İçeriğe atla

Glenn Murcutt

Glenn Marcus Murcutt
Glenn Marcus Murcutt (ortada)
Genel bilgiler
Doğum25 Temmuz 1936 (88 yaşında)
Londra, Büyük Britanya
AlanıMimar
Etkin yıllar1961 - halen etkin
Ödüller
Pritzker Mimarlık Ödülü

Glenn Marcus Murcutt (d. 25 Temmuz 1936, Londra, İngiltere) Avustralya’nın en ünlü mimarlarından birisidir.

Hayatı

Glenn Murcutt, 25 Temmuz 1936 tarihinde Avustralyalı bir anne babanın çocuğu olarak Londra’da dünyaya geldi. Çocukluğu Papua Yeni Gine’de geçen mimarın yalın ve sade bir mimarlık akımına ilgisi bu ülkede başladı. Avustralya’nin Yeni Güney Galler bölgesinde liseye giden Glenn Murcutt, mimarlık eğitimini de Yeni Güney Galler Üniversitesi’nde 1956 ile 1961 tarihleri arasında okudu. Burada ilerleyen zamanlarda Avustralya’da ünlenecek olan film yönetmeni Jim Sharman, tiyatoro sahneleri tasarımcısı Brian Thomson ve film yazarı Matt Carroll ile tanıştı.

Glenn Murcutt tüm mimarlık kariyeri boyunca tek başına Avustralya genelinde birçok projeye imza attı. Her ne kadar büyük bir mimarlık firması oluşturmadıysa da ve Avustralya dışında herhangi bir ülkede bir projeye imza atmadıysa da Glenn Murcutt’un ülkesinin dışında da mimarlık alanında oldukça etkili olmuştur.

Glenn Murcutt’un temel felsefesi olan “toprağa hafifçe dokunma” fikri Avustralya kıtasının doğal dokusu ile birebir örtüşmektedir. Tasarımları çoğunlukla ekonomik ve çok kullanımlı olan Glenn Murcutt, aynı zamanda rüzgarın yönü, suyun hareketi, sıcaklık ve ışığın değişmesi gibi kavramlara da öncelik verir. Ağırlıklı kullandığı malzemeler cam, taş, ahşap ve çeliktir.

2002 yılında mimarlık alanındaki en prestijli ödüllerden birisi sayılan Pritzker Mimarlık Ödülü'nı kazanan Glenn Murcutt, 2009 yılında ise Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün verdiği altın madalya ödülüne layık görüldü.[1][2] Glenn Murcutt mimarlık pratiğinin yanı sıra Yeni Güney Galler Üniversitesi'nde ders vermeye devam etmektedir.

Tasarımlarından seçmeler

Marika-Alderton Evi, Eastern Arnhern Land, Avustralya
  • 1972-74 : Laurie Short Evi, Sidney, Avustralya
  • 1974-75 : Marie Short Evi, Kempsey, Avustralya
  • 1976-83 : Berowra Waters Inn, Berowra Waters, Avustralya
  • 1977-80 : Nicholas Evi, Mount Irvine, Avustralya
  • 1977-80 : Carruthers Evi, Mount Irvine, Avustralya
  • 1981-83 : Ball-Eastaway Evi, Sydney, Avustralya
  • 1976-88 : Yerel Tarih Müzesi ve Turizm Ofisi, Kempsey, Avustralya
  • 1981-82 : Fredericks Evi, Jamberoo, Avustralya
  • 1982-84 : Magney Evi, Bingie Bingie, Avustralya
  • 1986-90 : Magney Evi, Sydney, Avustralya
  • 1988-91 : Done Evi, Sydney, Avustralya
  • 1988-92 : Meagher Evi, Bowral, Avustralya
  • 1989-94 : Simpson-Lee Evi, Mount Wilson, Avustralya
  • 1991-94 : Marika-Alderton Evi, Eastern Arnhern Land, Avustralya
  • 1992  : Murcutt Misafir Stüdyosu, Kempsey, Avustralya
  • 1992-94 : Bowali Ziyaretçi Merkezi, Kakadu Ulusal Parkı, Avustralya (Troppo Mimarlık ile birlikte)
  • 1994-96 : Schnaxl Evi, Sydney, Avustralya
  • 1996-98 : Fletcher-Page Evi, Kanguru Vadisi, Avustralya
  • 1995-96 : Douglas and Ruth Murcutt Evi, Woodside, Avustralya
  • 1996-99 : Arthur ve Yvonne Boyd Sanat Merkezi, Riversdale, Avustralya (Reg Lark ve Wendy Lewin ile birlikte)
  • 1997-01: Kangaloon Evi, Southern Highlands, Avustralya
  • 2000-03: Murcutt/Lewin Evi ve Stüdyosu, Mosman, Avustralya
  • 2001-05: Walsh Evi, Kanguru Vadisi, Avustralya
  • 2006-07: Moss Vale Eğitim Merkezi (Wollongong Üniversitesi), Moss Vale, Avustralya (Wendy Lewin ile birlikte)

Ödüller

  • 1992: Altın Madalya, Avustralya Kraliyet Mimarlar Odası
  • 1992: Alvar Aalto Madalyası
  • 1996: Officer of the Order of Australia
  • 1998: Richard Neutra Ödülü
  • 1999: Yeşil Düğme Ödülü, Danimarka Kraliyet Mimarlık Akademisi
  • 2001: Thomas Jefferson Mimarlık Madalyası
  • 2002: Pritzker Mimarlık Ödülü
  • 2003: Kenneth F. Brown Asya Pasifik Kültür ve Mimarlık Ödülü
  • 2009: Altın Madalya, Amerikan Mimarlar Enstitüsü

Kaynakça

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sidney Opera Evi</span> Avustralyada bir gösteri sanatları merkezi

Sidney Opera Evi, Avustralya'nın başkenti Sidney'in sembolü ve 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri. Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.

<span class="mw-page-title-main">Renzo Piano</span> İtalyan mimar (1937)

Renzo Piano, İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları</span> Sidneyde düzenlenen 27. Olimpiyat Oyunları

2000 Yaz Olimpiyatları ya da diğer bir adıyla Yeni Milenyum Oyunları, modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. Bu Olimpiyatlar 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Richard Meier, yapılarını rasyonel tarzda ve ağırlıklı olarak beyaz cepheler ile tasarlayan Amerikalı bir mimar.

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira, Portekizli çağdaş bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

Jørn Oberg Utzon, dünyaca ünlü Sydney Opera Binası’nı tasarlamış Danimarkalı bir mimar. Sydney Opera Binası 28 Haziran 2007 tarihinde Dünya mirası seçildiğinde, hayattayken eseri bu unvanı alan ikinci tasarımcı oldu.

Thom Mayne Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Zumthor</span>

Peter Zumthor İsviçreli mimar. 2009 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berowra Waters Inn</span>

Berowra Waters Inn Avustralya'nın Sidney şehrine ve Ku-ring-gai Chase Ulusal Parkı'na oldukça yakın olup; Berowra Waters şehrinde yer alan bir restauranttır. Restaurantın bulunduğu yapı Hawkesbury Nehri'nin hemen yanında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ağa Han</span> Çingenelerin dînî lideri Kerîm Ağa Hân

IV. Ağa Han, asıl adı Kerim el-Hüseyin Şah, Kerim Ağa Han olarak da bilinir, Şiîliğin Nizârî-İsmailî mezhebinin kırk dokuzuncu ve şimdiki imâmı.

<span class="mw-page-title-main">Denise Scott Brown</span> Amerikalı mimar

Denise Scott Brown Amerikalı mimar, planlamacı, yazar, eğitimci. Philadelphia'daki Venturi, Scott Brown ve Associates mimarlık ofisinin kurucu ortağıdır. Scott Brown ile eşi ve ortağı Robert Venturi, hem projeleri hem de kuramsal çalışmalarıyla yirminci yüzyılın çığır açan mimarları arasında sayılmaktadır. Postmodernizmi mimarlık tartışmalarına öncü bir şekilde dahil etmişlerdir. Scott Brown 2016 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası ile ödüllendirilmiş, bu madalyayı kazanan ilk kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moshe Safdie</span>

Moshe Safdie, İsrail, Kanada ve Amerikan vatandaşı olduğu iddiasında bulunan bir mimar, şehir plancısı, eğitimci, teorisyen ve yazardır. 50 yılı aşkın bir kariyere sahip olan Safdie, kapsamlı ve insancıl bir tasarım felsefesi aracılığıyla sosyal tasarımın temel ilkelerini araştırmıştır. Safdie, çok kültürlülüğü, bir yeri tanımlayan coğrafi, sosyal ve kültürel unsurlara bağlılığı ve sürekli tipolojik ve teknolojik yenilik arayışı nedeniyle yirminci yüzyılın ikinci yarısının ve yirmi birinci yüzyılın başlarının önemli bir mimarıdır. "Herkes İçin Bir Bahçe" ifadesinin yaratıcısı olan Safdie, kültürel, eğitimsel ve sivil kurumları içeren projeleri tamamlamıştır. Mahalleler ve halka açık parklar; Konut; karma kullanımlı kentsel merkezler; havaalanları; ve hem mevcut topluluklar hem de tamamen yeni şehirler için master projeleri bulunmaktadır. Safdie'nin Kuzey ve Güney Amerika'da, Orta Doğu'da ve Asya'da projeleri de bulunmaktadır. En fazla Marina Bay Sands ve Jewel Changi Havaalanı'nın yanı sıra McGill Üniversitesi'nde yüksek lisans tezi olarak tasarlanan ilk projesi Habitat 67'yi tasarlamakla tanınmıştır. Bu onun uluslararası kariyerine adım atmasına sebep olmuştur. Safdie, bir düşünce lideri olarak kabul edilir ve örnek projeleri nesiller boyu mimarlara ilham kaynağı olmuştur.

Nicholas Harding, İngiliz-Avustralyalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.