İçeriğe atla

GlobaLeaks

GlobaLeaks
Son yayınlanma26 Şubat 2021 (3 yıl önce) (2021-02-26)
Programlama diliPython, JavaScript
İşletim sistemiLinux
LisansAffero General Public License
Resmî sitesiglobaleaks.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

GlobaLeaks, güvenli ve anonim bilgi uçurma girişimlerini etkinleştirmeyi amaçlayan açık kaynaklı, özgür bir yazılımdır.

Tarihi

Proje 15 Aralık 2010'da[1] başladı ve ilk yazılım prototipi 6 Eylül 2011'de duyuruldu.[2]

Kullanımı

Bir GlobaLeaks sitesi, kaynağın anonimliğini garanti altına almak için Tor Onion Hizmetleri'ni kullanır.[3]

Gönderim bir GlobaLeaks platformunda gerçekleştirildiğinde, veriler PGP kullanılarak şifrelenir ve sistem kayıtlı alıcılara (örneğin yerel medya, STK'lar) otomatik olarak bildirimde bulunur. GlobaLeaks platformları hiçbir şeyi kalıcı olarak saklamaz ve gönderilen bilgi ve dosyalar katı bir veri saklama politikası ile mümkün olan en kısa sürede silinir.[4][5]

Süreç genellikle kaynakların GlobaLeaks'e bağlanırken Tails anonim işletim sistemini kullanmaları önerilerek geliştirilir.

GlobaLeaks'e erişmek için user agent'tan JavaScript gereklidir.[6]

2021 yılı itibarıyla GlobaLeaks 40'tan fazla dilde uluslararasılaştı ve tüm dünyada binlerce proje ve girişimde kullanıldı.

Kaynakça

  1. ^ Pietrosanti, Fabio (15 Aralık 2010). "An idea of leaking alternative to wikileaks". Full Disclosure. 20 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Filastò, Arturo (6 Eylül 2011). "GlobaLeaks demo of the Prototype online!" (E-posta). 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2012. 
  3. ^ Steele, Shari. "Tor at the Heart: GlobaLeaks". Tor Blog. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2017. 
  4. ^ "GlobaLeaks Threat Model". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  5. ^ "GlobaLeaks Application Security Design and Details". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  6. ^ Reference to the "JavaScript required" page why JavaScript it's required article #1928 10 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Github

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">WikiLeaks</span> Sivil toplum kuruluşu

Wikileaks, anonim kaynaklara dayanarak hassas belgeler yayınlayan ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 2006-2016 arasındaki 10 yıllık süreçte 10 milyon belge yayınladığı belirtilen organizasyonun kurucusu ve yöneticisi Avustralyalı internet aktivisti Julian Assange’dır. Kristinn Hrafnsson, 2018 yılından beri sorumlu editörlüğünü yürütmektedir

<span class="mw-page-title-main">Tor (anonim ağ)</span> Tor Browser (anonim ağ)

Tor, “The Onion Router" sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000'den fazla gönüllü Tor unsurunun oluşturduğu ağ üzerinden kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

TypeScript özgür ve açık kaynak kodlu programlama dili. Microsoft tarafından geliştirilmekte ve desteklenmekte olan TypeScript; bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde, yazılan kodu JavaScript koduna çevirir. TypeScript gerek istemci taraflı, gerekse sunucu taraflı yazılım geliştirmede kullanılabilmektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

Evrensel Windows Platformu Microsoft tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak Windows 10'da tanıtılan, platforma özgü bir uygulama mimarisidir. Bu yazılım platformunun amacı, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10, Windows 11 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. C++, C#, Visual Basic .NET veya XAML kullanarak Windows uygulaması geliştirmeyi destekler. API, C++ ile uygulanır ve C++, VB.NET, C#, F# ve JavaScript'de desteklenir. Windows Server 2012 ve Windows 8'de ilk tanıtılan Windows Runtime platformunun bir uzantısı olarak tasarlanan UWP, geliştiricilere potansiyel olarak birden fazla cihazda çalışacak uygulamalar oluşturmasına olanak tanır

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">John Resig</span> programcı, jQuerynin yaratıcısı

John Resig, en çok jQuery JavaScript kütüphanesinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi olarak bilinen Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir.

Chakra, Microsoft tarafından geliştirilen özel mülk bir JScript motorudur. Internet Explorer web tarayıcısında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Construct (oyun motoru)</span>

Construct, Scirra Ltd. tarafından geliştirilen HTML5 tabanlı bir 2D video oyun motorudur. Öncelikle programcı olmayanlara yöneliktir, görsel programlama yoluyla oyunların hızlı bir şekilde oluşturulmasına olanak tanır. İlk olarak 27 Ekim 2007'de Python programlama ile Microsoft Windows için GPL lisanslı DirectX 9 oyun motoru olarak piyasaya sürüldü, daha sonra Construct 2 ile tescilli yazılım haline geldi ve ayrıca API teknolojisini DirectX'ten NW.js ve HTML5'e geçirdi. 2012'de Python'u kaldırdı ve JavaScript desteğini ve eklenti SDK'sını eklemek gibi ve sonunda bir web uygulaması olarak abonelik tabanlı bir modele geçti.