İçeriğe atla

Globalstar

Logosu
Globalstar GSP 1600

Globalstar, alçak yörünge uçuşu ile uydu telefonu hizmeti sunan bir sistem.

48 adet uydudan oluşmakta ve Dünya üzerine dağılmış 27 istasyon vasıtası ile bu hareketli uydulardan gelen çağrıları diğer haberleşme sistemlerine aktarmaktadır. Bu istasyonların bazıları ABD'de yerleşik Globalstar Inc. şirketine ait olmakla beraber Dünya genelindeki çoğu istasyon bağımsız firmalar tarafından işletilmektedir. Örneğin, Güney Kore'deki istasyon DACOM firmasınca, İtalya'daki istasyon Elsacom firmasınca, Çin'deki istasyon China Spacecom, Türkiye'deki istasyon ise Globalstar Avrasya Uydu Ses ve Data İletişim A.Ş. şirketince işletilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Türksat 1C, Türkiye'ye ait bir uyduydu. Uydu, 42.0 Doğu boylamına, 10 Temmuz 1996 tarihinde sabaha karşı, Ariane 4 ticari roketi ile Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatıldı. Türksat tarafından işletilmekteydi. 16 Temmuz 2008 akşam saatleri itibarıyla Türksat 1C uydusundaki tüm sinyal trafiği Türksat 3A uydusuna aktarılmıştır. Daha sonra ise Türksat 1C'nin yeni görev yeri 31.0° Doğu boylamı olarak belirlenmiştir. Uydu, 9 adet dar bant 36 MHz'lik, 2 adet orta bant 54 MHz'lik ve 5 adet geniş bant 72 MHz'lik transponder kapasitesine sahipti. Batı olarak Türkiye ve Avrupa, Doğu olarak Türkiye ve Orta Asya bölgelerini kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haberleşme uydusu</span> telekomünikasyon için tasarlanmış yapay uydu

Haberleşme uyduları iletişim amacıyla uzayda konuşlu olan suni uydular. Günümüzde haberleşme uyduları Yersabit Yörünge, Molniya Yörünge ve Alçak Kutupsal Yörüngelerde konumludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Yapay uydu</span> bir astronomik cismin yörüngesine oturtulmuş insan yapımı nesne

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türksat 5A</span> Haberleşme uydusu

Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur.

DirecTV, Amerika'da hizmet veren bir Direct Broadcast Satellite hizmetleri vermekte olan bir Dijital Platformdur. Merkezi ABD, Kaliforniya, El Segundo'dadır ve 1990 yılında kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri, Karayipler, Latin Amerika ve Meksika'da hizmet vermektedir. Başlıca rakip firmaları Dish Network ve Kablo TV hizmet sağlayıcılarıdır. Firma DirecTV Group'a aittir ve Liberty Media tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uydu telefonu</span> bir mobil telefon türü

Uydu telefonu, Dünya'nın yörüngesinde bulunan iletişim amaçlı uyduları kullanarak bağlantı ve iletişim sağlayan bir çeşit mobil telefondur. Cep telefonları ile benzer şekilde hizmet verirler; konuşma, sms ve düşük bant internet hizmeti sağlarlar. Cep telefonlarından farklı olarak herhangi bir baz istasyonuna ihtiyaç duymadan doğrudan uydu ile bağlantı kurarlar.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alçak Dünya yörüngesi</span>

Alçak Dünya Yörüngesi (ADY), Dünya'nın etrafında 160 km yüksekliğinden 2000 km (1200 mi) yüksekliğine kadar olan aralığa denk gelen bir yörüngedir. 160 km yüksekliğin altındaki nesneler çok hızlı bir şekilde yörüngesel çöküşe ve irtifa kaybına maruz kalırlar. Alçak Dünya yörüngesinde dengeli bir konum elde edebilmek için gerekli olan hız 7.8 km/s değerindedir ancak yörüngenin yüksekliğinin artmasıyla dengeli konum için gerekli bu hızın miktarı azalmaktadır.

Mezarlık yörüngesi, Süper eşzamanlı yörünge, Elden çıkarma yörüngesi veya Hurda yörüngesi olarak da adlandırılır. YEY(Yer eşzamanlı yörünge)/YİY 'den daha yüksek irtifaya sahip depolama/elden çıkarma amaçlı kullanılan yörüngelerdir. Görev sürelerini dolduran uydular bu yörüngeye taşınır. Yoğunluklu olarak uzay enkazlarının çarpışma riskini azaltabilmek amacıyla bu yörünge kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın iddia edilen uyduları</span>

Dünya'nın iddia edilen uyduları, Dünya'nın Ay dışında da doğal uyduları olduğuna yönelik iddialardır. Diğer uydular için birçok aday gösterilmiş olmasına rağmen, Ay dışında varlığı bilimsel açıdan kanıtlanabilen bir doğal uydu olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay yolculuğu</span> uzayda yolculuk yapmak

Uzay yolculuğu, Dünya'dan atmosfer dışına veya dış uzayda gerçekleştirilen yolculuktur. Uzay yolculukları, insanlı veya insansız uzay araçları ile bilimsel, askerî ve ticarî amaçlarla gerçekleştirilir.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">DORIS (jeodezi)</span>

Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) bir Fransız uydu yörüngelerinin konumlandırma için belirlenmesinde kullanılan sistem.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü</span> Güney Kore uzay ajansı

Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü (KARI) Güney Kore'nin havacılık ve uzay ajansı şirketidir. Ana laboratuvarı Daejeon, Daedeok Science Town'dadır. Güncel projeleri arasında KSLV-2 başlatıcısı mevcuttur. Geçmiş projeleri arasında 1999 yapımı Arirang-1 uydusu bulunur. Ajans 1989'da kuruldu. Güney Kore'nin 1992'de kurulan İleri Mühendislik Enstitüsü IME'ye girişinden önce, havacılık teknolojisi üzerine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay savaşı</span> lazer, füze, yüksek parçacık ışınları, yüksek hızlı çubuklar gibi silahların bulunacağı uzayda gerçekleşecek savaş türü

Uzay savaşı, harp ortamı türüdür. Savaş, uzayda gerçekleşir. 1960 yıllarında ABD ve Sovyetler Birliği rekabeti sonucu ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Grizu-263 Uzay Takımı</span> Grizu-263 Uzay Takımı, 2016 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde Muzaffer Duysal ve Çağla Aytaç Dursun tarafından uzay, uydu ve havacılık çalışmaları yapmak için kurulmuş öğrenci takımıdır.

Grizu-263 Uzay Takımı, 2016 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde Muzaffer Duysal ve Çağla Aytaç Dursun tarafından uzay, uydu ve havacılık çalışmaları yapmak için kurulmuş öğrenci takımıdır. Takımın ilk hedefi Dünya'nın en prestijli model uydu yarışması olarak kabul edilen CanSat Competition'a katılmaktır. Takım bu yarışmada 4 sene üst üste ön elemeleri geçerek Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen finallere davet edilmiştir. Finallerde ise iki sene üst üste Dünya 2.liği, bir sene de Dünya 4.lüğü başarısı kazanmıştır. Grizu-263 Uzay Takımı Türkiye'de TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması'nda 2019 yılında Türkiye Şampiyonu olmuştur.