İçeriğe atla

Gitter

Gitter
Orijinal yazar(lar)Troupe Technology Ltd (GitLab'ın yan kuruluşu)
Geliştirici(ler)New Vector Ltd (Element olarak ticarileşmiştir)
Güncel sürüm21.56.9[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 13 Şubat 2023 (Error: first parameter (13 Şubat 2023-10-17) cannot be parsed as a date or time.) (13 Şubat 2023)
Programlama diliJavaScript[2]
PlatformWeb, Windows, Mac, iOS, Android, Linux
TürAnlık mesajlaşma
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesigitter.im
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Gitter, GitLab ve GitHub depolarının geliştiricileri ve kullanıcıları için açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma ve sohbet odası sistemidir. Gitter, tüm temel özellikleri ve tek bir özel sohbet odası oluşturma olanağını sağlayan ücretsiz bir seçenek ve bireyler ve kuruluşlar için isteğe bağlı sayıda özel sohbet odaları oluşturmalarına olanak tanıyan ücretli abonelik seçenekleriyle hizmet olarak yazılım (SaaS) şeklinde sağlanır.

GitHub'da bireysel git depoları için bireysel sohbet odaları oluşturulabilir. Sohbet odası gizliliği, ilişkili GitHub deposunun gizlilik ayarlarını takip eder: bu nedenle, özel (yani yalnızca üyelere özel) bir GitHub deposu için bir sohbet odası, depoya erişimi olanlar için de özeldir. Sohbet odasına bağlanan görsel bir rozet işareti daha sonra git deposunun README dosyasına yerleştirilebilir ve bu rozet işareti, projenin tüm kullanıcılarının ve geliştiricilerinin dikkatine sunulur. Kullanıcılar, GitHub[3] üzerinden Gitter'e giriş yaparak sohbet odalarında sohbet edebilir veya erişimleri olan depolar için özel sohbet odalarına erişebilir.

Gitter, Slack'e benzemektedir. Slack gibi, buluttaki tüm mesajları otomatik olarak günlüğe kaydeder.[3][4]

2020'nin sonlarında New Vector Limited, Gitter'i GitLab'dan [5][6] satın aldı ve Gitter'in özelliklerinin sonunda New Vector'in amiral gemisi ürünü Element'e taşınacağını ve böylece Gitter'ın tamamen yerini alacağını duyurdu.[7]

Özellikler

Gitter şunları destekler:

  • Rahatsızlık vermeyi önlemek için mobil cihazlarda toplu olarak oluşturulan bildirimler [3][4]
  • Satır içi medya dosyaları [3]
  • Tek bir web tarayıcı sekmesinde birden çok sohbet odasını görüntüleme ve bunlara abone olma ("yıldızlama")
  • Bağlantılı git deposundaki tek tek dosyalara bağlanma[8]
  • Bağlantılı git deposunda GitHub sorunlarına bağlanma (# yazarak ve ardından sayı numarasını yazarak), sorunun ayrıntılarını gösteren açılır kartlar ile [4]
  • Sohbet mesajlarında GitHub temalı Markdown [3]
  • Kullanıcılar için çevrimiçi durum
  • GitHub profillerine ve istatistiklerine (GitHub takipçilerinin sayısı vb.) dayalı kullanıcı vurgulu kartları.)
  • Aylara göre gruplandırılmış, göz atılabilir ve aranabilir [4] mesaj arşivleri
  • IRC istemcilerinden bağlantı [9]
  • iOS'ta Gitter, GitHub veya Twitter kullanarak kimlik doğrulamasını destekler

GitHub dışı siteler ve uygulamalarla entegrasyonlar

Gitter, diğerleri arasında Trello,[4] Jenkins, Travis CI, Drone (yazılım),[10] Heroku ve Bitbucket ile entegre olur.

Uygulamalar

Windows, Mac, Linux, iOS ve Android için resmi Gitter uygulamaları mevcuttur.[11]

Hesap kaydı

Diğer sohbet teknolojileri gibi Gitter de müşterilerin birbirlerine anında mesaj göndermesine olanak tanır.[12] İnsanların bir GitHub hesabı kullanarak kimlik doğrulaması yapmasına ve bir web tarayıcısından[13] bir sohbet odasına katılmasına olanak tanır, böylece herhangi bir yazılım yüklemesi veya ek çevrimiçi hesaplar oluşturması gerekmez.

Kaynakça

  1. ^ Hata: Referans düzgün görüntülenemiyor. Bilgi için belgeleme sayfasına bakınız.
  2. ^ "What's Gitter written in?". Gitter Zendesk. Gitter Support. 24 Ocak 2014. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  3. ^ a b c d e Chandler, Jeff (25 Ağustos 2014). "Gitter: A New Communication Service For GitHub Projects". WP Tavern. 27 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  4. ^ a b c d e Boyd, Stowe (3 Ocak 2014). "Gitter is a GitHub-based chat tool for developers". GigaOm Research. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  5. ^ "Gitter is moving to Element!". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  6. ^ "Element acquires Gitter to get more developers on board with the open Matrix messaging protocol". TechCrunch (İngilizce). 5 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  7. ^ "Gitter is joining Element". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  8. ^ Rexecker, Kim (16 Kasım 2013). "Gitter: A chat for GitHub users". t3n.de (Almanca). 18 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  9. ^ "IRC bridge". GitHub. Gitter. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  10. ^ "Gitter | Plugins | Drone". plugins.drone.io (İngilizce). 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2018. 
  11. ^ "Gitter Apps". 8 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  12. ^ Reyes, Juliana (16 Şubat 2015). "These devs delved into the world of Backbone.js and were blown away by what they found". Technical.ly Philly. Technically Media. 16 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  13. ^ Andrieu, Mickaël (16 Nisan 2015). "How and why BackBee CMS went open source". OpenSource.com. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Git (yazılım)</span> dağıtılmış iş kontrol sistemi

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği'nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, 2021 yılı itibarıyla %73 pazar payına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulamasıdır. Kanadalı geliştirici Stewart Butterfield tarafından kurulmuştur. İsmi İngilizce "Searchable Log of All Conversation and Knowledge" ibaresinin baş harflerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MSN Chat</span>

MSN Chat, MSN'in web servislerinin bir parçası idi. IRCX'in MSN versiyonu idi ve Microsoft Chat'in yerini aldı. Comic Chat'in bağlanması gerekmese de, Microsoft Chat istemcisinde ilk olarak Exchange tabanlı IRCX sunucuları kümesi kullanılabilir.

Signal Protokolü, sesli aramalar, video görüşmeleri ve anlık mesajlaşma konuşmaları için uçtan-uca şifreleme sağlamak için kullanılabilen federe olmayan kriptografik protokoldür. Protokol, Open Whisper Systems tarafından 2013 yılında geliştirildi ve daha sonra Signal olan açık kaynak TextSecure uygulamasında tanıtıldı. O zamandan beri, "dünya çapında bir milyardan fazla insanın" sohbetlerini şifrelediği söylenen WhatsApp gibi kapalı kaynak uygulamaları içine uygulanmıştır. Ayrıca Google Allo'nun "gizli mod" için uyguladığı gibi Facebook Messenger da isteğe bağlı "gizli sohbetler" için signal protokolünü sunduğunu belirtmiştir. Protokol Double Ratchet Algoritması, prekeys ve üçlü eliptik-eğri Diffie–Hellman (3-DH) el sıkışma ' yı kombine eder ve Curve25519, AES-256 ve HMAC- SHA256'yı temel olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Teams</span> İşyeri sohbeti, toplantılar, notlar ve eklentileri birleştiren bir platform

Microsoft Teams videokonferans ve videotelefon, iş yeri sohbeti, toplantılar, notlar ve eklentileri birleştiren bir platformdur. Ayrıca önemli bir uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim platformudur. Microsoft tarafından Slack'e rakip olarak tasarlandı ve Kasım 2016'da resmen duyuruldu. Hizmet, Microsoft Office ve Skype dahil olmak üzere şirketin Office 365 abonelik büro verimlilik paketiyle ve Microsoft dışı ürünlerle entegre olabilen eklentileri ile entegre oldu. Microsoft Teams, web tabanlı bir masaüstü uygulamasıdır. GitHub'dan Electron çerçevesi üzerine geliştirildi. Bu, Chromium oluşturma motorunu ve Node.js JavaScript platformunu birleştirir. Teams, Skype for Business ve Microsoft Classroom dahil olmak üzere kurumsal mesajlaşma ve işbirliği platformlarının yerini alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Habbo</span>

Habbo, Gençlere ve yetişkinlere yönelik bir sosyal ağ hizmeti ve çevrimiçi topluluğudur. İnternet sitesinin sahibi ve işletmecisi, Azerion ağı altındaki bir Fin şirketi olan Sulake'dir. Oyun, 2000 yılında aktif oldu ve 150'den fazla ülkede kullanıcıları olan dokuz çevrimiçi topluluğu kapsayacak şekilde genişledi. Ağustos 2012 itibarıyla, 273 milyonun üzerinde kullanıcıya sahiptir ve site, ayda ortalama 5 milyon tekil ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir. Habbo kullanıcılarının %90'ının 13-18 yaşları arasında olduğu açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TLDR Sayfaları</span>

TLDR Sayfaları, man sayfalarına kıyasla daha basit ve erişilebilir olma amacı güden, özgür ve açık kaynak kodlu kollaboratif yazılım belgelendirme projesidir. Proje, gönüllüler tarafından yazılan, komut satırı araçları ve diğer bilgisayar programları ile ilgili yardım dosyalarından oluşur. Bir sayfa, tldr komutu ile çağırılabilir. Projenin ismi, birçok kullanıcının çok uzun olduğunu söylediği man sayfalarına atıfta bulunan, "çok uzun; okunmadı" için bir kısaltma olan TL; DR kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (paket yöneticisi)</span>

Homebrew, Apple'ın işletim sistemi macOS ve Linux için geliştirilmiş, yazılım kurulumunu basitleştiren ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım paketi yönetim sistemidir. Ad, kullanıcının zevkine bağlı olarak Mac'te yazılım oluşturma fikrini önermeyi amaçlamaktadır. Başlangıçta Max Howell tarafından yazılan paket yöneticisi, Ruby on Rails topluluğunda popülerlik kazandı ve genişletilebilirliği için övgü aldı. Homebrew, kullanım kolaylığı ve komut satırı arayüzüne entegrasyonu için önerilmiştir. Homebrew, Software Freedom Conservancy'nin kar amacı gütmeyen bir proje üyesidir ve tamamen ücretsiz gönüllüler tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Element (yazılım)</span> merkezi olmayan şifreli mesajlaşma yazılımı

Element, Matrix protokolünü kullanan özgür ve açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma yazılımıdır.

Tox, uçtan uca şifreleme sunan eşler arası anlık mesajlaşma ve görüntülü arama protokolüdür. Projenin belirtilen hedefi, herkes için güvenli ancak kolay erişilebilir iletişim sağlamaktır. Protokolün bir referans uygulaması, GNU GPL-3.0 veya sonrası koşulları altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanmıştır.

Özel mesaj, kişisel mesaj veya direkt mesaj, herhangi bir platformda kullanıcı tarafından gönderilen veya alınan özel mesajdır. Özel mesajlar yalnızca katılımcılar tarafından görüntülenebilir. Özel mesajların IRC ve İnternet forumlarında uzun süredir mevcut olmasına rağmen, sosyal medyada popüler bir işleve sahiptir. İkinci tür, WhatsApp, Kik ve Snapchat gibi anlık mesajlaşma platformlarıdır. Son zamanlarda özel mesajlara ses, dosya, GİF özellikleri de eklenmiştir.

Pastebin veya metin depolama sitesi kullanıcıların düz metinleri depolayabildiği bir tür çevrimiçi içerik barındırma hizmetidir. En ünlü pastebin, kendi adını taşıyan pastebin.com'dur.