. Genellikle semptomlar haftalar ve aylar içinde kademeli olarak ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Aşı (tıp)</span> belirli bir hastalığa karşı bağışıklık sağlamak için üretilen biyolojik ilaç

Aşı, belirli bir bulaşıcı veya malign hastalığa karşı aktif kazanılmış bağışıklık sağlayan biyolojik bir preparattır. Aşıların güvenliği ve etkinliği geniş çapta incelenmiş ve doğrulanmıştır. Bir aşı tipik olarak hastalığa neden olan bir mikroorganizmaya benzeyen bir ajan içerir ve genellikle mikrobun zayıflatılmış veya öldürülmüş formlarından, toksinlerinden veya yüzey proteinlerinden yapılır. Vücudun bağışıklık sistemi ajanı bir tehdit olarak tanır, yok eder ve bu sayede gelecekte karşılaşabileceği bu ajanla ilişkili mikroorganizmaları daha fazla tanır ve yok eder.

<span class="mw-page-title-main">Frengi</span> bulaşıcı enfeksiyon

Frengi, spiroket bakterisi Treponema pallidum alttürünün sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşmanın yanı sıra kan transfüzyonlarıyla da bulaşabildiği gösterilmiştir. Aynı zamanda anneden fetüse, hamilelik ya da doğum sırasında bulaşabilir. Treponema pallidum ile alakalı olarak insanlarda görülen diğer hastalıklar arasında veremdutu, pinta ve endemik frengi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaktüsgiller</span> bitki familyası

Kaktüs, Caryophyllales takımının 1750 kadar bilinen türüne ve yaklaşık 127 cinsine sahip Cactaceae bitki familyasının bir üyesidir. "Kaktüs" kelimesi Latince aracılığıyla, Theofrastos tarafından kimliği kesin olmayan dikenli bir bitki için kullanılan Antik Yunanca kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek hastalığı</span> ortadan kaldıran insan hastalığı

Çiçek hastalığı veya smallpox Orthopoxvirus cinsine ait olan variola virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Doğal olarak ortaya çıkan son vaka Ekim 1977'de teşhis edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1980 yılında hastalığın küresel olarak yok edildiğini onaylayarak çiçek hastalığını yok edilen tek insan hastalığı haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alerji</span> Çoğu insanın iyi tolere ettiği bir maddeye karşı bağışıklık sistemi tepkisi

Alerjik hastalıklar, bağışıklık sisteminin çevrede genellikle zararsız olan maddelere karşı geliştirdiği aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkan çeşitli patolojik durumlar olarak tanımlanır. Bu hastalıklar arasında alerjik rinit, gıda alerjileri, atopik dermatit, alerjik astım ve anafilaksi gibi durumlar yer almaktadır. Klinik belirtiler arasında konjonktivit, kaşıntılı bir döküntü, hapşırma, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı ve anjiyoödem (şişlik) gibi bulgular bulunabilir. Gıda intoleransı ve gıda zehirlenmesi gibi patolojik durumların farklı klinik varlıklar olduğunu unutmamak gerekir.

Ultraviyole (UV) veya morötesi; dalga boyu görünür ışıktan kısa, ancak X-ışınlarından uzun olan bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Güneş ışığında bulunur ve Güneş'ten çıkan toplam elektromanyetik radyasyonun yaklaşık %10'unu oluşturur. Ayrıca elektrik arkları, Çerenkov radyasyonu, cıva buharlı lambalar, bronzlaşma lambaları ve siyah ışık gibi kaynaklar tarafından üretilir. Uzun dalga boylu UV fotonları atomları iyonize edecek enerjiye sahip olmadığı için iyonlaştırıcı bir radyasyon olarak kabul edilmese de, kimyasal reaksiyonlara neden olabilir ve birçok maddenin parlamasına neden olabilir. Kimyasal ve biyolojik etkiler de dahil olmak üzere pek çok pratik uygulama, UV radyasyonunun organik moleküllerle etkileşime girmesinden türer. Bu etkileşimler emilimi veya ısıtma dahil moleküllerdeki enerji durumlarının ayarlanmasını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaynanadili</span>

Kaynanadili (Opuntia), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan bitki cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Pilonidal kist</span> özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kıl içeren kist veya sinüs

Pilonidal kist veya pilonidal hastalık, tipik olarak kalçanın yanakları arasında ve genellikle üst ucunda kist olarak ortaya çıkan bir tür deri enfeksiyonudur. Belirtiler arasında ağrı, şişme ve kızarıklık yer alabilir. Ayrıca sıvı drenajı olabilir, ancak nadiren ateş görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı</span> Yılan Isırığı ve etkileri

Yılan ısırığı veya yılan sokması, yılanın dişleri ile sebep olduğu yaralanmadır. Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler. Bununla birlikte zehirli yılanlar -Antarktika haricinde- her kıtada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Akrilamid</span> kimyasal bileşik

Akrilamid (ya da akrilik amid) C3H5NO kimyasal formülüne sahip kimyasal bileşik. IUPAC ismi prop-2-enamiddir. Beyaz kokusuz bir kristal katıdır, su, etanol, eter ve kloroform içinde çözünür. Akrilamid asit, baz, oksitleyici ajanlar, demir ve demir tuzlarının bulunduğu ortamda parçalanır. Termal olmayarak bozunması amonyak ve termal bozunması karbon monoksit, karbon dioksit ve azot oksitleri üretir.

<i>Opuntia microdasys</i> Bitki

Opuntia microdasys, Cactaceae familyasındaki, orta ve kuzey Meksika‘nın yerel ve endemik çiçekli bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Areole</span>

Botanikte areoleler, kaktüsler üzerinde diken kümelerinin büyüdüğü açık ila koyu renkli küçük yumrulardır..Areoller kaktüslerin önemli tanısal özellikleridir ve onları diğer sukulent bitkilerden farklı bir familya olarak tanımlar. Dikenler kolayca ayrılabilir değildir, ancak bazı kaktüslerde Opuntioideae alt ailesinin üyeleri, daha küçük, ayrılabilir kıllar, glochidler de areollerden dışarı çıkar ve ek koruma sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Dikenler, iğneler, ve sivri uçlar</span> Yaprakların, köklerin, gövdelerin veya tomurcukların keskin, sert uçlu sert, katı uzantıları veya modifikasyonları

Bitki morfolojisinde dikenler, iğneler ve sivri uçlar ve genel olarak dikenli yapılar, yaprakların, köklerin, gövdelerin veya tomurcukların keskin, sert uçlu sert, sert uzantıları veya modifikasyonlarıdır ve genellikle aynı işlevi görür: hayvanları bitki malzemesini yemekten fiziksel olarak caydırmaya yarar.

<span class="mw-page-title-main">Langerhans hücreli histiyositoz</span>

Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), otoimmün bir kanser türü olmakla beraber, kemik iliğinden kaynaklanan ve deriden lenf düğümlerine göç edebilen anormal hücreler olan Langerhans hücrelerinin anormal klonal proliferasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Malassezia</span>

Malassezia bir mantar cinsidir. Malasseziales takımının tek familyası olan Malasseziaceae'nin tek cinsidir ve Malasseziomycetes sınıfının tek üyesidir. Malassezia türleri, insanlar da dahil olmak üzere birçok hayvanın derisinde doğal olarak bulunur. Ara sıra fırsatçı enfeksiyonlarda bazı türler insanlarda hipopigmentasyon veya hiperpigmentasyona neden olabilir. Bu mantarlar için alerji testleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Nummüler dermatit</span>

Nummüler dermatit, çok sayıda dermatit türünden birisidir; bu durum yuvarlak veya oval şekilde lezyonlara neden olur. Bu durumun adı, "bozuk para" anlamına gelen Latince kelime "nummus"tan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz anjiyomu</span>

Kiraz anjiyomu, kiraz hemanjiyomu olarak da bilinir, derinin üzerindeki bir küçük, parlak kırmızı, kubbe şeklinde bir papüldür. Bu lezyon; boyut olarak 0.5–6 mm arasındadır, genellikle birkaç tane sayıda sıklıkla göğüste ve kollarda bulunur ve yaş ilerledikçe sayı olarak artar. Bu yaralar, hasta tarafından kaşınırsa kanayabilirler.