İçeriğe atla

Gitea

Gitea
İlk sürüm 17 Ekim 2016
Kararlı sürüm
1.22.0 Edit this on Wikidata / 27 Mayıs 2024 (6 September 2022)
Kod deposu
Yazıldığı dil Go, JavaScript
Dil İngilizce
Tür Ortak sürüm kontrol sistemi(forge)
Lisans MIT license
Website gitea.io 15 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Edit this on Wikidata

Gitea (/ɡɪˈt/ ), Git'in yanı sıra hata izleme, kod inceleme, kanban panoları, biletler ve wiki'ler gibi diğer ortak özellikleri kullanarak yazılım geliştirme sürüm kontrolünü barındırmak için açık kaynaklı bir forge yazılım paketidir. Kendi kendine barındırmayı destekler, ancak aynı zamanda ücretsiz bir genel birinci taraf örneği sağlar.[1] Gogs'un [2] bir çatalıdır ve Go ile yazılmıştır.[3] Gitea, Linux, macOS ve Windows dahil olmak üzere Go [4] tarafından desteklenen tüm platformlarda barındırılabilir.[5][6] Proje Open Collective ile finanse edilmektedir.[7]

Tarih

Gitea, aynı zamanda kendi kendine barındırılan Git hizmeti Gogs'un da kurucusu olan Lunny Xiao tarafından oluşturuldu. Bir grup kullanıcıyı ve Gogs'a katkıda bulunanları davet etti. Gogs açık kaynaklı bir proje olmasına rağmen, havuzu tek bir bakıcının kontrolü altındaydı ve topluluğun gelişimi etkileyebileceği girdi miktarını ve hızını sınırlıyordu. Bundan dolayı hüsrana uğrayan Gitea geliştiricileri, Kasım 2016'da Gitea'yı bir Gogs çatalı olarak başlattı ve gelişimi için topluluk odaklı bir model oluşturdu.[2] Resmi 1.0 sürümü, bir sonraki ay Aralık 2016'da yayınlandı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  2. ^ a b "Welcome to Gitea - Blog". blog.gitea.io. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Developers pick up new Git code-hosting option". InfoWorld. 4 Ocak 2017. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Install gitea on openSUSE using the Snap Store". Snapcraft. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Slant - GitKraken vs Gitea detailed comparison as of 2019". Slant. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Gitea is all grown up: What's new in version 1.7.0". 28 Ocak 2019. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "gitea - Open Collective". opencollective.com. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Google Developers Google'ın yazılım geliştirme araçları ve platformları, uygulama programlama arayüzü (API'ler) ve teknik kaynaklar sitesidir. Site, Google'ın geliştirici ürünlerini kullanan geliştiriciler için tartışma grupları ve bloglar dahil olmak üzere Google geliştirici araçlarının ve API'larının kullanımına ilişkin belgeler içerir. Google Haritalar, YouTube, Google Workspace ve diğerleri gibi Google'ın neredeyse tüm popüler tüketici ürünleri için sunulan API'ler vardır. Google, çoğunlukla web geliştiricileri için web API'leri olmak üzere çeşitli API'ler sunar. API'ler, Google Haritalar, Google Earth, Google AdSense, Adwords, Google Apps ve YouTube dahil olmak üzere popüler Google tüketici ürünlerini temel alır. Google Veri API'leri, programcıların Google hizmetlerinden veri okuyan ve yazan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Şu anda bunlar arasında Google Analytics, Blogger, Google Base, Google Books, Google Takvim, Google Code, Google Earth, Google Notebook API'leri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Magento</span>

Magento, ücretli ve açık kaynaklı iki sürümü bulunan, toplamda 250.000 aktif müşteri tarafından kullanılan, B2B ve B2C online satış platformudur.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Writer</span>

Windows Live Writer, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows Live ürün serisinin bir parçası olan bir masaüstü blog yayıncılığı uygulaması. Windows Live Writer'ın son önemli sürümü, 2012'de piyasaya çıktı. Windows Live Writer'in açık kaynak çatalı 9 Aralık 2015'te Open Live Writer olarak serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Open Live Writer</span>

Open Live Writer .NET Foundation tarafından yayınlanan açık kaynak kodlu bir masaüstü blog uygulamasıdır. Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Live ürün ailesinin bir parçası olan Windows Live Writer 2012'nin çatalıdır. Open Live Writer, WYSIWYG yazarlık, fotoğraf yayınlama ve harita yayınlama işlevselliği özelliklerine sahiptir ve şu anda planlanan daha fazla platform desteği ile Wordpress.com, WordPress (barındırma) ve Blogger ile uyumludur. Uygulamanın kaynak kodu MIT Lisansı altında GitHub'da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">GitLab</span> Çevrimiçi Git kaynak kodu deposu barındırma

GitLab, Git sürüm kontrol aracını kullanan bir Kaynak Kod ve Proje Yönetim platformudur. Sürekli entegrasyon (CI), sürekli teslimat (CD), hata kayıt, kod gözden geçirme ve viki desteği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">LineageOS</span>

LineageOS; Android mobil platformuna dayanan akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve set üstü kutular için yazılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Cyanogen Inc.'in geliştirmeyi bıraktığını ve projenin arkasındaki altyapıyı kapattığını açıkladığı Aralık 2016'da çatallandığı özel ROM CyanogenMod'un halefidir. Cyanogen Inc., Cyanogen adının haklarını koruduğundan, proje çatalı LineageOS olarak yeniden adlandırıldı.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Box2D</span>

Box2D, Erin Catto tarafından C++ dilinde yazılmış ve MIT Lisansı altında yayınlanmış ücretsiz bir açık kaynak iki boyutlu fizik simülatörü ve oyun motorudur. Crayon Physics Deluxe, Limbo, Rolando, Incredibots, Angry Birds, Tiny Wings, Shovel Knight, Transformice, Happy Wheels, ve birçok çevrimiçi Flash oyun, ve Cocos2d veya Moscrif oyun motorunu ile Corona çerçevesini kullanan iPhone, iPad ve Android oyunları tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">RPCS3</span> PlayStation 3 yazılımı için emülatör

RPCS3, Windows, Linux, FreeBSD ve MacOS sistemlerinde çalışan PlayStation 3 için ücretsiz ve açık kaynaklı bir konsol emulatoru ve hata ayıklayıcısıdır. PlayStation 3 oyunlarının ve yazılımlarının kişisel bir bilgisayarda oynatılmasına ve hatalarının ayıklanmasına olanak tanır. Program C++ dilinde yazılmıştır ve X86-64 CPU'larında çalışabilmektedir. Arka uç oluşturucuları olarak OpenGL ve Vulkan'ı içeriyior.

<span class="mw-page-title-main">Beaker</span> Web tarayıcısı

Beaker, Blue Link Labs tarafından geliştirilen ancak artık geliştirilmesi devam etmeyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Beaker Browser eşler arası teknoloji, kullanıcıların web sitelerini ve web uygulamalarını ayrı bir web sunucusu kurmaya ve yönetmeye veya içeriklerini üçüncü taraf bir sunucuda barındırmaya gerek kalmadan doğrudan tarayıcıdan kendi kendilerine yayımlamalarına olanak tanır. Tüm dosyalar ve web siteleri, dosyaların birkaç kullanıcı tarafından paylaşılmasına ve barındırılmasına izin veren bir hiper ortam eşler arası protokolü olan Dat kullanılarak aktarılır. Tarayıcı ayrıca geleneksel sunuculara bağlanmak için HTTP protokolünü de destekler.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Lutris</span> Linux için açık kaynaklı bir oyun platformu

Lutris, Mathieu Comandon ve topluluk tarafından geliştirilen ve sürdürülen, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan Linux tabanlı işletim sistemleri için ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun yönetim yazılımıdır.

Gitee, Git kullanarak yazılım sürüm kontrolüne izin veren ve öncelikle açık kaynaklı yazılımların barındırılması için tasarlanmış çevrimiçi bir platformdur. 2013 yılında Shenzhen merkezli OSChina tarafından kuruldu. Gitee, 10 milyondan fazla yazılımın barındırıldığı kod deposuna ve 5 milyon kullanıcıya sahip olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">KeePassXC</span>

KeePassXC özgür ve açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir. KeePassX'in bir topluluk çatalı olarak başladı.

<span class="mw-page-title-main">ZeroNet</span>

ZeroNet, 2015 yılında Tamas Kocsis tarafından oluşturulan, eşler arası kullanıcılardan oluşan merkezi olmayan web benzeri bir ağdır, ağ için programlama merkezi Budapeşte, Macaristan'dadır;Python'da yazılmıştır; ve tamamen açık kaynak kodludur. Siteler bir IP adresine sahip olmak yerine bir genel anahtarla tanımlanır. Özel anahtar, bir sitenin sahibinin ağ üzerinden yayılan değişiklikleri imzalamasına ve yayınlamasına izin verir. Bu tür sayfalar için yerel bir web barındırma görevi gören ZeroNet uygulaması kullanılırken sitelere sıradan bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilir. ZeroNet, bitcoin kriptografisini kullanmaya ek olarak, eşler arasındaki bağlantıları müzakere etmek için BitTorrent ağındaki izleyicileri kullanır. ZeroNet varsayılan olarak anonim değildir, ancak Tor ağı üzerinden trafiğin yönlendirilmesini destekler.

<span class="mw-page-title-main">ZFS</span>

ZFS, birim yönetimi özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. 2001 yılında Sun Microsystems Solaris işletim sisteminin bir parçası olarak başladı. Solaris'in ZFS dahil büyük bölümleri, Oracle Corporation'ın 2009/2010'da Sun'ı satın almasıyla kapalı kaynak lisansı altına alınmadan önce, 2005'ten itibaren yaklaşık 5 yıl süreyle OpenSolaris olarak açık kaynak lisansı altında yayımlandı. 2005'ten 2010'a kadar, ZFS'nin açık kaynak sürümü Linux, Mac OS X ve FreeBSD'ye taşındı. 2010 yılında illumos projesi, ZFS de dahil olmak üzere bir açık kaynak projesi olarak gelişimini sürdürmek için OpenSolaris'in yeni bir sürümünü çatalladı. 2013 yılında, açık kaynaklı ZFS'nin gelişimini koordine etmek için OpenZFS kuruldu. OpenZFS, temel ZFS kodunu korur ve yönetirken, ZFS kullanan kuruluşlar, ZFS'nin sistemlerine entegre edilmesi için gereken özel kodu ve doğrulama süreçlerini sürdürür. OpenZFS, Unix benzeri sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Illumos kısmen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix işletim sistemidir. Sistem V Sürüm 4 (SVR4) ve Berkeley Yazılım Dağıtımı'na (BSD) dayanan OpenSolaris'e dayanmaktadır. Illumos bir çekirdek, aygıt sürücüleri, sistem kütüphaneleri ve sistem yönetimi için yardımcı yazılımlardan oluşur. Bu çekirdek, Linux çekirdeğinin farklı Linux dağıtımlarında kullanılmasına benzer bir şekilde, birçok farklı açık kaynaklı illumos dağıtımının temelini oluşturmaktadır.