İçeriğe atla

Glass OS

Glass OS
Geliştirici(ler)Google
İşletim sistemi ailesiAndroid
Kaynak türüKapalı kaynak bileşenler ile beraber açık kaynak[1]
LisansDeveloper Preview: sahipli[2]
Apache License 2.0
GNU GPL v2 olmak üzere Linux çekirdek yamaları[3]
Çekirdek türüMonolitik (düzenlenmiş Linux çekirdeği)
Güncelleme yöntemiFoTA
Platform desteği32-bit ARM
Web sitesigoogle.com/glass
Dil sayısıÇoklu dil

Glass OS (Google XE), Google'ın Android işletim sisteminin Google Glass için tasarlanmış bir sürümüdür. "glass-omap" Etiketi, Kernel Repository'de bulunabilen değiştirilmiş Android koduna atıfta bulunmak için kullanılır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Philosophy and Goals". Android Open Source Project. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  2. ^ "Developer Preview License Agreement | Android Developers". Developer.android.com. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 
  3. ^ "Licenses". Android Open Source Project. Open Handset Alliance. 24 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. The preferred license for the Android Open Source Project is the Apache Software License, 2.0. ... Why Apache Software License? ... For userspace (that is, non-kernel) software, we do in fact prefer ASL2.0 (and similar licenses like BSD, MIT, etc.) over other licenses such as LGPL. Android is about freedom and choice. The purpose of Android is promote openness in the mobile world, but we don't believe it's possible to predict or dictate all the uses to which people will want to put our software. So, while we encourage everyone to make devices that are open and modifiable, we don't believe it is our place to force them to do so. Using LGPL libraries would often force them to do so. 
  4. ^ "Refs - kernel/omap - Git at Google". android.googlesource.com (İngilizce). 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">StarOffice</span>

StarOffice, ilk sürümü 1985 yılında yayınlanan özel mülk lisanslı bir ofis yazılım seti. 1985-1999 yılları arasında Star Division tarafından geliştirmiş olup Star Divison şirketi 1999 yılında Sun Microsystems tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Wear OS</span> Akıllı Saat işletim sistemi

Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.

<span class="mw-page-title-main">Google Glass</span>

Google Glass üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük seklindeki giyilebilir bir bilgisayardır. Google firmasının Project Glass isimli bir araştırma ve geliştirme projesidir. Google Glass ses ile kontrol edilebilmektedir. Ayrıca cihaz kenarında bulunan dokunmatik pad aracılığı ile de kontrol edilebilmektedir. Cihaz ile İnternete bağlanabilmek ve üzerindeki kamera ile yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekmek ve video kaydetmek mümkündür.

Bu sayfadaki tablolar ile özgür ve açık kaynak işletim sistemleri karşılaştırılmaktadır. Tablolarda EOL olmayanüm sürümlerin bir özelliği desteklemediği durumlarda aronu destekleyen ilk sürüm listelenir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">GnuTLS</span>

GnuTLS TLS, SSL ve DTLS iletişim kurallarının uyarlaması olan özgür bir yazılımdır. Uygulamaların ağ taşıma katmanı üzerinde güvenli haberleşmesini, X.509, PKCS #12, OpenPGP ve diğer yapılara erişebilmesi için uygulama programlama arayüzü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Unlicense</span> Kamu malı eşdeğerinde lisans

Lisanssız bir kamu malı eşdeğer lisansıdır ve telif hakkı karşıtlığı odaklıdır. İlk defa 1 Ocak 2010'da yayınlandı. 2015 yılında GitHub, 5,1 milyon lisanslı projesinin yaklaşık 102.000'inin Unlicense'i kullandığını bildirdi.

Karl Fogel, yazar, yazılım geliştirici, telif hakkı aktivisti kâr amacı gütmeyen Question Coyright yöneticisi ve Yönetim Kurulu Saymanı olarak görev yaptığı Open Source Initiative'in eski yönetim kurulu üyesidir. Açık Kaynak Yazılım Üretme adlı çalışması, açık kaynak yazılımın insani yönü hakkında iyi referanslanmış bir bilgi kaynağıdır. Fogel şu anda Creative Commons lisanslı kitabını, Kickstarter.com'da başarılı bir kitle fonlaması kampanyasının ardından ikinci bir baskıya güncellemektedir.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Özgür lisans</span> özgür içerik veya özgür yazılım için kullanılan lisans türü

Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir. GNU Genel Kamu Lisansı, Creative Commons lisansı, BSD lisansı ve MIT Lisansı özgür lisanslara örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Apache NiFi</span>

Apache NiFi, Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilen, yazılım sistemleri arasında veri akışını otomatikleştirmek için tasarlanmış bir yazılım projesidir. Ayıklama (extract), dönüştürme (transform), yükleme (load) yani ETL konseptini kullanmaktadır. Geçmişi, daha önce ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilmiş olan "NiagaraFiles" yazılımına dayanmaktadır. NiFi adı da bu yazılımdan gelmektedir.