İçeriğe atla

Giuseppe Volpi

Giuseppe Volpi
Doğum19 Kasım 1877
Venedik, İtalya
Ölüm16 Kasım 1947 (70 yaşında)
Roma, İtalya
Milliyetİtalyan
Meslekİş insanı ve politikacı

Giuseppe Volpi İtalyan iş insanı ve politikacısıydı.

Volpi 1905'e kadar Venedik, kuzeydoğu İtalya ve Balkanlar'a elektrik getirmek için kamu hizmetleri geliştirdi ve Adriyatik Elektrik Şirketi'ni (SADE) kurdu.[1] 1908 ila 1918 yılları arasında İstanbul'da neşriyata devam eden Le Jeune Turc isimli gazeteyi finanse etmiştir.[2] Ayrıca Trablusgarp Savaşı sonucunda imzalanan Uşi Antlaşması'nda İtalyan delegesi olarak görevlendirildi.[3] 1921'den 1925'e kadar Trablusgarp kolonisinin valisiydi.

1925'ten 1928'e kadar İtalya Krallığı Maliye Bakanı olarak Volpi, İtalya'nın I. Dünya Savaşı borçlarının ödemesini ABD ve İngiltere ile başarıyla müzakere etti[4] ve liranın değerini altının değerine sabitledi.[5]

Amerikan İstihbaratı Volpi'yi "J.P. Morgan, John D. Rockefeller, Bernard Baruch ve diğerlerinden daha fazla nüfuzu olan acımasız adam" olarak tanımlıyor.[6]

Volpi ayrıca Venedik Film Festivali'ni kurucusudur. Büyük kızı Kontes Maria Cicogna ise film yapımcısıdır ve "Avrupa sinemasının en güçlü kadınlarından biri" olarak görülmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Berendt, John (26 Eylül 2006). The City of Fallen Angels. Penguin. ISBN 1440625034. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  2. ^ Candel, Manuel M. (2015). El olivo que no ardió en Salónica. La Esfera de los Libros. ISBN 9788490604106. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020. 
  3. ^ "Treaty of Peace Between Italy and Turkey". American Journal of International Law. 7 (1). ss. 58-62. doi:10.2307/2212446. 
  4. ^ DiScala, Spencer M. (2018). Italy: From Revolution to Republic, 1700 to the Present (4 bas.). Routledge. ISBN 0429974736. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  5. ^ Maggio, Rosalie (2019). Marie Marvingt, Fiancee of Danger: First Female Bomber Pilot, World-Class Athlete and Inventor of the Air Ambulance. McFarland. s. 145. ISBN 1476634076. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  6. ^ Posner, Gerald (3 Şubat 2015). God's Bankers: A History of Money and Power at the Vatican. Simon and Schuster. ISBN 1439109869. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  7. ^ Grigoriadis, Vanessa (31 Ekim 2013). "Countess Marina Cicogna, a Woman of the World". The New York Times Style Magazine. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Savaşı</span> Trablusgarp Savaşı diğer adı ile Türk-İtalyan Savaşı

Trablusgarp Savaşı veya diğer adıyla 1911-1912 Türk-İtalyan Savaşı, 1911-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. Adı, "Trablusgarp Savaşı" olmasına rağmen çarpışmalar Trablusgarp dışında Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi farklı bölgelerde de sürmüştür. Diğer büyük devletlerin desteği ve Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle savaşı kazanan İtalya, Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne bağlı Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiştir. Bu bölgeler birleşip gelecekteki Libya devletini oluşturacaklardı.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Film Festivali</span>

Venedik Film Festivali, İtalya'nın Venedik kentinde düzenlenen ve dünyanın en eski film festivalidir. Festival, 1932 yılında Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica adıyla başladı ve o tarihten bu yana her yıl ağustos sonu ya da eylül başında Venedik'teki Lido adasında gerçekleştirilmektedir. Venedik Film Festivali, dünyanın en önemli film festivalleri arasında sayılır ve Venedik Bienali'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Protektorası</span>

Trablusgarp Protektorası, 1911-1919 yılları arası varlığını sürdürmüş İtalya Krallığı'nın Kuzey Afrika'daki bir kral vekilliğidir. Fransız Kuzey Afrikası ve Sirenayka Protektorası ile komşudur.

Trablusgarp Kolonisi, 1919-1929 yılları arası varlığını sürdürmüş İtalya Krallığı'nın Kuzey Afrika'daki bir kral kolonisidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı İtalya Cephesi</span>

İtalya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda iki İttifak devleti olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Almanya'nın İtalya'yı istilasıdır. Savaş genelde İtalya'nın Doğu Alplerinde olmuştur. Fakat İttifak Devletleri Alpler'den ileriye gidememiş ve Avusturya-Macaristan ordusu yok edilmiştir. Bu da Avusturya ve Macaristan'ın ayrılmasına neden olmuştur. Savaşın en kanlı çatışmaları Isonzo Nehri'nde olmuştur ve burada 11 büyük muharebe meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman el-Baruni</span>

Süleyman el-Baruni Berberi İbadi bilgini, şair, devlet adamı ve Libya tarihinde önemli bir şahsiyetti.

<span class="mw-page-title-main">Trablus Kuşatması</span>

Trablus Kuşatması, 1551 yılında gerçekleştirilen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun, Malta Şövalyeleri'nin elinde bulunan Trablus şehrine yaptığı kuşatma. 14-15 Ağustos 1551 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablus'u ele geçirmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ravenna Eksarhlığı</span> Doğu Roma İmparatorluğunun idari bölgesi (MS 584-751)

İtalya Ravenna Eksarhlığı, 6. yüzyılın sonundan son Eksarhın Lombardlar tarafından öldürüldüğü 751 yılına kadar İtalya'da Bizans İmparatorluğu gücünün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Pasquale Cicogna</span> Venedik Cumhuriyeti doçesi

Pasquale Cicogna, 18 Ağustos 1585 – 2 Nisan 1595 döneminde Venedik Cumhuriyeti'nde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 88'inci dükadır. Doçe Niccolò da Ponte'nin ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 18 Ağustos 1585'te tahta çıktı. 9 yıl 7 ay 15 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 2 Nisan 1595'te 85 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">İtalya ekonomisi</span> ulusal ekonomi

İtalya ekonomisi, Euro bölgesindeki en büyük 3. ulusal ekonomi, nominal GSYİH'ya göre dünyanın en büyük 8. ve SAGP GSYİH'ye göre en büyük 12. ülke ekonomisidir. İtalya gelişmiş büyük bir ekonomiye sahiptir ve Avrupa Birliği, Euro bölgesi, OECD, G7 ve G20'nin kurucu üyesidir. İtalya, 2016 yılında yapılan 514 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı konumundadır. En yakın ticari ilişkileri, toplam ticaretinin yaklaşık %59'unu gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleriyledir. Pazar payına göre en büyük ticaret ortakları, Almanya (%12,6), Fransa (%11,1), Amerika Birleşik Devletleri (%6,8), İsviçre (%5,7), Birleşik Krallık (%4,7) ve İspanya'dır (%4,4).

<span class="mw-page-title-main">Alba Rohrwacher</span> İtalyan oyuncu

Alba Caterina Rohrwacher, İtalyan oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'daki Yunanlar</span>

Yunanlar'ın İtalya'daki varlığı MÖ 8. yüzyılda eski Yunan diyasporasının göçleriyle başlar ve günümüze kadar devam eder. Güney İtalya'daki Calabria ve Puglia bölgelerinin, özellikle Salento yarımadasının, başka bir deyişle tarihi Magna Graecia bölgesinin yerlisi olan Yunanlar Griko adıyla anılmakta olup Yunancanın farklı bir şivesiyle konuşurlar. Grikoların yüzyıllardır İtalya'nın güneyine İlk Çağ'da ve Orta Çağ'da yerleşmiş Yunan topluluklarından kalanlar olduğu düşünülmektedir. Yunanların uzun süredir yaşamış olduğu Venedik, İtalya ve Malta'daki Rum Ortodoks Kilisesi'nin günümüzdeki başpiskoposluk merkezi olmasının yanı sıra Venedik, 10. yüzyıla kadar Bizans bölgesi olmuştur. Ayrıca tarihi Venedik Cumhuriyeti 17. yüzyıla dek Mora ve Girit'te toprak sahibi olarak Yunanlarla bağını korumuştur. Bunların dışında İtalya'da daha az da olsa Yunanistan'dan İtalya'ya modern zamanlarda göç etmiş bir gurbetçi topluluğu da yaşamaktadır. Günümüzde Güney İtalya'daki Yunanlar İtalyan gelenek ve kültürlerini takip etmekte ve asimilasyon yaşamaktadırlar.

<i>Libia</i>

Libia, 1900'lerde İtalya'da inşa edilmiş bir korumalı kruvazördür. Tasarımı, Osmanlı kruvazörü Hamidiye'ye dayanan gemi, aslen 1907 yılında Osmanlı donanması için inşa edilmişti ve Drama olarak adlandırılacaktı. 1911'de, İtalya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadele ettiği Trablusgarp Savaşı patlak verdiğinde geminin inşası henüz tamamlanmamıştı. Savaşın çıkmasıyla birlikte Regia Marina gemiye el koydu. 1913'te tamamlanan gemi, iki tane 152 mm'lik, sekiz tane 120 mm'lik top taşıyordu ve 22 knot üzerinde azami hıza ulaşabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Krallığı</span> Venedik Giriti (1212-1669)

Kandiye Krallığı ya da Kandiye Dükalığı, 1205-1212'deki Venedik fethinden, 1645-1669'deki Girit'in Osmanlılar tarafından fethine kadarki döneminde, Venedik Cumhuriyeti'nin denizaşırı kolonisi olarak Girit adasının resmi adıdır. Ada, o zamanlardan modern çağın başlarına kadar başkenti Kandiye veya Chandax ile aynı isimle anılırdı. Modern Yunan tarih yazımında dönem, Venetokrasi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">77. Venedik Uluslararası Film Festivali</span> Film festivali

77. Venedik Uluslararası Film Festivali, COVID-19 pandemisi nedeniyle "daha ölçülü bir formatta" olsa da 2-12 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlendi. Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett, Jüri Başkanı olarak görevlendirildi. Daniele Luchetti'nin yönetmenliğini yaptığı The Ties, 11 yıl aradan sonra festivalin açılış filmi olarak seçilen ilk İtalya yapımı filmdi. Altın Aslan, Chloé Zhao'nun yönettiği Nomadland'e verildi.

<span class="mw-page-title-main">Marina Cicogna</span> İtalyan oyuncu

Kontes Marina Cicogna Mozzoni Volpi di Misurata, İtalyan film yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı.