İçeriğe atla

Girma Wolde-Giorgis

Girma Wolde-Giorgis
ግርማ ወልደ ጊዮርጊስ
3. Etiyopya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
8 Ekim 2001 (2001-10-08) - 7 Ekim 2013 (2013-10-07)
Başbakan Meles Zenawi
Hailemariam Desalegn
Yerine geldiğiNegasso Gidada
Yerine gelenMulatu Teshome
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Aralık 1924(1924-12-28)
Addis Ababa, Etiyopya
Ölüm 15 Aralık 2018 (93 yaşında)
Addis Ababa, Etiyopya[1]
Partisi Bağımsız

Girma Wolde-Giorgis (Amharca: ግርማ ወልደ ጊዮርጊስ) (d. 28 Aralık 1924, Addis Ababa - ö. 15 Aralık 2018) Etiyopyalı siyasetçi. Girma, Afrika ülkesi Etiyopya'da 9 Eylül 2001 ile 7 Ekim 2013 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Girma, göreceli bir bilinmeyen ve sürpriz bir seçim olarak oybirliği ile Etiyopya Parlamentosu tarafından 8 Ekim 2001 tarihinde Cumhurbaşkanı seçildi. Girma 9 Ekim 2007 tarihinde devlet başkanı olarak yeniden seçildi.

Yaşamı

Etiyopya Ortodoks Kilisesi okuluna gitti ve daha sonra İtalyan işgaline kadar Addis Ababa Teferi Mekonnen Okuluna katıldı.

1950 ve 1952 yılları arasında Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından desteklenen bir eğitim programı kapsamında Hava Trafik Yönetimi Yönetim sertifikaları (Hollanda), (İsveç) ve Hava Trafik Kontrol (Kanada) eğitimi aldı. Amerikalı teknisyenler tarafından Etiyopya hava kuvvetlerine katılan Etiyopyalılardan biriydi. Girma havayolları katılmak için Etiyopyalıları motive etmeye çalıştı ve esasları hakkında bir kitap yazdı.

Girma akıcı birçok dil bilmektedir. Girma'nın bildiği diller Afan Oromo (Oromiffa), Amharca, Tigrinya, İtalyanca, İngilizce ve Fransızca.

Girma, Oromo etnik grubundandır. Evli ve beş çocuk babasıdır. Etiyopya Ortodoks Kilisesi'nin üyesi olan eski Etiyopya Devlet Başkanları'ndan Wolde-Giorgis 15 Aralık 2018'de 93 yaşında ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Fortune, Addis. "President Girma Passes Away at 94". addisfortune.net (İngilizce). 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Negasso Gidada
Etiyopya Devlet Başkanı
2001–2013
Sonra gelen
Mulatu Teshome

İlgili Araştırma Makaleleri

Rastafari, 1930'larda Jamaika'da ortaya çıkan ve dünya çapında yayılan, Hıristiyanlıktan doğmuş ve Eski Ahit'ten birçok kavram ve ögeler barındıran toplumsal hareket, alt kültür ve inançtır. Rasta Hareketi, Haile Selassie'ye tanrılık atfeder ve Marcus Garvey'in Afrika'da zencilerin kurtuluşuna liderlik edecek zenci bir kralın tahta çıkacağına yönelik kehanetinin gerçekleşeceğini iddia eder. Rasta inanışının en önemli dinî ritüellerinden biri, esrar kullanımıdır. Bazı Rastalar, saçlarını halk arasında rasta adı verilen bir türde örerler. Rastafaryanizm, ataerkil, heteronormatif bir dünya görüşüdür ve hiçbir türlü eşcinselliği tasvip etmez.

<span class="mw-page-title-main">Eritre</span> Doğu Afrika ülkesi

Eritre veya Eritre Devleti, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülke. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile çevrilmiştir. Ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz sahili boyunca uzanır. Suudi Arabistan ve Yemen tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa</span> Etiyopyanın başkenti

Addis Ababa veya Addis Abeba, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti. 80 farklı dilin konuşulduğu şehirde Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Deniz seviyesinden 2.355 metre yüksekte olan Addis Ababa'nın konumu 9.03° K 38.74° D'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Ogaden Savaşı</span>

Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.

<span class="mw-page-title-main">II. İtalya-Habeşistan Savaşı</span> 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopyanın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş

II. İtalya-Habeşistan Savaşı veya II. İtalya-Etiyopya Savaşı, 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopya'nın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş. I. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda yenilgiye uğrayan İtalya Krallığı'nın Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için ikinci girişimi olmuştur. Genellikle II. Dünya Savaşı'nı hazırlayan olaylardan biri olarak değerlendirilen bu savaş, Milletler Cemiyeti'nin, büyük güçler tarafından desteklenmedikçe kararlarını uygulatma gücüne sahip olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adowa Muharebesi</span>

Adowa Muharebesi, I. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1 Mart 1896'da Orta Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Adowa'da Kral II. Menelik komutasındaki Etiyopya ordusu ile İtalyan kuvvetleri arasında geçen çarpışmadır. Etiyopya'nın kazandığı zafer İtalyanların Afrika'da Fransa ya da İngiliz imparatorluklarına benzer bir imparatorluk kurma girişimlerini engellemiş ve Fransızlara Atlas Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e kadar yayılma umudu vermiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa ülkelerinin Berlin Konferansı'nda Afrika'nın neredeyse tamamını paylaştığında; sadece Etiyopya ve Liberya bağımsızlığını koruyabilmiştir. Adowa Muharebesi Pan-Afrikanizmin sembolü haline gelmiş ve Etiyopya'nın bağımsızlığını II. İtalya-Habeşistan Savaşı'na kadar korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Borama</span>

Boorama, Somali'nin, Awdal Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Aynı zamanda bu bölgenin başkentidir. Şehrin belediye başkanlığını, Abdirahman Shide Bile yapmaktadır. Şehir, Doğu Afrika Zaman dilimi'nde bulunmaktadır. Şehir merkez olarak 153,297, genel olarak ise 201,153 kişi nüfusludur.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya'nın bölgeleri</span>

Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:

  1. Addis Ababa*
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa*
  6. Gambela
  7. Harari
  8. Oromia
  9. Somali
  10. Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi
  11. Tigray
<span class="mw-page-title-main">Mulatu Teshome</span> 4. Etiyopya cumhurbaşkanı

Mulatu Teshome Wirtu, , Etiyopyalı siyasetçi. Mulatu, Afrika ülkesi Etiyopya'da 7 Ekim 2013 ile 25 Ekim 2018 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuş Etiyopyalı politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Teslis Katedrali (Addis Ababa)</span> Kutsal Üçleme Katedrali, Addis Ababa

Kutsal Üçleme Katedrali Amharca dilinde Kidist Selassie olarak bilinir, Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi'nin Addis Ababa, Etiyopya'da bulunan en yüksek dereceli katedralidir. Etiyopya'nın II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı İtalyan işgalinden kurtuluşunun anısına inşa edilmiştir. Aksum'da bulunan Efendimiz Meryem Kilisesi'nden sonra en önemli ikinci ibadet yeridir.

Dr. Negasso Gidada Solon, Etiyopyalı doktor ve siyasetçi. Etiyopya'da 1995 ile 2001 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amharalar</span> Etiyopyada yaşayan etnik grup

Amharalar veya Amharlar, Etiyopya'nın özellikle Amhara Bölgesi'nin kuzey ve orta dağlık bölgelerinde geleneksel olarak yaşayan bir etnik gruptur. 2007 ulusal nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun %26,9'unu oluşturan 19.867.817 kişiyi kapsamakta ve çoğunlukla Etiyopya Ortodoks Kilisesi Ortodoks Hristiyan üyeleridir. Etiyopya göçmen topluluğunda, özellikle Kuzey Amerika'da da bulunurlar. Bu söz Amharca, bir Afrika-Asya dilini Sami dalı, bir üyesi Ethiosemitic Etiyopya resmi dili olarak hizmet grubu. Bazı akademisyenler, Tigrayalıları ve Amhara'yı Habeş kimliğinin, birkaç Batılı akademisyen ve Etiyopyalı etno-milliyetçi siyasi partinin öne sürdüğü, ancak kamuoyu ya da en yerli yerli akademisyenler tarafından yaygın olarak kabul edilmeyen ultra neo-muhafazakâr bir tanımı altında uygun olarak sınıflandırdılar. bölge.

<span class="mw-page-title-main">Sahle-Work Zewde</span> 5. Etiyopya cumhurbaşkanı

Sahle-Work Zewde, Etiyopyalı diplomat ve siyasetçi. Sahle-Work, Afrika ülkesi Etiyopya'da bu göreve gelen ilk kadın olarak 25 Ekim 2018 - 7 Ekim 2024 tarihleri arasında devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abebe Bikila</span>

Shambel Abebe Bikila üst üste iki kez Olimpiyat şampiyonu olan Etiyopyalı maraton koşucusudur. Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk Afrikalı olan Bikila, Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'nda çıplak ayakla koşarak altın madalya kazanmıştır. 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ikinci altın madalyasını kazanan Bikila, Olimpiyatlarda maraton altın madalyasını üst üste iki kez kazanan ilk kişi olmuştur. Her iki yarışta da dünya rekoru kırmıştır.

Etiyopya-Rusya ilişkileri, resmi olarak 21 Nisan 1943 yılında Sovyetler Birliği'nin Addis Ababa'da büyükelçiliği açmasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Fikre Selassie Wogderess</span>

Fikre Selassie Wogderess, Etiyopyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Etiyopyası</span>

İtalyan Etiyopyası, yaklaşık beş yıl boyunca İtalya tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu topraklarıdır. İtalyan Etiyopyası, İtalyan Doğu Afrikası'nın kurulmasından sonra Amhara, Harar, Galla-Sidamo ve Scioa valiliklerinden oluşan Etiyopya İmparatorluğu'nun eski topraklarının resmi adıydı, idari bir birim değildi.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Kolmodin</span>

Johannes Axel Kolmodin,, İsveçli bir dilbilimci ve diplomattır.