İçeriğe atla

Girişim sermayesi

Girişim sermayesi veya risk sermayesi (İngilizce venture capital kökenli yaygın kısaltmasıyla VC); bu amaçla kurulan şirketler veya fonlar tarafından yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğu düşünülen veya çalışan sayısı, yıllık gelir, faaliyet ölçeği gibi ölçütlerle yüksek büyüme sergileyen, yeni kurulan, erken aşamadaki ve gelişmekte olan şirketlere sağlanan bir özel sermaye finansmanı biçimidir. Girişim sermayesi şirketleri veya fonları, bu erken aşamadaki şirketlere özsermaye veya mülkiyet hissesi karşılığında yatırım yapar. Sermayedarlar, başarılı olmaları beklentisiyle riskli girişim şirketlerini finanse etme riskini üstlenir.[1] Bu şirketler yüksek belirsizlikle karşı karşıya olduğundan,[2] girişim sermayesi yatırımlarının başarısızlık oranları yüksektir. Girişim şirketleri, yenilikçi bir teknolojiye veya iş modeline dayanır ve genellikle bilgi teknolojisi, temiz teknoloji veya biyoteknoloji gibi yüksek teknoloji alanlarındadır.

Popüler kültür

Kitap

  • Mark Coggins'in Vulture Capital (2002) adlı romanı, yatırım yaptığı bir biyoteknoloji firmasındaki baş bilim insanının ortadan kaybolmasını araştıran bir risk sermayedarı kahramanı konu alır. Kitabın yazarı Coggins ayrıca bu sektörde çalıştı ve bir dot-com girişiminin kurucu ortağıydı.[3]
  • Matt Richtel, New York Times'ta teknoloji haberlerini yapan muhabir olarak edindiği deneyimden yararlanarak, ana karakterin Silikon Vadisi girişim sermayedarı olan ve ölen kız arkadaşının eylemlerinin, olay örgüsünde önemli bir rol oynadığı Hooked (2007) romanını üretti.[4]

Çizgi roman

  • Dilbert çizgi romanında sıkça "Vijay, Dünyanın En Çaresiz Girişim Sermayedarı" adlı bir karakter görünür ve çok küçük de olsa bir potansiyeli olan herkese çantalar dolusu para verir.
  • Robert von Goeben ve Kathryn Siegler, 1997 ile 2000 yılları arasında The VC adında, genellikle girişim sermayedarları ve girişimciler arasındaki esprili iletişimi gösteren, sektörün parodisini yapan bir çizgi roman ürettiler.[5] Von Goeben, bu eseri yazmaya başladığında Redleaf Venture Management'ın ortağıydı.[6]

Film

  • Wedding Crashers (2005) filminde Jeremy Gray (Vince Vaughn) ve John Beckwith (Owen Wilson), hiç tanımadıkları kişilerin düğünlerinde ortaya çıkan bekarlardır ve filmin büyük bir kısmında, New Hampshire'lı risk sermayedarları gibi davranırlar.
  • Something Ventured (2011) adlı belgesel, Amerikan teknoloji girişim sermayedarlarının yakın tarihini anlatmaktadır.

Televizyon

  • Dragons' Den adlı televizyon dizisinde çeşitli girişim şirketleri, iş planlarını girişim sermayedarlarından oluşan bir gruba sunmaktadır.
  • ABC'nin reality programı Shark Tank'ta girişim sermayedarları ("Köpekbalıkları"), girişimcilerin konuşmalarını dinler ve hangisine yatırım yapacaklarını seçer.
  • Kısa ömürlü Bravo Reality TV'nin programı Start-Ups: Silikon Vadisi'ne Silikon Vadisi'ndeki girişim sermayedarları katıldı.
  • Durum komedisi Silikon Vadisi, yeni kurulan şirketlerin ve girişim sermayesi kültürünün parodisini sunmaktadır.
  • AMC Draması Halt ve Catch Fire, 1980'lerdeki bilgisayar devrimi ve 1990'ların başlarındaki World Wide Web yükselişi sırasında, yeni kurulan şirketler için girişim sermayesi şirketlerinin kullanımını konu alır.

Kaynakça

  1. ^ Managing Partner, RIII Ventures (21 Eylül 2017). "RIII Ventures is an angel fund maintained by Managing Partner Evan Rutchik. Tech-centric, RIII is focused on investing in disruptive technology and the innovative minds behind each idea". Rutchik Sources and Selects the Startups (İngilizce). 18 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  2. ^ Schmitt, Antje; Rosing, Kathrin; Zhang, Stephen X.; Leatherbee, Michael (21 Eylül 2017). "A Dynamic Model of Entrepreneurial Uncertainty and Business Opportunity Identification: Exploration as a Mediator and Entrepreneurial Self-Efficacy as a Moderator". Entrepreneurship Theory and Practice (İngilizce). 42 (6): 835-859. doi:10.1177/1042258717721482. ISSN 1042-2587. 
  3. ^ Liedtke, Michael. "Salon.com, "How Greedy Was My Valley?"". Dir.salon.com. 31 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  4. ^ Richtel, Matt. "National Public Radio, "Love, Loss and Digital-Age Deception in Hooke"". Npr.org. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  5. ^ "The VC Comic Strip". Thevc.com. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  6. ^ "Comic Book Pokes Fun at Venture Capitalists". San Francisco Chronicle. 20 Aralık 1999. 12 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan kaynak ya da değerin işlem sonunda tükenmemesidir. Yatırım harcamasının sonucunda ortaya çıkan yatırım, orta ve uzun dönemde getiri sağlamaya devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Ashton Kutcher</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Christopher Ashton Kutcher, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve girişimcidir. Kutcher oyunculuk kariyerine Fox sitcom'u That '70s Show'da (1998-2006) Michael Kelso'yu canlandırarak başladı. İlk filmini romantik komedi Coming Soon (1999) ile yaptı ve ardından gişede başarılı olan komedi filmi Çılgınlar ve Sevgililer (2000) ile devam etti. Kutcher 2003 yılında Yeni Evli ve Patronun Kızı adlı romantik komedilerde rol aldı. O yıl, Punk'd adlı televizyon dizisini yarattı ve yapımcılığını üstlendi, aynı zamanda on sezonun ilk sekizinde sunuculuk yaptı. Kutcher bilimkurgu filmi The Kelebek Etkisi'nde' (2004) rol aldı ve Çılgın Dostlar'da (2006) seslendirme yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Moritz</span> İngiliz iş insanı

Michael Moritz, 1954 Cardiff (Galler) doğumlu Menlo Park, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde yerleşik Sequoia Capital isimli risk sermayesi şirkentinde görevli risk sermayedarı ve Google şirketinin eski yönetim kurulu üyesi.

Girişimci, ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir. Müteşebbis terimi ilk defa 19. yüzyılda Fransız ekonomist Jean-Baptiste Say tarafından kullanılmıştır.

Bilim parkı veya teknopark, üniversiteler tarafından oluşturulan alanlarda araştırma-geliştirme yapacak firmalara kiralanarak firmaların büyümesini teşvik edici düzenlemelerle desteklendiği; ticari amaçlı bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bir bölgedir. Araştırma parkı, teknoloji parkı, teknopolis, teknokent ve biyomedikal park gibi terimler de kullanılır. Hangi terimin kullanıldığı yapılan araştırma ve geliştirme türüne bağlıdır. Bilim parkları ulusal ekonominin gelişmesine, yeni teknoloji firmaların desteklenmesine, yabancı yatırım çekmek ve ihracatı artırmaktadır.

Girişimcilik, ekonomik değerin ortaya çıkarılması veya elde edilmesidir. Bu tanımla girişimcilik, genellikle bir iş kurarken normalde karşılaşılanın ötesinde risk içeren ve sadece ekonomik olanlardan başka değerleri de içerebilen bir değişim olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">GV (şirket)</span>

GV, daha önce bilinen adıyla Google Ventures, Alphabet Inc.'in kurumsal risk sermayesi koludur ve teknoloji şirketlerine tohum yatırım, girişim yatırımı ve büyüme aşaması yatırımı yapar. Firma Google'dan bağımsız olarak faaliyet gösterir ve finansal verilere dayalı yatırım kararları alır. GV, Internet, yazılım ve donanımdan, temizlik teknolojileri, biyoteknoloji ve sağlık hizmetlerini içeren geniş bir yelpazedeki alanlarda hizmet veren girişimlere yatırım yapmayı amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Menkul kıymetler borsası</span>

Menkul kıymetler borsası, hisse senedi komisyoncuları ve tüccarların hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın alıp satabildiği borsalardır.

Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı yatırım sağlayan zengin bireydir. Küçük fakat artan sayıda melek yatırımcı kitle fonlamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yatırım yapmakta veya melek yatırımcı grupları şeklinde örgütlenerek sermaye havuzları oluşturmakta ya da portföy şirketlerine tavsiyeler sağlamaktadırlar.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

İş geliştirme merkezi, kuruluş aşamasındaki girişim şirketlerine yönetim danışmanlığı, ofis alanı gibi hizmetler sunarak destek sunan kuruluştur. İşletme yönetimi eğitimi ve ofis alanıyla başlayıp girişim sermayesi finansmanıyla biten geniş kapsamlı hizmetler sunar. Ulusal İş Kuluçka Birliği (NBIA), iş kuluçka merkezlerini bölgesel veya ulusal ekonomik kalkınma için katalizör bir araç olarak tanımlamaktadır. NBIA, üyelerinin kuluçka merkezlerini aşağıdaki beş kuluçka türüne göre sınıflandırır: akademik kurumlar; kâr amacı gütmeyen geliştirme şirketleri; kar amaçlı gayrimenkul geliştirme ve gayrimenkul değerleme uzmanlığı girişimleri; melek yatırım, sermaye şirketleri ve yatırım fonları.

<span class="mw-page-title-main">Udemy</span> Kitlesel çevrimiçi açık ders sunan ağ sayfası

Udemy, yetişkinlere ve öğrencilere yönelik, alanında profesyonel gönüllü eğitmenler tarafından oluşturulan kursları içeren eğitim teknolojisi, kitlesel çevrimiçi açık ders ve bir çevrimiçi öğrenme platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Finans teknolojisi</span>

Finans teknolojisi veya fintech, finansal hizmetlerin sunumunda geleneksel finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan bir teknoloji ve yeniliktir. Finans teknolojisi, finans alanındaki faaliyetleri iyileştirmek için teknolojiyi kullanan gelişmekte olan bir sektördür. Akıllı telefonların mobil bankacılık, yatırım, borçlanma hizmetleri ve kripto para birimi için kullanılması, finansal hizmetleri genel halk için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan teknolojilere örneklerdir. Finansal teknoloji şirketleri, hem yeni girişim şirketleri hem de mevcut finans şirketleri tarafından sağlanan finansal hizmetlerin kullanımını değiştirmeye veya geliştirmeye çalışan yerleşik finansal kuruluşlardan ve teknoloji şirketlerinden oluşmaktadır.

Kurumsal Yatırım Planı , 1994 yılında İş Genişletme Planına bağlı olarak başlatılan bir dizi Birleşik Krallık vergi indirimi. Birleşik Krallık'ta nitelikli bir ticaret yapan küçük kaydı yapılmamış şirketlere yatırımları teşvik etmek için tasarlanmıştır.

Eric Xu Yong bir girişimci, yatırımcı ve hayırseverdir. Çin'in en büyük arama motoru olan Baidu'nun kurucu ortağı olarak tanınmaktadır.

Andreessen Horowitz (a16z olarak da bilinir, tam adı AH Capital Management, LLC), 2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulmuş özel bir Amerikan risk sermayesi şirketidir. Şirketin merkezi Menlo Park, California'dadır.

Teknoloji endüstrisindeki cinsiyetçilik, teknoloji endüstrisini kadınlar için daha az samimi, daha az erişilebilir ve daha az karlı hale getiren açık, üstü kapalı veya gizli mesleki cinsiyetçiliktir. Kadınların teknoloji sektörüne katılımı bölgelere göre değişmekle birlikte kullanılan ölçüye göre genel olarak %4 ile %20 arasında değişmektedir. Araştırmacılar tarafından incelenen olası nedenler arasında cinsiyet klişeleri, bu inançlardan etkilenen yatırımlar, erkek egemen bir ortam, cinsel taciz konusunda farkındalık eksikliği ve endüstrinin kendisi yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Silicon Valley Bank</span>

Silicon Valley Bank (SVB), merkezi Santa Clara, California'da bulunan bir bankaydı. SVB, 30 Haziran 2016 itibarıyla %25,9 pazar payıyla ABD'nin en büyük bankaları listesinde yer aldı ve yerel mevduat bazında Silikon Vadisi'nin en büyük bankası oldu. Banka, SVB Financial Group'un yan kuruluşuydu. 10 Mart 2023'te, bankanın varlıklarına el koyulmasının ardından, banka iflası etti ve Amerikan mali tarihindeki en büyük ikinci banka iflası ile Federal Mevduat Sigorta Şirketi tarafından devralındı. Bankanın resmi websitesi (svb.com) ve Twitter hesabı 12 Mart 2023'te kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Naval Ravikant</span>

Naval Ravikant Hint kökenli Amerikalı bir girişimci ve yatırımcıdır. AngelList'in kurucu ortağı, başkanı ve eski CEO'sudur. Uber, FourSquare, Twitter, Wish.com, Poshmark, Postmates, Thumbtack, Notion, SnapLogic, Opendoor, Clubhouse, Stack Overflow, Bolt, OpenDNS, Yammer ve Clearview AI dahil olmak üzere 200'den fazla şirkete erken aşamada yatırım yapmış, 70'in üzerinde çıkış (exit) gerçekleştirmiş ve 10'dan fazla Unicorn şirkete yatırımcı olmuştur.