Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.
Woody Allen, Amerikalı oyuncu, senarist, yazar, film yönetmeni ve müzisyendir.
Kar, Orhan Pamuk'un ilk baskısı 2002 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan romanı.
Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.
Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.
Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.
Kara Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un 1990 yılında yayımlanan romanıdır. Pamuk'un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiş, Pamuk'un daha da ünlenmesine katkıda bulunmuştur. Bu kitaptan birkaç yıl sonra Nüket Esen tarafından "Kara Kitap Üzerine Yazılar" adlı bir eleştirel eser de yayımlanmıştır. Bu eserde de ünlü eleştirmenlerin Kara Kitap hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. "Kara Kitap Üzerine Yazılar"da sivri dilli bir İngiliz eleştirmen böyle sıkıcı bir kitabı yalnızca Fransızların sevip okuyabileceğini ve İsveçlilerin de ünlü ödüllerini vereceklerini yazmış, alaycılıkla. Bu kehanet doğru çıkmış. Kitap en çok Fransa'da sevilmiş ve Nobel jurisi de en çok bu kitaptan etkilendiğini ödülü açıkladıktan hemen sonra belirtmiştir. Kitap Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. Kitaptaki Milliyet yazarı "Celal Salik" Mevlana Celaleddin Rumi; avukat Galip, Mevlana'dan 5 yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş Şeyh Galip'tir. Galip, Hüsn ü Aşk'taki erkek kahraman Aşk'ı; Rüya ise kadın kahraman Hüsn'ü temsil etmektedir. Kitabın temelinde kimlik meselesi üzerinde durulmuştur, Galip'in, Celâl'in yerine geçtiği kısımlarda bu açıktır.
Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Öteki Renkler, Orhan Pamuk'un 1999 yılında İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabıdır. Kitabın yayımlandığı tarihe kadar olan dönemde Pamuk'un çeşitli yayın organlarında çıkmış yazı, deneme ve söyleşilerinden oluşur. Ayrıca kitabın girişinde Pamuk'un "Pencereden Bakmak" adlı hikâyesi yer alır.
Gizli Yüz, senaryosunu Orhan Pamuk'un yazdığı, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı 1991 yapımı Türk filmidir. Pamuk senaryoyu Kara Kitap'taki "Karlı Gecenin Aşk Hikâyeleri" adlı bölümde bahsi geçen bir hikâyeden yola çıkarak yazmış ve 1992'de kitap haline getirmiştir.
İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk'un 2003 yılında yayımlanan, otobiyografik belgesel niteliğindeki anıları ve 10'uncu kitabıdır. Kitapta Pamuk çocukluğundan, romancı olmaya karar verdiği 22 yaşına kadarki dönemi anlatır. Anılarında İstanbul'daki hayatını kaleme alan yazar, özellikle Türkiye'yi sarsan geniş kapsamlı kültürel dönüşüme, modernlik ile geçmiş arasındaki mücadeleye odaklanır. İstanbul'un gündelik kültürünün ayrılmaz bir parçası olan İstanbulluların derin hüznü betimler. Orhan Pamuk, hüznü "son yüzyılda İstanbul'un ve İstanbullular'ın en sık girdikleri ruh hâli" olarak tarif eder.
Trafik, yönetmeni Steven Soderbergh olan 2000 yapımı suç filmi. Film çıktığında ilgi görmüş ve Akademi Ödülleri almıştır.
Turgut Yasalar (d.1956, Bursa), Türk yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, sinema oyuncusu.
Gizli Yüz sözünün farklı anlamları:
- Gizli Yüz, Yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı film.
- Gizli Yüz, Orhan Pamuk'un yazdığı senaryo.
Birol Güven, Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen. 23 Şubat 2024 tarihinde Sinema Genel Müdürü olarak atanmıştır.
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.
Ozan Beedle'in Hikâyeleri; J.K.Rowling'in yazmış olduğu Harry Potter serisinin 7. kitabında, Albus Dumbledore'un Hermione Granger'a bıraktığı kitaptır.
Saf ve Düşünceli Romancı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un, Harvard Üniversitesi'nin Charles Eliot Norton Dersleri adlı konferans serisi için hazırladığı ders notlarından ve konuşma metninden oluşan, ilk olarak The Naive and the Sentimental Novelist adıyla İngilizce yayımlanan kitabıdır. Türkçe ilk baskısı 2011 yılının Eylül ayında İletişim Yayınları tarafından yapılan kitap yedi ana bölümden oluşmakta ve Pamuk'un edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak ortaya koymaktadır. Pamuk kitabı bir dönem birlikte yaşadığı Hint yazar Kiran Desai'ye ithaf etmiştir.
Sally Benson Amerikalı senaryo yazarı. Junior Miss adlı kitabında toplanan yarı otobiyografik hikâyeleri ile tanınan çok sayıda kısa öykü yazarı olan yazar. Özelliikle; Benimle Tanışın St. Louis'de (roman) adlı kitabıyla tanınmıştır.
Los Angeles Sırları, Curtis Hanson tarafından yönetilen, yapımcılığını ve birlikte yazılan 1997 Amerikan neo-noir suç filmidir. Hanson ve Brian Helgeland'ın senaryosu, LA Quartet serisinin üçüncü kitabı olan James Ellroy'un 1990 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor. Film, 1953'teki bir grup LAPD memurunun hikâyesini ve polis yolsuzluğu ile Hollywood ünlülerinin kesişme noktasını anlatıyor. Başlık, filmde Hush-Hush olarak tasvir edilen 1950'lerin skandal dergisi Confidential'a atıfta bulunuyor.