İçeriğe atla

Giulio Cesare

Giulio Cesare
Özgün isimGiulio Cesare in Egitto HMW27
MüzikGeorge Frideric Handel
Libretto"Nicola Francesco Haym" tarafından "Giacomo Francesco Bussani"'den uyarlama
Gala20 Şubat 1724
İlk gösterim yeriKing's Tiyatrosu, Haymarket, Londra
Oyuncular


Giulio Cesare (Giulio Cesare in Egitto HMW27 dizini) (Jül Sezar Mısır'da), George Frideric Handel tarafından 1723'te İngiltere "Kraliyet Muzik Akademisi" için bestelenmiş üç perdelik dramma per musica janrında bir opera eseridir. Libretto "Giacomo Francesco Bussani" tarafından 1676'da "Antonio Sartorio"'nun bestelediği aynı adlı "Giulio Cesare" operası için hazırladığı librettodan "Nicola Francesco Haym" tarafından uyarlanmasıdır.

Hazırlanış ve sahnelenmeler

Eserin prömiyer temsili 20 Şubat 1724'te King's Tiyatrosu, Haymarket, Londra'da yapılmıştır. Bu sahnelenme çok popüler olmuştur ve Handel 1725, 1730 ve 1732 yıllarında bazı değişikliklerle bu eseri Londra'da tekrar sahnelemiştir. Ayni dönemde kıta Avrupa'sında Paris, Hamburg ve Brunswick'de sahneye konulmuştur.

Fakat 19. yüzyılda, Handel'in diğer "opera seria" janrında bestelediği opera eserleri gibi hiç sahnelenmeyip unutulmuştur.

20. yüzyılda 1922'de Oskar Hagen tarafından Gottingen'de (kastrato rolleri bariton, tenör veya bas seslerine değiştirilip yeniden orkestrasyon yapılarak) yeniden sahneye konulmuştur. Modern yapımlanmalarda günümüzde kastrato sesi bulunmadığı için bu eserdeki kastrato ses gerektiren başrol ya kontralto, ya mezzo-soprano ya da son yıllarda popüler olarak kontr-tenor sesleri tarafından icra edilmektedir. Diğer kastrato sesi gerektiren roller, yani Tolomeo ve Nireno, normal olarak kontr-tenorler tarafından oynanmaktadır. Ayrıca orijinal olarak soprano ses için hazırlanmış olan Sesto rolünü genellikle günümüzde bir mezzo-soprano yüklenmektedir.

20. yüzyıl devamında çok geçmeden bu eser operaevleri repertuvarına girmiştir ve günümüze kadar birçok sayıda yapımlanması sunulmuştur. Bu eser enfes vokal müziği, gayet dramatik içeriği ve çok ustaca orkestra kullanışı ile günümüzde opera seyircileri tarafından çok beğenilmektedir. Birçok opera sever bu eseri Handel'in en güzel İtalyan operası olarak kabul etmektedirler ve hatta bazı opera kritikleri bu eserin opera seria janrından olan opera eserlerden en iyisi olduğunu iddia etmektedirler.

Roller

Rol Ses tipi Prömiyerde roller, 20 Şubat 1724
(Orkestra şefi: - )
Giulio Cesare (Jül Sezar) alto kastrato günümüzde mezzo-soprano veya kontrtenorSenesino
Kleopatra, Mısır KraliçesisopranoFrancesca Cuzzoni
Tolomeo, Mısır Kralı Kraliçe'nin erkek kardeşi ve kocasıalto kastrato Gaetano Berenstadt
Cornelia, Pompey'in ikinci karısıkontraltoAnastasia Robinson
Sesto "Sextus Pompey", Cornelia'nın üvey oğlusoprano (erkek olarak rol) Margherita Durastanti
Achilla, Tolomeo'nun GeneralibasGiuseppe Maria Boschi
Curio "Gaius Scribonius Curio", Praetor, Sezar'ın Generalibas John Lagarde
Nireno, Kleopatra ve Tolomeo'nun hizmetkarıalto kastrato Giuseppe Bigonzi

Enstrümantasyon

Giulio Cesare operasının orijinal sahnelenmesi için hazırlanan partisyon notalarına göre bu opera için orkestra çalgıları şunlardır: 1., 2. ve 3. keman'lar, viola'lara ve viola da gamba, trompet, 4 korno, 2 obua, fagot, flüt, arp, basso kontinio ve "teorbo" lavtası,

Konu özeti [1]

Zaman: M.Ö 48. Mekan: Antik Mısır

I. Perde

Uvertür'den sonra Cesare hariç tüm şarkıcılar bir koro ile Cesare'yi öven bir şarkı söylerler (koro: Viva, viva il nostro Alcide). Cesare Pompey'in ordusunu yenilgiye uğratmıştır ve Nil Nehri kenarına gelip sevgiyle karşılanır (arya: Presti omai l'Egizia terra) Pompey'in ikinci eşi Cornelia ve oğlu Sesto, Cesare'ye gelip Pompey'yi bağışlaması için ona yalvarır ve Cesare eğer Pompey şahsen gelip af dilerse onu affa hazır olduğunu bildirir. Fakat Mısır ordusunun komutanı Achilla gelir ve Pompey'in kellesini Cesare'ye bir sandık içinde sunar. Bunun Mısır'da kızkardeşi Kraliçe Kleopatra ile birlikte hükümdar olan Kral Tolomeo'nun Cesare'ye bağlılık nişanı olduğunu bildirir. Cesare Tolomeo'nun bu gaddar tutumuna gayet kızmıştır (arya:Empio, dirò, tu sei). Cornelia önce bayılır; sonra intihar etmeye kalkar. Roma generali Curio bunu önleyip ardından ona olan aşkını itiraf edip intikam almak için Tolomeo'yu öldürmeye hazır olduğunu açıklar. Cornelia bunu kabul etmez diğer bir ölümün kendinin çektiği acıyı karşılamayacağını söyler (aria: Priva, son d'ogni conforto). Sesto babasını öldürten Tolomeo'dan intikam almaya yemin eder (arya:Svegliatevi nel core). Kleopatra büyük çocuk olarak kendine ait olduğuna inanmıştır ve Cesare'yi kandırıp erkek kardeşi ve Mısır Kralı olan Tolomeo'nun yerine, krallığın yönetimini kendi eline almayı planlamaktadır (arya: Non disperar, chi sà?). Acchilla, Cesare'nin Tolomeo'nun bu hareketine gayet kızgın olduğunu bildirince Cesare'yi suikastla ortadan kaldırmak için komplo kurar (aria:L'empio, sleale, indegno). Achilla'yı bunu uygulamaya razı eder. Bunu başarmak için Achilla'nin Cornelia ile evlenmeyi şart koşmuştur. Kleopatra, kimlik değiştirip Lidia adıyla kendisini Cesare'ye tanıtır ve onun kalbini kazanır (arya:Non è si vago e bello). Nireno Kleopatra'nın Cesare'yi kendine aşık yaptığı açıklar (arya:Tutto può donna vezzosa). Kleopatra Sezar'ı kendine aşık yaptıktan sonra krallık tahtına geçeceğine emindir (arya: Tu la mia stella sei). Bu sırada Cornelia kocasına yas tutmaktadır (arioso: Nel tuo seno, amico sasso) ve Tolomeo'yu öldürmeye hazırlanmaktadır. Fakat üvey oğlu Sesto Tolomeno'yu kendisini öldüreceğini açıklayıp onu bundan caydırır. Casare, Cornelia ve Sesto Mısır Kraliyet Sarayı'na Tolomeo ile görüşmek üzere giderler. Tolomeo, Cesare ve maiyetinde sarayda bir daire tahsis ettiğini bildirir. Cesare bunu kabul eder ama Tolomeo'nun bu daveti kendini öldürtmek için yaptığını generali Curio'ya açıklar (arya:Va tacito e nascosto).

Tolomeo Cornelia'nın güzelliğinden çok etkilenmiştir ama onu Achilla'ya evlendirmek için söz vermiştir. (arya:Tu sei il cor di questo core). Sesto Tolomeo'ya meydan okuyup onu düello etmeye çağırır ama kabul edilmez. Cornelia, Achilla'yı reddedince, Tolomeo da askerlerine Sesto'yu yakalamalarını emreder ve Cornelia'yı da hareme gönderir. (duet:Son nata a lagrimar)

II. Perde

Kleopatra, hizmetkarı olan Nireno'dan Cesare'yi Saray'daki kendi dairesine getirmesini ister. Onu 'Lidia' olarak bilen ve kendisinden oldukça etkilenmiş olan Cesare hemen Kleopatra'nın yanına gelir. Kleopatra aşk tanrısı Eros'un oklarının kendine etkisinden bahseden bir şarkı söyler. Cesare ona âşık olmuştur. (Arya: V'adoro, pupille).

Haremin bahçesinde ise Cornelia kaderinin ne kadar kötü olduğunu ifade etmektedir (Arioso:Deh piangete, oh mesti lumi). Bahçeye gelen Achilla ona evlenme teklif edince onu reddeder (Arioso: Deh piangete, oh mesti lumi). Sonra onun güzelliğinden çok etkilenmiş olan Tolomeo evlenme teklifi yapar. Cornelia kocasını öldürtmüş olan bir kişi ile hiç evlenemeyeceğini bildirerek onu reddeder. (Arya: "Sì spietata, il tuo rigore"). Gayet ümitsiz kalan Cornelius intihar etmeyi tekrar düşünür. Fakat Nireno ile birlikte yanına gelen Sesto tarafından bu fikrinden caydırılır. Nireno Tolomeo'nun Cornelia'yı sarayın haremine gönderilmesine emir verdiği haberini de getirmektedir. Nireno Cornelia ile birlikte üvey oğlu Sesto'yu da harem dairesine getirme planını ve buradan Sesto'nun harem dairesine yalnız ve silahsız olacak Tolomeo'yu öldürmesinin kolay olacağını da açıklar. (Arya: Cessa omai di sospirare). Sesto Saray bahçesine Tolomeo'yu öldürme hedefiyle gelir. (Arya:L'angue offeso mai riposa)

Bu sırada Kleopatra kendi sarayında Cesare'nin gelmesini beklemektedir. (Arya:Venere bella). Kleopatra'ya âşık olmuş Cesare onun sarayına varır. Ama tam bu sırada generali Curio gelip kendinin bir suikaste kurban gitmek üzere olduğunu suikastçıların saraya "Cesare'ye ölüm" bağırışlarla hücum etmekte olduğunu ona bildirir ve oradan kaçmasını tavsiye eder. Bu sırada Kleopatra da kendisinin kraliçe olduğunu ifşa eder ve Cesare'ye kaçmasını söyler. Cesare bunları dinlemez ve suikastçılara karşı çarpışmaya hazır olduğunu söyler. (Arya: Al lampo dell'armı), (Koro: Morà, Cesare morà). Kleopatra da Cesare'ye âşık olmuştur ve tanrılara onu korumaları için yalvarır. (Arya:Se pietà di me non senti).

Tolomeo'nun sarayında ise Tolomeo harem dairesine girmeye hazırlanmaktadır (Arioso:Belle dee di questo core). Orada hareme göndermiş olan Cordelia'yı kandırmaya çalışır. Hareme annesi ile birlikte girmiş olan Sesto ona hücum eder. Fakat Achilla tarafından engel olunur. Achilla kendisine Kleopatra sarayında suikast yapmaya giden askerlerden kaçmakta olan Cesare'nin odanın penceresinden atlayıp öldüğünü bildirir. Bu haber Sesto'yu gayet büyük yeise sokup kendini öldürmeye çalışmasına neden olur. Fakat üvey annesi buna mani olur. Sesto Tolomeo'yu öldürme yemini tekrarlar. (Arya:L'aure che spira).

III. Perde

Achilla Tolomeo'nun kendine yapmış olduğu büyük hizmetler dolayısıyla hiçbir takdir ifade etmediği ve evlenmek istediği kadını kendi haremine aldığı için Kleopatra tarafına geçmeye hazırlanmaktadır (Arya: Dal fulgor di questa spada). Fakat Tolomeo Achilla'ya bıçakla hücum edip onu yaralar. Tolomeo'nun ordu birlikleri ile Kelopatra'nın emrinde olan askerî birlikleri birbirleriyle çarpışmaya girişmişlerdir. Tolomeo'nun ordusu büyük bir zafer kazanmış ve Kleopatra esir düşmüştür. Bu çarpışmadan pencereden atlamış ve ölmüş olduğunu düşündüğü Cesare'yi kaybettiği için üzüntü ile şarkıya başlar. (Arya: Domerò la tua fierezza). Cesare ise pencereden atlamakla beraber halen hayattadır ve ordusunun başına geçmek için çölde ilerlemektedir. (Arya:Aure, deh, per pietà).

Tolomeo'yu öldürmek için saraya gelmiş olan Sesto Achilla'yı ciddi şekilde yaralanmış ve ölmek üzere bulur. Achilla Sesto'ya Tolomeo'yu öldürmesi amacı ile saray girebilmesi için ona kendi mührünü verir. Ölmeden evvel, Pompey'ye yapılan suikastın kendi fikri olduğunu itiraf eder. Cesare gelir ve Sesto'dan mührü kendisine vermesini ister. Çarpışma yaparak hem Cornelia hem de Kleopatra'yı kurtaracağını, yoksa kendinin de öleceğine yemin eder. (Arya: Quel torrente, che cade dal monte) Sesto Cesare'nin ölmemesi ve Achilla'nın ölmesi ile kendini moralman çok iyi hissetmektedir ve mücadeleye devam edeceğine ant içer. (Arya:La giustizia ha già sull'arco). Cesare Kleopatra'nın tutuklu olduğu ordugaha gider ve Kelopatra onun pencereden atlayana ölmediğine çok sevinmiştir. (Arya:Da tempeste il legno infranto).

Kraliyet sarayı haremine Sesto, tam Tolomeo annesine tecavüz etmeye hazırlanırken gelmiştir. Sesto Tolomeo'yu öldürür. Hem babasının intikamına aldığı hem de annesini kurtardığı için Sesto çok mesut olmuştur. Cordelia ve Sesto bunu bir arya ile ifade ederler. (Arya:Non ha più che temere).

Cesare ve Kleopatra çarpışmalarda galip gelmiş ordular başında başkent İskenderiye'ye girerler. Cesare Kloepatra'yı Mısır Kraliçesi olarak ilan eder ve Roam'nin önü ve Mısır'ı koruyacağını belirtir. Cesare Mısır'da tiranlık döneminine son verildiğini ve Roma'nın muzafferiyetinin her yere ve her zaman yayılacağını ilan eder. Cesare ve Kleopatra birbirlerine olan aşklarını bir düetle ifade ederler (Düet:Caro! Bella! Più amabile beltà).

Tüm şarkıcılar trupu (ölmüş olduğu gösterilen Achilla ve Tolomeo rolünde olanlar dahil) sahneye girerek bir koro halinde aşkın kudreti ve iyinin kötüye daima galebe çalacağı hakkında bir koro şarkıyı söylemeleri ile opera sona erer. (Koro: Ritorni o mai nel nostro core).

Seçilmiş müziksel parçalar

Handel'in diğer opera eserleri gibi "Giulio Cesare" operası değişik sahnelenmelerinde yeni aryalar eklenerek ve bazı aryalar kısaltılarak birkaç versiyonda bulunmaktadır. Bu liste 1724 ilk sahnelenmesi içindir.

I. Perde

  • "Empio, dirò, tu sei" – Giulio Cesare 3. Sahne
  • "Priva son d'ogni conforto" – Cornelia 4. Sahne
  • "Svegliatevi nel core" – Sesto 4. Sahne
  • "Non disperar, chi sa?" – Kleopatra 5. Sahne
  • "L'empio, sleale, indegno" – Tolomeo 6. Sahne
  • "Non è si vago e bello" – Giulio Cesare 7. Sahne
  • "Cara speme, questo core" – Sesto 8. Sahne
  • "Tu la mia stella sei" – Kleopatra 9. Sahne
  • "Va tacito e nascosto" – Giulio Cesare 9. Sahne

II. Perde

  • "V'adoro pupille" – Kleopatra 2. Sahne
  • "L'angue offeso mai riposa" – Sesto 6. Sahne
  • "Al lampo dell'armi" – Giulio Cesare 8. Sahne
  • "Se pietà di me non senti" – Cleopatra 8. Sahne
  • "L'aure che spira" – Sesto 11. Sahne

III. Perde

  • "Piangerò la sorte mia" – Kleopatra 3. Sahne
  • "Dall'ondoso periglio...Aure, deh, per pietà" – Giulio Cesare 4. Sahne
  • "Quel Torrente"-Cesare 4. Sahne
  • "La giustizia ha già sull'arco" – Sesto 6. Sahne
  • "Da tempeste il legno infranto" – Kleopatra 7. Sahne
  • "Non ha più che temere" – Cornelia 9. Sahne


Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Opera Today" websitesi "synopsis" notlari Opera Today : HANDEL: Giulio Cesare in Egitto 22 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • İngilizce Wikipedia "Giulio_Cesare" maddesi: [1] 30 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) (Erişme:08.02.2014)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">George Frideric Handel</span>

Georg Friedrich Händel, müzik tarihine opera, oratoryo, kantata, düet gibi vokal eserleriyle geçen Alman klasik batı müziği bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Saraydan Kız Kaçırma</span>

Saraydan Kız Kaçırma, Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir operasıdır. Bu opera özel olarak Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanmıştır. Bu stildeki opera eserinde konuşma diliyle müzik dramı karışıktır; eserdeki olaylar konuşma ile geliştirilir; resitatif müzik bulunmamaktadır ve müzik, gösteri şeklinde parçalardan oluşmaktadır. Eserin Almanca librettosu önce "Christoph Friedrich Bretzner" tarafından yazılmış ve sonradan Mozart'in istek ve katkılarıyla "Gottlieb Stephanie" tarafından adaptasyonlar yapılmıştır. Eserin konusu Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi olan Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmetkarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşanın Akdeniz kıyılarındaki sarayından veya yazlık köşkünden ve Paşa'nın harem bekçisi olan Osminin elinden kurtarmak için yaptığı girişimlerdir. 1782 yılında Mozart'ın kariyerinin doruk noktalarından birini yaşayıp "Die Entführung aus dem Serail" ile müthiş bir başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Don Giovanni</span>

Don Giovanni, müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, İtalyanca librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin prömiyeri 29 Ekim 1787'de Prag'da Ulusal Tiyatro'da oynanmıştır. Mozart bu opera eserini "opera buffa" olarak sınıflandırmıştır. Da Ponte'nin liberettosu çok kere dramma giocoso olarak bilinmekte ve komik opera anlamı vermektedir. Bunu için opera çok kere komik opera veya komik (buffa) opera ile (seria) opera karışımı eşi bulunmayan bir tip opera olarak görülmektedir. Bu eser komedi, melodram ve olağanüstü fantezi elemanlarını kapsayıp birleştirmektedir.

Magdalena Kožená Çek mezzo-soprano.

<i>Aida</i>

Aida misafir veya dönen anlamında bir dişi isimden gelme) Giuseppe Verdi tarafından bestelenmiş dört perdelik bir operadır. İtalyanca librettoyu, Fransız eski Mısır uzmanı Auguste Mariette tarafından yazılmış bir senaryodan uyarlayarak, Antonio Ghislanzoni yazmıştır. Operanın prömiyeri 24 Aralık 1871'de Kahire, Mısır'da Hidivlik Opera evinde orkestra şefi Giovanni Bottesini idaresi altında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

Titus'un merhameti (İtalyanca:) La clemenza di Tito; Köchel Dizini KV 621) Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş bir "opera-seria" türünde opera eseridir. Opera'nın librettosu antik Romalı Suetonius'un ünlü eseri olan Sezarların hayatındaki Roma İmparatoru Titus Flavius Vespasianus'un hayatından uyarlanmış olup ünlü librettocu Metastisio tarafından ilk defa 1734de İtalyan besteci Antonio Caldera tarafından bestelenen opera eseri için hazırlanmış ve yaklaşık 40 kadar besteci tarafından da kullanılmıştır. Avusturya İmparatoru I. Leopold'un Pragda Bohemya Kralı olarak taç giyme töreni için Mozart'a sipariş verilen bu "opera-seria" eseri çok kısa bir zaman içinde bestelenmiş ve prömiyeri 6 Eylül 1791'de Prag'da Bohemya Devlet Tiyatrosunda oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La sonnambula</span> İtalyan yapımı opera

La sonnambula Sicilyalı İtalyan besteci Vincenzo Bellini tarafından bestelenmiş opera semiseria janrında 2 perdelik bir operadır. Eserin librettosu, "Eugène Scribe" hazırladığı bale-pantomimden uyarlanarak, Felice Romani tarafından İtalyanca olarak yazılmıştır. Operanın prömiyer sahnelenmesi 6 Mart 1831'de Milanoda "Teatro Carcano" da yapılmıştır. Devlet Operası ve Balesi Ankara Opera Sahnesi'nde ilk defa temsil edilmesi 1957'dedir.

Serse veya I. Serhas George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik opera seria janrında bir opera eseridir. Libretto 1694'te "Nicolo Minato" tarafından "Giovanni Bononcini"'nin bestelediği "Serse" operası için hazırlanan librettonun "Silvio Stampiglia" tarafından uyarlanmasının ismi bilinmeyen bir yazar tarafından, yeniden uyarlamasıdır. Eserin prömiyer temsili 15 Nisan 1738'de King's Tiyatrosu, Haymarket, Londra'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Cesti</span>

Antonio Cesti İtalyan Barok dönem opera müziği bestecisidir. Önce bir kesiş olarak orgculuk ve kantata besteciliği yapmış; sonra dinsel olmayan müzisyenliğe geçerek tenör olarak şarkıcılık, lirik opera eserleri besteciliği yapmıştır. Daha sonra da Innsbruck'ta, Floransa'da, Roma ve Viyana'da aslî görevle veya yardımcı olarak müzik direktörü olarak görevlerde bulunmuştur. Bazı kaynaklar zamanının en iyi müzisyenlerinin başta gelenidir diyerek kendini övmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Friedrich Handel operaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Georg Friedrich Handel tarafından hazırlanmış olan opera eserlerinin tam bir listesidir. Özel olarak belirtilmemişse, bütün bu operaları opera seria janrından üç perdelik eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Agrippina (opera)</span>

Agrippina George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik opera seria janrında bir opera eseridir. Libretto Kardinal "Vincenzo Grimani" tarafından hazırlanmıştır. Eser 1709-1710 Venedik Karnaval mevsimi hazırlanmış ve prömiyer temsili 26 Aralık 1709'da "San Giovanni Grisostomo Tiyatrosu", Venedik'te yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tamerlano</span>

Tamerlano (Timur) George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik "Dramma per musica" janrında bir opera seria eseridir. Libretto İtalyanca olarak "Nicola Francesco Haym" tarafından "Agostin Piovene"'in Francesco Gasparini için hazırladığı Tamerlano librettosu; Bizanslı tarihçi Dukas'in Historia'sına dayanan Jacques Pradon'un nesir eseri Tamerlan ou La Mort de Bajazet adlı eserlerinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Bu eser Londra'da bulunan "Royal Academy of Music" opera şarkıcıları trupu için hazırlanmış ve prömiyer temsili 31 Ekim 1724'te "King's Theatre" Tiyatrosu, Londra'da sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rodelinda (opera)</span>

Rodelinda, regina de' Longobardi George Frideric Handel tarafından ilk defa Royal Academy of Music şarkıcıları için bestelenmiş 3 perdeden oluşan opera seria janrında bir opera. Eserin libretto'su Nicola Francesco Haym tarafından İtalyanca hazırlanmış ve 1710'da Giacomo Antonio Perti'nin bestelediği opera için Antonio Salvi'nin İtalyanca liberttosundan uyarlanmıştır. Salvi ise liberettosunu 1653'te Fransız tiyatro eseri yazarı Pierre Corneille'in hazırladığı ve konu olarak 7.yüzyılda İtalya'ya yerleşmiş Lombardlar' ın kralı Perctarit'ın hayatını ele alıp işleyen, Pertharite, roi des Lombards adlı trajediyaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orlando (opera)</span>

Orlando George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik "Dramma per musica" janrında bir opera seria eseridir. Bu Libretto, İtalyanca olarak hazırlanmıştır. Ama librettonun kesinlikle kimin tarafından yazıldığı bilinmemekte ve müzikologlar tarafından "Carlo Sigismondo Capece"'nin 1711'de hazırladığı "L’Orlando, overo La gelosa pazzia" adlı liberettosundan alındığının çok muhtemel olduğunu kabul etmektedirler. Her ne olursa olsun, bu opera metni ünlü şair Ludovico Ariosto tarafından 1516/1532'de yazılmış Ludovico Ariosto'nun Çılgın Orlando Epik şiirinden uyarılmıştır. Handel bu kaynak eseri ve içinde bulunan bazı kısımları Ariodante ve Alcina (1735) operalarının metinlerini uyarlamak için kullanmıştır. Bu eserin prömiyer temsili Londra'da "King's Theatre" Tiyatrosu'da 27 Ocak 1733 tarihinde sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alcina</span>

Alcina George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik "Dramma per musica" janrında bir opera seria eseridir. Libretto İtalyanca olarak hazırlanmıştır. Ama librettonun kesinlikle kimin tarafından yazıldığı bilinmemekte ve müzikologlar tarafından "Riccardo Broschi"'nin 1711'de hazırladığı "L'isola di Alcina" adlı oyunundan Handel Roma'ya seyahat ettiği zaman satın alındığının çok muhtemel olduğunu kabul etmektedirler. Her ne olursa olsun, bu opera metni ünlü şair Ludovico Ariosto tarafından 1516/1532'de yazılmış Ludovico Ariosto'nun Çılgın Orlando Epik şiirinden uyarılmıştır. Handel bu kaynak eseri ve içinde bulunan bazı kısımları Ariodante ve Orlando (17353 operalarının metinlerini uyarlamak için kullanmıştır. Alcina operası için bu epik şiirin VI. kanto ve VII. kantosu kullanılmamıştır ve bunlar şövalye Rugierro ile buyucu Alcina arasındaki aşkı konu olarak almaktadırlar. Bu eserin prömiyer temsili Londra'da "Covent Garden Tiyatrosu'nda 16 Nisan 1735 tarihinde sahnelenmiştir. Bu opera eseri içinde bulunan bazı müziksel parçalar Handel tarafından özellikle eserin içinde bale ve dans ihtiva etmeye imkân sağlamak için hazırlanmıştır ve prömiyerde bu dansların aranjmanı dansöz "Marie Salle" tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Semele (opera)</span>

Semele George Frideric Handel tarafından, liberettosu İngilizce olarak hazırlanmış ve prömiyeri 10 Şubat 1744'te Londra Covent Garden Tiyatrosu'nda sahnelenmiş 3 perdeden oluşan bir 'müziksel dram' veya opera ve oratoryo.

<span class="mw-page-title-main">Joyce DiDonato</span> Amerikalı mezzo-soprano

Joyce DiDonato ya da diğer adıyla Joyce Flahery Handel, Mozart ve Rossini yorumlarıyla bilinen Amerikalı operatik lirik koloratür ve mezzo-sopranodur. Dünyanın en büyük opera ve orkestralarında performans sergileyip 2012 ve 2016 yılında en iyi klasik vokal solo dalında Grammy ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Musa Mısır'da</span>

Musa Mısır'da , Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 3-perdelik "azione tragico-sacra " janrında bir operadır. "Andrea Leone Tottola" tarafından İtalyanca olarak yazılan opera librettosu, 1760'ta "Francesco Ringhieri" tarafından hazırlanmış "L'Osiride" adlı tragedya tiyatro oyunundan uyarlanarak yazılmıştır. Bu opera eserinin Musa Mısır'da adlı Napoli versiyonunun prömiyer temsili 5 Mart, 1818'de o zaman binası yeniden yapılmış olan San Carlo Tiyatrosu, Napoli'de seyirciye sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ewa Podleś</span>

Ewa Podleś, kontralto ses tonundaki Polonyalı opera sanatçısı.