İçeriğe atla

Giraffokeryx

Giraffokeryx
Yaşadığı dönem aralığı: 15,97-11,63 myö
Orta Miyosen-Geç Miyosen[1] 
PreЄ
J
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Giraffidae
Alt familya:Giraffokerycinae
Cins:Giraffokeryx
Pilgrim 1910[2]
Tip tür
Giraffokeryx punjabiensis
Pilgrim 1910
Türler
  • Giraffokeryx punjabiensis

(Pilgrim 1910)

  • Giraffokeryx anatoliensis
(Geraads & Aslan 2003)

Giraffokeryx, Hindistan Yarımadası ve Avrasya'nın Miyosen döneminden bilinen orta büyüklükteki zürafaların soyu tükenmiş bir cinsidir.[1] Başındaki dört ossikon ile diğer zürafalardan ayrılır; biri çift ön kemiğin ön yüzünde gözün önünde, diğeri ise temporal fossadan sarkan paryetal kemiğin olduğu bölgede gözlerin arkasındadır. Diğer zürafalarda olduğu gibi brakidont diş yapısına sahiptir, bacakları ve ayakları orta uzunluktadır.[3]

Türler

Giraffokeryx, çoğu yazar tarafından G. punjabiensis şeklinde monotipik olarak kabul edilir, ancak diğer türler cinse atanmıştır:

  • G. chinjensis cinsine atanmış, ancak daha sonra soyu tükenmiş Giraffa priscilla türüne dahil edilmiştir. Bu son türün ve G. punjabiensis'in dağılımı, Himalayaların orta Miyosen boyunca faunanın yayılması için hala bir engel olarak hareket etmediğini gösterir.[4]
  • G. anatoliensis, Türkiye'den izole edilmiş dişlere ve postorbital boynuza sahip kısmi bir kafatası, G. punjabiensis'ten daha kısa ve daha az eğimli boynuzlara sahipti.[5]

Giraffokeryx, ya bir okapi ya da küçük bir zürafaya benziyordu. Her ikisinin de olası bir atası[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Mindat.org". www.mindat.org. 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  2. ^ "Giraffokeryx". Mindat.org. 
  3. ^ Bhatti, Z.H., Khan, M.A., Khan, A.M., Akhtar, M., Ghaffar, A., Iqbal, M., Ikram, T. Giraffokeryx (Artiodactyla: Mammalia) remains from the lower Siwaliks of Pakistan, December 2012 Pakistan Journal of Zoology 44:6 pp. 1623–31 http://zsp.com.pk/pdf44/1623-1631%20_22_%20PJZ-618-11%209-10-12%20checked.pdf 9 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 824419715
  4. ^ Bhatti et al. 2012
  5. ^ Geraads, D., Aslan, F. Giraffidae from the middle Miocene hominoid locality of Çandır (Turkey) 2003 Courier Forschungsinstitut Senckenberg 240 http://halshs.archives-ouvertes.fr/docs/00/06/45/77/PDF/Geraads175.pdf 20 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 695125429
  6. ^ Mitchell, G. (2003). "On the origin, evolution and phylogeny of giraffes Giraffa camelopardalis" (PDF). Transactions of the Royal Society of South Africa. 58 (1): 51-73. doi:10.1080/00359190309519935. 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlugiller</span> Gevişgetiren bir çift toynaklı familyası, bovidae

Boynuzlugiller (Bovidae), gevişgetiren bir çift toynaklı familyası.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Sığır</span> geviş getirenlerden, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı

Sığır, memeliler (Mammalia) sınıfının, çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasından evcil büyükbaş hayvan. Çoğunlukla evcil olan, kaba ve hantal yapılı, kuyrukları püsküllü, boynuzlu büyükbaş hayvanlardır. Mideleri dört gözlüdür ve geviş getirirler. Üst çenelerinde kesici dişleri bulunmaz. Otları alt çenelerinin dişleriyle keserler. Boynuzları daimidir. Kırıldığında bir daha yeniden çıkmaz.

<i>Thylacinus</i>

Thylacinus, Dasyuromorphia takımından soyu tükenmiş bir etçil keseli cinsidir. Son zamanlardaki tek üye, yaygın olarak Tazmanya kaplanı veya Tazmanya kurdu olarak da bilinen ve 1936'da insanlar tarafından aşırı avlanma nedeniyle soyu tükenmiş olan thylacine idi. Diğer tarih öncesi türler bu cinsten bilinmektedir. Tanımlanamayan bir tür, Pleyistosen devrinin Yeni Ginesi'nden bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel seçilim</span>

Cinsel seçilim veya eşeysel seçilim, Charles Darwin'in 1859 tarihli kitabı Türlerin Kökeni'nde açıkladığı kavramdır. Doğal seçilimin temel dayanaklarından biri olarak kabul edilen cinsel seçilim yaşam erkek bireyler arasında yaşanan dişiye sahip olma savaşından ileri gelmektedir. Charles Darwin'e göre cinsel seçilim: ...hayatta kalma çabasına bağlı değil, fakat erkekler arasında dişilerini baştan çıkarma çabasına bağlıdır, sonuç da başarısız olan rakibin ölümü değildir; ancak daha az veya hiç yavru olmamasıdır. ...herhangi hayvanın dişi ve erkeği ortak genel alışkanlıklara sahipse.. ancak yapı, renk veya desenleri açısından farklılıklar gösteriyorsa, bu tip farklılıklara genel anlamda cinsel seçilim neden olmuş olur.

<i>Orrorin</i> Soyu tükenmiş memeli cinsi

Orrorin, Homininae içerisinde yer alan, primatların soyu tükenmiş bir cinsidir. Her ikisi de Kenya'da yer alan Miyosen tarihli Lukeino Oluşumu ve Pliyosen tarihli Mabaget Oluşumu'ndan çıkarılan örneklerinden bilinir. İki ayak üzerinde durabilen ilk hominidlerden olabileceği için paleoantropolojik açıdan önemli görülür.

<span class="mw-page-title-main">Giraffoidea</span> çift toynaklı üst familyası

Giraffoidea, Climacoceratidae, Antilocapridae ve Giraffidae familyalarını içeren bir üst familyadır. Üst familya ait tek mevcut üyeler, Amerika antilobu, zürafa ve okapi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Decennatherium</span> ilkin zürafagil

Decannatherium, soyu tükenmiş bir Zürafa cinsi. İlk kez 1952'de Crusafont Pairo tarafından adlandırıldı. Yalnızca İspanya, Segovia'daki Macrofauna, Los Valles de Fuentiduenya fosil bölgesinde bulundu.

<i>Helladotherium</i> ilkin zürafagil

Helladotherium, Miyosen döneminde Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşamış bir Sivatherine zürafagil cinsidir. Cinsin en eksiksiz fosil buluntusu, bozulmamış bir dişi Sivatherium giganteum kafatasıyla karşılaştırmaya dayanan bir dişi iskeletdir.

<span class="mw-page-title-main">Climacoceratidae</span>

Climacoceratidae, Afrika'da Miyosen döneminde yaşaymış, yüzeysel olarak geyik benzeri bir çift toynaklı familyasıdır. Başlangıçta zürafagillerde sınıflandırılan Prolibytherium gibi bazı cinsler zürafaların atalarına yakındırlar.

<i>Attockicetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Attockicetus, Pakistan, Pencap'ın Attock Bölgesi'ndeki Kala Chitta Tepeleri'ndeki Orta Eosen (Lütesiyen) Kuldana Formasyonu'ndan bilinen, soyu tükenmiş bir remingtonocetid arkaik balina cinsidir.

<i>Khoratpithecus</i>

Khoratpithecus, Myanmar ve Tayland'da geç Miyosen'de yaşamış, orangutanlar ile ilişkili bir hominid cinsidir.

<i>Palaeotragus</i> soyu tükenmiş Zürafa akrabası

Palaeotragus, Afrika ve Avrasya'nın Miyosen döneminden çok büyük, ilkel, okapi benzeri zürafaların bir cinsidir.

Danuvius guggenmosi, Güney Almanya'da 11.6 milyon yıl önce, Orta - Geç Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal hominid türüdür; ayrıca Danuvius cinsinin tek üyesidir. O sırada bölge muhtemelen mevsimsel iklime sahip bir ormanlıktı. Bir erkek numunenin yaklaşık 31 kg (68 lb) ve iki dişi numunenin 17 ve 19 kg ağırlığında olduğu tahmin edilmiştir. Hem cins hem de tür Kasım 2019'da tanımlanmıştır.

Bohlinia, Afrika ve Avrasya'da Geç Miyosen döneminde yaşamış, çift toynaklı familyası Giraffidae'nin soyu tükenmiş bir cinsidir. İlk olarak 1929 yılında paleontolog Dr. W. Matthew tarafından isimlendirilmiştir ve B. adoumi ve B. attica olmak üzere iki tür içerir. B. attica türü, tanımının ilk olarak Camelopardalis attica olarak adlandırılmasından ve daha sonra Giraffa attica olarak yeniden sınıflandırılmasından bu yana birkaç kez yeniden sınıflandırılmıştır.

<i>Gigantopithecus</i> Primat Cinsi

Gigantopithecus, Pleyistosen çağında Güney Çin'de ve Vietnam'da yaşamış, büyük insansı maymun cinsi. Gigantopithecus blacki, Pleyistosen'e tarihlenen çok sayıda izole diş ve birkaç çene kemiğinden bilinir. Gigantopithecus giganteus ise, Siwaliklerin Geç Miyosen'inden esas olarak boyutuyla ayırt edilen bir alt azı dişinden ve çene kemiğinden bilinen, bu cinsin olası bir Miyosen üyesidir.

<i>Protoceras</i>

Protoceras, Kuzey Amerika'ya özgü Protoceratidae familyasından, Oligosen ila Erken Miyosen dönemleri arasında yaşamış çift toynaklı cinsidir.

<i>Protoceratidae</i>

Protoceratidae, Eosen döneminden erken Pliyosen dönemine kadar Kuzey Amerika'da yaşamış bir çift toynaklı ailesidir.

<i>Sinotherium</i>

Sinotherium geç Miyosen'den (Tortoniyen-Messiniyen) Erken Pliyosen'e kadar yaşamış bir tek boynuzlu elasmotheriine gergedan cinsidir. Elasmotherium'un atasıydı ve nazal boynuzlu elasmotheriinelerden ön boynuzlu elasmotheriinelere çok önemli bir evrimsel geçişi gösteriyordu. İlk fosilleri Kazakistan'ın Karabulak Oluşumu'nda bulundu, alt çenesi ve dişleri Moğolistan'da bulunmuştur ve batı Çin'deki Liushu Oluşumu'nun üst kesiminden parçalı bir kafatası bilinmektedir. Sinoterium, erken Pliyosen döneminde ilk olarak İran'da bulunan ata cinsi Iranotherium'dan ayrıldı. Bazı uzmanlar Sinotherium ve Iranotherium'u Elasmotherium cinsine koymayı tercih ediyor.