Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.
Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.
Öznur Cüre Girdi, Türk paralimpik okçudur. Kadınlar makaralı yay yarışlarında W2 kategorisinde mücadele etmektedir. O, Paralimpik, dünya ve Avrupa şampiyonudur ve dünya rekorlarına sahiptir.
Evren Çağıran, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Yakup Yıldız, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Furkan Oruç (d. 1996, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Yeşim Bostan, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından organize edilmektedir. İlk Dünya Okçuluk Şampiyonası 1991'de düzenlenmiştir. Gençler ve yıldızlar kategorisinde Klasik yay ve Makaralı yay stillerinde yarışmalar düzenlenmektedir.
2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk, 14-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Saraçoğlu Spor Kompleksi, Okçuluk Sahası'nda düzenlenen bir okçuluk yarışmasıdır. Yarışmanın sıralama atışları klasik (recurve) yaylarda 720 round 70 m. makaralı (Compound) yaylarda 720 round 50 m. Atışları olarak yapılmıştır. Klasik (recurve) makaralı (compound) yaylarda sıralama atışlarına göre ilk 16 sırada yer alan erkek ve kadın takımlar, takım elemelerine ve finallerine katıldı. Klasik (recurve) yaylarda takım elemeleri ve finallerinde set sistemi, makaralı yaylarda ise 5 seri üzerinden toplam puan sistemi uygulandı. Geleneksel Türk Okçuluğu müsabakaları, 15-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir. Para Okçuluk müsabakaları, 9-13 Ağustos tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir.
2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonasında Erkekler bireysel makaralı yay müsabakaları 6-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Almanya'nın Münih kentinde düzenlenmiştir.
2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonasında kadınlar bireysel makaralı yay müsabakaları 6-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Almanya'nın Münih kentinde düzenlenmiştir.
2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonasında kadınlar takım makaralı yay müsabakaları 6-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Almanya'nın Münih kentinde düzenlenmiştir.
Gülnaz Büşranur Coşkun, olimpik kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Ayşe Bera Süzer, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Songül Lök, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Emircan Haney, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Batuhan Akçaoğlu, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Demir Elmaağaçlı,, makaralı yay dalında yarışan Türk okçudur.
2023 Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası, 19-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Türkiye'nin Samsun kentinde 19.kez düzenlenecektir. Etkinliğin her kategorisine ve bölümüne ülke başına en fazla üç (3) sporcu kaydedilebilir. Bu yarışma WA ve WAE yarışma kurallarına uygun olarak klasik, makaralı ve yalın yay dallarında, büyük erkekler ve kadınlar ile 21 Yaş altı erkekler ve kadınlar yaş kategorilerinde düzenlenecektir.
Hazal Burun, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.