İçeriğe atla

Gladys Lounsbury Hobby

Gladys Lounsbury Hobby
Doğum19 Kasım 1910(1910-11-19)
New York, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm4 Temmuz 1993 (82 yaşında)
Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri
Eğitim
  • Vassar College (Lisans, 1931)
  • Columbia University (Doktora, 1935)
Kariyeri
DalıMikrobiyoloji, İlaç

Gladys Lounsbury Hobby (19 Kasım 1910, New York - 4 Temmuz 1993), araştırmaları antibiyotiklerin geliştirilmesinde ve anlaşılmasında önemli bir rol oynayan Amerikalı bir mikrobiyologdur. Çalışmaları penisilini bir laboratuvar deneyinden İkinci Dünya Savaşı sırasında seri üretilen bir ilaca dönüştürdü.[1]

Hayatı ve kariyeri

Hobby, New York City'nin Washington Heights semtinde, Theodore Y. Hobby ve Flora R. Lounsbury'nin iki kızından biri olarak doğdu.[2] Annesi New York devlet okulları sisteminde öğretmenlik yapıyordu ve babası hayırsever ve koleksiyoncu Benjamin Altman'ın yakın arkadaşıydı. Theodore sonunda Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki Benjamin Altman koleksiyonunu denetledi. Liseyi New York'ta okuduktan sonra 1931'de Vassar College'den kimya diplomasıyla mezun oldu ve doktor unvanını 1935 yılında Columbia Üniversitesi'nden bakteriyoloji dalında[3] kazandı. Doktora tezini patojen olmayan organizmaların tıbbi kullanımları üzerine yazdı.[2]

Hobby, 1934'ten 1943'e kadar Presbyterian Hastanesi ve Columbia Tıp Okulu'nda çalıştı ve burada Columbia College of Physicians and Surgeons'ta penisilin için potansiyel insan kullanımlarını araştıran bir araştırma ekibine katıldı. İlaç ilk olarak 1928'de İskoç doktor ve bakteriyolog Alexander Fleming tarafından keşfedildi. Araştırması için biyokimyacı meslektaşları Dr. Karl Meyer ve klinisyen ve tıp doçenti Dr. Martin Henry Dawson ile birlikte büyük miktarlarda penisilin üretmeye başladı. Birlikte hemolitik streptokokların neden olduğu hastalıkların belirlenmesi ve daha sonra penisilinin rafine edilmesi üzerinde çalıştılar.[1][4][5] Bu süre zarfında Hobby, New York City'deki Presbiteryen Hastanesi'nde de çalıştı.[3] Hobby, Dawson'ın ölümünden sonra 1944'te Columbia Üniversitesi'nden ayrılarak New York'taki Pfizer Pharmaceuticals'da streptomisin ve diğer antibiyotikleri araştırdı.[6]

1959'da Hobby, East Orange'daki Gaziler İdare Hastanesi'nde araştırma şefi olarak kronik bulaşıcı hastalıklar konusunda uzmanlaşmak üzere Pfizer'den ayrıldı. Burada ayrıca bakteriyofajlar, bakteriyel çeşitlilik ve enzimler, streptokoklar, bulaşıcı hastalıkların kemoterapisi, bağışıklık kazandırıcı ajanlar ve mikropsuz yaşam gibi konularda da çalıştı. Ayrıca Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 18 yıl boyunca halk sağlığı alanında klinik araştırma doktor öğretim üyesi olarak görev yaptı.[1] 1963'te Hobby, New York Tüberküloz Derneği'nin başkanı ve bu unvanı taşıyan ilk kadın araştırmacı oldu. Ayrıca Amerikan Mikrobiyoloji Derneği, Amerikan Akciğer Derneği ve Amerikan Toraks Derneği'nin onursal üyesiydi. 1972'de aylık Antimikrobiyal Ajanlar ve Kemoterapi yayınını kurdu ve sekiz yıl boyunca editörlüğünü sürdürdü. 1977 yılında asıl mesleğinden emekli oldu. Emeklilik döneminde Hobby, danışman ve serbest bilim yazarı olarak çalışarak 200'den fazla makale yazdı. Ayrıca 1985'te penisilinin laboratuvardan fabrikalara olan yolculuğunu anlattığı Penicillin: Meeting the Challenge[7] adında bir kitap yayınladı. Penisilinin yolculuğunun aciliyetini vurguladı ve savaş çabalarının önemi açısından bunu Manhattan projesiyle karşılaştırdı.[1]

Hobby, 4 Temmuz 1993'te Kennett Square, Pennsylvania'daki Crosslands huzurevindeki evinde kalp krizinden öldü. Öldüğünde 82 yaşındaydı.[1]

Temel katkıları ve etkileri

Hobby, insan konakçılar üzerinde etkili olan bir penisilin türü yaratma konusundaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 1940 yılında Hobby ve meslektaşları Dr. Karl Meyer ve Dr. Martin Henry Dawson, bir penisilin örneği temin etmek için Howard Florey ve Ernst Chain'e mektup yazdı. Bir miktar penisilin yapmaya karar verdiler ve kısa sürede fermantasyon sürecinde uzmanlaştılar ve onu bir ilaca dönüştürmeye başladılar. Hobby, Meyer ve Dawson, Amerikan Klinik Araştırmalar Derneği'nde sunum yapmadan önce 1940 ve 1941'de insanlar üzerinde ilk penisilin testlerini gerçekleştirdiler.[4] Penisilinin, bulaşıcı hastalıkların şiddetini azaltan, organ nakli ve açık kalp ameliyatı gibi prosedürleri mümkün kılan güçlü bir mikrop öldürücü olduğunu keşfettiler.[6] Bulguları medyada yer aldı ve bu, Amerika Birleşik Devletleri Hükûmeti'nden II. Dünya Savaşı sırasında penisilinin seri üretimi için fon ayrılmasına yardımcı oldu ve birçok askerin hayatını kurtardı.[6]

Hobby, Pfizer'de tüberküloz tedavisinde kullanılan Terramycin[8] ve Viomycin[9] üzerinde kapsamlı ilk çalışmaları yaptı. Antimikrobiyal tedavi uzmanı olarak bu ilaçların insan vücudunda nasıl çalıştığını araştıran ilk kişiler arasında yer aldı.

Yayınları

  • Antimicrobial Agents and Chemotherapy (Editör), Journal (1972 - 1980)
  • Primary Drug Resistance - Continuing Study of Drug Resistance in a Veteran Population within the United States, American Review of Respiratory Diseases 110, Number 1 (1974)
  • Penicillin: Meeting the Challenge, Yale University Press (1985)
  • "The Drug That Changed the World", Journal of Physicians & Surgeons of Columbia Üniversitesi Cilt 25, Sayı 1 (Kış 2005)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Saxon, Wolfgang (9 Temmuz 1993). "Gladys Hobby, 82, Pioneer in Bringing Penicillin to Public". The New York Times. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  2. ^ a b Ware, Susan (2004). Notable American Women - A Biographical Dictionary: Completing the Twentieth Century. Cambridge, Massachusetts and London, England: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01488-6. 
  3. ^ a b Oakes, Elizabeth H. (1 Ocak 2002). International encyclopedia of women scientists. Facts on File. ISBN 978-0816043811. OCLC 45835614. 
  4. ^ a b "The Miracle Cure". Vassar College. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  5. ^ Oatman, Eric (Kış 2005). "The Drug That Changed the World". Volume 25, No. 1. Journal of the College of Physicians and Surgeons: The College of Physicians & Surgeons of Columbia University. 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2016. 
  6. ^ a b c "Gladys Hobby (1910-1993)". National Women's History Museum. 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  7. ^ Hobby, Gladys (1985). Penicillin: Meeting the Challenge. Connecticut: Yale University Press. ISBN 9780300032253. 
  8. ^ Saxon, Wolfgang (9 Temmuz 1993). "Gladys Hobby, 82, Pioneer in Bringing Penicillin to Public". The New York Times. ISSN 0362-4331. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  9. ^ "Gladys Hobby - Vassar College Encyclopedia - Vassar College". vcencyclopedia.vassar.edu. 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Penisilin</span> Penicillium mantarlarından elde edilen bir grup antibiyotik

Penisilinler aslen Penicillium küflerinden, özellikle de P. chrysogenum ve P. rubens'ten elde edilen bir grup β-laktam antibiyotiktir. Klinik kullanımdaki penisilinlerin çoğu P. chrysogenum tarafından derin tank fermantasyonu kullanılarak sentezlenir ve daha sonra saflaştırılır. Bir dizi doğal penisilin keşfedilmiştir, ancak sadece iki saflaştırılmış bileşik klinik kullanımdadır: penisilin G ve penisilin V. Penisilinler, stafilokok ve streptokokların neden olduğu birçok bakteriyel enfeksiyona karşı etkili olan ilk ilaçlar arasındaydı. Günümüzde farklı bakteriyel enfeksiyonlar için hala yaygın olarak kullanılmaktadırlar, ancak birçok bakteri türü yoğun kullanımın ardından direnç geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Öz</span> Türk-Amerikalı kalp cerrahı ve televizyon sunucusu

Mehmet Cengiz Öz, Türk-Amerikan hekim, sunucu ve siyasetçidir. The Dr. Oz Show adlı televizyon programının sunuculuğunu yapmıştır. Columbia Üniversitesi'nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesörü olan Öz, New York Presbyterian Hastanesi’nde Kalp ve Damar Enstitüsü ve Tamamlayıcı İlaç Programını yönetmektedir. Öz Kasım 2021'de 2022 Pensilvanya ara seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den senatörlük için aday adayı olduğunu açıkladı. Daha sonrasında yeniden sayıma uğrayacak olan 17 Mayıs 2022'de gerçekleştirilen ön seçimlerini David McCormick'e karşı yaklaşık 1000 oy farkı ile kazanarak partisinin senatör adayı olmaya hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Belle Elion</span> Amerikalı biyokimyager ve farmakolog (1918 - 1999)

Gertrude Belle Elion, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager ve farmakolog ve 1988 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir. Elion çok sayıda yeni ilaç geliştirmişir. Kullandığı yenilikçi araştırma yöntemleri daha sonra AIDS ilacı olan zidovudin'in geliştirilmesine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Harvard Medical School (HMS), ABD'de Harvard Üniversitesi bünyesinde yer alan tıp fakültesidir. Boston, Massachusetts yakınlarındaki Mission Hill'de bulunan Longwood Medical Area'da bulunur. U.S. News & World Report verilerine göre ABD'de bulunan en iyi tıbbi araştırma fakültesidir.

Kenneth Meyer Setton, Amerikalı tarihçi ve akademisyendir. Orta Çağ üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Stimson</span> Amerikalı Akedemisyen

Dorothy Stimson, Amerikalı akademisyen. 1921'den 1947'ye kadar Goucher Koleji'nin dekanlığını yaptı ve 1955'e kadar kolejde tarih profesörüydü.

Joan Cadden, akademisyen ve tarihçi. Bilim Tarihi Derneği'nin eski başkanıdır.

Pamela H. Smith, erken modern dönem Avrupasın'da (1350-1700) doğaya karşı olan fikirleri konusunda uzmanlaşmış, zanaat bilgisine ve Bilimsel Devrimde zanaatkarların rolüne önem veren bir bilim tarihçisidir. Columbia Üniversitesi'nde Yapı ve Bilim Projesi'nin, Bilim ve Toplum Merkezi'nin kurucu yöneticisidir. Smith, Amerika Rönesans Topluluğu'nun başkanı olarak iki yıllık bir dönem (2016-2018) görev yapmıştır.

Maria Rosa Antognazza, İtalyan-İngiliz filozof. King's College London'da felsefe profesörü olarak görev yapmıştır.

Bu, profilaktik insan aşılarının geliştirilmesinin bir zaman çizelgesidir. Erken aşılar, geliştirme veya testin ilk yılına göre listelenebilir, ancak daha sonraki girişler genellikle aşının denemeleri tamamladığı ve piyasaya sürüldüğü yılı gösterir. Aşağıda listelenen hastalıklar için aşılar bulunmasına rağmen, dünya çapında sadece çiçek hastalığı ortadan kaldırılmıştır. Aşıyla önlenebilir diğer hastalıklar her yıl milyonlarca ölüme neden olmaya devam ediyor. Şu anda, çocuk felci ve kızamık, dünya çapında aktif şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılan hastalıklardır.

Anatomik Terapötik Kimyasal (ATC) Sınıflandırma Sistemi, ilaçların etkin maddelerini etki ettikleri organ veya sisteme ve terapötik, farmakolojik ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandıran bir ilaç sınıflandırma sistemidir. Amacı, ilaç kullanımını izlemek ve kaliteli ilaç kullanımını iyileştirmek için araştırmalara yardımcı olmaktır. İlaç tavsiyesi veya etkinliği anlamına gelmez. Dünya Sağlık Örgütü İlaç İstatistikleri Metodolojisi İşbirliği Merkezi (WHOCC) tarafından kontrol edilmektedir ve ilk olarak 1976 yılında yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Goldman-Rakic</span>

Patricia Goldman-Rakic Yale Üniversitesi Tıp Fakütesinde nörobilim, nöroloji, psikiyatri ve psikoloji profesörü. Prefrontal korteks ve çalışma belleğiyle ilgili çokdisiplinli araştırmalara öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Furness</span>

Caroline Ellen Furness, yirminci yüzyılın başlarında Vassar Koleji'nde ders veren Amerikalı bir astronomdu. Vassar'da Mary Watson Whitney'in gözetimi altında çalıştı. Columbia'dan astronomi alanında doktora derecesi alan ilk kadındı.

<span class="mw-page-title-main">John Howard Van Amringe</span> Amerikalı matematikçi

John Howard Van Amringe Amerikalı bir eğitimci ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Larned B. Asprey</span>

Larned (Larry) Brown Asprey, aktinit, lantanit, nadir toprak ve flor kimyası üzerindeki çalışmaları ve Manhattan Projesi ile tanınan Amerikalı bir kimyagerdir.

Robert Brent " Bob " Thirsk, Kanadalı bir mühendis ve doktor ve eski bir Kanada Uzay Ajansı astronotu. Uzayda en çok geçirilen süre için Kanada rekorunu elinde tutuyor. 2013'te Kanada Nişanı (OC) subayı oldu ve 2012'de Britanya Kolumbiyası Nişanı'na (OBC) seçildi.

Charlotte Cynthia Barnum, bir matematikçi ve sosyal aktivist, aynı zamanda Yale Üniversitesi'nden matematik alanında Ph.D. alan ilk kadındır.