İçeriğe atla

Glauk Konjufca

Glauk Konjufca, 2021

Glauk Konjufca (d. 25 Temmuz 1981) Kosovalı bir aktivist, gazeteci ve politikacı, 22 Mart 2021'den beri Meclis Başkanı ve Kosova 22 Mart-4 Nisan 2021 tarihleri arası Cumhurbaşkanı vekiliydi. Daha önce Meclis üyesi, Vetëvendosje parlamento grubu başkanı, Meclis başkanı ve Dışişleri Bakanıydı.

İlk yılları ve eğitimi

Konjufca Priştine'de doğdu. Priştine Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çalışmaları sırasında Haklar Merkezi öğrenci örgütü müdür yardımcılığı yaptı.

Siyaset

Konjufca, 2005'teki kuruluşundan bu yana Vetëvendosje Hareketi'nin bir aktivisti. Hareketin haftalık gazetesinin editörlüğünü yaptı ve Kosova Meclisine seçildi. 2011'den 2014'e ve yine 2015'ten 2017'ye Meclis başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve 2014'ten 2019'a kadar Vetëvendosje parlamento grubunu yönetti.

Vetëvendosje'nin 2019 parlamento seçimlerindeki zaferinin ardından Konjufca, 26 Aralık 2019'da 75-27 oyla Meclis başkanlığına atandı. Dışişleri bakanı olmak için 3 Şubat 2020'de istifa etti. Muhalefet partileri liderliğindeki yeni bir hükûmetin 3 Haziran 2020'de görevi devralmasıyla görevden ayrıldı.

Konjufca, 2021 parlamento seçimlerinde en çok oy alan ikinci aday oldu. 22 Mart 2021'de 69–33 oyla Meclis Başkanı seçildi. Konjufca aynı zamanda cumhurbaşkanı vekili olarak da görev yapıyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Glauk Konjufca zgjidhet kryeparlamentar" (Arnavutça). Gazeta Express. 22 Mart 2021. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Eroğlu</span> 3. KKTC cumhurbaşkanı

Derviş Eroğlu eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 1985-1994, 1996-2004 ve 2009-2010 yılları arası başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 11. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının belirlenmesi için yapılan seçim. Nisan ayında başlayan ve olaylı geçen süreç 28 Ağustos'ta Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Türk Partisi</span> Kosova’da bir siyasi parti

Kosova Demokratik Türk Partisi, Kosova’daki siyasi partilerden biridir. Parti, Kosova Türklerinin siyasi kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Komorowski</span> 5. Polonya  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bronisław Maria Komorowski 2010'dan 2015'e kadar Polonya cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş Polonyalı tarihçi ve siyasetçi. Polonya'nın dördüncü cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Beci Kaid es-Sibsi</span> 4. Tunus devlet başkanı

El-Beci Kaid es-Sibsi, Tunuslu avukat ve politikacı. 27 Şubat 2011 - 24 Aralık 2011 tarihleri arası Tunus Başbakanıdır. 22 Aralık 2014'te yapılan seçimler ile Tunus Devlet Başkanı seçildi. Ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sergio Mattarella</span> 12. İtalya cumhurbaşkanı

Sergio Mattarella, İtalyan siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve mevcut İtalya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Erkki Tuomioja</span> Fin politikacı

Erkki Tuomioja Finlandiya eski Dışişleri Bakanı ve Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesidir.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus cumhurbaşkanı, Tunus'un devlet başkanıdır ve doğrudan halk tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir. Makam sahibi, başbakanla birlikte Tunus hükümetinin yürütme organına liderlik eder ve Tunus Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Me'mun el-Küzberi</span> Suriyeli avukat, akademisyen ve siyasetçi (1914-1998)

Me'mun el-Kuzberî, Suriyeli siyasetçi, başbakan ve devlet başkanı vekili.

<span class="mw-page-title-main">Kosova cumhurbaşkanı</span>

Kosova Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Kosova'nın devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Albin Kurti</span> Kosovalı siyasetçi

Albin Kurti, Kosovalı siyasetçi. Kurti, Avrupa'da bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 3 Şubat 2020 ile 3 Haziran 2020 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur. Kurduğu hükûmetin Kosova Meclisi'nde güven oyu almasıyla birlikte 22 Mart 2021 tarihinde ikinci başbakanlık dönemi başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nurlan Nigmatulin</span> kazak siyasetçi

Nurlan Zayrollaoğlu Nığmatulin, Kazak siyasetçi. Daha önceden Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı, 2009-2012 yılları arasında Nur Otan partisinin Başkan Yardımcılığı, 2006-2009 yılları arasında Karagandı Eyaleti Belediye Başkanı ve 2016-2022 yılları arasında Kazakistan Parlamentosu Meclisi Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Donika Gërvalla-Schwarz</span>

Donika Gërvalla-Schwarz, Kosovalı politikacı. Vetëvendosje siyasi partisinin Guxo siyasi listesinin bir üyesi, 2021'den beri İkinci Kurti kabinesinde dışişleri bakanı ve ikinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Gërvalla-Schwarz, suikasta kurban giden Arnavut aktivist Jusuf Gërvalla'nın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jusuf Gërvalla</span>

Jusuf Gërvalla Kosovalı Arnavut aktivist, yazar, müzisyen ve Kosova Ulusal Kurtuluş Hareketi adlı Marksist-Leninist grubun kurucusuydu. Kosova'nın İpek belediyesinde Burremëdhi (Dubovik) köyünde doğan Gërvalla, Üsküp ve Priştine'de gazeteci olarak çalışmadan önce Priştine ve Ljubljana'da üniversite eğitimi aldı. Yüksek sesli bir milliyetçi olarak, Yugoslav gizli servisinin radarına yakalandı ve 1980'de Almanya'ya sığınma talebinde bulundu ve daha sonra Kosova Halk hareketi ve Kosova Ulusal Kurtuluş hareketi olmak üzere iki gruba ayrılan Kosova Cumhuriyeti Halk Hareketi'ni kurdu. Yurtdışında da Arnavut hareketlerini ve siyasi partileri birleştirmek için çaba gösterdi. 17 Ocak 1982'de Gërvalla, kardeşi Bardhosh Gërvalla ve aktivist arkadaşı Kadri Zeka ile birlikte, iddiaya göre Yugoslav gizli servisi tarafından Stuttgart'ta öldürüldü. Cinayeti Arnavutlar arasında ve yurtdışında öfkeye neden oldu ve Arnavut milliyetçiliğinde yoğunluğun artmasına ve Kosova'nın Yugoslav kontrolüne yönelik düşmanlığa yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Scotty</span>

Ludwig Derangadage Scotty, Naurulu siyasetçi. Scotty, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 2003 yılında kısa bir süre ve 2004-2007 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.