İçeriğe atla

Giovanni de Dondi

Giovanni Dondi dell'Orologio
Padova'daki Giovanni de Dondi anıtı
Doğumy. 1330
Chioggia, Veneto, İtalya
Ölüm19 Ekim 1388 (58 yaşlarında)
Abbiategrasso, Milano, Lombardiya
MilliyetVenedikli
Diğer ad(lar)ıGiovanni de' Dondi
Mezun olduğu okul(lar)Padova Üniversitesi
Tanınma nedeniAstrarium
Tractatus Astrarii
Kariyeri
Çalıştığı kurumPavia Üniversitesi
Padova Üniversitesi
Akademik danışmanlarıJacopo Dondi dell'Orologio (babası)

Giovanni de’ Dondi, ya da Giovanni Dondi dell’Orologio (1300 Chioggia, Veneto, İtalya - 1388 Milano, Lombardiya), İtalyan bilim insanı. Astrarium adındaki dünyanın ilk astronomik saatini geliştirmiştir.

Yaşamı

Giovanni, Padova Üniversitesi'nde ders veren bir doktor ve bunun yanında Astronomi ve saat yapımı ile de ilgilenen Jacopo de Dondi'nin (1290–1359) oğludur. Francesco Petrarca (1304–1374) ile de arkadaşlık yapan Dondi, bu tarihlerde Padova Üniversitesi tıp fakültesinde Profesör olarak görev yapmakta olan babasının izini takip etmiş ve 1350/1352 yılları arasında o da aynı şekilde tıp profesörü olmuştur. 1359 yılında tıp, astroloji, felsefe ve mantık (Matematik) gibi 4 ayrı bölümün üyesi olmuş ve disiplinlerarası bir tanınırlık elde etmiştir.

1368-1370 yılları arası Florenz Üniversitesi Tıp Fakültesinde profesör olarak çalışmıştır. 1371 yılında Venedik'e büyükelçi olarak atandıktan sonra 1389 yılında Milano'da ölmüş ve Padova'da bulunan aile mezarlığında babasının yanına defnedilmiştir.

Astrarium

Astrarium'un çizimi

Babasının Astronomi'ye gösterdiği ilgi sebebiyle Dondi'de astronomiye karşı bulunan merak içten içe büyüdü. Bu merak ve heves onu astronomik bir saat yapımı uğraşına yöneltti. Padova Prensi Ubertino de Carrara'nın desteğiyle kamusal bir astronomik saat inşa etti. Bu saat 1390 yılında Milano'lular saraya saldırdıklarında zarar görmüştür.

Giovanni kendi zamanının en önemli astronomlarından biri olarak kabul edilir. 1348 yılında Padova'ya geldiğinde "Astrariums" ya da "Planetariums" adını verdiği kendi astronomik saatin çizim çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalarını tam 16 yıl sonra, 1364 yılında tamamlayabilmiş ve keşfi Padova meydanına dikilmiştir. Bu astronomik saat, güneş ve ayın hareketlerinin yanı sıra, o yıllarda bilindik olan 5 gezegen Venüs, Mars, Satürn, Merkür ve Jüpiter dünya merkezde olacak şekilde Batlamyus'un fikirlerine uygun bir biçimde yansıtmıştır. Orijinal "Astrariums" 1630 yılında Mantova'da kaybolmuş olsa da, kopya modelleri Washington, Zürih, Londra gibi şehirlerde bulunan çeşitli müzelerde görülebilmektedir.

Çalışmaları

En meşhur eseri olan Tractatus Astrarii 1389 yılında Padua'da yayınlanmıştır. Bu metinin bir kopyası 1960 yılında Roma'da bulunan Vatikan Kütüphanesince 2003 yılında yeniden yayınlanmıştır. (ISBN 2-600-00810-1).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galileo Galilei</span> İtalyan fizikçi ve astronom (1564–1642)

Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Bologna Üniversitesi</span> İtalyada bulunan, dünyanın en eski aktif üniversitesi.

Bologna Üniversitesi İtalya'nın Bologna şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1088 yılında organize bir öğrenci loncası tarafından kurulan, dünyada sürekli faaliyet gösteren en eski üniversitedir. Universitas kelimesinin kullanıldığı, temelinde yükseköğrenim ve derece veren bir enstitü olmak amacıyla kurulan ilk kurumdur.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür. Bu sebeple Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük bir önem teşkil etmiştir. Hacettepe Tıp Merkezi Sıhhiye Yerleşkesi'nde (Merkez Yerleşke) 210.238 m²'lik alan üzerinde kurulmuştur. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Tıp Fakültesinin kurulmasında ve modern tıp eğitim sisteminin Türkiye'ye getirilmesinde en etkili isim olmuştur.

Hüseyin Akan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Natta</span> İtalyan eczacı (1903-1979)

Giulio Natta Nobel Ödülü sahibi İtalyan kimyager bilim insanıdır. 1963 yılında yüksek polimerlerle ilgili çalışmalarından dolayı Karl Ziegler ile Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca 1969 yılında Lomonosov Altın Madalyası sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Alexander Castrén</span>

Matthias Alexander Castrén, Fin budunbilimci ve dilbilimcidir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Sartori</span>

Giovanni Sartori, demokrasi ve karşılaştırmalı siyaset alanlarında çalışmaları bulunan İtalyan siyaset bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Vallisneri</span>

Antonio Vallisneri, İtalyan tıp doktoru, doktor ve doğabilimci'dir.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Herschel</span>

Caroline Lucretia Herschel Alman-İngiliz bir astronom ve kendisi gibi astronom olan William Herschel'in kız kardeşidir; iki kardeş tüm kariyerleri boyunca beraber çalışmıştır. Astronomiye en önemli katkısı, bazı kuyruklu yıldızları keşfetmesi olmuştur; bunların içinden özellikle kendi adını taşıyan periyodik kuyruklu yıldız 35P/Herschel-Rigollet'nin keşfi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan arkeolojisi</span> Geç antik çağ ve bilhassa Hristiyanlık ile ilişkilendirilen buluntuların incelendiği arkeolojinin araştırma alanı.

Hristiyan arkeolojisi, Hristiyan kültüründen arda kalan kalıntıları inceleyen bir arkeoloji alt dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Astraryum</span>

Astraryum, ayrıca diğer adıyla planetaryum, astronomik cisimlerin döngüsel niteliğini mekanik olarak temsil eden astronomik saat.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marche Politeknik Üniversitesi</span>

Marche Politeknik Üniversitesi, İtalya'nın Ancona şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Tarım, mühendislik, iktisat, tıp ve biyoloji programlarında lisans ve lisansüstü eğitim yapmaktır.

Matteo Realdo Colombo ; İtalyan anatomist ve cerrah. Padova Üniversitesinde 1544 ve 1559 yılları arasında çalışmıştır. 1510-1515 yılları arasında pulmoner dolaşımın ilk ayrıntılı tariflemesini yapan bilim insanıdır.