İçeriğe atla

Gizli ajan

Gizli ajan farklı ülkelerdeki istihbarat servislerinin resmi faaliyetlerinde farklı çalışan kategorilerini belirlemek için kullanılan bir terimdir.[1]

Ayrıca, bir istihbarat servisiyle düzenli, uzun vadeli işbirliği yapan üçüncü şahıslar (istihbarat kaynakları, muhbirler, casuslar) için de kullanılır. İstihbarat servislerinin çalışanları ajan provokatör oluyor.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millî İstihbarat Teşkilatı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal istihbarat teşkilatı

Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığına bağlı resmî istihbarat örgütüdür. MİT'in mevcut merkezi, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki KALE binasıdır.

Gizli İstihbarat Servisi veya yaygın adıyla MI6, Birleşik Krallık'ın dış istihbarat teşkilatıdır. Temel olarak, İngiltere'nin ulusal güvenliğini sağlamak için denizaşırı bilgilerin gizlice toplanması ve analizi ile görevlendirilmiştir. İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 ile karıştırılmamalıdır. SIS, İngiliz istihbarat teşkilatlarının bir parçasıdır ve kurumun yöneticisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Associated Press</span> ABD merkezli uluslararası haber ajansı

Associated Press (AP), Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir haber ajansı.

<span class="mw-page-title-main">FBI</span> Amerika Birleşik Devletleri federal kolluk kuvveti

Federal Soruşturma Bürosu, kısaca FBI, Amerika Birleşik Devletleri'nin iç istihbarat ve güvenlik gücüdür. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin başlıca Federal kolluk kuvveti organizasyonudur. ABD Adalet Bakanlığı yetki alanı altında çalışır. FBI şu anda ABD İstihbarat Topluluğu'nun üyelerinden biridir ve Adalet Bakanı'na ve Ulusal İstihbarat Direktörü'ne bildirim yapar. ABD'nin bir terörle mücadele, karşı casusluk ve suç araştırma organizasyonu olan FBI'ın tam 200 kategoriden fazla federal suç üstünde yargılama yetkisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (Rusça: Служба внешней разведки, Rusça telaffuz: [Sluʐbə vnʲɛʂnʲɪj rɐzvʲɛtkʲɪ]; tra. Sluzhba vneshney razvedki; ya da SVR RF ağırlıklı sivil işler için, Rusya'nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır. SVR RF Aralık 1991 yılından bu yana KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü halefi konumundadır. SVR'nin yönetim merkezi Moskova'da Yasenevo Bölgesi'nde bulunur.

Ulusal Güvenlik Müdürlüğü Afganistan Hükûmetinin iç istihbarat ve güvenlik servisiydi. Merkezi Kabil'deydi ve Afganistan'ın 34 ilinin tümünde saha ofisleri ve eğitim tesisleri vardı. Doğrudan başkana ve meclise karşı sorumluydu. Çoğunluğu ABD Department of Homeland Security tarafından ve geri kalanı NATO ülkeleri tarafından eğitilmiş, aktif olduğu dönemde tahmini olarak 15,000-30,000 personeli olduğu düşünülmüştür. Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin (ANSF) bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Kazakistan)</span> Kazakistanın birincil dış istihbarat kuruluşu

Kazak Dış İstihbarat Servisi Kazakistan'ın birincil dış istihbarat kuruluşudur. Syrbar Şubat 2009 tarihinden itibaren Kazakistan Ulusal Güvenlik Kurulu, Barlau Bölümü'nün ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi</span> Kanadanın başlıca ulusal istihbarat servisi

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi Kanada'nın başlıca ulusal istihbarat servisidir. Bu toplama, analiz, raporlama ve Kanada'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler üzerine istihbarat yaygınlaştırılmasında ve yurt dışında Kanada ile ilgili gizli ve açık operasyonları, yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda rapor veren ve milletin güvenliğini tehdit edici ulusal güvenlik konularında ve durumlarda Kanada hükûmetine bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Güvenliği Örgütü</span>

İletişim Güvenliği Örgütü (CSE) (CST), eskiden Kanada İletişim Güvenlik Kurumu (CSEC) olarak çağrılan, Kanada hükûmetinin ulusal kriptoloji kurumudur. Millî Savunma Bakanlığı (DND) altında, yabancı sinyal istihbaratı (SIGINT) ve Kanada hükûmetini koruyarak, elektronik bilgi ve iletişim ağlarından sorumludur. CSE Başkanı genel başkan yardımcısı aracılığıyla Millî Savunma Bakanı'na karşı sorumludur. Millî Savunma Bakanı sırayla Bakanlar Kurulu ve Meclise karşı sorumludur. Ajans son zamanlarda yeni bir merkez ve kampüsü kapsayan 83 dönüm arazi üzerine inşa edildi. Yeni merkez toplamda 1,2 milyon metrekare ile CSIS ile bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gizli İstihbarat Servisi</span>

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal İstihbarat Servisi</span>

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) Geçici Koalisyon Otoritesi yetkisiyle Nisan 2004 yılında kurulan Irak hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Başkanlığı</span>

İstihbarat Genel Başkanlığı,, aynı zamanda Genel İstihbarat Müdürlüğü (GID) olarak bilinen, Suudi Arabistan Krallığı'nın birincil istihbarat kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Cengel Operasyonu</span>

Cengel Operasyonu, istihbarat ve direniş ajanlarının Polonya'ya ve Baltık ülkelerine gizlice sokulması için Soğuk Savaş'ın (1948-1955) başında İngiliz Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) yürüttüğü gizli programın adı. Ajanların çoğu, İngiltere ve İsveç'te özel olarak eğitilen; Polonyalı, Estonyalı, Leton ve Litvanyalı sürgünlerden oluşuyordu. Bu ajanlar sızdıkları ülkelerde, Lanetli askerler ya da Orman Kardeşleri gibi Sovyet karşıtı gruplarla bağlantı kuruyorlardı. Operasyonun deniz ayağı Royal Navy ve Alman Mayın Tarama Yönetimi'ne bağlı askerlerdi. Amerikan destekli Gehlen Organizasyonu da Doğu Avrupa'dan ajan teminine dahil oldu. KGB bu casusluk ağına sızdı; ajanların çoğunu yakalayarak veya taraf değiştirmelerini sağlayarak, operasyonu çökertti.

Sovyet gizli polis teşkilatlarının zaman içinde devamlılıkları vardı. Ekim Devriminden sonra Vladimir Lenin'in 20 Aralık 1917 tarihli kararıyla oluşturulan ilk gizli polise "Çeka" (ЧК) adı verildi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında KGB'nin ardılı konumundaki Rusya Federal Güvenlik Servisi'nde çalışanlar hâlâ gayriresmî olarak Çekist olarak adlandırılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa el-Kazımi</span> Iraklı siyasetçi

Mustafa el-Kazımi, Iraklı siyasetçi. Irak Ulusal İstihbarat Servisi eski Başkanı. 9 Nisan 2020 tarihinde Irak'ta hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 7 Mayıs 2020 tarihinde Irak Temsilciler Konseyi'nden güvenoyu alarak Irak Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Özel operasyonlar</span> Kolluk kuvvetleri tarafından yapılan operasyonlara verilen ad

Özel operasyonlar, silahlı kuvvetler, güvenlik ajansı, istihbarat teşkilatı ve polis yapıları dahil olmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından yapılan operasyonlardır. Askeri operasyonların bir alt türü olup, polis ve operasyonel hizmetler tarafından yürütülen bir tür operasyonel faaliyetlerdir. Askeri özel operasyonlar genellikle özel kuvvetler tarafından yürütülür. Özel operasyonlar keşif, geleneksel olmayan savaş ve mafya, organize suç ve terörle mücadele eylemlerini içerebilir.

Gizli operasyon bir istihbarî operasyondur. Gizli operasyonlar, operasyona kimin sponsor olduğunu veya gerçekleştirdiğini kimse bilmeden misyon hedeflerini gizlice gerçekleştirmeyi amaçlar.

Siyah operasyon, bir devlet kurumu, askeri birim veya paramiliter bir organizasyon tarafından yapılan gizli operasyondur. Özel şirketlerin veya grupların faaliyetlerini içerebilir. Siyah operasyonun temel özellikleri, gizli olması ve onu gerçekleştiren organizasyona atfedilemez olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ön sevişme</span>

Ön sevişme iki veya daha fazla kişi arasındaki fiziksel yakınlık ve duygusal yakınlık eylemleri dizisidir. Bu, cinsel uyarılma ve cinsel aktivite arzusu yaratmak anlamına gelir.