İçeriğe atla

Giuseppe Torelli

Giuseppe Torelli.

Giuseppe Torelli (22 Nisan 1658 - 8 Şubat 1709) geç Barok dönemde (geç barok dönem 1680-1750) yaşamış İtalyan bir viyolacı, kemancı, öğretmen ve bestecidir.

Giuseppe Torelli en çok çalgısal konçertonun gelişimine katkıda bulunduğu için hatırlanır (Newman 1972), özellikle yaylılar ve sürekli bas için konçerto grosso ve solo konçertonun yanı sıra trompetler için en üretken Barok besteci olmasıyla tanınır (Tarr 1974).

Hayatı

Torelli Verona'da doğdu. Leonardo Brugnoli veya Bartolomeo Laurenti'nin keman öğrencisi olduğu düşünülmesine rağmen Giacomo Antonio Perti (Schnoebelen and Vanscheeuwijk 2001) ile kompozisyon çalıştığı kesindir. 27 Haziran 1684'te 26 yaşındayken Suonatore di violino olarak Accademia Filarmonica'ya üye oldu (Schnoebelen and Vanscheeuwijk 2001). 1686'da başlayan San Petronio bazilikasında viyolacı olarak çalışmaya başlamış ve orkestranın finansal kısıtlamalar nedeniyle çalışmalarının sona ermesi üzerine (Adler n.d. ) Ocak 1696'ya (Schnoebelen and Vanscheeuwijk 2001) kadar kalmıştır. 1687'de Giuseppe Corsi da Celano, Torelli'nin Op. 3 serisinden bazı müzikleri, Parma'da Santa Maria della Steccata Tapınağı'nda seslendirmiştir (Ciliberti and Tribuzio 2014). 1698'te Georg Friedrich II, Brandenburg-Ansbach sarayında maestro di konçerto (müzik şefi) oldu, Aralık 1699'da Viyana'ya gitmeden önce, Le pazzie d'amore e dell'interesse için maestro di capella ve kastrato Francesco Antonio Pistocchi tarafından bestelenen bir idea drammatica (dramatik düşünce) yönetti. Eski kompozisyon öğretmeni Perti (Schnoebelen and Vanscheeuwijk 2001) tarafından yönetilen San Petronio'daki yeniden oluşturulmuş Cappella Musicale'de kemancı olarak atandığı Şubat 1701'den bir süre önce Bologna'ya döndü.

8 Şubat 1709'da Bologna'da (Schnoebelen and Vanscheeuwijk 2001; Adler n.d. ) 50 yaşında öldü ve el yazmaları San Petronio arşivlerinde saklandı.

Giuseppe's kardeşi, Felice Torelli, Accademia Clementina'nın kurucu üyelerinden biri olan mütevazı bir itibara sahip bir Bolonyalı bir ressamdı. Giuseppe Torelli'nin en dikkate değer öğrencilerinden biri Francesco Manfredini'dir.

Seçilmiş eserler

  • 10 Sonat Op. 1 a3 (3 sesli) sürekli bas ile (1686)
  • 12 Concerto da kamera Op. 2, 2 keman ve sürekli bas için (1686)
  • 12 Sinfonie Op. 3, 2-4 çalgı için (1687)
  • 12 Oda konçertinosu Op. 4 Keman ve viyolonsel için (1688)
  • 12 Sinfonie a3 (3 sesli) ve konçerto a4 (4 sesli) Op. 5 (1692)
  • 12 Concerti musicali a quattro, Op. 6 (1698)
  • 12 Santissimo Natale, Op. 8 (1709)
  • Sinfonia à4 dahil olmak üzere 30'dan fazla konçerto, 1-4 trompet arası solo içerir, 1702'den sonra bestelenmiştir (Tarr 1974) ve yaşamında yayımlanmamıştır. Orkestrasyonu için en az 2 obua, 2 fagot, trombon, timpani, dört keman, iki viyola, dört viyolonsel, iki kontrabas ve sürekli bas çalgıları için.

Seçilmiş kayıtlar

Kaynakça

  • Adler, Herman (n.d.). Giuseppe Torelli: D Major'daki Trompet Konçertosu (LP kaydı). Jean-Francois Paillard Oda Orkestrası. Müzikal Miras Derneği. MHS 595.
  • Ciliberti, Galliano, and Giovanni Tribuzio. 2014. "'Un buon virtuoso, agitato dalla fortuna, dalla quale sortì vari accidenti'. Giuseppe Corsi: un maestro marsicano nel Seicento europeo". In "E nostra guida sia la Stravaganza" da : Galliano Ciliberti ve Giovanni Tribuzio tarafından düzenlenen Giuseppe Corsi da Celano musicista del Seicento, 43-45. Bari: Florestano.
  • Newman, William S. 1972. Barok Dönemde Sonat . New York: WW Norton.
  • Schnoebelen, Ann, and Marc Vanscheeuwijk. 2001. "Torelli, Giuseppe." New Grove Müzik ve Müzisyenler Sözlüğü, ikinci baskı, Stanley Sadie ve John Tyrrell tarafından düzenlenmiştir. Londra: Macmillan Yayıncılar.
  • Tarr, Edward H. 1974. Unpaginated editorial notes to his edition of Giuseppe Torelli, Sinfonia a 4, G.33 , C majör olan baskısına yazılmamış editoryal notlar. Londra: Musica Rara.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bukofzer, Manfred F. 1947. Barok Dönemde Müzik: Monteverdi'den Bach'a . New York: WW Norton.
  • Passadore, Francesco. 2007. Giuseppe Torelli'nin (1658–1709) Catalogo tematico delle composizioni . Padua: Edizioni de I Solisti Veneti 88-901412-6-3 .

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Julian Rachlin</span>

Julian Rachlin Litvanya, Vilnius doğumlu bir kemancı, viyolacı ve orkestra şefidir.

Konçerto grosso küçük bir solist grup (konçertino) ve büyük bir orkestra grubu (ripieno) için yazılmış barok döneme ait bir müzikal türdür. Solo konçertonun tekbir melodi ve orkestra eşliği düşüncesine karşıtlık oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Trevor Pinnock</span>

Trevor David Pinnock CBE İngiliz klavsenist ve orkestra şefidir.

Johann Sebastian Bach'ın BWV 1041-1043 keman konçertoları ve BWV 1046-1051 Altı Brandenburg Konçertosu orijinal çalgılamalarıyla bugüne dek ulaşmıştır. Klavsen konçertoları çoğunlukla diğer solo çalgılar (keman, obua, flüt vb.) için yazılmış (önceki) konçertoların uyarlamalarıdır. Klavsen konçertolarından bazıları, diğer solo çalgılar için konçertoların bugünkü orijinal versiyonları ile örtüşürken bazı klavsen konçertolarının başka bir versiyonu bulunmamaktadır, bu da her bir klavsen konçertosunun önceki bir solo çalgı versiyonundan uyarlandığını düşündürmektedir (Ör: BWV 1057 ve 1054 sayılı klavsen konçertoları, 1041 ve 1042 sayılı keman konçertolarının bir ton aşağı aktarılarak yeniden düzenlenmiş versiyonları iken 1055 ve 1056 sayılı klavsen konçertosunun klavsen harici bir solo çalgı için versiyonu bulunmamaktadır).

<span class="mw-page-title-main">Solo Keman için Sonat ve Partitalar (Bach)</span>

Solo keman için sonat ve partitalar Johann Sebastian Bach'ın 1720'li yıllarda Köthen'de yazdığı düşünülen, altı başlıktan oluşan eserdir. Bazen, Bach imzalı el yazmasındaki başlıklarına uygun olarak, İngilizcede solo keman için sonatlar ve partiler olarak anılırlar: Bach zamanında Almanca konuşulan bölgelerde "Partia" yaygın olarak kullanılırken, 1879 Bach Gesellschaft baskısında o zamana kadar standart hale gelen bu sete İtalyanca "partita" olarak tanıtılmıştır. Eser üç kilise sonatı ve dans bölümlerinden oluşan üç partitadan oluşur. İkinci partita, son bölümü solo keman için yazılmış en ustalıklı ve duygulu bölüm olan Chacone ile bilinir.

İtalya, batı medeniyetinin doğum yerlerinden biri ve kültürel bir süper güç olarak kabul edilir. İtalya, Roma İmparatorluğu, Roma Katolik Kilisesi, Romanesk sanat, Rönesans, Bilimsel devrim, Barok, Neoklasizm, Risorgimento, Faşizm ve Avrupa entegrasyonu gibi uluslararası etkiye sahip fenomenlerin başlangıç noktası olmuştur. Tarihi boyunca, ulus muazzam sayıda önemli insan doğurmuştur. İtalya, ivmesini Klasik Yunan ve Roma dünyasının yeniden değerlendirilmesinden alan Rönesans'ın sanatsal ve entelektüel gelişmelerinde ön saflarda yer aldı. İtalya'daki sanatçılar ve bilim adamları, antik çağın maddi kalıntılarıyla çevrili olduklarından, böyle bir canlanmada önderlik etmek için özellikle iyi bir konumdaydılar. Hem sanatta hem de mimaride daha önceki Romanesk ve Gotik formların yerini, 16. yüzyılın Barok tarzlarına doğru bir gelişmeyle yükselen Rönesans aldı.

Belirtilen kayda değer ölümler 2023'te gerçekleşmiştir. İsimler alfabetik sırayla, ölüm tarihinin altında bulunmaktadır.

Belirtilen kayda değer ölümler 2024'te gerçekleşmiştir. İsimler alfabetik sırayla, ölüm tarihinin altında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elena Cornaro Piscopia</span> Venedikli filozof (1646-1684)

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia ya da Elena Lucrezia Corner aynı zamanda İngilizcede Helen Cornaro olarak da bilinen, 1678'de bir üniversiteden akademik ünvan alan ilk kadınlardan biri ve Felsefe Doktoru derecesi alan ilk kişi olan soylu kökenli Venedikli bir filozoftur.