İçeriğe atla

Gizli nesne bulma oyunu

Gizli nesne bulma oyunu örneği

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür.[1][2] Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.[3]

Tanımı

Gizli nesne bulma oyununda, oyuncunun sırayla pek çok farklı mekanda farklı nesneleri bulması gerekir. Oyuncunun bulduğu nesneler envanterine eklenir. Oyun içindeki çeşitli bulmacalar oyunu tamamlamada oyuncuya yardımcı olacak daha fazla nesne veya ipucu sağlar.[4]

Gizli nesne bulma oyunları genellikle şu özelliklere sahiptir:[4]

  • Cesur, maceracı kadın kahramanlar
  • Bir şeyden veya bir yerden kurtarılması gereken ve ana kahramanla ilişkisi olan karakterler
  • Doğaüstü unsurlar ve romantik korku temaları içeren fantezi temaları
  • Güçlü olmayan kişisel bilgisayarlarda bile oynanabilen elle boyanmış, iki boyutlu sanat görselleri

Tarihi

Gizli nesne bulma oyunları, okuyucuya verilen listedeki nesnelerin dağınık bir resim veya fotoğrafta bulunmasını hedefleyen I Spy kitapları ve bazı çocuk kitaplarıyla birlikte ortaya çıktı.[3] İlk gizli nesne bulma oyunlarından biri 1991'de CD-i için piyasaya sürülen Mother Goose: Hidden Pictures oyunuydu. I Spy kitaplarının 1997'den beri Scholastic Corporation tarafından yayınlanan video oyunu uyarlamaları da erken dönem gizli nesne bulma oyunları arasında yer almaktadır.[3]

2000'li yılların ortalarında gündelik oyunların yükselişte olduğu dönemde 2005 yılında Big Fish Games tarafından Mystery Case Files: Huntsville oyunu piyasaya sürüldü. Yayınlandığı dönem büyük popülerlik kazanan Huntsville, hem oynanış hem de hikâye anlatımı konusunda gizli nesne bulma oyunlarının günümüzde hala sürdürdüğü pek çok ilkeyi belirlemiştir.[3]

Yakın zamanlardaki bağımsız oyunlarda, gizli nesne bulma türü için yeni yaklaşım çeşitleri de denenmiştir. Örneğin, bir karakterin ekranda birbirine benzeyen yüzlerce karakter arasından bulunmasını amaçlayan Hidden Folks daha çok bir arama oyunu olarak kabul edilmektedir.[3]

Popülerliği

Mystery Case Files: Huntsville, gündelik oyunlar için satış rekoru kırdı ve aynı serinin üçüncü oyunu olan Mystery Case Files: Ravenhearst, 2007'nin yıl sonu satış döneminde kişisel bilgisayarlarda en çok satan üçüncü oyun oldu. Bu satış başarısı, oyun şirketlerinin az animasyona sahip ve genellikle hareketsiz bir sahnede oynanan türde bulmacalara odaklanan bir hikâye anlatımına yönelik harcamalar yapmaya başlamasını sağladı.[3]

2012 yılında bağımsız bir Fransız oyun geliştirme stüdyosu tarafından yayınlanan gizli nesne bulma türündeki Facebook oyunu Criminal Case toplam 100 milyondan fazla kişi tarafından oynandı[5] ve 2013 yılında Facebook Yılın Oyunu ödülünü kazandı.[6]

Gizli nesne bulma oyunları, Myst gibi oyunların hayranı olan oyuncuları kendine çekmekte ve en çok 55 yaş üstü kadınlar tarafından oynanmaktadır. 2021'de Big Fish Games'in oyuncu tabanının %85'i kadın ve %76'sı 55 yaş üstüydü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Everest: Hidden Expedition iPhone Review". IGN. 17 Ekim 2008. 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Casual Games: 'Peggle Nights' and 'The Lost Cases of Sherlock Holmes'". EW.com. 30 Eylül 2008. 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Mystery titles, particularly hidden-object games, have become a hugely popular segment of the casual-game market. 
  3. ^ a b c d e f g "Video game culture owes a lot to hidden object games". Polygon. 5 Ekim 2021. 5 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  4. ^ a b Fahey, Mike (1 Mayıs 2016). "Hidden Object Games Are Mindless Fluff, And That's Why I Love Them". Kotaku. 8 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
  5. ^ Ligman, Kris (4 Aralık 2013). "Facebook games on the decline? No one told that to Pretty Simple Games". 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2018. 
  6. ^ Tach, Dave (9 Aralık 2013). "Facebook crowns Criminal Case the top game of 2013". Polygon. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Hayatta kalma-korku oyunu korku ve hayatta kalma oyunlarının bir alt türüdür, çünkü oyun onları korku grafikleri veya korkutucu ambiyans ile korkutmaya çalışır. Dövüş, oyunun bir parçası olabilse de, sınırlı cephane veya silahlar, sağlık, hız ve görüş veya oyuncunun oyun mekaniği ile etkileşiminin çeşitli engelleri yoluyla oyuncunun tipik aksiyon oyunlarına göre daha az kontrol sahibi olduğu hissettirilir. Oyuncu ayrıca oyunda ilerlemek için yeni alanlara giden yolu açan ve bulmacaları çözen öğeler bulmaya zorlanır. Oyunlar, karanlık labirent benzeri ortamlar ve düşmanların beklenmedik saldırıları gibi güçlü korku temalarından yararlanır.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<i>The Legend of Zelda</i> video oyunu serisi

The Legend of Zelda, asıl adıyla The Hyrule Fantasy: Legend of Zelda , Nintendo tarafından geliştirilip yayınlanan, Shigeru Miyamoto ve Takashi Tezuka tarafından tasarlanmış bir video oyunudur. Hyrule adındaki kurgusal ülkede geçen oyun Link adındaki bir karakterin Prenses Zelda'yı oyundaki ana düşman olan Ganon'dan kurtarmak için Triforce adı verilen üçgen şeklindeki nesnenin sekiz parçasını toplamasını konu edinir. Oyun boyunca oyuncu Link adlı karakteri kuşbakışı olarak takip ederek onu zindanlara doğru yönlendirmek, düşmanları yenmek ve yolu üzerindeki bulmacaları çözmek zorundadır.

Criminal Case, Pretty Simple tarafından geliştirilen bir Facebook oyunu. Gizli nesne bulma türündeki oyunda amaç, karmaşık nesneler arasında belirtilen nesneleri bularak oyunda ilerlemektir. Oyunun çıkış tarihi 15 Kasım 2012'dir. Aylık ortalama 10 milyon kullanıcısı vardır. 9 Aralık 2013'te aylık ortalama 46 milyon kullanıcısı olan Candy Crush Saga'yı geçerek 2013 Facebook Yılın Oyunu unvanını almıştır.

Robin Hood's Quest, Orijinal Robin Hood hikâyesinden esinlenilerek Oxygen Games tarafından yapılmış 16 Şubat 2007'de piyasaya sürülmüş aksiyon, macera, bulmaca türünde bir oyundur. PlayStation 2 ve PC platformlarında gelmiştir. Oyun eleştimenlerince vasat bir oyun olduğu yönünde değerlendirme yapılmıştır.

<i>Minecraft: Story Mode</i> 2015 tarihli video oyunu

Minecraft: Story Mode, Telltale Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bölümlerden oluşan üstüne getir ve tıkla grafik macera oyunudur, 3D Blok Piksel oyunu olan Minecraft'a dayalıdır. İlk beş bölüm Ekim 2015 ile Mart 2016 arasında yayımlandı ve ek üç bölüm indirilebilir içerik olarak 2016 yılının ortalarında yayımlandı. Oyun Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One, Android ve iOS için yayımlandı. Minecraft'ın orijinal geliştiricisi Mojang, birlikteliği ile oyun geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rol yapma video oyunu</span>

Rol yapma video oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri bir video oyunu türüdür. Birçok rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları kökenlidir ve aynı terminolojinin, ayarların ve oyun mekaniğinin çoğunu kullanmaktadır. Kalem kâğıt oyunları ile diğer önemli benzerlikler arasında, geliştirilmiş öykü anlatma ve öyküleyici unsurlar, oyuncu karakter geliştirme, karmaşıklık, ayrıca oynatılabilirlik ve dalma sayılabilir. Elektronik bir ortam, oyun görevlisi gerekliliğini ortadan kaldırır ve muharebe çözünürlüğü hızını arttırır. RPG'ler, basit metin tabanlı konsol-pencere oyunlarından görsel olarak zengin 3D deneyimler haline gelmiştir.

Fire Emblem, Intelligent Systems tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir fantastik taktiksel rol yapma video oyunu serisidir. 1990 yılında başlatılan seri, şimdiye kadar 16 ana oyun ve üç spin-off'tan oluşmaktadır. Yaratıcıları tarafından "rol yapma oyunu simülasyonu" olarak tanımlanan oyun, karakterlerin sistem tabanlı ortamlarda taktik hareketi etrafında dönerken, geleneksel rol yapma video oyunlarına benzer bir hikâye ve karakterler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik video oyunu</span>

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar" ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kelime bulma oyunu</span> karışık harf tablosunda istenen kelimelerin bulunmaya çalıştığı bir oyun türüdür

Kelime arama, kelime avı gibi isimlerle de bilinen kelime bulma oyunu genellikle kare veya dikdörtgen şekle sahip bir ızgaraya yerleştirilen belirli bazı kelimelerin harflerinden oluşur. Bu bulmacanın amacı kutu içine yerleştirilen gizli kelimeleri bulmak ve işaretlemektir. Kelimeler yatay, dikey veya çapraz olarak yerleştirilmiş olabilir. Çoğunlukla gizlenmiş kelimelerin listesi oyuncuya sağlanır ancak daha zorlu bulmacalarda kelimelerin hangileri olduğunu bulma işi de oyuncuya bırakılabilir. Kelime oyunlarının birçoğu, tüm gizli kelimelerin birbiriyle ilişkili olmasını sağlayan bir temaya sahiptir. Bu tür bulmacalar pek çok ülkede epey popülerdir ve gazetelerin eklerinde yer bulabildiği gibi tamamen onlara adanmış bulmaca dergileri de vardır. Bazı öğretmenler kelime aramayı, genç beyinlerin yeni kelimeleri yoğun bir biçimde bulmaca içinde arayarak öğrenmeleri için eğitim aracı olarak kullanmaktadır.

Hiperbasit (Hyper-casual) oyunlar, genellikle oynaması kolay ve ücretsiz olan mobil video oyunlardır, ayrıca çok sade kullanıcı arayüzlerine sahiptirler. 2017 yılında Ketchapp ve Voodoo gibi oyun yapımcıları tarafından popülerleştirilen bu oyunlar, genellikle herhangi bir öğretici veya talimat olmadan, indirildikten hemen sonra hızlı bir şekilde oynanabilir. Hiperbasit oyunlar sade bir renk şemasına sahip bir 2D tasarım kullanarak sadeliklerini pekiştirirler. Genellikle sonsuz bir döngü içeren mekaniğe sahip olan bu oyunlar sonsuza kadar oynanabilir ve bu da hiperbasit oyunların bağımlılık yapıcı doğasını oluşturur. Bu oyunlar genellikle birden fazla iş yaparken (multitasking) oynanır, bu sebeple basit kullanıcı arayüzleri oyunların temelini oluşturur. Sağlam bir oyun içi ekonomi olmadığından ve bedava indirilebildiklerinden hiperbasit oyunların gelir kaynağı büyük oranda reklamlardır.

<span class="mw-page-title-main">Odadan Kaçış</span> üzerine tıklamalı macera alt türü

Odadan kaçış, ayrıca kaçış odası veya kaçış oyunu olarak da bilinir, üzerine tıklamalı bir macera oyunu alt türüdür ve çevredekileri kullanarak hapisten kaçılması gereken bir oyundur. Oda genellikle kilitli bir kapı, manipüle edilecek nesneler ve gizli ipuçları veya gizli bölmelerden oluşur. Oyuncu, kaçmanın bir yolunu bulmak için odadaki diğer ögelerle etkileşim kurarak nesneleri kullanmalıdır. Odadan kaçış oyunları, Adobe Flash'ta oluşturulan ücretsiz tarayıcı oyunlarından doğmuştur, ancak o zamandan beri iOS ve Android için yapılan mobil oyunlar içerisinde en popüler hale gelmiştir. Bazı örnekler arasında "Crimson Room", "Viridian Room", "MOTAS" ve "Droom" bulunmaktadır. Bu çevrimiçi oyunların popülaritesi, tüm dünyada gerçek hayattaki kaçış odalarının gelişmesine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde video oyunculuğu</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nde video oyunculuğu, ülkedeki en hızlı büyüyen eğlence endüstrilerinden biridir. Eğlence Yazılımı Derneği tarafından yayınlanan 2010 tarihli bir araştırmaya göre bilgisayar ve video oyun sektörü ABD ekonomisine ilaveten 4.9 milyar $ katkı sağlıyor.

Zaman yönetimi oyunları seviye hedeflerini yerine getirmek için kaynakların hızlı gerçek zamanlı tahsisine odaklanan strateji ve gündelik oyunların bir alt türündedir. Oyuncu, oynarken ortaya çıkan gelen taleplere tepki vermeli ve mümkün olan en büyük ödülü almak için onlara en etkili şekilde hizmet etmelidir. Genellikle zamanla sınırlıdırlar ve kaynakları, istekleri yerine getirebilecekleri hızı sınırlar. Tapper ve Diner Dash, bu türdeki popüler oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Grand Theft Auto kopyaları</span>

Grand Theft Auto kopyaları veya GTA klonları, açık dünya, aksiyon-macera video oyunlarının bir alt türüdür. Hem tasarımsal hem de oynanış mekanikleri Grand Theft Auto oyununa benzer. Oyuncular açık dünya ortamında özgürce dolaşırken çeşitli araçlar ve silahlar bulabilir ve kullanabilirler. Grand Theft Auto klonlarının amacı, bir dizi temel ana görevi tamamlamaktır, ancak oyunun devam etmesini sağlamak amacıyla genellikle yan görevler ve mini oyunlar eklenir ve özgür dünyanın sürekliliği amaçlanır. Bu alt türdeki oyunların hikâyeleri tipik olarak suç, şiddet, uyuşturucu, kadın ticareti ve mafyalaşma gibi unsurlara sahiptir.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.

Soulsvari veya souls benzeri, yüksek zorluk seviyelerine, çevre aracılığıyla hikâye anlatımına ve genellikle karanlık fantezi atmosferine sahip olmasıyla bilinen aksiyon rol yapma oyunu alt türüdür. Soulsvari oyunların kökeni, FromSoftware firması tarafından geliştirilen ve Hidetaka Miyazaki tarafından tasarlanan, temaları ve oynanış mekaniği ile birçok benzer oyuna doğrudan ilham veren Souls video oyunları serisine dayanmaktadır. Souls serisini oluşturan oyunlar FromSoftware tarafından geliştirilen Demon's Souls (2009), Dark Souls (2011), Dark Souls II (2014) ve Dark Souls III (2016) oyunlarıdır. Bu oyunların yanı sıra yine aynı firmanın 2015 yılında yayınladığı Bloodborne oyununun da benzer türde olması nedeniyle FromSoftware tarafından piyasaya sürülen soulsvari türündeki oyunlar genellikle Souls ve Bloodborne kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan Soulsborne adıyla bilinmektedir.

<i>Minecraft Dungeons</i> 2020 video oyunu

Minecraft Dungeons, Mojang Studios ve Double Eleven tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından yayınlanan zindan tarama türü video oyunudur. Minecraft oyununun yan ürünüdür ve Microsoft Windows, Nintendo Switch için piyasaya sürülmüştür. PlayStation 4 ve Xbox One için Mayıs 2020'de ve Xbox Series X/S için Şubat 2021'de yayımlandı. Ayrıca Raw Thrills tarafından bir arcade oyununa da uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kaçış Odası</span> Evden Kaçış Oyunları

Kaçış oyunu , bulmaca odası, çıkış oyunu veya bilmece odası olarak da bilinen kaçış odası, oyunculardan oluşan bir ekibin belirli bir hedefe ulaşmak için ipuçlarını keşfettiği, bulmacaları çözdüğü ve bir veya daha fazla odadaki görevleri verilen süre içerisinde tamamladığı bir oyundur. Oyunun amacı genellikle içerisinde bulunulan mekandan kaçmaktır. Çoğu kaçış oyunu ekip üyelerinin işbirliğine ihtiyaç duyarken üyelerin rekabet içerisinde olduğu çeşitleri de mevcuttur. Kaçış odaları 2010'lu yıllarda Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya'da popüler hale geldi. Kalıcı olarak sabit bir mekanda oyuncularla buluşan kaçış odaları ilk olarak Asya'da açılırken bunu daha sonra Macaristan, Sırbistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Rusya ve Güney Amerika izledi.