İçeriğe atla

Giselle

Giselle rolündeki ilk balerin, Carlotta Grisi (1842)

Giselle, iki perdelik bir romantik bale eseri.

Romantik balenin başyaptılarından birisi olarak kabul edilen eserin müziği Adolphe Adam'a, koreografisi Jean Coralli ve Jules Perrot'a aittir. Giselle rolünün zorluğu ve sahneler arasında çok fazla kostüm değiştirmesi gerektirmesi nedeniyle "dansın Hamlet'i" olarak anılır.[1]

Konusu Giselle adında bir köylü kızın, aslında bir kont olan sevgilisinin başkası ile nişanlandığını öğrenerek kalbinin kırılmasıdır. Dünyada ilk sahnelenişi 28 Haziran 1841 günü Paris Operası'nda gerçekleşti. Çok beğenilerek Avrupa kentlerinde, Rusya'da, ABD'de sahnelendi. Giselle rolündeki İtalyan balerin Carlotta Grisi, yıllarca Paris Operası'nda bu rolü canlandıran tek dansçı idi. Daha sonra Tamara Karsavina, Olga Spessivtseva, Galina Ulanova, Margot Fonteyn, Natalia Makarova gibi dansçılar bale tarihinin en ünlü "Giselle"leri arasında girmiştir.[2] Türkiye'de ilk defa 22 Ekim 1964 tarihinde Ankara'da sahnelenmiştir.[2]

Eserin librettosu, Fransız şair ve oyun yazarı Théophile Gautier'in yazdığı öyküyü profesyonel libretto yazarı Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges ve koreograf Jean Coralli'nin geliştirmesi ile meydana gelmiştir. Gautier, Alman şair Heinrich Heine'in De l'Allemagne eserini okurken Willilere ait bir kısımdan etkilenmiş; Vernoy de St. Georges ise Victor Hugo'nun Les orientales eserinde yer alan Fantômes şiirindeki bir bale salonunda bütün gece dans etmek üzere lanetlenmiş dansçılardan etkilenmişti.[2]

Konu Özeti

1. Perde

Giselle, bir Alman Rheinland köyünde kalbi zayıf, dans tutkusu olan sevimli bir köylü kızıdır. Kendisine Loys olarak tanıdığı genç bir adam tarafından kur yapılır. Aslında Loys, köylü kılığına girmiş Silezya Dükü Albrecht'tir. Loys, Giselle'e sonsuz sevgi sözü verir. Bunu öğrenen ormancı Hilarion yıkılır. Çünkü uzun zamandır Giselle'e âşıktır. Ama Giselle onu reddeder ve Loys'a olan duygularını açıkça belli eder. Loys'tan şüphelenen Hilarion, öfkeyle gerçek kimliğini ortaya çıkarmaya ve iki sevgiliyi ayırmaya yemîn eder.

Giselle ve Loys, üzüm bağlarından dönen arkadaşları ve köylüler tarafından karşılanır ve birlikte dans ederler. Fakat Giselle'in zayıf olan kalbinden korkan annesi Berthe ona çok dans ettiği için öğüt verir. Herkese ormana musallat olan ve düğün gününden önce ölen kızların sonsuzlukta dans ettiği Wililer’in hikâyesini anlatır. Kızının da kaderinin böyle olacağından korkan Berthe isteksiz olan Giselle'i yanına alır ve Loys’dan gitmesini ister.

Uzakta avcı boruları çalarken Hilarion geri döner ve Loys'un kulübesine girer. Bu sırada Courland Dükü ve kızı Bathilde öncülüğünde av partisi başlamıştır. Kısa tanışma sonrası Bathilde, Giselle'in erkek arkadaşı olup olmadığını sorar. Giselle nişanlı olduğunu söyler. Bathilde, kendisinin de nişanlı olduğunu ve Giselle'e nişanlısının nerede olduğunu sorar. Giselle onu aradığını, ama bulamadığını söyler. Dük ve Bathilde dinlenmek için Giselle'in kulübesine girdikten sonra Hilarion, elinde rakîbi Loys'un kılıcıyla kulübeden çıkar ve Giselle'in kulübesinin dışında asılı duran av borusunu fark eder. Onu yakından incelendiğinde, kılıçla aynı armayla damgalandığını görür. Ama Loys'un aldatmacasını Giselle'e ifşâ edemeden şarapçılar bağdan döner. Hilarion kılıcı gizler ve bekler. Giselle, Bağbozumu Kraliçesi olarak taç giyer ve Loys da dâhil olmak üzere herkes hasadı kutlamak için dans eder. Fakat eğlence Loys'u aldatıcı olarak kınayan öfkeli Hilarion tarafından kesintiye uğrar. Kılıcı kanıt olarak sunar. Giselle ona inanmak istemez. Hilarion herkesi toplar, Loys veya Albrecht kimliğini gizleyemez. O sadece bir asilzâde değil, aynı zamanda Bathilde’le nişanlıdır! Perîşân olan Giselle Albrecht'in kılıcıyla kendini yaralar ve deliye döner. Fiziksel ve duygusal olarak çöken Giselle ölür.

2. Perde

Giselle göle yakın bir ormana gömülmüştür. Hilarion, Giselle’in mezârına yas tutmaya gelir, ama fazla oyalanmaz, zirâ Wililer'in varlığını hisseder. Wili Kraliçesi Myrtha tebaasını Giselle'le kardeşliklerini başlatmaları için yanına çağırır. Bu arada pişmanlık ve kederle dolu Albrecht de Giselle'in mezarında yas tutmaya ve ondan af dilemeye gelmiştir. Onu gören Wililer gizlenirler. Mezarı yanında birden Giselle belirir. Albrecht onun ardı sıra koşmaya başlar. Bu sırada Hilarion Wililer tarafından bulunmuştur. Myrtha'nın emriyle yorulana kadar dans ettirilecek ve öleceği göle atılacaktır. Myrtha, Albrecht‘in de ölmesi gerektiğini emreder. Giselle buna isyân ederek Albercht’e mezarının çarmıhına sığınmasını söyler. Ancak intikamcı Myrtha, Giselle'e onunla dans etmesini emreder. Buna itaat etmek zorunda kalan Giselle, Wililer’e yardım etmeleri için yalvarır, ama yakarışları karşılıksız kalır. Albrecht yorgunluktan bitap düşmeye başladığı sırada ormanın karanlığı şafağın ilk ışıklarıyla aydınlanır ve Wililer kaybolur. Albrecht, Giselle'e olan sevgisi ve kendisini affetmesinin cömertliği karşısında mezarı başında ağlayarak kalır.

Kaynakça

  1. ^ "Glancing At Giselle- A Historical Look At The Ballet". The Smith Center web sitesi. 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  2. ^ a b c Çıkıgil, Necla. "Giselle Balesi Üzerine". Sanattanyansimalar.com sitesi, 26 Mart 2018. 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

"Once More, with Feeling", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin altıncı sezonunun yedinci bölümü. En çok beğenilen bölümlerden biri olan Once More, with Feeling'in, "müzikal bölüm" diye de telaffuz edildiği olur. Tüm Sunnydale'in şarkılar söyleyip danslar etmeye başlaması anlatılır. Bu bölüm, Emmy'e aday gösterilmişti.

<i>Manhattanda Sihir</i>

Manhattan'da Sihir, Kevin Lima tarafından yönetilen ve Bill Kelly tarafından yazılan 2007 Amerikan canlı-aksiyon/animasyon müzikal fantastik romantik komedi filmidir. Filmde, Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Idina Menzel, Timothy Spall ve Susan Sarandon gibi isimler rol alırken, anlatıcılığı Julie Andrews üstlenmiştir. Film animasyon dünyasından New York şehrinin canlı aksiyon dünyasına sürülecek olan arketipik bir Disney prensesine odaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Rigoletto</span>

Rigoletto Giuseppe Verdi tarafından bestelenmiş üç perdelik bir operadır. İtalyanca liberetoyu Victor Hugo'nun Le roi s'amuse adlı oyundan uyarlayarak Francesco Maria Piave yazmıştır. Operanın prömiyeri 11 Mart 1851 tarihinde Venedik'teki La Fenice opera evinde yapılmıştır. Bu opera çok kişi tarafından çalışma hayatının orta yıllarında Verdi'nin ortaya çıkardığı başyapıtlardan biri olarak görmektedirler. Modern çağlarda standard opera repratuvarının vazgeçilmez bir eseri olarak devamlı olarak sahneye konulmaktadır. Kuzey Amerika'da en çok oynanan 20 opera eseri arasında 9. sırayı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Don Giovanni</span>

Don Giovanni, müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, İtalyanca librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin prömiyeri 29 Ekim 1787'de Prag'da Ulusal Tiyatro'da oynanmıştır. Mozart bu opera eserini "opera buffa" olarak sınıflandırmıştır. Da Ponte'nin liberettosu çok kere dramma giocoso olarak bilinmekte ve komik opera anlamı vermektedir. Bunu için opera çok kere komik opera veya komik (buffa) opera ile (seria) opera karışımı eşi bulunmayan bir tip opera olarak görülmektedir. Bu eser komedi, melodram ve olağanüstü fantezi elemanlarını kapsayıp birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alayın Kızı</span>

Alayın Kızı İtalyan besteci Gaetano Donizetti tarafından hazırlanmış opera comique janrında iki perdelik bir operadır. Besteci Paris'te yaşamakta iken eserin librettosu Fransızca olarak "Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges" ve "Jean-François Bayard" tarafından yazılmıştır. Sonradan İtalyan seyircinin zevklerine uydurmak için Callisto Bassi tarafından orijinal versiyondan çok az değişik İtalyanca libretto hazırlanmıştır. Operanın prömiyeri 11 Şubat 1840'ta Paris'te Opéra-Comique tiyatrosunda sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">La sonnambula</span> İtalyan yapımı opera

La sonnambula Sicilyalı İtalyan besteci Vincenzo Bellini tarafından bestelenmiş opera semiseria janrında 2 perdelik bir operadır. Eserin librettosu, "Eugène Scribe" hazırladığı bale-pantomimden uyarlanarak, Felice Romani tarafından İtalyanca olarak yazılmıştır. Operanın prömiyer sahnelenmesi 6 Mart 1831'de Milanoda "Teatro Carcano" da yapılmıştır. Devlet Operası ve Balesi Ankara Opera Sahnesi'nde ilk defa temsil edilmesi 1957'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Satılmış Nişanlı</span>

Satılmış Nişanlı Bedřich Smetana tarafından bestelenmiş üç perdelik bir komik operadır. Opera'nın liberettosu Karel Sabina tarafından Çekçe hazırlanmıştır. Bu eserin hazırlanması 1863-66 döneminde olmuş ve prömiyer temsil konuşma diyalogları içeren iki perdelik bir komik-opera şekliyle 30 Mayıs 1866'da yapılmıştır. Bu eser ilk şekli ile tutulmamıştır. Bundan sonraki 4 yıl eserin içeriği ve müziği genişletilip revize edilmiş ve 1870'te prömiyeri yapılan revize tüm versiyon temsilinde hemen popüler olmuştur. Bu son versiyonu ile eser dünya opera sahnelerinde büyük başarı kazanmıştır. Türkiye'de bu eser pek popüler olup ilk defa 1939.yılında Ankara Devlet Operası'nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luisa Miller</span>

Luisa Miller İtalyan opera bestecisi Giuseppe Verdi'nin bestelediği 3 perdelik bir opera eseridir. İtalyanca libretto Salvadore Cammarano tarafından ünlü Alman oyun yazarı Friedrich von Schiller tarafından yazılmış Kabale und Liebe oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır. Luisa Miller operasının prömiyeri 8 Aralık 1849'te Napoli'de Teatro San Carlo'da yapılmıştır.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

<i>Siyah Kuğu</i> 2010 yapımı Amerikan filmi

Siyah Kuğu, Darren Aronofsky'nin yönettiği 2010 çıkışlı, Amerikan yapımı psikolojik gerilim ve dram türlerindeki filmdir. Başlıca rollerinde Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey ve Winona Ryder'ın oynadığı filmin hikâyesi; Pyotr İlyiç Çaykovski'nin Kuğu Gölü bale gösterisi etrafında dönmektedir.

The Next Step veya Sonraki Adım Family Channel ve BBC Worldwide tarafından yapılmış reality şov tarzında yapılan drama dizisidir. Türkiye'de ise Kidz TV tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikhail Baryshnikov</span> Rus asıllı Amerikalı balet, koreograf ve aktör

Mikhail Nikolayevich Baryshnikov, "Mişa" olarak da çağırılmaktadır. Rus asıllı Amerikalı balet, koreograf ve aktör. Vaslav Nijinsky ve Rudolf Nureyev gibi büyük baletlerle birlikte anılmaktadır. Leningrad'da Kirov Balesi'nde parlak bir kariyer başlangıcı yapmasına rağmen, 1974 yılında, sanatını icra ve geliştirme konusunda daha fazla imkân sahibi olacağını düşündüğü için, Batı'ya, Kanada'ya iltica etti. Bağımsız olarak çeşitli gruplarla çalıştıktan sonra, New York Balesi'ne baş balet olarak katıldı. Burada George Balanchine'in geliştirdiği dans stilini öğrendi. Akabinde, daha sonra sanat yönetmeni olarak çalışacağı, American Ballet Theatre'da dans etti.

<i>Güzel Köylü</i> Türk televizyon dizisi

Güzel Köylü, Gold Film imzalı, ilk bölümü 25 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan aile ve romantik komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 17 Haziran 2015 tarihinde yayımlanan 52. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Romeo ve Jülyet (Gounod)</span>

Romeo ve Jülyet(Fransızca: Roméo et Juliette) Fransız opera bestecisi Charles Gounod tarafından bestelenmiş 5 perdelik bir "Grand opera" türünde opera eseridir. Eserin librettosu Fransızca olarak "Jules Barbier" ve "Michel Carre" tarafından gayet serbest olarak tanınmış İngiliz tiyatro oyunu yazarı William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunundan uyarlanılarak yazılmıştır. Bu opera eserinin prömiyeri Paris'te "Théâtre Lyrique Tiyatrosu "'da 27 Nisan 1867'da sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Coppélia</span>

Coppélia, konusu E. T. A. Hoffmann'ın bir hikâyesine dayanan, Léo Delibes'in müziğini yaptığı bale eseridir.

<i>Kill Bill: Volume 2</i> Quentin Tarantinonun 2004 tarihli filmi

Kill Bill: Volume 2, Quentin Tarantino tarafından yazılıp yönetilen dövüş sanatları türündeki 2004 yapımı ABD filmi. Filmin başrolünde The Bride karakterini canlandıran Uma Thurman yer almaktadır. Film, Kill Bill serisinin ikinci ve son filmidir. Uma Thurman, Ölümcül Engerek Suikastı Timi'ne ve onu doğmamış çocuğu öldürmeye çalışan liderleri Bill'e karşı intikam kampanyasına devam eden Gelin rolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Dušanka Sifnios</span>

Dušanka Sifnios, , Duška Sifnios olarak da bilinen uluslararası alanda en başarılı Sırp balerinlerinden biri olarak kabul edilen bir balerin ve koreograftı. Kariyerinin zirvesi 1960'larda, Maurice Béjart ile yaptığı çalışmalarla, dünyanın en popüler balerinlerinden biriyken elde edildi.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.