İçeriğe atla

Git Eddie'yi Gör

"Git Eddie'yi Gör"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"Go See Eddie'"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
YayımlanmaKansas City University Review
Önceki"Gençler
The Young Folks"
Sonraki"Alışmak
The Hang of It"

Git Eddie'yi Gör[1] (İng. Go See Eddie), Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ikinci öyküsüdür. Kendisi ve sıkıntıları dışında bir şeyi önemsemeyen ve sıkıntılarından kurtulmak için çevresindeki insanların yaşamlarında sorun çıkartan güzel, bencil ve baştan çıkartıcı bir kadının öyküsünü anlatan Git Eddie'yi Gör ilk kez artık New Letters ismiyle çıkan Kansas City University Review'ın Aralık 1940 sayısında yayınlandı.[2]

Yayınlanışının ardından uzun yıllar kamuoyunca unutulan bu öykü, 1963 yılında biyografi yazarı Warren French tarafından yeniden ortaya çıkarıldı.

Açıklama

Salinger, Nisan 1940'ta yayınlanmasını umut ettiği ikinci öyküsü olan Git Eddie'yi GörStory dergisi editörü Whit Burnett'a sundu.[1] Burnett, Salinger'ın Columbia Üniversitesi'nde öğretmeniydi. Aynı zamanda yazarın ilk öyküsü Gençler'i dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında basmıştı.

Burnett'ın yazara Git Eddie'yi Gör için verdiği cevap olumsuz oldu. Hikâyeyi kişisel olarak beğendiğini fakat dergiye uygun olmadığı için kabul edemeyeceğini bildirdi. Burnett 16 Nisan'da başka bir mektup yazarak Salinger'a Git Eddie'yi GörEsquire dergisine göndermesini teklif etti. Bu mektuba Esquire'ın editörüne iletilmek üzere bir referans notu da iliştirmişti. Salinger, birkaç hafta sonra Esquire'dan da red cevabı aldı.[3]

1940 yılının sonlarında Git Eddie'yi Gör Salinger'ın başvurduğu diğer dergiler kadar tanınmayan fakat prestijli bir dergi olarak görülen Kansas City University Review tarafından kabul edildi. Kansas City Review sınırlı sayıda tirajı olan akademik bir dergiydi. Salinger yayınlanan ilk hikâyesi olan Gençler'den 25 dolar kazanmıştı. Kansas City Review yayınladığı öyküler için ödeme yapmadığı için yazarın bu yayınlanmadan finansal bir kazancı olmadı.[4] Git Eddie'yi Gör derginin Aralık 1940 sayısında yer aldı.

Konusu

Git Eddie'yi Gör, çoğunlukla, iki kardeş olan Bobby ve Helen'in gergin diyalogundan oluşur. Öyküde görülen üçüncü kişi ise kardeşlerin hizmetçisi Elsie'dir. Olay Helen odasındayken Elsie'nin erkek kardeşi Bobby'nin ziyarete geldiğini haber vermesiyle başlar. Helen bu habere şaşırır çünkü Bobby'nin Chicago'da olduğunu sanmaktadır.

Bobby'nin Helen'i görmeye gelmesinin sebebi kız kardeşini bazı kararlar almaya ikna etmek istemesidir. Öncelikli beklentisi kızın bir arkadaşı olan Eddie Jackson'ı gidip görmesidir. Eddie, Bobby'e Helen için bir iş ayarlayabileceğini söylemiştir. Bobby, genç kızın Eddie'yi görmesi konusunda ısrarlıdır. Fakat Helen sürekli olarak Eddie'den hoşlanmadığını vurgular. Bobby'nin ikinci amacı kız kardeşinin evli bir erkek Phil'le yasadışı ilişkisine son vermektir. Bu konuda da Helen'i ikna etmeye çalışır. Ancak Helen bu ilişkisinin öncekilere hiç benzemediğini, Phil'le arasında büyük bir aşk olduğunu söyler. İkili arasında bu konuyla ilgili bir ağız dalaşı çıkar. Bunun ardından Bobby Helen'e kendisi hakkında ikinci bir erkekle daha görüştüğü dedikodusu duyduğundan bahseder. Kız bu iddiayı kesin bir dille reddeder.

Bobby, Phil'in karısı ile öğle yemeği yiyeceğini söyler ve bir kez daha gidip Eddie'yi görmesini istediğini hatırlatarak Helen'in yanından ayrılır. Helen önce Phil'i arayarak onu karısı konusunda azarlar ve ilişkisini bitirecek olduğunun sinyallerini verir. Ardından ilişki yaşadığını reddettiği diğer adamı arar.

Sonrası

Git Eddie'yi Gör, 1969 yılında William M. Jones tarafından derlenen Fiction Form and Experience 30 Stories with Essays isimli kitapta yer aldı.

Kaynakça

  • Bloom, Harold (2008), J.D. Salinger: Bloom's Modern Critical Views, Infobase Publishing, ISBN 9780791098134 
  • Reiff, Raychel Haugrud (2008), J.D. Salinger: The Catcher in the Rye and Other Works, Marshall Cavendish, ISBN 9780761425946 
  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200 

Notlar

  1. ^ a b Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 38 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "sel38" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Bloom 2008, s. 228
  3. ^ Slawenski 2011, s. 39
  4. ^ Reiff 2008, s. 18

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alışmak</span>

Alışmak, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamının erdemlerini konu alan Alışmak, Collier's dergisinin 12 Temmuz 1941'de çıkan sayısında yayınlandı.

Kırık Öykünün Kalbi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Piyadenin Özel Notları, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamını konu alan Piyadenin Özel Notları, Collier's dergisinin 12 Aralık 1942'de çıkan sayısında yayınlandı.

Peter Pan'ların En İyisi ve En Sonuncusu, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanmamış bir öyküsüdür. Salinger, eseri 1942 yılında yazdı.

Varioni Kardeşler,, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 17 Temmuz 1943'te The Saturday Evening Post gazetesinde yayınlanan bir öyküsüdür. Biri şan ve şöhret, diğeri ise nitelik peşinde olan iki erkek kardeşin hayatının anlatıldığı hikâyedeki karakterlerin yazarın ünlü karakteri Holden Caulfield'in öncüleri olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Az Haşlanmış Çavuş</span>

Az Haşlanmış Çavuş, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Nisan 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü. Salinger, esere ilk olarak Bir Erin Ölümü ismini vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Son İznin Son Günü</span> J. D. Salingerın ilk kez 15 Temmuz 1944te yayımlanan öyküsü

Son İznin Son Günü, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Temmuz 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü.

Haftada Bir Kez Seni Öldürmez, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Kasım/Aralık 1944 sayısının 23-27. sayfalarında yayınlanan öyküsü.

Çocuklar Taburu Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

Elaine Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Mart - Nisan 1945 sayısında yayımlanan öyküsüdür.

Yabancı Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 1 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Yazar bu öyküsünde bir kez daha Babe Gladwaller ve Vincent Caulfield'ı anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Deliyim</span> J. D. Salingerın ilk kez Colliers dergisinin 22 Aralık 1945te yayımlanan sayısında yer alan öyküsü

Ben Deliyim Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 22 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Holden Caulfield'ın okuldan ayrılarak eve dönüşünün anlatıldığı eserin büyük bir kısmı sonraki yıllarda yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da çok küçük değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma</span>

Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The New Yorker dergisinin 21 Aralık 1946 tarihinde yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Salinger'ın 1941 yılında yazdığı bu hikâye kahramanı Holden Caulfield olan ilk çalışmasıdır. The New Yorker'ın 1941'in Eylül ayında kabul ettiği Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma 1946 yılına kadar basılamadı.

Ters Orman Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Aralık 1947'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Yaklaşık 30.000 kelimeden oluşan bu eser aynı derginin 1961 senesinin Mart ayında basılan 75. yıl özel sayısında da yer aldı.

Tanıdığım Bir Kız ya da Viyana, Viyana Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Good Housekeeping dergisinin Şubat 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür.

Mavi Melodi ya da Cızırtılı Gramofon Plağının Üzerindeki İğne Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Eylül 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Öykü Afroamerikan piyanist Black Charles ve yeğeni blues şarkıcısı Lida Louise Jones'un trajik yaşamlarını anlatır. Salinger bu çalışmasında şarkıcı Bessie Smith'in yaşamından esinlendi.

Bovling Toplarıyla Dolu Okyanus Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1945 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Eser, yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Allie olarak tanıtılan Kenneth Caulfield'ın ölümünü anlatır.