İçeriğe atla

Giulio Mancinelli

Giulio Mancinelli
Doğum1537
Macerata
Ölüm1618
Napoli
MeslekMisyoner

Giulio Mancinelli (d. 1537, Macerata - ö. 1618, Napoli), İtalyan bir misyoner Cizvit rahibiydi.[1]

Hayatı

Giulio Mancinelli soylu bir İtalyan ailesinde doğdu.[2] 1558'de Cizvitlere katıldı ve tüm Cizvit eğitimini (adayların Cizvitler’e kabul edilmesi/Cizvit olması veya Cizvitler’e kardeşçe hizmet etmeleri için hazırlanma süreci.) Roma Koleji’nde aldı. 1570'te Floransa Koleji’nin rektörü olarak atandı. 1575'ten itibaren hayatı değişerek gezgin bir misyoner olur. İlk gezileri onu Bosna ve Dalmaçya'ya götürdü. Daha sonra 1583'te Papa XIII. Gregorius’un isteği üzerine oradaki ilk Cizvit misyonunu kurmak için Konstantinopolis'e gitti.[3] Cizvitlere -daha sonra bir okula dönüştürdükleri- Saint-Benoit kilisesi emanet edilmişti.[4] Mancinelli’nin yolculuğu burada bitmedi Polonya-Litvanya Birliği’nde birkaç ay geçirdi, Napoli Kralı'nın isteği üzerine Cezayir'de tutulan Hristiyan köleleri kurtarmak için bir göreve liderlik etmeden önce (1592) Rusya'ya gitti.[5] Akabinde ve ölümüne kadar zamanının çoğunu Napoli Krallığı içinde dolaşmaya adadı.

Görüm Sahibi

Giulio Mancinelli, Cezayir gezisi sırasında vecd ile kendinden geçmiş bir halde olduğunu anlatıyor: "Azizler ve melekler, görevin olumlu sonucu konusunda güvence vermek için ona göründüler". 1608'de İngiltere'de bir görevdeydi ve kendi ifadesine göre bir kez daha Tanrı tarafından lütuf aldığını ve meleksel görümler gördüğünü söyledi.[6] Tüm seyahatleri olağanüstü tezahürleriyle birlikte “Historia della vocazione e peregrinazione del Padre” (Peder'in Çağrısı ve İman Yolculuğu Tarihi) adlı büyük bir otobiyografik yazıda kaleme alınmıştır ve buna manevi yaşam üzerine iki küçük ilmî eser; Compendio di vita spirituale ridotto in oration e meditationi (Manevi yaşamın özeti, dualara ve meditasyonlara indirgenmesi) ve Dove si tratta delle sue rivelationi (Vahiyleri hakkında) eklemiştir. Mistik görümleri nedeniyle, ölümünden sonra olası bir aziz olarak kabul edildi ancak aziz ilan edilmedi.

Kaynakça

  1. ^ Chinchilla, Perla; Romano, Antonella (2008). Escrituras de la modernidad: los jesuitas entre cultura retórica y cultura científica (İspanyolca). Universidad Iberoamericana. ISBN 978-607-417-030-6. 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 
  2. ^ Coulton, G. G. (1950). Five Centuries Of Religion Vol IV. Osmania University, Digital Library Of India. At The University Press. 
  3. ^ Frazee, Charles A. (22 Haziran 2006). Catholics and Sultans: The Church and the Ottoman Empire 1453-1923 (İngilizce). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-02700-7. 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 
  4. ^ Darnault, Sezim Sezer (2004). Latin Catholic Buildings in Istanbul: A Historical Perspective, 1839-1923 (İngilizce). Isis. ISBN 978-975-428-275-7. 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 
  5. ^ "MANCINELLI, Giulio in "Dizionario Biografico"". www.treccani.it (İtalyanca). 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 
  6. ^ Marystone, Cyril (1963). The Coming Type of the End of the World and the Universal Conversion of the Nations (İngilizce). o.V. 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 

Bibliyografya

  • Fabre, Pierre-Antoine (2008). Escrituras de la modernidad: los jesuitas entre cultura retórica y cultura científica. Universidad Iberoamericana. ISBN 978-607-417-030-6.
  • Frazee, Charles A. (2006) [1983]. Catholics and Sultans: The Church and the Ottoman Empire 1453-1923. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521027007.
  • Coulton, G.G. (1950). Five Centuries of Religion. CUP. p. 750. GGKEY:881G3EASSLN.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Eyyûbîler</span> Orta Doğuda hüküm sürmüş olan geç dönem Orta Çağ Kürt devleti (1171–1250)

Eyyûbîler, Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbî Sultanlığı, Zengî Devleti'nin komutanı ve daha sonradan Fâtımî Devleti'nin veziri olan Selahaddin Eyyubi'nin 1171 yılında kurduğu Eyyûbî Hanedanı'nın Mısır ve Suriye'de egemen olduğu Sünni Müslüman bir devlettir. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Filistin, Libya, Yemen ve Levant bölgelerini egemenliği altında tutmuştur. 1171'de Selahaddin Eyyubi tarafından Mısır'daki Şii Fâtımî Hâlifeliği'nin ortadan kaldırılmasının ardından doğan bir iktidar boşluğuyla tarih sahnesine çıkan devlet, 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Hristiyanlardan geri almış ve Orta Doğu'da önemli bir güç hâline gelmiştir. Hanedanlık, bölgedeki hâkimiyetini 13. yüzyılın ortalarına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Cizvitler</span> Katolik Kilisesinin erkek dinî cemaati

Cizvitler ya da İsa Cemiyeti, genel merkezi Roma'da olan, Katolik Kilisesi’nin erkek bir tarikatıdır. 1528’de Paris’te tanışan ve içinde Francisco de Xavier, Pierre Favre ve Tarikatın ilk lideri olan Loyolalı Ignatius’un da olduğu yedi arkadaş ve öğrenci tarafından kurulmuştur. Kendilerine Compañía de Jesús ve Amigos en El Señor yani ‘Rabbin Arkadaşları’ diyorlardı çünkü İsa tarafından bir araya getirildiklerini düşünüyorlardı. İsimdeki ‘Compania’ Latinceye societas (topluluk/cemiyet) olarak çevrilmiş bu sebeple de daha yaygın olarak ‘İsa Cemiyeti’ olarak tanınmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Leş Birliği</span>

Leş Ligası veya Arnavut Ligi olarak da bilinen Leş Birliği, Arnavut soylular tarafından 2 Mart 1444'te Leş'te kurulan askeri ve diplomatik bir birlikti. İskender Bey ve çeşitli Arnavut soylularının ve şeflerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birleşmesi ile oluşan bu birlik Arnavutların tarihlerindeki ilk birleşik devleti olmuştur. Leş Birliği'nin lideri olan İskender Bey, birliğin lideri olduğu süre boyunca hep "Dominus Albaniae" yani "Arnavutların Birliğinin Şefi" unvanını kullanmıştır.

Donald MacGillivray Nicol, İngiliz Bizantolog.

Jean de La Forêt, 1534 ile 1537 yılları arasında görev yapan Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu'na resmî olarak gönderdiği ilk elçi. 1530 ile 1533 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da Fransa'nın temsilcisi olarak bulunan Antonio Rincon'un yerine geldi. 1537'de İstanbul'da ölmesinin ardından Antonio Rincon, Jean de La Forêt'nin yerine resmî elçi olarak gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">III. Philippe</span>

III. Philippe, lakabı Cesur Philippe, 1270-1285 yılları arasında Fransa kralı. Dış politikada ve askeri alanda büyük ölçüde başarısızlığa uğramasına karşın krallık yönetiminin otoritesini pekiştirmiş ve ülke topraklarını genişletmiştir.

Nâzikedâ Kadınefendi II. Abdülhamid'in birinci eşi ve ilk çocuğu Ulviye Sultan'ın annesi, başkadınefendi.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Bellarmino</span> Katolik kardinal ve Kilise Doktoru

Roberto Bellarmino,, İtalyan teolog, Kardinal, Cizvit rahibi ve iman savunucusu (Apolojet).

<span class="mw-page-title-main">Ege Seferi (1537)</span>

Ege Seferi, 1537-1540 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre, Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Ege Denizi'nde Venedik'e ait adaları fethetmeye yönelik iki askerî harekâtından biri.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda Hristiyanlık</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun millet sistemi altında Hristiyanlar ve Yahudiler, devlete sadakat göstermesi ve cizye vergisini ödemesi karşılığında Osmanlı hukukuna göre zimmi olarak kabul edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Aloysius Gonzaga</span>

Aloysius Gonzaga, İsa Cemiyeti'nin üyesi ve bir İtalyan aristokrattı. 1604'te taziz ilan edilmesinden sonra Papa XIII. Benedictus tarafından 1726'da aziz ilan edildi. Yortusu 21 Haziran'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Papalık Gregoryen Üniversitesi</span> Romada üniversite

Papalık Gregoryen Üniversitesi, Katolik Kilise'ye ait bir Yüksek Öğretim okuludur Roma, İtalya'da bulunur.

De origine actibusque Getarum, genel olarak kısaltılmış Getika, Jordanes tarafından MS 551'de veya kısa bir süre sonra Geç Latince olarak yazılmıştır, Cassiodorus'un Got halkının kökeni ve tarihiyle ilgili hacimli bir açıklamasının bir özeti olduğunu iddia eder, günümüzde kayıptır. Ancak Jordanes'in Cassiodorus'un çalışmalarını gerçekte ne ölçüde kullandığı bilinmiyor. Gerçek tarihe veya köken mitolojisine ne kadar yakın olduğu tartışmalı olsa da, Gotların kökeni ve tarihine tam bir hikâye veren tek eşzamanlı kaynak olarak önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Peracarida</span>

Peracarida, Eumalacostraca altsınıfına bağlı bir hayvan üsttakımıdır. Türlerinin çoğu genel olarak 2 cm (0,8 in)'den daha küçük olsa da, aralarındaki en büyük tür olan Bathynomus giganteus 76 cm (29,9 in)'e erişebilir. Bilinen en eski türü, İrlanda'da Famenien'den de eski zamanlara dayanan Oxyuropoda ligioides fosilidir.

Anglokatoliklik, çeşitli Anglikan kiliselerinin Katolik mirasını ve kimliğini vurgulayan inanç ve uygulamalardır.