İçeriğe atla

Gizli müfredat

Gizli müfredat, hem sınıfta hem de sosyal ortamda aktarılan normlar, değerler ve inançlar gibi okulda öğretilmesi gereken "öğrenilen ancak açıkça amaçlanmayan"bir dizi derstir.[1][2]

Herhangi bir öğrenme deneyimi istenmeyen dersleri içerebilir;[1] fakat, gizli müfredat kavramı genellikle olumsuz bir çağrışımla, özellikle ilk ve orta okul ortamlarında kazanılan bilgilere atıfta bulunur. Bu senaryolarda, okul (olumlu bir hedef olarak)[3] öğrencileri arasında eşit entelektüel gelişim için çaba gösterir ve gizli müfredat, öğrencilerin sınıflarına ve sosyal statülerine göre eğitimi yoluyla mevcut sosyal eşitsizliklerin pekiştirilmesini ifade eder. Bilginin öğrenciler arasındaki dağılımı, kültürel sermayenin eşit olmayan dağılımıyla yansıtılır.[4]

Okullarda teneffüsün gizli müfredatın önemli bir parçası olduğu belirtilmelidir.[5]

Eğitim tarihi

Eğitim alanındaki ilk işçiler, nüfus içindeki bir grubun sosyal ayrıcalıklarının, çıkarlarının ve bilgisinin korunmasının daha az güçlü grupların sömürülmesine değer olduğu fikrinden etkilenmişlerdi.[4] Zamanla bu teori daha az bariz hale geldi, ancak altında yatan tonlar, gizli müfredat konusuna katkıda bulunan bir faktör olmaya devam ediyor. O zamandan beri, gizli müfredata anlam ve yapı kazandırmaya yardımcı olmak ve okulların sosyalleşmede oynadığı rolü göstermek için çeşitli eğitim teorileri geliştirilmiştir.

Henry Giroux ve Anthony Penna tarafından alıntılanan bu teorilerden üçü şöyledir: yapısal-işlevselci eğitim görüşü, "yeni" eğitim sosyolojisi ile ilgili fenomenolojik bir görüş olmakla beraber eğitim teorisi ve pratiğinin neo-Marksist analizine karşılık gelen radikal bir eleştirel görüştür. Yapısal-işlevselcilik, normların ve değerlerin okullarda nasıl aktarıldığına ve bu normların ve değerlerin toplumun işleyişi için gerekli olduğu fikrinin kabulüne odaklanır. Fenomenolojik görüş, anlamın durumsal karşılaşmalar ve etkileşimler yoluyla yaratıldığını öne sürer ve bilginin bir şekilde nesnel olduğunu ima eder. Radikal eleştirel görüş, ekonomik ve kültürel yeniden üretim arasındaki ilişkiyi tanır ve teori, ideoloji ve sosyal öğrenme pratiği arasındaki ilişkileri vurgular.

İlk iki teori gizli müfredatın analizine katkıda bulunmuş olsa da, radikal eleştirel bakış açısı en fazla iç görüyü sağlar.[2] Ek olarak, gizli müfredat tarafından gösterilen eğitimin kalıcı ekonomik ve sosyal yönlerini kabul eder.

Öğrenmenin yönleri

Uygulamalar, prosedürler, kurallar, ilişkiler ve yapılar dahil olmak üzere öğrenmenin çeşitli yönleri gizli müfredatın başarısına katkıda bulunur.[1] Öğrenmenin okula özgü bu yönleri, sınıfın sosyal yapılarını, öğretmenin yetki uygulamasını, öğretmenin dili kullanımını, öğretmenler ve öğrenciler arasındaki ilişkiyi yöneten kuralları, standart öğrenme etkinliklerini, ders kitaplarını, sınıftaki sosyal yapıları, görsel-işitsel yardımcıları, mobilyaları, disiplin önlemlerini, zaman çizelgelerini, izleme sistemleri ve müfredat önceliklerini içerebilir ancak bunlarla sınırlı değildir.[1] Bu kaynaklar arasındaki farklılıklar, çeşitli sınıf ve sosyal statülerdeki gizli müfredatları karşılaştırırken bulunan farklılıkları yaratabilir. "Her okul hem siyasi bir durumun ifadesi hem de siyaset öğretmenidir."[6]

Öğrencilerin gizli müfredat yoluyla özümsediği asıl materyal son derece önemli olmakla birlikte, onu aktaran personel özel bir araştırmayı ortaya çıkarmaktadır. Bu, özellikle gizli müfredat tarafından aktarılan sosyal ve ahlaki dersler için geçerlidir, çünkü öğretmenlerin ve diğer otorite figürlerinin ahlaki özellikleri ve ideolojileri, kasıtlı olmasa da derslerine tercüme edilir.[7]

Bu istenmeyen öğrenme deneyimleri, akranlar arasındaki etkileşimlerden de kaynaklanabilir. Otorite figürleriyle etkileşimlere benzer şekilde, akranlar arasındaki etkileşimler, bilgi alışverişini teşvik etmenin yanı sıra ahlaki ve sosyal idealleri de teşvik edebilir. Dolayısıyla, bu etkileşimler gizli müfredatın başarısına katkıda bulunan önemli bilgi kaynaklarıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b c d Martin, Jane. "What Should We Do with a Hidden Curriculum When We Find One?" The Hidden Curriculum and Moral Education. Ed. Giroux, Henry and David Purpel. Berkeley, California: McCutchan Publishing Corporation, 1983. 122–139.
  2. ^ a b Giroux, Henry and Anthony Penna. "Social Education in the Classroom: The Dynamics of the Hidden Curriculum." The Hidden Curriculum and Moral Education. Ed. Giroux, Henry and David Purpel. Berkeley, California: McCutchan Publishing Corporation, 198 100–121.
  3. ^ Cornbleth, Catherine. "Beyond Hidden Curriculum?" Journal of Curriculum Studies. 16.1(1984): 29–36.
  4. ^ a b Apple, Michael and Nancy King. "What Do Schools Teach?" The Hidden Curriculum and Moral Education. Ed. Giroux, Henry and David Purpel. Berkeley, California: McCutchan Publishing Corporation, 1983. 82–99.
  5. ^ Cf. Kaggelaris, N. - Koutsioumari, M. I. (2015), "The breaktime as part of the hidden curriculum in Public High School", Pedagogy theory & praxis 8 (2015): 76-87 [1] 24 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Great Atlantic and Pacific School Conspiracy (Group) (1972). Doing your own school: a practical guide to starting and operating a community school 6 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Beacon Press. p. 95. ISBN 978-0-8070-3172-8. Retrieved 26 May 2013.
  7. ^ Kohlberg, Lawrence. "The Moral Atmosphere of the School." The Hidden Curriculum and Moral Education. Ed. Giroux, Henry and David Purpel. Berkeley, California: McCutchan Publishing Corporation, 1983. 61–81.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

Sosyal bilgiler; tarih, coğrafya ve siyaset bilimi dahil olmak üzere, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerin bir arada bulunduğu disiplinler arası bir konudur. Sosyal bilgiler, ilk olarak yirminci yüzyılın başında, Amerikalı eğitimciler tarafından kullanılmış bir terimdir. Sosyal bilgilerin; özellikle de yüksek öğretim düzeyindeki amaçlarından birisi, benzersiz metotlar ve özel konsantrasyon odaklarıyla, sosyal sorunlar ve bu sorunların daha derin analizleri için, birkaç farklı disiplin ve akademik araçların paylaşılarak, birbirleriyle iletişim kurmaları ve tutarlı bir konu alanı oluşturmalarını sağlamaktır. Ayrıca sosyal bilgiler; öğrencilerin, çeşitli demokratik bir topluma, bilgili ve sorumluluk sahibi bireyler olarak katılmaları için eğitmeyi amaçlamaktadır. Sosyal bilgiler içeriği, değerleri ve gerekçeli görüşleri geliştirmek için gerekli arka plan bilgisini sağlamaktadır. Aynı zamanda bu alanın amacı, yurttaşlık yeterliliği sağlamaktır.

Gymnasium veya jimnazyum ya da eski dildeki kullanımıyla jimnaz, İsviçre, Hollanda, İsveç, Avusturya ve Almanya ile bazı diğer ülkelerde bulunan, öğrencileri üniversiteye hazırlayan okul türü. Türkiye'de lise seviyesinin üstündedir. Gymnasium'a girebilmek için ders notlarının iyi olması şartı vardır.

Folkeskole, Danimarka'daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir. Bir yıl hazırlık sınıfı ile birlikte toplam olarak eğitim süresi on yıldır. Danimarka'da 6-7 yaş ile 16 yaş arası herkes için eğitim zorunludur.

Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM), bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltma. Amerika Birleşik Devletleri'nde STEM olarak adlandırılan bu standart, okul düzeyinde matematik ve fen bilimleri derslerinin bütünleştirilmesi olarak yaygınlaşmış olsa da mühendislik ve teknolojinin sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler ile öğretilmesi olarak da anlaşılmaktadır. Örnek olarak, Amerikalı fen eğitimi standartlarına mühendislik ve mühendisliğin doğasının ve ortak çekirdek matematik müfredatına ise matematiksel modellemenin eklenmesi gösterilebilir. Her ne kadar ABD bağlamında STEM, ekonomik anlamda ilerleme ve liderlik için insangücü ihtiyacını karşılamayı ve güçlendirmeyi hedeflese de toplumsal barış ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada bir araç olarak da kullanılabileceği savunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

Estonya'daki örgün eğitimin tarihi manastır ve katedral okullarının kurulduğu 13. ve 14. yüzyıllara dayanır. İlk Estonca okuma kitabı 1575'te yayımlanmıştır. Estonya'nın en eski üniversitesi İsveç Kralı II. Gustaf Adolf tarafından 1632 yılında kurulmuş olan Tartu Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">McGraw-Hill</span>

McGraw-Hill Education, öğrenen bilim şirketi ve lisansüstü eğitim yoluyla K öncesi için özelleştirilmiş eğitim içeriği, yazılımı ve hizmetleri sunan "büyük üç" eğitim yayıncısından biridir. Şirket ayrıca tıp, işletme ve mühendislik meslekleri için referans ve hakemli dergi sunmaktadır. McGraw-Hill Education şu anda 28 ülkede faaliyet göstermektedir, dünya genelinde 5.000'den fazla çalışana sahiptir ve 135'ten fazla ülkeye 60'tan fazla dilde ürün ve hizmet sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Sosyal öğrenme, akranlar arasındaki sosyal etkileşim yoluyla toplumsal bir ölçeğe kadar bireysel veya grupla öğrenmeden daha geniş ölçekte gerçekleşen öğrenmedir. Tutum ve davranışlarda bir değişikliğe yol açabilir veya açmayabilir.

Montessori metodu, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yöntemidir.

Eğitim yönetimi; bir grubun, bir eğitim sistemini yürütmek için yapıları denetlemek, planlamak, strateji oluşturmak ve uygulamak için, insan ve malzeme kaynaklarını birleştirdiği eğitim sisteminin yönetimini ifade etmektedir. Eğitim; bilgi, beceri, değer, inanç, alışkanlık ve tutumların, öğrenme deneyimleriyle bireylere kazandırılması durumudur. Eğitim sistemi; bakanlıklar, sendikalar, yasal kurullar, kurumlar ve okullar gibi eğitim kurumlarındaki profesyonellerden oluşan büyük bir sistemdir. Eğitim sistemi, zenginleştirmek ve geliştirmek için birlikte çalışan siyasi başkanlar, müdürler, öğretim personeli, öğretim dışı personel, idari personel ve diğer eğitim profesyonellerinden oluşur. Eğitim sisteminin tüm seviyelerinde ise yönetim gerekmektedir. Yönetim; bir kurumun planlanması, organize edilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve bütünleştirilmesi konularını içermektedir.

Müfredat geliştirme, müfredatı iyileştirme sürecidir. Program geliştirme olarak da adlandırılan müfredat geliştirmede çeşitli yaklaşımlar kullanılmıştır. Yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar; analiz, tasarım, seçme oluşturma ve gözden geçirme yaklaşımlarıdır.

  1. Analiz
  2. Tasarım
  3. Seçme
  4. Oluşturma
  5. Gözden geçirme
<span class="mw-page-title-main">Antik Roma'da eğitim</span>

Antik Roma'da eğitim, Cumhuriyet'in başlarında gayriresmi, ailesel bir eğitimken; geç Cumhuriyet ve İmparatorluk dönemlerinde bir sisteme dayanan eğitime doğru ilerledi. Roma eğitim sistemi Yunan eğitim sistemine dayanıyordu ve Roma eğitim sistemindeki özel öğretmenlerin çoğu Yunan köleler ya da yine Yunan azat edilmiş kişilerdi. Roma'da kullanılan eğitim metodolojisi ve müfredatı, Roma'nın tüm eyaletlerinde kopyalandı ve daha sonraki Batı uygarlığı eğitim sistemleri için bir temel oluşturdu. MS 2.yüzyıla kadar organize eğitim nispeten nadir olarak uygulandı ve bu zamana kadar uygulanan Roma eğitim sürecine dair sadece birkaç birincil kaynak var. Aile babasının Romalı aileler üzerinde sahip olduğu geniş güç nedeniyle, Romalı çocuklara sağlanan eğitimin düzeyi ve kalitesi aileden aileye büyük farklılıklar gösteriyordu; yine de, Roma kültürü sonralarda babaların çocuklarını bir dereceye kadar eğitmelerini beklemeye başlayacak şekilde gelişim gösterdi, siyasete girmek isteyen herhangi bir Romalıdan tam ve üst düzey bir eğitim bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sanat okulu</span>

Sanat okulu, özellikle illüstrasyon, resim, çizim, fotoğraf, heykel, grafik tasarım ve güzel sanatlar da dahil olmak üzere dekoratif sanat, uygulamalı sanat ve görsel sanatlara odaklanan bir eğitim kurumudur. Sanat okulları ilk, orta, lise sonrası veya lisans programları sunabilir ve ayrıca geniş tabanlı programlar sunabilir. Sanat okulu müfredatının altı ana dönemi vardır ve her biri, eğitimin tüm seviyelerinde dünya çapında modern kurumlar geliştirmede kendi eli bulunmaktadır. Sanat okulları ayrıca birçok öğrenciye çeşitli akademik olmayan beceriler öğretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilkokullar</span>

İlkokul, Amerika Birleşik Devletleri'nde 5-11 yaşları arasındaki ve anaokulu öncesi ile orta öğretim arasındaki çocuklar için ilköğretimin ana dağıtım noktası olan bir ilkokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik eğitim</span>

Demokratik eğitim, öğrencilerin kendi öğrenmelerini yönetebilmeleri ve okullarının yönetimine katılabilmeleri için demokratik olarak düzenlenen bir örgün eğitim türüdür. Demokratik eğitim, öğrencilerin söz hakkı öğretmeninkine eşit olduğundan genellikle özgürleştiricidir.

Eğitimde Bütünleştirme veya Toplumsallaşma, tüm öğrencilerin eğitime ve öğrenmeye eşit erişim ve fırsatlara sahip olmasını sağlayan bir yaklaşımdır .Bütünleştirme yaklaşımı, özel eğitim bağlamında, bireyselleştirilmiş eğitim programı gibi uygulamalarla birlikte ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımın temelini oluşturan düşünce, özel gereksinimli öğrencilerin karma öğrenim deneyimlerinin, sosyal etkileşimlerde daha başarılı olmalarını ve dolayısıyla yaşamlarında daha ileriye gitmelerini sağlayacağıdır. Bütünleştirme modelinin arkasındaki felsefe, özel eğitim sınıflarının ve özel eğitim okullarının kullanımını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaz, ancak yine de bu imkanları sunar. Bütünleştirme modelleri, eğitim yöneticileri tarafından özel eğitimde tecrit modellerinden mümkün olduğunca uzaklaşma amacıyla uygulamaya konur. Bu uygulamanın temel düşüncesi, hem genel eğitim öğrencilerinin hem de özel eğitim öğrencilerinin sosyal açıdan gelişmesidir. Daha başarılı öğrenciler akran öğreticisi rolü üstlenirken, daha az başarılı öğrenciler genel eğitim öğrencilerinin empati öğrenmeleri için motivasyon kaynağı olur.