İçeriğe atla

Glam rock

Glam rock
Müzikal kökenleriSanatsal rock, pop rock, psychedelic rock, hard rock, rock and roll, halk müziği
Kültürel kökenleri1970'lerin başı, Birleşik Krallık
Önemli çalgılarGitar - Bas Gitar - Klavye - Bateri - Piyano
Popülerlik1970'lerin başında Birleşik Krallık'ta yüksek başarı ve diğer gelişmiş ülkelerde değişik seviyede başarı
TürevlerGotik rock, Yeni Romantikler
Karışım tarzları
Glam metal - glam punk - punk rock


Glam rock (diğer adıyla glitter rock) Birleşik Krallık'ta 1970'lerin başında gelişen bir rock ve pop müziği türüdür. Bu müzik türü; göz alıcı kıyafetler giyen, değişik makyajları ve saç stilleri olan parlak görünümlü şarkıcılar ve müzisyenler tarafından icra edilmiştir.[1] İhtişamlı konstümler ve

David Bowie

sanatçıların gösterişli görsel stilleri ise androjen olmuş ve cinsiyet görevleri üzerinde yeni bir bakış açısı oluşmasında etkili olmuştur.[2] Birleşik Krallık'ta T. Rex, David Bowie, Roxy Music, Gary Glitter ve Smokie ile Amerika Birleşik Devletleri'nde New York Dolls, Lou Reed ve Jobriath gibi 1970'lerde birçok glam rock sanatçısı popülariteye kavuşmuştur.

Glam rock, punk rock'un oluşmasını sağlamış; başta Queen ile W.A.S.P., Mötley Crüe, Marilyn Manson, Placebo ve Prince gibi birçok müzisyen ve gruba ilham kaynağı olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Glam Rock". Encarta. 31 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2008. 
  2. ^ Reynolds, Simon (1995). The Sex Revolts: Gender, Rebellion, and Rock 'N' Roll. Serpents Tail. s. xiii. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Bowie</span> İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı, aktör ve prodüktör

David Robert Jones ya da bilinen adıyla David Bowie, İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı, aktör ve prodüktör.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

Visual kei 1980'lerde başlayan bir Japon rock/metal akımıdır. Oshare Kei, Angura Kei, Nagoya Kei gibi alt türleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da müzik</span>

Orta Avrupa'nın Almanca konuşulan ülkelerinde yaşayan besteciler Orta Çağ'dan 20. yüzyılın ortalarına dek, Batı Sanatı Müzik Uygarlığının omurgası sayılan zengin ve çeşitli bir müzik üretmişlerdir. Açıkçası, diğer besteciler de önemli ve kendine özgü besteler yapmışlar ve Alman üslubunu etkilemişlerdir. Örneğin İtalya sadece opera alanında değil, enstrümantal sonatlar, konçertolar ve vokal şarkılar alanında da hatırı sayılır bir merkez olmuştur. Fransızlar, bu İtalyan biçimlerinin bazılarını kullanmışlar, bunlara saraya özgü bir şıklık vererek yerel motiflerle süslemişler ve Fransa'ya özgü temaları hemen göze çarpacak biçimde kullanmışlardır. İtalyan ve Hollandalı bestecilerle birlikte Fransız müzisyenler polifonik üslupta, bütündeki melodik parçaların kendiliğinden öne çıkmasının temellerini atmışlardır.

Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir. Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.

Endüstriyel rock, kökeni 1970'lerdeki post-punk gruplarına dayanan, endüstriyel müzik ve alt türlerinin karışımıyla ortaya çıkmış olan bir müzik türüdür. Klavye kullanımı yaygındır ve çalgılara çoğunlukla distortion uygulanır. Rock müziğe deneysel ve sert bir bakış açısıyla yaklaşan bu tür, noise rock'tan ses patlamaları, endüstriyel müzikten de avangart bir altyapı ile kışkırtıcı temalarını almıştır.

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

Komünizm karşıtı rock, 1970'li yıllarda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmış bir rock müzik türüdür. Komünistlere karşı propaganda yapmak amacıyla oluşturulmuştur. Anti-komünizmin yanı sıra milliyetçi, ırkçı, anti-semitist ve beyaz ırk üstünlükçüsü bir içeriğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cliff Richard</span>

Sir Cliff Richard, hem Britanya hem de Barbados vatandaşlığına sahip bir İngiliz şarkıcıdır. Dünya çapında 250 milyondan fazla albüm satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri olmuştur. Birleşik Krallık'ta toplam 21,5 milyondan fazla single satışına sahiptir ve UK Singles Chart tarihinde The Beatles ve Elvis Presley'den sonra en çok satan üçüncü sanatçıdır.

Shoegazing 1980'lerin sonunda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alttürü. My Bloody Valentine, Slowdive ve Ride gibi gruplar tarafından öncülüğü yapılan shoegazing, 1990-91 yıllarında zirve noktasına ulaşmakla birlikte 1990'ların ortasına kadar popülaritesini sürdürdü ve 2010'lu yıllarda yeniden dirildi. NME ve Melody Maker başta olmak üzere Britanya müzik medyası bu tarza "shoegazing" ismini vermiştir çünkü bu tarzı icra eden müzisyenler konserlerde genelde dinleyici kitlesinden kopuk bir şekilde durup yere bakarak şarkılarını çalmışlardır. Müzisyenlerin bu şekilde çalmasının nedeni ise büyük ölçüde efekt pedalları kullanmaları olmuştur.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.

Hedwig ve Angry Inch Hedwig isimli genderqueer Doğu Alman şarkıcının solistlik yaptığı kurgu bir rock grubu hakkında yazılmış 1998 yapımı Off-Broadway kökenli rock müzikaldir. Türkiye'de 2016-2017 sezonunda Kazan Dairesi tarafından sahnelenmektedir. Müzikalin yazarı ve ilk başrol oyuncusu John Cameron Mitchell'ın babası ABD ordusunda tümgeneraldir ve ABD'nin Batı Berlin çıkarmasına öncülük etmiştir. Yazar Mitchell, hikâyeyi oluştururken kendi hayatından esinlenmiştir. Bir Amerikan askerinden boşandıktan hemen sonra Mitchell'ların evinde çalışan ve aynı zamanda Kansas'ta fuhuş yaptığı bilinen bir Alman bebek bakıcısı, Mitchell için Hedwig karakterinin esin kaynağı olmuştur. Müzikler 1970'lerin glam rock stilinde bestelenmiştir. Şarkılar Lou Reed, David Bowie ve Iggy Pop'a atıflar içermektedir. 15 farklı ülkede sahnelenmiştir. Tony Ödülü, Drama Desk Ödülü ve Obie Ödülü almıştır.

Scott Fitzgerald, İskoç Pop şarkıcı, oyuncu ve yönetmen. En iyi Scott 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil etmesiyle bilinir. Ayrıca çoğu şarkısının UK listelerinde başarı elde etmesiyle de bilinir.

Anarko punk, anarşizmi destekleyen punk müziğidir. "Anarko punk" terimi bazen sadece 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başlarında Birleşik Krallık'taki orijinal anarko punk hareketinin bir parçası olan gruplara uygulanır. Bazıları ise sözsel açıdan anarşist içeriğe sahip crust punk, hardcore punk ve folk punk grupları için de bu terimi kullanır.

Cold wave ; 1970'lerin sonunda Avrupa'da ortaya çıkan, gevşek lirik tonu, erken dönem elektronik müzik enstrümanlarının kullanımı, minimalist bir yaklaşım ve stille karakterize edilen bir müzik türüdür. Kraftwerk gibi erken dönem elektronik gruplarından etkilenen, Korg MS-20 gibi uygun fiyatlı taşınabilir synthesizerlardan yararlanan punk rock gruplarından doğdu.

Pub rock, Birleşik Krallık'ta 1970'lerin başından ortalarına kadar ortaya çıkan bir rock müziği alt türüdür. Roots rock, pub rock'ı içeren bir temele dönüş hareketi, o zamanlar pahalı bir şekilde kaydedilen ve üretilen progresif rock ve gösterişli glam rock sahnelerine karşı bir tepkiydi. Kısa ömürlü olmasına rağmen, pub rock, barlar ve kulüpler gibi küçük geleneksel mekanlarda canlı olarak çalındı. Büyük şirketler pub rock gruplarına ilgi göstermediğinden, pub grupları Stiff Records gibi bağımsız plak şirketlerini aradılar. Bağımsız şirketler nispeten ucuz kayıt süreçleri kullandılar, bu nedenle bir rekor için büyük bir şirkete göre çok daha düşük bir başabaş noktası vardı.