İçeriğe atla

Giselle Khoury

Giselle Khoury
DoğumGisele Azzi
1961
Beyrut, Lübnan
Ölüm15 Ekim 2023 (62 yaşında)
Beyrut, Lübnan
MilliyetLübnanlı
EğitimKaslik Kutsal Ruh Üniversitesi
Lübnan Üniversitesi
MeslekGazeteci ve tv sunucusu
Etkin yıllar1985-2023
İşverenLBC Kanalı
El-Arabiye
BBC Arapça
Sky Haber Arapça
Al Athe rabiya haber kanalı
EvlilikElie Khoury(e.?;b.?)
Samir Kassir(e.?; ö.2005)
Çocuk(lar)2
ÖdüllerLégion d'honneur Nişanı
Sanat ve Edebiyat Nişanı

Giselle Khoury (Arapça:جيزيل خوري; doğum adıyla: Gisele Azzi; 1961, Beyrut - 15 Ekim 2023,[1] Beyrut, Lübnan), Lübnanlı gazeteci ve televizyon sunucusu.[2]

Yaşamı ve kariyeri

Khoury, 1961'de Beyrut, Lübnan'da doğdu.[3] Kaslik Kutsal Ruh Üniversitesi ve Lübnan Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1985'te başladığı gazetecilik kariyerini 2023 yılındaki ölümü kadar sürdürdü.[4]

LBC Kanalı, El-Arabiye, BBC Arapça, Sky Haber Arapça ve Al Athe rabiya haber kanalı gibi yayın kuruluşlarında görev aldı.[3][5] Gazetecilik kariyeri boyunca Orta Doğu ve Arap Dünyası'nın önde gelen siyasetçileri ve meydana gelen olaylarla ilgili yürüttüğü yayınlarla dikkat çekti. Çalışmalarıyla Légion d'honneur Nişanı ile Sanat ve Edebiyat Nişanı'nı almıştır.[6]

Özel yaşamı ve ölümü

İlk evliliğinden iki çocuk sahibi olan[4] Khoury, 15 Ekim 2023'te doğum yeri Beyrut, Lübnan'daki aile evinde kanser[7] nedeniyle 62 yaşındayken ölmüştür.[8] 2005'te suikaste kurban giden ikinci eşi Samir Kassir'in anısına Samir Kassir Vakfı ile SKeyes Medya Kültürel Özgürlük Merkezi'ni kurmuştur.[2]

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Lebanese journalist Giselle Khoury passed away aged 62". albawaba.net (15 October 2023). 20 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Joining the big guns! Gisele Khoury hired by BBC Arabic". 14 Aralık 2013. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  3. ^ a b "جيزيل خوري". alyaum.com (Arapça). 18 Aralık 2003. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  4. ^ a b "جيزيل خوري: بعض الرجال في لبنان يحرصون على حقوق المرأة أكثر من النساء". eliktisad.com (Arapça). 27 Ağustos 2016. 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  5. ^ "Al Arabiya Programs". 26 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  6. ^ "Agf -SPEAKERS PROFILES - Turki Al Dakhil". www.bipd.org. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  7. ^ Libnanews, Newsdesk (15 Ekim 2023). "Gisèle Khoury, une voix singulière devenue plurielle de la presse libanaise, s'est éteinte". Libnanews, Le Média Citoyen du Liban (Fransızca). 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  8. ^ "BBC - BBC Arabic announces call for entries for its second BBC Arabic Festival - Media Centre". www.bbc.co.uk. 8 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  9. ^ "Journalist Gisele Khoury Awarded the French Order of Chivalry". blogbaladi.com. 8 Mayıs 2019. 29 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  10. ^ "Lebanese media stalwart Giselle Khoury passes away at 62". Gulf News (15 October 2023). 15 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Araplar</span> aslen Arap Yarımadasında yaşayan ve arapça konuşan etnik ve ulusal grup

Araplar, çoğunlukla Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olmak üzere batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den, güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusu'na uzanan geniş Arap dünyası üzerinde yaşayıp yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip halktır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

Al Jazeera, Katar merkezli bir haber kanalı. Kanal ilk olarak yalnızca Arap dünyasına ilişkin güncel haberlerle yayına başlamış olsa da, o zamandan günümüze gelene dek başka tematik kanalları da bünyesinde bulunduran bir ağ hâline gelmiştir. Kanal, yaptığı yayınlarla ve özellikle El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in video görüntülerini ve yaptığı açıklamayı yayınlayarak özellikle 2001 yılında ABD'nin ikiz kulelerine yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından dünya çapında dikkat çekmiştir. 1 Kasım 2021'den itibaren Al Jazeera'nın yayın hayatına başlamasının 25. yılına girerken grafikleri, jenerikleri ve stüdyolarını yenileyip, günlük yayın akışını değiştirdi. 15 Temmuz 2022'den itibaren Türksat 4A'daki yayını sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Velid Canbolat</span> Lübnanlı siyasetçi

Velid Canbolat Lübnan'ın İlerici Sosyalist Partisi'nin Genel Başkanı ve Dürzi topluluğunun en tanınmış lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnanlılar</span> Lübnanda yaşayan halk ve bu halkın soyundan gelen kişiler

Lübnanlılar, Orta Doğu'da yer alan Lübnan'da yaşayan halk ve bu halkın soyundan gelen kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da LGBT hakları</span>

Lübnan'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Buna rağmen, Arap Dünyası'nın diğer ülkelerine göre çok daha fazla özgürlüklere sahiptirler. Çeşitli mahkemeler, Lübnan Ceza Kanunu'nda "doğanın yasalarına aykırı" cinsel ilişkileri yasaklayan 534. maddenin LGBT bireyleri tutuklamak için kullanılmaması gerektiği sonucuna varmış; bu nedenle eşcinsellik de facto olarak yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Firas el-Hatib</span>

Firas el-Hatib, forvet pozisyonunda görev yapmış Suriyeli eski millî futbolcudur. Suriye millî takımında kaydettiği 36 gol ile tüm zamanların rekor golcüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nami</span> II. Abdülhamidin damadı, Suriyenin 2. devlet başkanı

Damad Ahmed Nami, Suriye'nin ikinci devlet başkanı, beşinci başbakanı. II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu ile evlenerek Osmanlı Hanedanı'na damat olmuştur. Arapçayı pek konuşamayan Çerkes ve Türk kökenli biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hassân Diyab</span> Lübnanlı siyasetçi

Hassân Diyab, Lübnanlı siyasetçi. 21 Ocak 2020 yılında başladığı başbakanlık görevinden 10 Ağustos 2020 tarihinde istifa etmiş olup yeni hükûmet kurulana kadar emanetçi başbakan olarak görev yapmıştır. Yeni hükûmetin kurulmasının ardından 10 Eylül 2021'de bu görevi Necip Mikati'ye devretmiştir. Başbakanlıktan önce, 2011-2014 yılları arasında Lübnan Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Selim Ali Selam</span> Lübnanlı siyasetçi

Selim Ali Selam Arap siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi</span> Lübnanda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi, yaygın adıyla Lübnan Arap Sosyalist Baas Partisi veya resmi adıyla Lübnan Bölgesel Şubesi, Lübnan'da bir siyasi partidir. Şam merkezli Arap Sosyalist Baas Partisi'nin bölgesel şubesidir. Liderlik 2015'ten beri tartışmalı; ancak Fayiz Şükrü, Asım Kanso'nun yerine geçen Seyfeddin Gazi'nin yerine geçtiği 2006'dan 2015'e kadar parti lideriydi.

8 Mart İttifakı, Lübnan'da 2005 yılında kurulan, Suriye yanlısı duruşları ve 14 Mart İttifakına olan muhalefetleriyle birleşen siyasi partiler ve bağımsızlardan oluşan bir koalisyondur. Haziran 2011'den Mart 2013'e kadar Lübnan'da Başbakan Necip Mikati başkanlığındaki hükûmetle kurulan iktidar koalisyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Angela Jurdak Khoury</span> Lübnanlı diplomat

Angela Jurdak Khoury, Washington, D.C.'de yaşayan Lübnanlı bir diplomat ve üniversite profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sedir Nişanı</span>

Ulusal Sedir Nişanı, 31 Aralık 1936'da kurulan Lübnan'ın en yüksek devlet nişanıdır. Beş sınıfta sunulmaktadır.

İşşam Abdullah, Lübnanlı gazeteci ve Reuters'in foto muhabiri.