İçeriğe atla

Glafkos Kliridis

Glafkos Kliridis
4. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı
Görev süresi
28 Şubat 1993 - 28 Şubat 2003
Yerine geldiğiYorgo Vasiliu
Yerine gelenTasos Papadopulos
1. Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı
Görev süresi
1960-1976
Yerine gelenTasos Papadopulos
1. DİSİ Başkanı
Görev süresi
1976-1993
Yerine gelenYannakis Maçis
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
Görev süresi
23 Temmuz 1974 - 7 Aralık 1974
Yerine geldiğiNikos Sampson
Kişisel bilgiler
Doğum Glafkos İoannu Kliridis
24 Nisan 1919(1919-04-24)
Lefkoşa, Kıbrıs (Birleşik Krallık)
Ölüm 15 Kasım 2013 (94 yaşında)
Lefkoşa, Kıbrıs Cumhuriyeti
Partisi DİSİ
Evlilik(ler) İrini Kliridu (1947-2007)
Dini Ortodoks Hıristiyanlık
İmzası
Glafkos Kliridis (solda) ile Irene Pivetti

Glafkos İoannu Kliridis (Yunan: Γλαύκος Ιωάννου Κληρίδης, 24 Nisan 1919, Lefkoşa - 15 Kasım 2013, Lefkoşa), Kıbrıs Cumhuriyeti siyasetçisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dördüncü cumhurbaşkanıdır.

Kliridis, avukat ve devlet adamı olan İoannis Kliridis'in en büyük oğludur.

II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'nde görev yapmıştır. 1942 yılında uçağı Almanya üzerinde düşürülmüş ve esir alınmıştır. Savaş bitene kadar esir olarak tutulmuştur.

Savaştan sonra King's College London'da hukuk okumuş ve Kıbrıs'ta çalışmaya başlamıştır. EOKA örgütünün bir üyesidir. Bu örgütle beraber Kıbrıs'ın Birleşik Krallık hakimiyetinde kurtulması için "Hypereides" takma adıyla mücadele vermiştir. Bu süreçte Birleşik Krallık askerleri tarafından tutuklanan EOKA üyelerinin avukatlığını yapmıştır.

1959'da Londra'da yapılan Kıbrıs konulu konferansa adalet bakanı olarak katılmış ve 1960'ta bu süreç sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır. Aynı zamanda Kıbrıs Rumlarının liderliğini yapmıştır. 1960'ta onu ileride devlet başkanı olarak seçecek olan Kıbrıs Temsilciler Meclisi'ne seçilmiştir.

1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsız olduktan sonra Kliridis büyük güç kazanmış ve Birleşik Demokratlar'ın bir üyesi olmuştur. 20 Temmuz 1974'te Türkiye tarafından yapılan harekâtdan sonra geçici olarak devlet başkanlığı görevlerini devralmış, 16 Temmuz 1974 tarihinde askerî darbe ile devrilen III. Makarios'a 7 Aralıkta yetkileri geri vermiştir.

Daha sonra 1993-2003 yılları arasında arka arkaya iki defa devlet başkanı seçilmiştir. En son 2003 yılında Tasos Papadopulos tarafından geride bırakılarak bu görevi devretmiştir. Siyasi hayatını bitirdikten sonra 20. Yüzyılda Kıbrıs Tarihi adlı kitabını yayınlamıştır.

15 Kasım 2013 tarihinde tedavi gördüğü Lefkoşa'daki Evangelistria Hastanesi'nde öldü.[1] 19 Kasım 2013 tarihinde Güney Lefkoşa'daki Aya Sofya kilisesinde düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Selim Sayarı (15 Kasım 2013). "Eski Rum lider hayatını kaybetti". NTVMSNBC. 18 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2013. 
  2. ^ "Klerides son yolculuğuna uğurlandı". NTVMSNBC. 19 Kasım 2013. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Nikos Sampson
Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı
1974
Sonra gelen:
III. Makarios
Önce gelen:
Yorgo Vasiliu
Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı
1993–2003
Sonra gelen:
Tasos Papadopulos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün komutanıdır. Karpaz'ın Vasili (Gelincik) köyünde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

Taşkent Katliamı, Kıbrıs Harekâtı sırasında ikinci harekâtının başlatıldığı 14 Ağustos 1974'te Taşkent (Tohni) köyünün erkeklerinin topluca öldürüldüğü olay.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">III. Makarios</span> Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu

(Başpiskopos) III. Makarios asıl adı Mihail Hristodulu Muskos veya III. Makaryos, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

Kanlı Noel, 20 Aralık 1963'ü 21 Aralık'a bağlayan gece Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ne karşı başlattığı çatışmalardır. Saldırılar Akritas Planı doğrultusunda gerçekleşti ve Türklerin adadan silinmesi hedeflendi. Olaylarda toplam 364 Kıbrıs Türk'ü ile 174 Kıbrıs Rum'u ölmüştür. 1963-64 yıllarındaki çatışmalar, çeşitli aralıklarla 10 Ağustos 1964 tarihine kadar devam etse de "Kanlı Noel" adıyla tasvir edilen ilk çatışmalar; 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 30 Aralık 1963 tarihinde imzalanan Yeşil Hat Anlaşması'yla sonuçlandı.

Akritas Planı, 1963 senesinin başlarında Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmetinde çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde zayıflatarak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan plan. Enosis fikrinde olduğu gibi, Yunanistan ile Kıbrıs'ın birleşmesi şeklinde anılır.

1974 Kıbrıs Darbesi veya 1974'te Kıbrıs'ta askerî ihtilâl veya Kıbrıs'ta Yunan Darbesi, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan'daki askeri cunta desteği ile Kıbrıs'ta enosis'e yönelik milliyetçi Rumların III. Makarios'u devirmesi ve 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a harekât düzenlemesine neden olan askerî müdahale.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kıbrısı</span> Birleşik Krallıkın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrısta kurduğu idare

Britanya Kıbrısı, Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.

Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi. Bu tarihlerde taksim isteğinde bulunan Türkler ile enosis isteyen Rumlar birbirleri ile çatışmaya başladı. Kıbrıslılar tamamen öz belirtim hakkı istiyordu. Britanyalılar, sorunu "Rum-Türk anlaşmazlığına" bağladı ve sonunda 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Cengizköy</span>

Cengizköy veya Peristeronari, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 180'dir. Lefke belediyesine bağlıdır ve kente yakındır. 1964 yılı Erenköy Direnişi için Türkiye'den gönderilen ve sonrasında esir düşüp işkence görerek hayatını kaybeden Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağının düştüğü bölge olup 1974 sonrasında Topel'in adı köye verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">1955-1959 Kıbrıs olayları</span> Britanya Kıbrısında gerçekleşen askeri harekat

1955-1959 Kıbrıs olayları, 1955-1959 yılları arasında Britanya Kıbrısı'nda yaşanan bir çatışma dizisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vasos Lissaridis</span> Kıbrıslı Rum siyasetçi ve Temsilciler Meclisi eski başkanı

Vasos Lissaridis, Kıbrıslı Rum doktor ve siyasetçi. 1985-1991 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev aldı ve EDEK partisinin kuruluşunda yer aldı. EOKA'da aktif rol oynayan Lissaridis, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve başpiskopos III. Makarios'un da kişisel doktorluğunu yaptı.