İçeriğe atla

Giritli Mustafa Paşa Hanı

Giritli Mustafa Paşa Hanı

Giritli Mustafa Paşa Hanı, İstanbul'un Fatih ilçesinde Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Sokak'ın kesiştiği köşede bulunup, Sümbüllü Han'a bitişik olarak inşa edilmiştir. 19. yüzyılda 1868 öncesi bir zamana[1] tarihlenen han, kimi kaynaklarda ve kendi tabelasında Mustafa Paşa Hanı olarak geçmektedir. Buna ek olarak 18. Yüzyıl özellikleri gösterdiği de iddia edilmektedir.[2]

Ticaret ve büro hanı özelliklerini bir arada gösterdiğinden ‘geçiş hanı’[1] olarak nitelendirilir.

Özel mülkiyete sahip yapı tescilli hanlar arasındadır.[1]

Kullanımı

Bugün hala inşa edildiği fonksiyonu koruması dikkat çekicidir.[1]

Hanın içinde çoğunlukla toptan ticaret, kısmen de imalat yapılır. Dışa bakan dükkânlarda ise perakende ticaret yapılmaktadır. Çakmakçılar Yokuşu'na bakan bölümde yazma ve eşarpçılar; Fincancılar Sokak üzerindeki dükkânlarında ise çeyizlik eşyalar satılmaktadır.[1]

Giritli Mustafa Paşa Hanı'nın önemli sakinlerinden biri de perde terzileridir.[3]

Zemin katında bağımsız dükkânlar olan hanın üst katlarında kimisi doğrudan galeri boşluğuna, kimisi galeri boşluğunun etrafını çevreleyen koridora bakan bürolar bulunmaktadır.[1]

Mimari özellikleri

19. yüzyıl hanlarının bazılarında olduğu gibi Giritli Mustafa Paşa Hanı da Klasik Osmanlı hanlarını çağrıştıran özelliklerinin yanında batıdan gelen dekoratif eleman ve mimari üslupları da taşımaktadır.

3 katlı hanın inşasında taş ve tuğla kullanılmıştır. Biçim olarak ticaret hanlarına benzemekte fakat cephesindeki dekorasyonlar sebebiyle geçiş hanı olarak kabul edilmektedir. Genel plan şeması ise korunmuştur.[1]

Tek girişi Fincancılar Sokak üzerindeki kemerli giriştendir. Geniş koridorun ardından kapalı avlusuna ulaşılır. Avlunun diğer ucundaki merdivenden üst katlara çıkılır.

Geleneksel Osmanlı han tipolojisine göre küçülen avlunun üzeri bugün camlı metal bir strüktürle örtülü görülmektedir. Pervititch haritalarında da avlusu çatısıyla çizilen hanın özgün halinde açık avlulu olduğu belirtilir.[2] Geleneksel Osmanlı mimarisine göre daha küçük inşa edilmiş ve sonradan üstü camlı metal bir strüktürle kapatılmış avlusu, galeri boşluğu olarak da nitelendirilebilir.

Revak kemerlerinde demir gergiler ve revakların etrafında dökme demir korkuluklar görülür.

Sümbüllü Han'a bitişik inşa edilmesinden dolayı iki cephelidir. Cephelerin zemin kat hizaları dükkân ve tabelalarla görünmez hale gelmiştir.[4] Üst katlarda izlenebilen cephesi ise sık pencereleri ve batı esintili pencere korkulukları ile oldukça hareketli[1] bir görünüme sahiptir. Benzer korkuluklar, içeriye bakan pencerelerin de çoğunda görülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Özkan, A. (2003). Eminönü-Hanlar Bölgesinin Cumhuriyetten Günümüze İzlenen Değişimi ve Yeniden Değerlendirilmesinde Öncelikli Bölgenin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  2. ^ a b Boyacıoğlu, D. (2010). ARAP HANI VE YAPININ 18 - 19. YÜZYIL İSTANBUL HANLARI İÇİNDEKİ YERİ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Dergisi, 9-21.
  3. ^ "Tarihi İstanbul Hanları". İslami Bilgiler | Rasulehasret.com. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022. 
  4. ^ "Kaybolan mesleğin kaybolan tarihle buluştuğu mekan". www.itohaber.com. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Kızlarağası Hanı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Kızlarağası Hanı İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir handır.

Rüstem Paşa Hanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Kürkçü Hanı</span>

Kürkçü Hanı, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde yer alan han. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan 15. Yüzyıl han yapılarından bir tanesidir. Dayahatun Mahallesi’ndeki Mahmut Paşa Yokuşu’nda bulunan Çakmakçılar ve Çarkçılar sokaklarının arasındaki bölgede 129 numarada yer almaktadır. İki adet girişi bulunur. Çarkçılar sokağı tarafındaki lokasyonu dolayısıyla Büyük Yeni Han ile komşudur. Ticaret hanıdır. Vezir Mahmut Paşa tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Büyük Valide Han</span>

Büyük Valide Han, İstanbul, Türkiye'de bulunan bir 17. yüzyıl yapısıdır. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan Çakmakçılar Yokuşu’nda konumlanan Tarakçılar Sokağı’nın karşısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Hanı</span> Diyarbakırda bir han

Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır'da Ulu Camii'nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihî han. Hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, Diyarbakır'ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır.

Büdeyri Hanı, İnceoğlu Hanı ya da Elbeyli Hanı, Gaziantep'te bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir han

Büyük Han, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir handır. Tarihsel olarak Kıbrıs'ın en büyük hanı olup kendisi gibi Asmaaltı Meydanı'nda yer alan Kumarcılar Hanı'yla birlikte Lefkoşa'da Osmanlı döneminden günümüze ulaşan iki handan biridir.

Suluhan, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Ulus'ta bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Han</span> Bursada 15. yüzyıl yapısı

İpek Han, Bursa'da Hanlar Bölgesi'nde Yeşil Külliye'ye gelir getirmek amacıyla 15. yüzyılda Osmanlı sultanı I. Mehmed tarafından yaptırılmış iki katlı han.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Ankara)</span>

Kurşunlu Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin yakınlarında bulunan tarihi bir handır. Kitabesi olmasa da 1471 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in başvezirlerinden biri olan Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Güneyinde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile aynı mimari özellikleri gösterdiği için hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildikleri konusunda görüşler vardır. 1946 yılındaki onarımda ele geçirilen, II. Murat dönemine ait sikkeler ise; hanın 15. yüzyılın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Pilavoğlu Hanı</span>

Pilavoğlu Hanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Çengel Han’ın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çukur Han</span>

Çukur Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının yakınlarında, Çengel Han'ın kuzeybatısında bulunmaktadır. Dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmet Emin Efendi tarafından, Suluhan gibi birkaç diğer yapıyla beraber vakfedildiği bilinmektedir. Yapım yılı 16.-17. yüzyıllar arasına tarihlenen Çukur Han, 1791 ve 1801 tarihlerinde iki büyük onarım geçirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde hem uzun süredir kullanılmıyor oluşundan hem de kayda değer bir sağlamlaştırma çalışması geçirmediğinden dolayı Dünya Anıtlar Fonu tarafından "acilen kurtarılması gereken" yapılar listesinde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hanlar Bölgesi</span>

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.

Zincirli Han, Nasuh Paşa külliyesinin bir parçasıdır. Han enine dikdörtgen şeklinde inşa edilmiş ve bir avlunun etrafında bulunan iki katlı bölümden ve avlunun güney doğudan geçilen üstü açık kare kısımdan oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Sarnıçlı Han</span> İstanbulda han

Sarnıçlı Han, İstanbul'un Fatih ilçesi Beyazıt Mahallesi’nde Çadırcılar Caddesi üzerinde yer alan bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yeni Han</span>

Büyük Yeni Han, İstanbul Fatih'te Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan han. 1764'te Büyük Valide Han'ın karşı çaprazına Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Üç katlı olan han, 5180m²’lik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan han yapısıdır ve ticaret hanı olarak nitelendirilir.

Caferiye Han, İstanbul’un Fatih ilçesinde Mercan Mahallesi'nin aynı isimli caddesi üzerinde bulunan han 19. yüzyıl yapısı olup 1888’de inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Hanı</span> İstanbulda tarihî yapı

Ali Paşa Hanı, İstanbul ili Fatih ilçesi Küçükpazar semtinde ticaret amaçlı yapılmış han. Kim tarafından hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Yapım tekniği 18. yüzyıla aittir. Kesin olmamakla birlikte Çorlulu Ali Paşa tarafından Vakıf eserlerine gelir sağlama amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Mülkiyetin bir kısmı Genco Erkal ve ailesine aittir. Avlusu sadece oyun sırasında kurulan geçici tiyatro sahnesi olarak kullanılmış ve Genco Erkal tarafından kurulan Dostlar Tiyatrosu sahne almıştır.

Fidan Han, Bursa'da, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminin sadrazamlarından Mahmut Paşa'nın yaptırdığı han.