İçeriğe atla

Girona

Girona

Girona (İspanyolca: Gerona), Kuzeydoğu Katalonya 'da il ve bu ilin merkezi olan şehir. İspanya'ya bağlı Katalonya Özerk Bölgesi'ni oluşturan 4 ilin en küçüğü olan Girona'nın il nüfusu ise 756.000'dir. Merkez nüfusu ise 96.236 kişidir.

Yılda 10 milyon turistin ziyaret ettiği başkent Barselona'nın 100 km kadar kuzey doğusunda bulunması, aynı zamanda İspanya'nın en çok turist çeken sahillerinden biri olan Costa Brava'ya sadece 40 km mesafede olması sebebi ile her sene şehri 5 milyon turist ziyaret eder.

Şehir bir tarafı düz bir ovada Ter ve Onyar Nehirleri'nin arasında kurulmuştur. Fakat 19. yüzyılda genişlemeye başlayan ve bugün "yeni şehir" olarak adlandırılan şehrin tarihi olmayan modern kısmı bu alanın dışındadır.

Girona'nın Tarihi

Bölgenin ilk sâkinleri İberler'dir. M.Ö. 1000-500 (10-6. yüzyıllar) arasına denk gelen bu dönemde bölgede Osuna Krallığı hüküm sürüyor ve bugün Girona'yı oluşturan şehir ise Gerunda olarak anılıyordu. Şehir, İberlerden sonra bölgeye 600 yıl boyunca hâkim olan Roma İmparatorluğu ve sonrasında da Vizigot hâkimiyetine girmiştir. Eski şehir kısmında başta Roma surları ve hamam olmak üzere pek çok yapı, sağlam bir şekilde günümüze ulaşmıştır. Kısa süren Müslüman hâkimiyeti dönemindense hemen hemen hiçbir iz yoktur.

Kuzeydeki Frenk Kralı Charlamagne; Girona'yı ele geçirmek için 785, 795 ve 797'de üç kez kuşatmış ve şehri Müslüman akınlarına karşı bir tampon bölge (Marca Hispanica) olarak kullanmıştır.

9. yüzyılda güneydeki Barselona Kontluğu'nun hâkimiyetine giren Girona; Orta Çağın karanlık ve baskıcı döneminde ise İber Yarımadası'ndaki Yahudi nüfusun toplanarak getto oluşturduğu iki yerden biri olmuştur. Şehirde açılan bir kabbalistik okul da bu hareketi güçlendirmiştir. 1492'de ise baskılara dayanamayıp göç etmeye zorlanan 90.000 Yahudinin önemli sayıdaki bir kısmı; Girona'dan yola çıkmış ve bunların da yine sayıca önemli bir kısmı, Osmanlı sultânı II. Bâyezîd'in yolladığı gemilerle getirilip Osmanlı topraklarına yerleştirilmiştir.[1]

Girona'ya yapılan son büyük saldırı ise 1809'da Napolyon orduları tarafından yapılmıştır. 35.000 kişilik Napolyon orduları; şehri 7 aylık zorlu bir direnişi kırarak ele geçirmiştir. Gerilla hareketi başlatan Gironalılar; şehri 5 yıl sonra geri almış ve bu zaferin anısına şehrin en büyük meydanı olan Bağımsızlık Meydanı'nı (Plaça de Independencia) inşâ etmişlerdir.

Şehirde bir üniversite bulunmaktadır. Ayrıca Uleb Cup'ta mücadele eden bir basketbol takımı vardır ve bünyesinde ünlü İspanyol basketbolcu Marc Gasol'u bulundurmaktadır. Girona ayrıca her nisan ayında düzenlenen "Çiçek Festivali" ile ünlüdür.

Kaynakça

  1. ^ Güleryüz 2012, s. 39-40

* https://web.archive.org/web/20181009235111/http://www2.girona.cat/ca

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Barselona</span> Ispanyanın kuzeydoğusunda, ülkenin ikinci büyük kenti

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Katalanca</span> Latin dili

Katalanca, Hint-Avrupa dillerinin Latin koluna bağlı bir dildir. İspanya'nın bazı bölgelerinde ve Andorra'da resmî dildir. Katalanca konuşanların çoğu İspanya'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">İspanyollar</span> İspanyanın herhangi bir yerinde yerli olan veya İspanyol vatandaşlığına sahip kişiler

İspanyollar, Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir. Bunun yanı sıra, en büyük kısmı Latin Amerika'da olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde İspanyol kolonizasyoncuları soyundan gelen önemli sayıda İspanyol yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Endülüs</span> 711–1492 yılları arasında İber Yarımadasında Müslümanların hakimiyeti altındaki bölgeler

Endülüs, 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası'nda Berberi milletinin de katkısı ile Arapların etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Müslümanların İber Yarımadası'ndaki varlığı en son Moriskoların 1609 yılında İspanya'dan Müslümanlığı bırakmadıkları için göçe zorlanarak sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla</span> İspanyanın Sevilla ilinde belediye

Sevilla, İspanya'nın güneybatı kesiminde Endülüs (Andalucía) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük şehridir. Toplam nüfusu şehir merkezi ve kasabalar ile beraber 1.758.720'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akka</span> cidade costeira no norte de Israel

Akka, İsrail'in kuzeyinde Akdeniz kıyısında bir şehir. Nüfusu 45.000 civarıdır (2003). Müslümanların, Dürzilerin, Hristiyanların, Bahailerin ve Yahudiler'in birlikte yaşadıkları bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Zaragoza</span> İspanyanın Zaragoza ilinde belediye

Zaragoza, Aragon Özerk Bölgesi'nin başkenti ve Zaragoza ili'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">A Coruña</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

A Coruña, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın kuzeybatısında bulunan A Coruña ili'ne bağlı belediye ve ilin başkenti. A Coruña, 16.-19. yüzyıllar döneminde Galiçya Krallığı'nın siyasi merkezi olmuş ve 1833 ile 1982'de de Galiçya bölgesel merkezi olmuştur. 1982'de Galiçya Özerk Topluluğu kurulduğu zaman başkentlik için Santiago de Compostela seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vahran</span> Cezayirde bir şehir

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Reconquista</span> Orta Çağ Hristiyan askeri harekatı

Reconquista, Endülüs döneminde İber Yarımadasındaki Hristiyanların, yarımadadaki Müslümanların varlıklarını ortadan kaldırma amaçları ve çabalarına verilen addır. 1492 yılında son Endülüs devletinin yıkılmasıyla başarıya ulaşan Reconquista, İspanyolcada "Yeniden fetih" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Badalona</span> İspanyanın Barcelona ilinde belediye

Badalona, İspanya'nın Katalonya otonom bölgesinde bulunan ve Barselona ili'ne bağlı olan şehir. Şehir Barselona'ya çok yakın olup şehirleşmiş Barselona metropoliten bölgesi içindedir ve Barselona şehir merkezine metro sistemi ile bağlanmaktadır. Akdeniz kıyısında yer alan şehrin nüfusu 219.000'dir. Yüzölçümü 9858 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya tarihi</span>

İspanya tarihi, İspanya'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Cádiz (il)</span> İspanyanın, Endülüs Özerk Topluluğunun, sekiz ilinden biri

Cádiz ili, İspanya'nın, Endülüs Özerk Topluluğu'nun, sekiz ilinden birisidir. Başkenti, Cádiz'dir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da turizm</span>

İspanya'da turizm, sanayi ve iş dünyası / bankacılık sektörlerinden sonra ulusal ekonomik yaşamın üçüncü büyük katkısıdır ve İspanya GSYİH'sının yaklaşık % 10-11'ine katkıda bulunmaktadır. 1960'lardan ve 1970'lerden beri, ülke yaz tatillerinde, özellikle İrlanda, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Benelüks ve ABD'den çok sayıda turist ile popüler bir destinasyon olmuştur. Buna göre, İspanya'nın yabancı turizm endüstrisi dünyanın en büyük ikinci sanayisi haline gelmiştir. Şubat 2019 itibarıyla İspanya, TourismRank uluslararası turizm sıralamasında dünyada birinciliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mozarap mimarisi</span> Romanesk dönem öncesi Hristiyan Mozaraplar tarafından geliştirilmiş mimari tarz

Mozarap mimarisi, romanesk dönem öncesi Hristiyan Mozaraplar tarafından geliştirilmiş ve inşa edilen yapıların sahip olduğu mimari tarzdır. Mozarap mimarisi kendisini bilhassa Endülüs'te ve Reconquista dahilinde yeniden fethedilen bölgelerde göstermektedir. İspanyolca literatürde bu mimari tarz için Arte de Repoblación, kavramı da kullanılmaktadır. Kurtuba Emirliği ve Endülüs Emevi Devleti dönemine ait Mozarap mimarisi örnekleri büyük çoğunlukla günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya'nın illeri</span> ek olarak ünlü futbolcu Yiğit Cazır ında doğum yeri olan Tokat/Niksar da katalonyanın en büyük ili arasındadır ve tokat kebabı meşhurdur ama şu aralar çok pahalıdır. Yemediyseniz üzülmeyin ve emin olun çok fazla bir şey kaybetmediniz.

Katalonya'nın dört eyaleti vardır: Barselona, Girona, Lérida ve Tarragona.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da İslam</span>

İspanya, Hristiyan çoğunluklu bir ülke olup, İslam, çoğunlukla Müslüman çoğunluklu ülkelerden gelen göçmenler ve onların soyundan gelenler tarafından uygulanan azınlık bir dindir.