İçeriğe atla

Glafkos

Glafkos, Yunan mitolojisinde Likyalı prens, Hippolokhos'un oğlu ve Troya'nın en kahraman savunucularından birisidir. İlyada'da Diomedes'le karşılaştıkları anlatılır ve ailelerinin konukluk adetlerinden dolayı çarpışmayı bırakarak silahlarını değiştirdikleri söylenir. Glaukos'unki altından Diomedes'inkilerse tunçtandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ares</span> savaş tanrısı

Yunan mitolojisinde Ares, savaş tanrısıdır. Zeus ve Hera'nın oğlu ve On İki Olimposlu'dan biridir. Roma'da Mars olarak da bilinir. Barış tanrıçası olan Athena'nın zıttıdır. Mitolojide Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit'le olan kaçamakları ile ünlüdür. Sparta kenti ve Trakya bölgesi tanrının başlıca kült merkezleridir. Gigantlar arasındaki karşıtı Damasen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Euterpe</span>

Euterpe, Yunan mitolojisindeki müzlerden (musalardan) yani ilham perilerinden biri. Eutere olarak da anılır. Müzik ve lirik şiirin ilham perisidir. Ayrıca eğlence, zevk ve flüt üflemenin ilham perisidir.

Homeros'un İlyada adlı yapıtında şu isimler geçmektedir:

<i>Troilus ve Cressida</i> William Shakespearein bir oyunu

Trolius ve Cressida, William Shakespeare'in tarihsel oyunlarından biridir. 1602 yılında yazıldığı varsayılmaktadır. Shakespeare, oyunun hikâyesini Geoffrey Chaucer'ın Troilus and Criseyde başlıklı şiiri de dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan almıştır.

Yunan mitolojisi'nde, Diomedes'in kısrakları diye adlandırılan 4 adet at, kontrol edilmesi mümkün olmayan, son derece vahşi, görünüşleri muhteşem ve insan yiyen canavarlardı. Ares ve Cyrene'nin oğlu, Trakya Kralı dev Diomedes'e ait bu atları Herkül'ün tek başına yakalaması mümkün değildi.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Yunan mitolojisinde, Troyalı savaşçı, haberci Eumedes'in oğlu. İlyada'da çirkin fakat çevik olduğundan söz edilir. Hektor'un teklifi üzerine Akhilleus'un atları ve arabası karşılığında Akhalıların gemilerine gözcü olarak gitmeyi kabul eder. Fakat gece keşfine çıkan Odysseus'la Diomedes tarafından yakalanır ve onlara aktardığı bilgilerin ardında Diomedes tarafından öldürülür. Ölüsü bir ılgın ağacına asılır.

Dione, Uranos ile Gaia'nın kızı. Zeus'un sevgilisi, Afrodit ve Niobe'nin annesi. İlyada'da Diomedes'in yaraladığı kızını teselli edip iyileştirdiği anlatılır. Rea, Themis veya Leto ile bir tutulurdu. Zeus'un karısı olarak Dodona şehrinin tanrıçası idi. İsmi de Zeus'un başka bir söylenişi olan Dios'un dişil versiyonudur. Hint-Avrupa kökenli Dyeus ve Dyena köküne dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palladion</span>

Palladion. Antik ve efsanevi Truva kentinin kalesinde bulunduğuna inanılan kentin koruyucusu Pallas Athena'ın sağ elinde mızrak, sol elinde ise kalkan tutar hâlde, zafer tanrıçası Nike ile kabartma heykeli veya resmi. Bu kabartma heykeli veya resmi Zeus tarafından İlionun kuruluşu sırasında gökten atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benevento</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Benevento iline bağlı ilçe (komün)

Benevento, güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Benevento ili'nin merkezi bir kent ve bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Bellerofontis</span>

Bellerophontes, Korinthos kralı Glaukos'un oğlu. Sisyphos'un torunu. Adı, kardeşi Belleros'u ormanda avlanırlarken kazara öldürdüğü için Belleros'u yiyen anlamında Bellerophontes konulmuştur. Tanrılar tarafından kendisine olağanüstü bir yakışıklılık ve mertlik verildiği için Argos kralı Proitos'un karısı Anteia ona tutulur, ancak aklı başında bir delikanlı olan Bellerophontes, kadının kendisini baştan çıkartmasına izin vermez. Bunun üzerine Anteia, kocasına Bellerophontes'in kendisine tecavüz etmeye çalıştığını anlatarak kendisinden delikanlıyı öldürmesini ister. Proitos çok sinirlenir, ancak cinayet işlemekten çekindiği için sözde suçluyu bir mesajla kayınpederi olan Lykia kralına yollar. Kral mesajdaki "uğursuz işaretleri" çözdüğünde Bellerophontes'e üç zorlu görev verir. Kimera'yı öldürmesi, ünlü Solymler ırkına karşı savaşması ve Amazonları alt etmesi gerekmektedir.

Karl Wilhelm Reinmuth Alman astronom.

<span class="mw-page-title-main">Vasto</span> Chieti iline bağlı komün (Abruzzo, İtalya)

Vasto, İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Adriyatik Denizi kıyısında yer alan bir komün ve şehirdir. Şehrin nüfusu 18 Kasım 2010 tarihli istiastiğe göre 38 bindir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Diomidis</span> Yunan siyasetçi (1875-1950)

Alexandros Diomedes, Themistoklis Sophoulis'in ölümünden sonra Yunanistan başbakanıydı. Yunanistan Merkez Bankası'nın başkanı idi.

Herkül'ün ya da Herakles'in On iki İşi, daha sonra Herkül olarak isimlendirilen Yunan kahramanlarının en büyüğü olan Herakles tarafından yerine getirilen kefaretle ilgili bir dizi olaydır. Kral Eurystheus'un hizmetinde 12 yıldan fazla bir sürede başarıyla tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Görice Muharebesi (1912)</span>

20 Aralık 1912'de gerçekleşen bu olay neticesi Osmanlı'nın elindeki bir Arnavut şehri olan Korçë (Görice/Hemhudut) Yunanların eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rhesus (oyun)</span> Evripides trajedisi

Resos, Euripides'e atfedilen bir Atina trajedisidir. Oyunun yazarı, antik çağlardan beri tartışmalıdır. 17. yüzyıldan beri oyunun estetik temeli ve sözcük haznesindeki tuhaflıklar sebebi ile, başta Joseph Scaliger olmak üzere, farklı bilim insanları tarafından oyun araştırılmıştır. Oyunun Euripides'e ait olduğu hala tartışmalı bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir: