İçeriğe atla

Gize Batı Sahası

Giza'daki Batı Sahası

Gize Batı Sahası, Dördüncü Hanedan Firavunu Khufu’nun piramidinin batısında, Gize Platosu üzerinde yer alan arkeolojik bir alandır. Saha, Abu Bakr Kazıları (1949-50, 1950-1,1952 ve 1953) olarak bilinen mezarlıklar ile Mezarlık G 1000 ve Mezarlık G 1100 gibi mastaba numaralarına dayanan birkaç mezarlıkla birlikte daha küçük bölümlere ayrılmıştır. Batı Sahası, Mezarlık G1000, Mezarlık G1600 ve Mezarlık G 1900'ü içermektedir. Bu alandaki diğer mezarlıklar, Mezarlık G 2000, G 2200, G 2500, G 3000, G 4000 ve G 6000'dür. Diğer üç mezarlık ekskavatörlerinden sonra adlandırılmıştır: Junker Batı Mezarlığı, Junker Doğu Mezarlığı ve Steindorff Mezarlığı.[1]

Kaynakça

  1. ^ Porter, Bertha ve Moss, Rosalind LB, Eski Mısır Hiyeroglif Metinlerinin, Rölyeflerin ve Resimlerin Topografik Bibliyografyası. Cilt III. Memphis. Bölüm I. Abû Rawâsh'dan Abûṣîr'e. Jaromír Málek, The Clarendon Press, Oxford 1974 tarafından revize edilmiş ve artırılmış 2. baskı . Giza Arşivi'nden PDF, 29,5 MB 1 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alınan 5 Şubat 2017

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Atatürk Stadyumu</span> Bursada Bir Stadyum

Bursa Atatürk Stadyumu, 1950 yılında Bursa'da açılan futbol stadyumu. Bursa Atatürk Stadyumu, Merkez Osmangazi ilçesinin Altıparmak semtinin batısında, Kültürpark'ın doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Mezarlığı</span> Türkiyenin ulusal mezarlığı

Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Türk Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığının politik kriterlerine uyan 61 komutanın mezarlarının yer aldığı, 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren'in, "Anıtkabir'in mezarlık olmaması, cumhurbaşkanlarını ve Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıkları görülmüş ve Atatürk'ün yakın silah arkadaşı olan komutanları bir araya toplamak" düşüncesiyle Evren tarafından yaptırılmıştır. Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park, halka açıktır. Millî Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Abu Dabi</span> Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti

Abu Dabi veya Ebu Zabi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti. Basra Körfezi kıyısında yer alan şehrin nüfusu 900.000 civarındadır. 1971 yılında başkent olan Abu Dabi petrol gelirleri sayesinde günümüzde modern bir şehir haline gelmiştir. Yeryüzündeki petrol rezervleri bakımından en şanslı şehirler arasındadır. Diğer 6 emirliğin ciddi miktarda petrol çıkaramamasına karşın petrol gelirleri eşit şekilde dağıtılır. Ancak diğer 6 emirlik petrol gelirlerini sadece metro, otoyol, park gibi yerleri finanse etmekte kullanabilir. Ayrıca Abu Dabi bir ada olmasına rağmen karaya 3 büyük köprüyle bağlanmıştır. Ve şu anda 4. ve 5. köprü yapım aşamasındadır. Diğer körfez ülkelerinde olduğu gibi çöl iklimi hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sfenks</span> Antik yapı, Antik Dünyanın 7 harikasından biridir

Sfenks, kafası koç, kuş veya insan, gövdesi ise uzanan bir aslan biçimini alan heykel. İlk önce Antik Mısır'da rastlanan Sfenks, antik Yunan mitolojisinde büyük kültürel önem taşımıştır ve ismini buradan almıştır. Sözcüğün Mısırca’daki orijinal biçimi kepes ankh ya da “yaşayan heykel” anlamında şeşep (sheshep) ankh'tır. Sfenkslerin en tanınmışı Büyük Gize Sfenksi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaahmet Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesindeki bir mezarlık

Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan İstanbul'un en büyük ve aynı zamanda en eski mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gize</span>

Gize, Kahire yakınlarında bir Mısır kenti.

<span class="mw-page-title-main">Mezarlık</span> gömütlerin bulunduğu alan

Mezarlık, kabristan ya da gömütlük, ölülerin defnedildiği mezarların oluşturduğu gömü alanına verilen isimdir. Ölü mezarlığa tabut veya tabutsuz gömülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Zincirlikuyu Mezarlığı, eski adıyla Zincirlikuyu Asrî Mezarlığı, İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir Müslüman mezarlığıdır. Esentepe ile Levent arasında, bulunduğu Zincirlikuyu semtiyle aynı adı taşıyan mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Ana giriş kapısı Nispetiye Caddesi-Büyükdere Caddesi bağlantı yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Gize Sfenksi</span> Kahirede, Gize piramitleri bölgesinde yer alan bir sfenks heykeli

Büyük Gize Sfenksi, Mısır'ın başkenti Kahire'de, Gize piramitleri bölgesinde yer alan bir sfenks heykelidir.

Kulaksız İstanbul'da Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalle. Kasımpaşa merkeze en yakın yerde 300m en uzak yerde 1.5 km uzaklıkta bulunur. Çoğunluğu eski evlerden oluşan bir mahalledir. Kasımpaşa Zindanarkası Mezarlığı ve Kulaksız Mezarlığı bu mahallede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ciruft kültürü</span>

Jiroft uygarlığı (Farsça: تمدن جيرفت), Orta ve batı İran'da yeşermiş kuramsal bir Erken Tunç Çağı uygarlığıdır,.

<span class="mw-page-title-main">Batı Midlands</span> Ingilterede bir kontluk

Batı Midlands, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde bir "metropoliten" kontluktur.

<span class="mw-page-title-main">Hava sahası</span>

Hava sahası, herhangi bir kara parçası veya su kütlesi üzerindeki boyutları çeşitli kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde kullanılan -kapsadığı alan olarak açısından- en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir veya daha fazla uçuş bilgi bölgesine bölünür.

Bülent Giz (1925), Türk eski futbolcu ve teknik direktör. Selahattin Giz'in kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Gize Nekropolü</span>

Gize Nekropolü, Mısır'ın Gize kentindeki antik mezarlık. Kahire'nin yakınlarındadır. Bu önemli arkeolojik kazı alanı; aralarında Keops Piramidi'nin de bulunduğu Büyük Piramitler'i, Büyük Sfenks'i, pek çok anıtmezarı, işçiler şehrini ve endüstriyel bir alanı barındırır. Antik Gize'nin 9 km yakınında, Kahire şehir merkezinin 25 km güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Tribelon</span>

Tribelon ya da "üç bölme" kiliselerde bulunan 2 sütun ile ayrılmış geçit. Eklenen sütunlar sonucunda ortaya 3 ayrı bölme çıktığından üç bölme olarak da adlandırılabilir. Genellikle ortadaki bölme sağda ve solda bulunan bölmelere göre biraz daha geniş olur. Tribelon'a bazı firavun mezar girişlerinde rastlanabilir. Buna örnek olarak Bani Hasan'da bulunan kaya mezarları ve Gize'da bulunan Mısırın altıncı Hanedanına ait Seshemnefer mastabası verilebilir. Ancak tribelonun daha çok Yunan mimarisinin bir elemanı olarak değerlendirilmesi gerekir. Simetrisinin sağladığı doğallıktan ötürü erken Hristiyan ve hatta Orta Çağ kiliselerinde yan odalara geçiş elemanı olarak kullanılmıştır. Mısırda bulunan bazı erken Hristiyan kiliselerinde, narteks naos'a bir tribelon ile bağlanır. Buna örnek olarak Abu Mina bazilikası ve Dayr Apa Yeremya kilisesi verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Mina</span>

Ebu Mina ya da Ebu Mena, geç antik Mısır'da İskenderiye'nin 45 km güneybatısında yer alan, 4. yüzyılda kurulan şehir, manastır kompleksi ve Hristiyan hac merkezi. Kalıntıları 1979 yılında Dünya Mirası kapsamına alınmıştır. Günümüze az miktarda kalıntıları ulaşmıştır, fakat büyük bazilika gibi büyük binaların temelleri kolayca fark edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Abutiu</span> Antik Mısır döneminde yaşamış bir köpek

Abutiu, Antik Mısır döneminde yaşamış bir köpek olup, tarihte belgelenmiş ismi bilinen en eski evcil hayvanlardan biridir. Altıncı Hanedan'da yaşamış bir kraliyet bekçi köpeği olduğuna inanılan Abutiu, adı bilinmeyen bir firavunun emriyle Gize Nekropolü'nde ayrıntılı bir cenaze töreni ile gömülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eski Yurt</span>

Eski Yurt - Güney Batı Kırım'da tarihi bir yerleşim yeri, bugün Bahçesaray'ın batı kesiminde tarihi bir kasaba. Adı "eski yerleşim" veya "eski merkez" ve "keçe çadırı" için Kırım Tatar dili terimlerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gize Platosu</span> Mısırda bilinen en büyük piramit koleksiyonunun bulunduğu yer

Gize Platosu; Kahire, Mısır'ın eteklerinde yer alan ve Gize'de bulunan bir platodur. Keops, Kefren ve Mikerinos büyük piramitlerini, Büyük Sfenks ile çeşitli mezarlıkları ve bir işçi köyü ile bir sanayi kompleksinden Dördüncü Hanedan Gize Nekropolü'nü içermektedir.