İçeriğe atla

Girit Boğası

Roma Dönemi'ne ait bir mozaikte Herakles'in Girit Boğası'nı yakalayışı

Girit Boğası diye adlandırılan yaratık Yunan Mitolojisinde 2 hikâye içerisinde yer almakta, bunlardan birinde Avrupa'yı Girit Adası'na getiren boğa olarak tasvir edilirken diğer hikâyede Herkül'ün 12 görevi içerisinde yer alan ve Girit adasında halka zarar veren bir canavar olarak tasvir edilmektedir.

Herkül'ün 12 görevi içerisinde 7. sırada gerçekleştirdiği Girit Boğası vazifesinde, Herkül, Girit Adası kralı Minos'tan aldığı izin ile, hayvanı önce yorup daha sonra kolları ile kavrayarak yakalamış, ardından Atina'ya, Eurystheus'a ulaştırmayı başarmıştır. Eurystheus'un hayvanı Hera için kurban etmek istemesi üzerine, Hera bunun Herkül'e daha fazla şan ve şöhret kazandıracağını düşünerek reddedip, hayvanın salıverilmesini emretmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Zeus</span> Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli; göklerin şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı

Zeus, "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Bereket ile özdeşleşmiştir, yağmur ondan beklenir. Titan Kronos'un ve eşi Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Tanrıça Hera'nın kocasıdır. Simgesi şimşeğin yanında boğa, kartal ve meşe ağacıdır. Aynı zamanda tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de sık sık betimlenir. Ayrıca Athena'nın ona hediyesi olan Aegis'in de taşıyıcısıdır. Zeus'un en eski kült ve bilicilik merkezi Yunanistan'daki Dodona antik şehirdir. Habercisi oğlu Hermes'tir. Gigantlar arasındaki karşıtı Kral Porphyrion'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye</span>

Kandiye, Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hera</span> Yunan mitolojisinde Zeusun eşi ve ablası olan tanrıça

Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kerberos</span>

Kerberos, Yunan mitolojisinde Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı bir köpek. Kuyruğu bir yılan olan ve sırtında sayısız yılanbaşı bulunan, ısırıkları zehirli olan bu köpek Herakles'in 12 görevi arasında yer alır. Kerberos Yunanca 'çukur iblisi' demektir. Yarı kadın yarı yılan Ekhidna ile dev Typhon'un oğlu olan Kerberos'un kardeşi Orthros 'tur. Dev zincirlerle bağlı olan bu köpeğin görevi yer altına giren ölülerin tekrar yeryüzüne çıkmalarını önlemektir. Sadece beş kere yenilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Draco (takımyıldız)</span>

Draco ya da Ejderha takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Büyük ve Küçük Kepçeler arasından geçerek uzanan daha sönük yıldızlardan oluşan takımyıldız olarak bilinir. Ejderha'yı oluşturan yıldızların çizgisi, Küçük Kepçe'nin kasesinin etrafından sağa eğrilir ve sonra aşağıya kıvrılır. Daha sonra bu eğri ters döner ve doğuya (sağa) bir dirsek yapar. Küçük Kepçe'nin sonunda dörtgen bir kutu oluşturan dört yıldız, Ejderha'nın başıdır. Bu kutu, Küçük Kepçe'nin kasesi ile yaklaşık aynı büyüklükte ve parlaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alkmene</span> Mitolojik Yunan kahramanı

Alkmene, mitolojik Yunan kahramanı, Roma mitolojisindeki güçlü Herakles'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nemea aslanı</span>

Nemea aslanı; Argolis Bölgesinde Nema adındaki vadide yaşayan ve etrafa dehşet saçan bir aslanın adıdır. Bu aslan Herkül (Yunan Mitolojisindeki karşılığı Heracles) tarafından öldürülmüştür.Nemea Aslanının Typhon ve Echidna'nın çiftleşmesinden bir araya geldiği söylense de, bazı tarihçilere göre Zeus ve Selene'in çiftleşmesinden doğma, ay'dan düşen bir varlık olduğu da zaman zaman belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Keryneia Geyiği</span>

Keryneia Geyiği ya da Kyrenitis adlı büyük geyik, mitolojide Ay ve Avcılık Tanrıçası Artemis'in kutsal hayvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erimanthian Yaban Domuzu</span>

Herkül'ün 12 görevinden 4'üncüsü olan Erymanthian Yaban Domuzu'nun yakalanması görevi, Herkül'ün bir önceki görevi ile benzer bir şekilde hedef olan hayvanın canlı olarak yakalanmasını sağlamaktı.

Adının anlamı Eski Yunancada "parlak" olan Augeas, Kral Ellis'in oğludur. Ülkesindeki en büyük ahırlara sahip olan Augeas, ta ki Herkül oraya gelene kadar hiçbir zaman bu ahırları temizletmemişti.

Yunan mitolojisi'nde, Diomedes'in kısrakları diye adlandırılan 4 adet at, kontrol edilmesi mümkün olmayan, son derece vahşi, görünüşleri muhteşem ve insan yiyen canavarlardı. Ares ve Cyrene'nin oğlu, Trakya Kralı dev Diomedes'e ait bu atları Herkül'ün tek başına yakalaması mümkün değildi.

<span class="mw-page-title-main">Hippolite</span>

Hippolyte, Yunan mitolojisinde babası Ares tarafından kendisine verilen sihirli korseyi giyen Amazon kraliçesi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geryoneus</span>

Geryoneus (Geryones, Geryon) Chrysaor ve Callirhoe'nun oğlu ve Batı Akdeniz'de Erytheia adasında hüküm sürmekte olan korkunç bir titandı. Geryoneus 3 başa, 6 adet kola ve 3 adet ayrı vücuda sahip bir savaşçı görünümündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Euristeus</span>

Eurystheus, Yunan mitolojisinde Argos Kralı Sthenelos ve Nikippe'in oğlu. Herakles efsanesinde büyük bir rol oynayan zalim kral. Eurystheus, Amphitryon'un kuzeni ve onun gibi Perseus'un torunudur. Zeus, aklındaki şampiyon için Alkmene'yi Herakles'e gebe bırakınca, kıskanç Hera'nın oyunuyla Perseus torunlarından ilk doğacak olanın krallık elde edeceğini bildirir. Hera da doğacağını bildiği Herakles'in kral olmasını önlemek için, doğum tanrıçası Eileithyia ve Moiraların yardımıyla Eurystheus'un yedi aylıkken doğmasını sağlar. Zeus'un bunu görmemesi için de Ate'yi görevlendirir. Böylece Perseus soyundan doğan ilk çocuk Eurystheus Tiryns, Mykene ve Argolis bölgesine kral olur ve Herakles'i buyruğu altına alarak, onu Herakles'in on iki görevi denen bir sürü güç işler başarmaya zorlar. Herakles büyük kahramanlıklarını hep Eurystheus'un emriyle ve Eurystheus'un çıkarlarına yapar. Onu kıskanan aman vermez kral Herakles'e eziyet etmekten hoşlanmaktadır. Herakles öldükten sonra, Eurystheus onun soyunu Mykene'den kovar. Hyllus liderliğindeki birçok Heraklesoğullarını Atina'ya kaçmaya çalışırken öldürür. Bir süre sonra Heraklesoğullarının savaş ortağı olan Atina'ya karşı sefere çıkar, ama Ioalos tarafından öldürülür. Zalim kralın kafası Alkmene'ye getirilince, gözlerini oyar. Yaygın inanışa göre öldükten sonra kafası buruş buruş olmuş ördek yavrusunun kafasına benzemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspirlonga Adası</span>

İspirlonga Adası veya Kalidon (Καλυδών), Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in kuzeydoğusunda yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Aya Nikola belediyesi sınırları içerisindedir.

Herkül'ün ya da Herakles'in On iki İşi, daha sonra Herkül olarak isimlendirilen Yunan kahramanlarının en büyüğü olan Herakles tarafından yerine getirilen kefaretle ilgili bir dizi olaydır. Kral Eurystheus'un hizmetinde 12 yıldan fazla bir sürede başarıyla tamamlanmıştır.

Zeus, Amerikan çizgi romanlarında yer alan bir tanrı, Marvel Comics tarafından tasarlanmış kurgusal bir karakterdir. Karakter, Yunan mitolojisindeki Zeus adlı baş tanrıya dayanmaktadır.

Pluto,, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında ortaya çıkan kurgusal bir tanrıdır. Karakter aynı adı taşıyan Greko-Romen tanrısına dayanmaktadır. Plüton ilk olarak 1966'da Thor'un 127. sayfalarında Stan Lee tarafından uyarlanıp Jack Kirby tarafından çizildi. Pluto, Yeraltı, ölüm ve ölülerin Olympian tanrısıdır ve Hades'in Hükümdarı'dır. Karakterin hikâyesinin çoğu, geleneksel Yunan Mitininkiyle paralellik gösterir. Yani, babaları Kronos'u yendikten sonra, Plüton ve kardeşleri Zeus ve Neptün ile kız kardeşleri Hera, Hestia ve Demeter, Kronos'un imparatorluğunu aralarında paylaşmak için kura çektiler. Plüton, ölülerin yargıcı olarak Yeraltı Dünyasının kontrolünü ele geçirdi. Ancak Marvel Evreninde Pluto, sık sık hiçbir Yunan Mitinin desteklemediği Zeus'u devirmeyi planlayan entrikacı bir tanrı olarak gösterilir. Herkül ve Thor'un maceralarında sık sık kötü bir karakter olarak yer almıştır.

<i>Herkül: Özgürlük Savaşçısı</i>

Herkül: Özgürlük Savaşçısı, baş karakter olarak Dwayne Johnson'ın başrol oynadığı 2014 yapımı bir Amerikan aksiyon-macera fantastik filmidir. Ryan J. Condal ve Evan Spiliotopoulos'un yazdığı senaryodan Brett Ratner tarafından yönetiliyor. Filmde ayrıca Ian McShane, Rufus Sewell, Joseph Fiennes, Peter Mullan ve John Hurt da rol alıyor Steve Moore'un çizgi romanı Hercules'e, özellikle de Trakya Savaşları sınırlı serisine dayanmaktadır. Film, kendini yarı tanrı ilan eden Herkül'ü ve bir savaş ağasına karşı Trakya ordusuna liderlik etmek üzere tutulan paralı asker çetesini konu alıyor.